Ухвала
від 22.05.2023 по справі 911/1460/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"22" травня 2023 р. Справа № 911/1460/23

Суддя Шевчук Н.Г. розглянувши матеріали позовної заяви

Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "АРКС", 04070, місто Київ, вулиця Іллінська, будинок 8

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрбудтранс Компані", 08129, Київська область, Бучанський район, село Петропавлівська Борщагівка, вулиця Львівська, будинок 1-А, корпус 6, офіс 4

про стягнення 41 294,87 грн стахового відшкодування

встановив:

Приватне акціонерне товариство "Страхова компанія "АРКС" звернулось до господарського суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрбудтранс Компані" про стягнення 41 294,87 грн суми виплаченого стахового відшкодування.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач, як роботодавець винної в ДТП особи, відповідно до вимог Закону України "Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів", статей 1172, 1194 Цивільного кодексу України зобов`язаний відшкодувати позивачу різницю між фактичним розміром шкоди та страховою виплатою проведеною страхувальником відповідача.

Відповідно до частини першої статті 176 Господарського процесуального кодексу України за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

Таким чином, розглянувши матеріали позовної заяви, господарський суд визнав позовну заяву такою, що відповідає вимогам, встановленим статтею 162 Господарського процесуального кодексу України, та відповідно наявні підстави для прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі.

Відповідно до статей 12, 250 Господарського процесуального кодексу України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: наказного провадження; позовного провадження (загального або спрощеного).

Спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Для цілей цього Кодексу малозначними справами є:

1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Враховуючи ціну позову, справа № 911/1460/23 є малозначною, а тому суд вважає за необхідне вказану справу розглядати у порядку спрощеного позовного провадження без виклику (повідомлення) учасників за наявними в матеріалах справи документами.

Разом з тим, прохальна частина позовної заяви містить клопотання про витребування з Єдиного державного реєстру судових рішень, який функціонує в межах Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, повного тексту постанови Солом`янського районного суду міста Києва від 17.12.2020 у справі про адміністративне порушення № 760/26981/20 про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності.

В обґрунтування заявленого клопотання заявник зазначив, що з метою отримання тексту постанови у справі про адміністративне порушення № 760/26981/20 представник позивача звертався із запитом до Солом`янського районного суду міста Києва, проте копії постанови станом на дату подачі позовної заяви не отримав.

Як вбачається з викладених обставин позовної заяви, 01.12.2020 у м. Києві сталася дорожньо-транспортна пригода за участю екскаватора навантажувача JCB 3 CX Contractor державний реєстраційний номер НОМЕР_1 під керуванням водія ОСОБА_1 , який станом на момент ДТП був працівником ТОВ "Укрбудтранс Компані" та автомобілем Renault Master державний реєстраційний номер НОМЕР_2 . Постановою Солом`янського районного суду міста Києва від 17.12.2020 у справі про адміністративне порушення № 760/26981/20 ОСОБА_1 визнано винним у скоєнні адміністративного правопорушення.

Статтею 80 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду.

Згідно із положеннями статті 81 Господарського процесуального кодексу України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах 2, 3 статті 80 цього Кодексу.

У клопотанні повинно бути зазначено:1) який доказ витребовується; 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; 5) причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання.

Згідно із частиною п`ятою статті 4 Закону України "Про доступ до судових рішень", судді мають право на повний доступ до усіх інформаційних ресурсів Реєстру, в тому числі до інформації, визначеної статтею 7 цього Закону.

Враховуючи, що суд має доступ до відповідного ресурсу, підстав для задоволення клопотання про витребування відповідно доказу суд не вбачає.

Керуючись статтями 12, 81, 247-252, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

ухвалив:

1.Відкрити провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

2.Повідомити відповідача, що відзив на позовну заяву подається до суду протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження (частина перша статті 251 Господарського процесуального кодексу України).

У зазначений строк відповідач має подати суду відзив, який повинен відповідати вимогам статті 165 Господарського процесуального кодексу України, і всі письмові та електронні докази, висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Копію відзиву та доданих до нього документів відповідач має надіслати (надати) іншим учасникам справи одночасно із надсиланням (наданням) відзиву до суду та докази надіслання надати суду разом із відзивом на позов.

3.Встановити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін, а позивачу - не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву відповідно до частини сьомої статті 252 Господарського процесуального кодексу України.

4.Запропонувати позивачу у строк до п`яти днів з дня отримання відзиву подати до суду відповідь на відзив, а відповідачу заперечення у порядку, передбаченому статтями 166, 167, 251 Господарського процесуального кодексу України.

5. Клопотання Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "АРКС" про витребування доказів залишити без задоволення.

6.Зобов`язати учасників справи всі заяви, пояснення, клопотання, заперечення у справі викладати виключно в письмовій формі (частина друга статті 169 Господарського процесуального кодексу України).

7. Сторонам подання доказів по справі здійснювати відповідно до статті 80 Господарського процесуального кодексу України.

8. Повідомити учасників справи, що відповідно до частини п`ятої статті 252 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше.

9. Рекомендувати учасникам справи необхідні документи (заяви, клопотання, відзиви тощо) надсилати на електронну адресу суду: inbox@ko.arbitr.gov.ua, або шляхом реєстрації у підсистемі "Електронний суд" в електронній формі з використанням власного електронного цифрового підпису, прирівняного до власноручного підпису з урахуванням вимог Закону України "Про електронні документи та електронний документообіг" та Закону України "Про електронні довірчі послуги".

10. Повідомити учасників справи про можливість ознайомитися з текстами всіх судових рішень по справі в Єдиному державному реєстрі судових рішень за вебадресою https://reyestr.court.gov.ua/.

11. Копію даної ухвали надіслати сторонам у справі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Н.Г. Шевчук

Ухвалу підписано: 22.05.2023

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення22.05.2023
Оприлюднено25.05.2023
Номер документу111051595
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань страхування

Судовий реєстр по справі —911/1460/23

Судовий наказ від 14.02.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 16.02.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Постанова від 05.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Ухвала від 22.11.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Ухвала від 20.11.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Ухвала від 30.10.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Ухвала від 30.10.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Рішення від 03.10.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 15.06.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 22.05.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні