Ухвала
від 24.05.2023 по справі 5/323/05
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

24 травня 2023 року Справа № 5/323/05

м. Миколаїв

Господарський суд Миколаївської області у складі судді Ржепецького В.О.,

розглянувши матеріали заяви Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області від 12.05.2023 про здійснення процесуального правонаступництва у справі

про банкрутство Приватно-орендного виробничого сільськогосподарського підприємства ім.Т.Г.Шевченка, смт.Криве Озеро Миколаївської області, вул.Горького, 170, код 03764933,

кредитори:

1.МПП Марина, с.Чапаєво Великомихайлівського району Одеської області.

2.Первомайська об`єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у Миколаївській області, 55213, Миколаївська область, м.Первомайськ, вул.Дзержинського, 18.

3.Кривоозерський районний центр зайнятості, Миколаївська область, смт.Криве Озеро, вул.Леніна, 48-а.

4. Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області, 54020, Миколаївська обл., місто Миколаїв, вул. Морехідна, будинок 1, код ЄДРПОУ 13844159

5.Акціонерне товариство Миколаївобленерго, м. Миколаїв, вул.Громадянська, 40.

6.Публічне акціонерне товариство КОМПАНІЯ РАЙЗ, 03680, м.Київ, вул.Академіка Заболотного, 152, поштова адреса: 65025, м.Одеса, Комінтернівський р-н, 19 км Старокиївського шосе, 52,

ліквідатор: арбітражний керуючий Прохоров Володимир Сергійович (54001, м. Миколаїв, вул. Велика Морська, 49, оф. 65, поштова адреса: 54001, м. Миколаїв, а/с 313).

учасник провадження: фізична особа - підприємець Галоян Каріне Саркисівна, адреса для листування: АДРЕСА_1

(без участі представників учасників провадження у справі)

встановив:

В провадженні Господарського суду Миколаївської області перебуває справа №5/323/05 про банкрутство Приватно-орендного виробничого сільськогосподарського підприємства ім.Т.Г.Шевченка.

19.05.2023 Головним управлінням Пенсійного фонду України в Миколаївській області подано до господарського суду заяву від 12.05.2023 про здійснення процесуального правонаступництва у справі.

Зокрема, заявник просить суд замінити кредитора у справі №5/323/05 з Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області на Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступне.

Згідно з ч. 6 ст. 12 ГПК України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку, передбаченому цим Кодексом для позовного провадження, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Постановою Господарського суду Миколаївської області від 23.05.2006 боржника визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру.

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області є кредитором Приватно-орендного виробничого сільськогосподарського підприємства ім. Т.Г. Шевченка.

Заявою від 12.05.2023 Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області просить суд замінити кредитора у справі №5/323/05 з Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області на Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області.

Відповідно до п. 1 Розділу VII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 21.09.2022 №2620-ІХ "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" та Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" (далі - Закон №2620) припинено Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 01.01.2023.

Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень.

Статтею 4 Закону України від 03.09.1999 року №1105-ХІV "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" (далі - Закон №1105) (у редакції Закону № 2620, що набрав чинності 01.01.2023) передбачено, що уповноваженим органом управління в системі загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку є Пенсійний фонд України.

Згідно із п. 7 розділу VII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону №2620 стягнення та погашення заборгованості із страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, пенсійне страхування, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, у тому числі в судовому порядку, у справах про банкрутство, за виконавчими документами, провадження за якими відкрито до дня набрання чинності цим Законом, здійснюють територіальні органи Пенсійного фонду України.

Статтею 2 Кодексу України з процедур банкрутства встановлено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Приписами ст. 43 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що у разі вибуття чи заміни кредитора у справі про банкрутство господарський суд за заявою правонаступника або іншого учасника (учасників) справи здійснює заміну такої сторони її правонаступником на будь-якій стадії провадження у справі. Усі дії, вчинені у справі про банкрутство до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Відповідно до ст. 52 Господарського процесуального кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі в справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Отже, в даному випадку відбулось фактичне (компетенційне) адміністративне правонаступництво від Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області до Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області.

Статтею 86 ГПК України встановлено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Таким чином, дослідивши матеріали справи, проаналізувавши вищенаведені факти та обставини у відповідності з зазначеними нормами чинного законодавства, які регулюють здійснення процесуального правонаступництва, оцінивши їх у відповідності з вимогами ст. 86 ГПК України, суд дійшов висновку про задоволення заяви Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області від 12.05.2023, здійснення заміни кредитора у справі - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області на Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області.

Керуючись ст. 43 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 12, 52, 86, 233, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

1.Заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області від 12.05.2023 про здійснення процесуального правонаступництва задовольнити.

2. Здійснити заміну кредитора у справі №5/323/05 про банкрутство Приватно-орендного виробничого сільськогосподарського підприємства ім.Т.Г.Шевченка замінивши Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області на Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області.

3. Ухвалу надіслати учасникам провадження у справі.

4. Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття.

5. Апеляційна скарга на ухвалу суду подається в порядку та у строки, передбачені ст. ст. 256, 257 ГПК України, п.п. 17.5 п. 17 Перехідних положень ГПК України.

Суддя В.О.Ржепецький

Дата ухвалення рішення24.05.2023
Оприлюднено26.05.2023
Номер документу111056756
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/323/05

Ухвала від 02.02.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ржепецький В.О.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ржепецький В.О.

Ухвала від 08.12.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ржепецький В.О.

Ухвала від 24.11.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ржепецький В.О.

Ухвала від 28.08.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ржепецький В.О.

Ухвала від 24.05.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ржепецький В.О.

Ухвала від 29.10.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ржепецький В.О.

Ухвала від 01.07.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ржепецький В.О.

Ухвала від 18.06.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ржепецький В.О.

Ухвала від 27.05.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ржепецький В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні