Ухвала
від 23.05.2023 по справі 716/820/23
ЗАСТАВНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №716/820/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.05.2023 року м. Заставна

Суддя Заставнівського районного суду Чернівецької області Вайновська О.Є., ознайомившись з заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Тепло-Світ» про видачу судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за надання послуг ЖКГ,

ВСТАНОВИВ:

ТОВ «Компанія «Тепло-Світ», в особі представника Снігур А.Л., звернулось до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за надання послуг ЖКГ, а саме послуг за постачання теплової енергії, яка утворилася станом на 18.05.2023 року у розмірі 2701,28 грн. Також просить стягнути з боржника на свою користь понесений судовий збір у сумі 268,40 грн.

Ознайомившись з матеріалами справи про видачу судового наказу, приходжу до наступного.

Так, відповідно до ч.1 ст.160 ЦПК України, судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбаченихстаттею 161цього Кодексу.

Пунктом 3 частини 1 ст.161 ЦПК України визначено, що судовий наказ може бути видано, якщо заявлено вимогу про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, телекомунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення з урахуванням індексу інфляції та 3 відсотків річних, нарахованих заявником на суму заборгованості.

Із заявою про видачу судового наказу може звернутися особа, якій належить право вимоги, а також органи та особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб (ч.2 ст.160 ЦПК України).

Відповідно до ч.3 ст.58 ЦПК України, юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Представником у суді, відповідно до ч.1 ст.60 ЦПК Украйни, може бути адвокат або законний представник.

Під час розгляду спорів, що виникають з трудових відносин, а також справ у малозначних спорах (малозначні справи) представником може бути особа, яка досягла вісімнадцяти років, має цивільну процесуальну дієздатність, за винятком осіб, визначених устатті 61цього Кодексу.

Малозначні справи це справи, цивільне судочинство в яких здійснюється за правилами позовного провадження.

Наказне ж провадження це самостійний вид судового провадження у цивільному судочинстві, призначений для розгляду справ за заявами щодо яких відсутній спір або про його наявність заявнику невідомо.

Таким чином, право на звернення до суду з заявою про видачу судового наказу від імені юридичної особи, в даному випадку, має керівник або представник адвокат.

Повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно доЗакону України"Про адвокатуру і адвокатську діяльність" (ч.4 ст.62 ЦПК України).

Особа, яка підписала заяву про видачу судового наказу Снігур А.Л., не є адвокатом, згідно даних Єдиного реєстру адвокатів України.

Отже, заява про видачу судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за спожиту електричну енергію подана особою, яка не має цивільної процесуальної дієздатності.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.165 ЦПК України, суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Враховуючи вищевикладене, а саме що заяву про видачу судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за спожиту електричну енергію подано особою, яка не має цивільної процесуальної дієздатності, у видачі судового наказу слід відмовити.

У разі відмови у видачі судового наказу сума внесеного судового збору не повертається (ч.2 ст.164 ЦПК України).

Відмова у видачі судового наказу з підстав, визначених, зокрема, п.2 ч.1 ст.165 ЦПК України, не є перешкодою для повторного звернення з такою самою заявою в порядку, встановленому цим розділом, після усунення її недоліків (ч.1 ст.166 ЦПК України).

Керуючись ст.ст.164, 165, 166 суддя

УХВАЛИВ:

Відмовити стягувачу Товариству з обмеженою відповідальністю «Компанія «Тепло-Світ» у видачі судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за надання послуг ЖКГ на підставі п.2 ч.1 ст.165 ЦПК України.

Роз`яснити стягувачу Товариству з обмеженою відповідальністю «Компанія «Тепло-Світ», що відмова у видачі судового наказу з підстав, передбачених п.2 ч.1 ст.165 ЦПК України не є перешкодою для повторного звернення з такою самою заявою після усунення її недоліків.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена до Чернівецького апеляційного суду через Заставнівський районний суд Чернівецької області шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому ухвали суду.

Суддя О.Є. Вайновська

СудЗаставнівський районний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення23.05.2023
Оприлюднено26.05.2023
Номер документу111071309
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи наказного провадження Справи щодо стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, телекомунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення з урахуванням індексу інфляції та трьох відсотків річних, нарахованих заявником на суму заборгованості

Судовий реєстр по справі —716/820/23

Ухвала від 23.05.2023

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Вайновська О. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні