Ухвала
від 11.05.2023 по справі 504/3889/17
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження: 22-ц/813/1102/23

Справа № 504/3889/17

Доповідач Князюк О. В.

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.05.2023 року м. Одеса

Одеський апеляційний суд у складі колегії:

головуючого Князюка О. В.,

суддів: Таварткіладзе О.М, Погорєлової С.О.,

за участю секретаря Дерезюк В.В.,

розглянувши у відкритомусудовому засіданніцивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Комінтернівського районного суду Одеської області від 17 травня 2018 року у справі за позовом ОСОБА_2 до Шомполівської сільської ради Лиманського району Одеської області про визнання права власності в порядку спадкування за законом,

ВСТАНОВИВ:

ІІ. ОПИСОВА ЧАСТИНА

ОСОБА_2 звернувся до Комінтернівського районного суду Одеської області з зазначеним позовом та просив визнати за ним право власності на земельну ділянку площею 10,37 га в умовних кадастрових гектарах без визначення частки в натурі яка знаходиться на території Шомполівської сільської ради Лиманського району Одеської області з земель колишнього КСП «Шомполівське» Лиманського району Одеської області в порядку спадкування після смерті матері ОСОБА_3 . В обґрунтування своїх позовних вимог зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його матір ОСОБА_3 якій на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ОД №0254000 від 30 травня 1997 року частина земельної ділянки (паю). Для оформлення спадщини він звернувся до Лиманської районної державної нотаріальної контори Одеської області, але отримав відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину через відсутність оригіналу правовстановлюючого документу. Тому він змушений звернутися до суду з зазначеним позовом.

Рішенням Комінтернівського районного суду Одеської області від 17 травня 2018 року позовні вимоги ОСОБА_2 було задоволено.

Визнано за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , право на земельну частку (пай) розміром 10,37 га в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) із земель колишнього КСП «Шомполівське» на території Шомполівської селищної ради Лиманського району Одеської області, сертифікат на земельну частку (пай) серія ОД №0254000 від 30 травня 1997 року, в порядку спадкування за законом після смерті дружини, ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На вказане рішення суду була подана апеляційна скарга ОСОБА_1 .

В апеляційній скарзі ОСОБА_1 просить рішення суду скасувати та ухвалити нове судове рішення, яким у задоволенні позову про визнання за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , право на земельну частку(пай) розміром 10,37 га в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі(на місцевості) із земель колишнього КСП «Шомполівське» на території Шомполівської селищної ради Лиманського району Одеської області, сертифікат на земельну частку(пай) серія ОД №0254000 від 30 травня 1997 року, в порядку спадкування за законом після смерті дружини, ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 . ОСОБА_2 відмовити, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права. Так, на думку апелянта, судом першої інстанції не було враховано, що ФГ «НАЗАРИ» незаконно займає земельну ділянку площею 4 га, яка перебуває у межах населеного пункту Трояндівської сільської ради Лиманського району, що є порушенням майнових прав пайщиків, а також територіальної громади Трояндівської сільської ради Лиманського району Одеської області. Крім того, апелянт вважає, що даний спір мав вирішуватись із кожним пайщиком КСП «Кіровська птахофабрика», кількість яких складає більше 700 осіб, окремо. В матеріалах справи відсутній протокол засідання проведення зборів пайщиків.

Сторони у справі, відповідно до вимог ст.ст. 128, 130 ЦПК України, про час, дату і місце слухання справи 11 травня 2023 року сповіщені належним чином, клопотань про проведення судового засідання в режимі відеоконференції не подавали.

Згідно із ч. 2 ст. 372 ЦПК України, неявка сторін або інших учасників справи, належним чином повідомлених про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає розгляду справи.

Виходячи з вищевказаного, враховуючи строки розгляду справи, баланс інтересів сторін у якнайскорішому розгляді справи, освідомленість її учасників про розгляд справи, достатньої наявності у справі матеріалів для її розгляду, колегія суддів вважає можливим розглянути справу за відсутності її учасників.

ІІІ. МОТИВУВАЛЬНА ЧАСТИНА

Заслухавши доповідь судді, обговоривши доводи апеляційної скарги, вивчивши та дослідивши матеріали справи, перевіривши судове рішення на предмет вирішення питання про права, свободи, інтереси та (або) обов`язки особи, яка подала апеляційну скаргу, колегія суддів приходить до висновку про закриття апеляційного провадження, виходячи з наступних підстав.

Згідно ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів. У випадках, встановлених законом, до суду можуть звертатися органи та особи, яким надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб, або державні чи суспільні інтереси.

Згідно з ст. 17 ЦПК України учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках - на касаційне оскарження рішення.

Відповідно до статті 129Конституції Україниоднією з основних засад судочинства в Україні є забезпечення права на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках - на касаційне оскарження судового рішення.

Конституційний Суд України у рішенні №11-рп/2007 від 11 грудня 2007 року зазначив, що реалізацією права особи на судовий захист є можливість оскарження судових рішень у судах апеляційної та касаційної інстанцій. Перегляд судових рішень в апеляційному та касаційному порядку гарантує відновлення порушених прав і охоронюваних законом інтересів людини і громадянина (абзац третій підпункту 3.1 пункту 3 мотивувальної частини).

Відповідно до ч.1 ст. 352 ЦПК України учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Вказаною нормою визначено право особи подати апеляційну скаргу на рішення, яким розглянуто і вирішено спір про право у правовідносинах, учасником яких є скаржник, або міститься судження про права, інтереси та (або) обов`язки такої особи у відповідних правовідносинах, виходячи з предмету та підстав позову. Якщо скаржник зазначає лише про те, що рішення може вплинути на його права та/або інтереси, та/або обов`язки, або зазначає (констатує) лише, що рішенням вирішено про його права та/або обов`язки чи інтереси, то такі посилання, виходячи з вищенаведеного, не можуть бути достатньою та належною підставою для відкриття апеляційного провадження.

Водночас, судове рішення, оскаржуване не залученою особою, повинно безпосередньо стосуватися прав, інтересів та обов`язків цієї особи, тобто судом має бути розглянуто й вирішено спір про право у правовідносинах, учасником яких на момент розгляду справи та прийняття рішення судом першої інстанції є скаржник, або міститься судження про права та обов`язки цієї особи у відповідних правовідносинах. Рішення є таким, що прийняте про права та обов`язки особи, яка не була залучена до участі у справі, якщо в мотивувальній частині рішення містяться висновки суду про права та обов`язки цієї особи, або у резолютивній частині рішення суд прямо вказав про права та обов`язки таких осіб.

В такому випадку рішення порушує не лише матеріальні права осіб, не залучених до участі у справі, а й їх процесуальні права, що витікають із сформульованого в пункті 1 статті 6 Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод положення про право кожного на справедливий судовий розгляд при визначенні його цивільних прав і обов`язків. Будь-який інший правовий зв`язок між скаржником і сторонами спору не може братися до уваги.

Після прийняття апеляційної скарги особи, яка не брала участі у справі, суд апеляційної інстанції з`ясовує, чи прийнято оскаржуване судове рішення безпосередньо про права, інтереси та (або) обов`язки скаржника і які конкретно.

Встановивши такі обставини, суд вирішує питання про залучення скаржника до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору та, як наслідок, скасування судового рішення на підставі пункту 4 частини 3 статті 376 ЦПК України, за змістом якого таке порушення норм процесуального права є обов`язковою підставою для скасування судового рішення суду першої інстанції та ухвалення нового судового рішення, якщо суд прийняв судове рішення про права, інтереси та (або) обов`язки осіб, що не були залучені до участі у справі.

Відповідно до п.3 ч.1 ст. 362 ЦПК України суд апеляційної інстанції закриває апеляційне провадження, якщо після відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою, поданою особою з підстав вирішення судом питання про її права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, встановлено, що судовим рішенням питання про права, свободи, інтереси та (або) обов?язки такої особи не вирішувалося.

Виходячи зі змісту даної процесуальної норми та обставин справи, апелянт, а саме ОСОБА_1 , на момент прийняття рішення не мав статус учасника справи, та відповідно до закону лише наділений правом подати апеляційну скаргу, в разі, якщо оскаржуваним рішенням суду вирішено питання про його права і обов`язки та законні інтереси.

Перевіркою обґрунтованості доводів апеляції щодо наявності прав у апелянта на апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції, судом апеляційної інстанції встановлено, що на момент винесення рішення судом першої інстанції питання про права, свободи, інтереси та (або) обов`язки ОСОБА_1 не вирішувалися.

З матеріалів справи вбачається, що, звертаючись до суду з вказаним позовом, ОСОБА_2 просив визнати за ним право власності на земельну ділянку площею 10,37 га в умовних кадастрових гектарах без визначення частки в натурі яка знаходиться на території Шомполівської сільської ради Лиманського району Одеської області з земель колишнього КСП «Шомполівське» Лиманського району Одеської області в порядку спадкування після смерті матері ОСОБА_3 .

Позов обґрунтовано тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його матір ОСОБА_3 якій на підставі сертифіката на право на земельну частку(пай) серії ОД №0254000 від 30 травня 1997 року частина земельної ділянки(паю). Для оформлення спадщини він звернувся до Лиманської районної державної нотаріальної контори Одеської області, але отримав відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину через відсутність оригіналу правовстановлюючого документу. Тому він змушений звернутися до суду з зазначеним позовом.

Виходячи із зазначеного, ОСОБА_1 не є особою, чиї права порушуються вирішенням даного питання.

Відтак, з наведеного вбачається, що станом на момент постановлення судом першої інстанції оскаржуваного рішення та на час його апеляційного перегляду жодні права та інтереси ОСОБА_1 порушено не було, оскільки спір про визнання права власності в порядку спадкування не порушує інтереси апелянта.

Посилання ОСОБА_1 в апеляційний скарзі, на справу №504/3889/17, яка розглядалась Комінтернівським районним судом взагалі не можуть бути прийняті апеляційним судом до увагу у якості обґрунтувань апеляції.

Доводи апеляційної скарги щодо порушення судом норм матеріального та процесуального права зводяться до незгоди з висновками суду, особистого тлумачення норм матеріального і процесуального права та не впливають на фактичні обставини справи, які встановлені судом відповідно до законодавства та на законність судового рішення.

На підставі наведеного, апеляційний суд приходить до висновку, що права ОСОБА_1 даним оскаржуваним судовим рішенням порушено не було, та питання про права, свободи, інтереси та (або) обов`язки останнього також не вирішувалися, у зв`язку з чим апеляційне провадження у справі слід закрити.

ІV. РЕЗОЛЮТИВНА ЧАСТИНА

Керуючись ст.ст. 362, 368, 381, 389, 390 ЦПК України, апеляційний суд

ухвалив:

Апеляційне провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Комінтернівського районного суду Одеської області від 17 травня 2018 року у справі за позовом ОСОБА_2 до Шомполівської сільської ради Лиманського району Одеської області про визнання права власності в порядку спадкування за законом - закрити.

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття, проте, може бути оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складання повного тексту цієї постанови.

Повний текст судового рішення складено 12 травня 2023 року.

Головуючий: О. В. Князюк

Судді: С.О. Погорєлова

О.М. Тавартікадзе

Дата ухвалення рішення11.05.2023
Оприлюднено26.05.2023
Номер документу111052375
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування

Судовий реєстр по справі —504/3889/17

Ухвала від 11.05.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Князюк О. В.

Ухвала від 20.08.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Князюк О. В.

Ухвала від 20.08.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Князюк О. В.

Ухвала від 18.06.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Князюк О. В.

Рішення від 17.05.2018

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Вінська Н. В.

Ухвала від 26.04.2018

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Вінська Н. В.

Ухвала від 08.11.2017

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Вінська Н. В.

Ухвала від 20.03.2018

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Вінська Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні