Ухвала
від 25.05.2023 по справі 581/380/23
ЛИПОВОДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 581/380/23

Провадження № 2/581/132/23

У Х В А Л А

і м е н е м У к р а ї н и

25 травня 2023 року селище Липова Долина

Суддя Липоводолинського районного суду Сумської області Сізов Д.В., розглянувши клопотання представника Товариства з обмеженою відповідальністю «СК-Агро» - адвоката Вагоровської Анжеліки Едуардівни про розгляд за правилами загального позовного провадження

цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «СК-Агро» про стягнення орендної плати, пені, інфляційних втрат та трьох відсотків річних,

в с т а н о в и в :

25 квітня 2023 року ОСОБА_1 звернувся до суду із вказаним позовом, у якому просить стягнути з ТОВ «СК-Агро» на його користь заборгованість по орендній платі за користування земельними ділянками з кадастровими номерами: 5923285200:02:002:0133; 5923285200:02:001:0205; 5923285200:02:002:0140; 5923285200:01:002:0297 згідно умов договорів оренди від 14 грудня 2006 року (з додатковими угодами) за 2021 рік у розмірі 15726 грн, пеню, інфляційні втрати та три відсотки річних по день ухвалення рішення; орендну плату за 2022 рік у розмірі 19908 грн пеню, інфляційні втрати та три відсотки річних по день ухвалення рішення.

Ухвалою Липоводолинського районного суду Сумської області від 25 квітня 2023 року відкрито провадження у вказаній справі та вирішено розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

10 травня 2023 року представник ТОВ «СК-Агро» звернулася до суду з клопотанням про розгляд справи за правилами загального позовного провадження із викликом учасників справи, оскільки вирішення даного спору має репутаційне та економічне значення для відповідача, характер спірних правовідносин та предмет доказування у даній справі вимагають проведення судового засідання в порядку загального провадження для повного та всебічного встановлення обставин справи. Вказує, що у цій справі позивачем заявлені вимоги не майнового характеру, у зв`язку з чим неможливо визначити ціну позову, а тому справа не відноситься до категорії малозначних відповідно до п. 1 ч. 6 ст. 19 ЦПК України.

Вивчивши клопотання позивача суд дійшов таких висновків.

Згідно з ч. 1-4 ст. 274 ЦПК України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються справи, зокрема, малозначні справи. У порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

При вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: ціну позову; значення справи для сторін; обраний позивачем спосіб захисту; категорію та складність справи; обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; кількість сторін та інших учасників справи; чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

У порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи у спорах: що виникають з сімейних відносин, крім спорів про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, розірвання шлюбу та поділ майна подружжя; щодо спадкування; щодо приватизації державного житлового фонду; щодо визнання необґрунтованими активів та їх витребування відповідно до глави 12 цього розділу; в яких ціна позову перевищує двісті п`ятдесят розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; інші вимоги, об`єднані з вимогами у спорах, вказаних у пунктах 1-5 цієї частини.

Згідно з ч. 4 ст. 277 ЦПК України, якщо відповідач в установлений судом строк подасть заяву із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, суд залежно від обґрунтованості заперечень відповідача постановляє ухвалу про: залишення заяви відповідача без задоволення; розгляд справи за правилами загального позовного провадження та заміну засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням.

Із матеріалів вбачається, що зазначена справа не належить до переліку тих проваджень, розгляд яких в обов`язковому порядку здійснюється у загальному позовному провадженні. Жоден із наведених представником відповідача критеріїв не вказує на необхідність розгляду справи в порядку загального позовного провадження. Суд не позбавлений можливості надати оцінку існуючим між сторонами справи договорам оренди та додатковим до них угодам у порядку спрощеного позовного провадження. За таких обставин суд залишає заяву відповідача без задоволення.

Керуючись ст. 279 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в :

Клопотання представника Товариства з обмеженою відповідальністю «СК-Агро» - адвоката Вагоровської Анжеліки Едуардівни про розгляд справи за правилами загального позовного провадження залишити без задоволення.

Копію ухвали суду направити учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили із моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Д. В. Сізов

СудЛиповодолинський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення25.05.2023
Оприлюднено26.05.2023
Номер документу111080774
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —581/380/23

Рішення від 30.05.2023

Цивільне

Липоводолинський районний суд Сумської області

Сізов Д. В.

Ухвала від 25.05.2023

Цивільне

Липоводолинський районний суд Сумської області

Сізов Д. В.

Ухвала від 25.04.2023

Цивільне

Липоводолинський районний суд Сумської області

Сізов Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні