Рішення
від 23.05.2023 по справі 213/2416/22
ІНГУЛЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

г Інгулецький районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області

Справа № 213/2416/22

Номер провадження 2/213/139/23

З а о ч н е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 травня 2023 року м. Кривий Ріг

Інгулецький районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області, у складі:

головуючого - судді Попова В.В.,

секретар судового засідання - Демченко Г.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, у залі судових засідань №14, в порядку загального позовного провадження, цивільну справу №213/2416/22 за позовною заявою Виконкому Інгулецької районної в місті Кривому Розі ради, як органу опіки та піклування, в інтересах дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до ОСОБА_2 , третя особа Комунальний заклад освіти «Криворізька спеціальна школа «Перлина» ДОР», про позбавлення батьківських прав,

за відсутності учасників процесу, -

встановив:

Короткий зміст позовних вимог.

Відповідач є матір`ю неповнолітнього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який на цей час влаштований до Криворізької спеціальної школи «Перлина», де перебуває на повному державному утриманні, має статус дитини, позбавленої батьківського піклування, оскільки відповідач ухиляється від виконання батьківських обов`язків у відношенні дитини, не забезпечує його матеріально, не займається його вихованням, не цікавиться здоров`ям, не створює умов для розвитку дитини, тощо. Рішенням суду від 16.09.2021 року неповнолітнього ОСОБА_1 відібрано від матері без позбавлення батьківських прав, однак після цього вона не усунула причини, які перешкоджали її належному вихованню сина, не звернулася ані до виконкому, ані до суду з питання повернення дитини на виховання в сім`ю, не спілкувалася з дитиною жодного разу, не інтересується дитиною у педагогів закладу освіти, де дитина продовжує перебувати. Оскільки відповідач свідомо нехтує своїми обов`язками по вихованню та утриманню сина, позивач просить позбавити її батьківських прав.

Процесуальні дії у справі.

13.10.2022 позовна заява надійшла до суду.

17.10.2022 позов було залишено без руху.

28.10.2022 надійшла уточнена позовна заява.

02.11.2022 провадження у справі відкрито. Призначено розгляд справи в порядку загального позовного провадження.

21.02.2023 підготовче провадження закрито. Справа призначена до судового розгляду по суті.

Інші процесуальні дії у справі судом не здійснювались.

Заяви, клопотання.

У судове засідання учасники процесу не з`явились.

Представник позивача надала заяву про розгляд справи за її відсутності, позов підтримує у повному обсязі, просить його задовольнити, не заперечує проти ухвалення заочного рішення.

Відповідач про день, час та місце розгляду справи повідомлена в установленому порядку, в тому числі через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, але про причини неявки не повідомила, правом надання відзиву не скористалась, ніяких клопотань від неї не надходило.

Представник третьої особи надсилав заяву про розгляд справи за його відсутності, позов підтримує у повному обсязі, просить задовольнити.

За таких обставин, суд вважає можливим ухвалити заочне рішення у справі на підставі наявних у ній доказів, що відповідає положенням ч.4 ст.223 та ст.280 ЦПК України.

Фіксування судового засідання технічними засобами у відповідності до ч.2 ст.247 ЦПК України, не здійснювалось.

Фактичні обставини, встановлені судом.

Відповідач ОСОБА_2 є матір`ю неповнолітньої дитини - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 /а.с.5/.

Відомості про батька в свідоцтві про його народження внесені відповідно до ст. 135 СК України /а.с.6/.

Рішенням Інгулецького районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області від 16.09.2021 року неповнолітнього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , було відібрано у матері ОСОБА_2 без позбавлення батьківських прав, стягнуто аліменти на їх утримання /а.с.8-10/.

Рішеннями виконавчого комітету Інгулецької районної у місті Кривому Розі ради від 15.12.2021 № 463 неповнолітній дитині відповідача надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування /а.с.11/.

На підставі рішення виконкому від 19.01.2022 року за № 9 неповнолітній ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , влаштований до пансіону КЗО «Криворізька спеціальна школа «Перлина» ДОР», на повне державне утримання, функції опікуна дітей покладені на адміністрацію вказаного закладу освіти /а.с.12/.

За інформацією Криворізького міського центру соціальних служб від 12.09.2022, мати неповнолітнього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 до Центру жодного разу не з`являлася, не зверталася з приводу повернення сина /аюс.13/.

Як повідомила Службу у справах дітей адміністрація КЗО «Криворізька спеціальна школа «Перлина» ДОР», за час навчання неповнолітнього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в закладі освіти, мати ОСОБА_2 дитину не відвідувала, на телефонний зв`язок з педагогами не виходила /а.с.22/.

Отже, судом встановлено, що відповідач ухиляється від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини, не піклується про його фізичний та духовний розвиток, навчання, не цікавиться життям та здоров`ям, підготовкою до самостійного життя, матеріально не утримує.

Виконавчий комітет Інгулецької районної у місті ради вважає доцільним позбавити ОСОБА_2 батьківських прав по відношенню до неповнолітнього сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що надав рішення виконкому № 234 від 19.10.2022 року /а.с.23/.

Зміст спірних правовідносин.

Встановленим в судовому засіданні фактам відповідають правовідносини, які регулюють умови та порядок виховання батьками неповнолітніх дітей, наслідки ухилення їх від виконання своїх обов`язків.

Норми права, які застосовує суд.

Відповідно до ст.150 СК України, батьки зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити отримання дитиною повної загальної середньої освіти, поважати дитину.

Статтею 155 СК України передбачено, що здійснення батьками своїх прав та виконання обов`язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності. Батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини.

Згідно з положеннями п.2 ч.1 ст.164 СК України - мати, батько дитини можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Відповідно до ст.165 СК України, право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім`ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров`я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

При цьому, суд керується положеннями Постанови Пленуму Верховного суду України від 30.03.2007 № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», згідно з п.15 якої, позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Згідно з положеннями п.16 цієї Постанови, ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Висновок суду.

Аналізуючи спірні правовідносини в контексті вказаних норм права, судом встановлено, що позивачем повністю доведений факт ухилення відповідача від виконання батьківських обов`язків по вихованню та утриманню своєї неповнолітньої дитини, байдужого ставлення до його долі.

З урахуванням вищевказаного, суд вважає за необхідне задовольнити позовні вимоги та позбавити відповідача батьківських прав у відношенні неповнолітньої дитини.

При цьому, суд вважає за необхідне зазначити, що застосовуваний захід не є виключно безстроковим і відповідач має право у випадку зміни своєї поведінки на поновлення батьківських прав в порядку, передбаченому статтею 169 СК України.

Щодо розподілу судових витрат.

Відповідно до ст.141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог, а тому підлягає стягненню з відповідача судовий збір на користь держави, оскільки позивач від сплати судового збору звільнений.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.4, 12, 13, 76-81, 89, 95, 141, 258-259, 263-265, 280-282, 352, 354 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги Виконкому Інгулецької районної у місті ради як органу опіки та піклування до ОСОБА_2 - задовольнити повністю.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , батьківських прав у відношенні неповнолітньої дитини - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути з ОСОБА_2 судовий збір в дохід держави у розмірі 992 (дев`ятсот дев`яносто дві) грн. 40 коп.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, яку може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку - до Дніпровського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня проголошення судового рішення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач - Виконком Інгулецької районної у місті ради, як орган опіки та піклування, юридична адреса: м. Кривий Ріг, вул. Гірницької Слави, 1, код ЄДРПОУ 04052548.

Відповідач - ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ; останнє відоме місце проживання: АДРЕСА_2 .

Третя особа - Комунальний заклад освіти «Криворізька спеціальна школа «Перлина» ДОР», адреса: м. Кривий Ріг, вул. Староінгулецька, буд. 22, код ЄДРПОУ 26137819.

Дата складання повного тексту судового рішення 23.05.2023 року.

Головуючий суддя В.В. Попов

Дата ухвалення рішення23.05.2023
Оприлюднено29.05.2023
Номер документу111055540
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав, за відсутності учасників процесу

Судовий реєстр по справі —213/2416/22

Рішення від 23.05.2023

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

Ухвала від 21.02.2023

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

Ухвала від 02.11.2022

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

Ухвала від 17.10.2022

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні