Рішення
від 22.03.2023 по справі 742/871/23
ПРИЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-о/742/48/23

Єдиний унікальний № 742/871/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 березня 2023 року м.Прилуки

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області в складі:

головуючої - судді Короткої А.О.,

при секретарі Богуш Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , представниця заявника адвокатка Зибінська Галина Вікторівна, заінтересована особа - дочірнє підприємство «Прилуцький комбінат хлібопродуктів №1» державної акціонерної компанії «Хліб України», про встановлення факту, що має юридичне значення, -

В С Т А Н О В И В :

Адвокаткою Зибінською Г.В. подано до суду заяву ОСОБА_1 , в якій вона просить встановити той юридичний факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , працював у дочірньому підприємстві державної акціонерної компанії «Хліб України» «Прилуцький комбінат хлібопродуктів №1», код ЄДРПОУ 00952663, з 14.06.1990 року по 16.09.2002 року.

Заявлені вимогиаргументує тим,що 14.06.1990року ОСОБА_1 був прийнятийна роботув «Прилуцькийкомбінат хлібопродуктів№1»на посадумайстра наЛиновицький приймальнийпункт,про щобуло внесеновідомості дотрудової книжкина підставінаказу №20-квід 12.06.1990року. 16.09.2002 року заявник звільнився з займаної посади з Прилуцького комбінату хлібопродуктів №1, проте відомості про його звільнення не були внесені до трудової книжки.

У зв`язку з тим, що в трудовій книжці ОСОБА_1 відсутні відомості про припинення трудових відносин з ДП «Прилуцький комбінат хлібопродуктів №1» ДАК «Хліб України», то заявнику не зараховується до трудового стажу весь період роботи на цьому підприємстві.

З метою внесення відомостей до трудової книжки ОСОБА_1 про його звільнення з ДП «Прилуцькийкомбінат хлібопродуктів№1»ДАК «ХлібУкраїни» його представниця звернулася до його директора і засновника ОСОБА_2 , направивши на юридичну адресу дочірнього підприємства, що знаходиться за адресою: пров.Залізничний, буд.19, м.Прилуки, Чернігівська область, 17500, адвокатський запит, однак виявилося, що за адресою реєстрації місцезнаходження підприємства «Прилуцький комбінат хлібопродуктів №1» відсутній.

В телефонній розмові директор Прилуцького комбінату хлібопродуктів №1 Мусієнко А.М. повідомила про те, що трудового архіву за 2002 рік вже немає, бо такий знищений за закінченням строку зберігання, а печатка дочірнього підприємства передана нею ще у 2018 році до підприємства-засновника - Державної акціонерної компанії «Хліб України», що знаходиться за адресою: вул.Саксаганського, буд.1, м.Київ.

Державна акціонерна компанія «Хліб України» у відповідь на адвокатський запит повідомила про те, що дочірнє підприємство «Прилуцький комбінат хлібопродуктів №1» є самостійною юридичною особою та рекомендувала звернутися з відповідним запитом про фактичне місцезнаходження підприємства і місцезнаходження печатки до Прилуцького комбінату хлібопродуктів №1 за адресою реєстрації: пров.Залізничний, буд.19, м.Прилуки, Чернігівська область, 17500.

Оскільки у роботодавця - дочірнього підприємства «Прилуцький комбінат хлібопродуктів №1» встановити дату припинення трудових відносин ОСОБА_1 не вдалось, то він звернувся до Пенсійного фонду в Чернігівській області, отримав довідку за формою ОК-5, в якій наявна інформація про трудові відносини та сплату обов`язкових внесків (ЄСВ) роботодавцями за своїх найманих працівників (реєстр в електронному вигляді ведеться з 1998 року). Так, відповідно до вказаної довідки ОК-5 ОСОБА_1 дійсно працював у ДП «Прилуцький комбінат хлібопродуктів №1» по 16.09.2002 року включно.

Разом з тим, для зарахування періоду роботи ОСОБА_1 на дочірньому підприємстві «Прилуцький комбінат хлібопродуктів №1» у Пенсійний фонд необхідно надати або належним чином оформлену трудову книжку, або рішення суду, у зв`язку з чим заявник і змушений був звернутися до суду з відповідною заявою для захисту своїх прав.

У судове засідання заявник та його представниця не з`явилися, протеостання завчасно подала заяву до суду, згідно з якою заявлені вимоги підтримала в повному обсязі та просила суд розглянути справу за відсутності сторони заявника (а.п.21).

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився також, хоча про дату, час і місце судового засідання був повідомлений завчасно та належним чином (а.п.20).

Відповідно доч.2ст.247ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку про те, що заявлені ОСОБА_1 вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до копіїтрудової книжкисерії НОМЕР_1 ,виданої наім`я ОСОБА_1 ,він бувприйнятий 14.06.1990року нароботу у Прилуцький комбінат хлібопродуктів №1 на посаду майстра на Линовицький приймальний пункт на підставі наказу №20-к від 12.06.1990 року, але відомості про те, що ОСОБА_1 з 16.09.2002 року був звільнений з займаної посади у трудовій книжці немає (а.п.12).

З копії адвокатського запиту представниці заявника адвокаткиЗибінської Г.В. вбачається, що з метою внесення відомостей про звільнення до трудової книжки ОСОБА_1 у позасудовому порядку вона зверталася до директора (і засновника) колишнього роботодавця, тобто ДП «Прилуцькийкомбінат хлібопродуктів№1»ДАК «ХлібУкраїни» ОСОБА_2 , та директора ДАК «Хліб України» (а.п.6).

Проте, як зазначила в заяві представниця заявника адвокатка Зибінська Г.В., в телефонній розмові директор ДП «Прилуцькийкомбінат хлібопродуктів№1»ДАК «ХлібУкраїни» ОСОБА_2 повідомила про те, що трудового архіву за 2002 рік вже немає, бо такий знищений за закінченням строку зберігання, а печатка дочірнього підприємства передана нею в 2018 році до підприємства-засновника - Державної акціонерної компанії «Хліб України», що знаходиться за адресою: вул.Саксаганського, буд.1, м.Київ (а.п.1).

Відповідно до інформації за вих. №08-02/23 від 08.02.2023 року директор ТОВ «Прилуцька аграрна компанія» Мазуренко В. повідомив, що на поштову адресу: пров.Залізничний, буд.19, м.Прилуки, Чернігівська область, 17500, надійшов адвокатський запит, який був адресований ДП «Прилуцькийкомбінат хлібопродуктів№1»ДАК «ХлібУкраїни» (код ЄДРПОУ 00952663), проте за вказаною адресою фактично перебуває і веде свою господарську діяльність, що зареєстровано в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, юридична особа - ТОВ «Прилуцька аграрна компанія» (код ЄДРПОУ 43664655). Крім того, ТОВ «Прилуцька аграрна компанія» не володіє інформацією відносно фактичного місцезнаходження ДП «Прилуцькийкомбінат хлібопродуктів№1»ДАК «ХлібУкраїни» (а.п.10).

Як вбачається з копії інформації №1-2-10/31 від 16.02.2023 року, наданої ДАК «Хліб України» на адвокатський запит адвокати Зибінської Г.В. (а.п.9), кожне дочірнє підприємство ДАК «Хліб України», у тому числі і «Прилуцький комбінат хлібопродуктів №1», - це окрема юридична особа, самостійний суб`єкт господарювання, що діє на принципах господарської самостійності та самоокупності, має самостійний баланс, веде оперативний, бухгалтерський і податковий облік результатів своєї господарської діяльності та сплачує податки, інші обов`язкові платежі відповідно до законодавства України, а також забезпечує подання статистичної звітності до органів державної статистики в обсягах та у термін, передбачені законодавством України, у зв`язку з чим представниці заявника було рекомендовано звернутися до безпосередньо до ДП «Прилуцькийкомбінат хлібопродуктів№1»ДАК «ХлібУкраїни» (код ЄДРПОУ 00952663), за адресою: пров.Залізничний, буд.19, м.Прилуки, Чернігівська область, 17500, що також підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань на 06.02.2023 року (а.п.5).

З копії довідки форми ОК-5, сформованої 06.02.2023 року Пенсійним фондом України з Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування, з індивідуальних відомостей про застраховану особу ОСОБА_1 , номер облікової картки застрахованої особи НОМЕР_2 , вбачається, що в реєстрі наявна інформація про трудові відносини та сплату обов`язкових внесків (ЄСВ) роботодавцями за своїх найманих працівників (реєстр в електронному вигляді ведеться з 1998 року). Так, відповідно до інформації з вказаної довідки ОК-5 ОСОБА_1 дійсно працював у ДП «Прилуцькийкомбінат хлібопродуктів№1»ДАК «ХлібУкраїни» по 16.09.2002 року включно (а.п.15).

Відповідно до ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті. У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Пункт 1Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 року №5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення»вказує, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Тож, провівши системний аналіз змісту всіх вказаних вище документів, суд приходить до переконання у тому, що хоча в трудовій книжці заявника і немає запису про звільнення його з займаної посади майстра Линовицького приймального пункту ДП «Прилуцький комбінат хлібопродуктів №1» ДАК «Хліб України», а наказ про його звільнення на даний час неможливо віднайти, проте з Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування, з індивідуальних відомостей про застраховану особу ОСОБА_1 , номер облікової картки застрахованої особи НОМЕР_2 , чітко вбачається той факт, що ОСОБА_1 дійсно перебував у трудових відносинах з ДП «Прилуцький комбінат хлібопродуктів №1» ДАК «Хліб України», яке сплачувало за нього обов`язкові внески (ЄСВ) по 16.09.2002 року включно, у зв`язку з чим суд вважає за необхідне встановити той факт, що ОСОБА_1 працював на даному підприємстві з 14.06.1990 року по 16.09.2002 року.

Керуючись ст.2, 81, 247, 258, 259, 263-265, 268, 273, 293, 315-319, 352, 354-355 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Заявлені вимоги ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , адреса реєстрації та проживання: АДРЕСА_1 ), представниця заявника адвокатка Зибінська Галина Вікторівна (РНОКПП НОМЕР_4 , адреса реєстрації та проживання: АДРЕСА_2 ), заінтересована особа - дочірнє підприємство «Прилуцький комбінат хлібопродуктів №1» державної акціонерної компанії «Хліб України» (код ЄДРПОУ 00952663, юридична адреса: пров.Залізничний, буд.19, м.Прилуки, Чернігівська область, 17501), про встановлення факту, що має юридичне значення, задовольнити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Чернігівського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

У разі неявки всіх учасників справи у судове засідання, яким завершується розгляд справи, суд підписує рішення без його проголошення.

Датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 31.03.2023 року.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя Анна КОРОТКА

Дата ухвалення рішення22.03.2023
Оприлюднено26.05.2023
Номер документу111080330
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —742/871/23

Рішення від 22.03.2023

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Коротка А. О.

Рішення від 22.03.2023

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Коротка А. О.

Ухвала від 22.02.2023

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Коротка А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні