Ухвала
від 24.05.2023 по справі 219/1503/22
ДРУЖКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер провадження 2-н/229/114/2023

ЄУН 219/1503/22

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про відмову у прийнятті заяви про видачу судового наказу

24.05.2023 року м. Дружківка

Дружківський міський суд Донецької області у складі головуючого судді Давидовської Т.В., розглянувши заяву Соледарського комунальногопідприємства «Водоканал» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про видачу судовогонаказу простягнення заборгованостіза спожитіпослуги зводопостачання (водовідведення) в розмірі 16464,13 грн., за період з 01.12.2019 року по 28.02.2022 року.

установив:

Соледарське комунальнепідприємство «Водоканал» звернулось до суду з заявою про видачу судового наказу,в якійпросить видатисудовий наказпро стягненняз ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 на своюкористь заборгованостіза спожитіпослуги зводопостачання (водовідведення) в розмірі 16464,13 грн., за період з 01.12.2019 року по 28.02.2022 року, а також судові витрати.

Відповідно до ч. 1ст. 162 ЦПК Українизаява про видачу судового наказу подається до суду першої інстанції за загальними правилами підсудності, встановленими цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1ст. 27 ЦПК Українипозови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Відповідно до положень ч. 1ст. 541 ЦК України, солідарний обов`язок або солідарна вимога виникають у випадках, встановлених договором або законом, зокрема у разі неподільності предмета зобов`язання.

Згідно частин 1, 4ст. 543 ЦК України, у разі солідарного обов`язку боржників (солідарних боржників) кредитор має право вимагати виконання обов`язку частково або в повному обсязі як від усіх боржників разом, так і від будь-кого з них окремо. Виконання солідарного обов`язку у повному обсязі одним із боржників припиняє обов`язок решти солідарних боржників перед кредитором.

Частинами 1, 2ст. 544 ЦК Українивстановлено, що боржник, який виконав солідарний обов`язок, має право на зворотну вимогу (регрес) до кожного з решти солідарних боржників у рівній частці, якщо інше не встановлено договором або законом, за вирахуванням частки, яка припадає на нього. Якщо один із солідарних боржників не сплатив частку, належну солідарному боржникові, який у повному обсязі виконав солідарний обов`язок, несплачене припадає на кожного з решти солідарних боржників у рівній частці.

В порядку ч. 5ст. 165 ЦПК України, у разі якщо боржником у заяві про видачу судового наказу вказана фізична особа, яка не має статусу підприємця, суддя не пізніше двох днів з дня надходження такої заяви, крім випадків подання заяви про видачу судового наказу в електронній формі до боржника, який має офіційну електронну адресу, звертається до відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання особи щодо надання інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання фізичної особи - боржника.

З тексту заяви про видачу судового наказу вбачається, що боржники: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 зареєстровані ( проживають) за адресою: АДРЕСА_1 .

На виконання вимог ч. 5ст.165 ЦПК Українисуд звернувся із запитом до відділу з реєстрації місця проживання фізичних осіб щодо надання інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання фізичних осіб боржників ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 .

Згідно наданих відповідей встановлено, що:

- ОСОБА_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

-Відомості щодо реєстрації ОСОБА_3 , ОСОБА_1 відсутні.

Проте,у заявіпро видачусудового наказузаявник зазначає,що ОСОБА_2 , ОСОБА_3 зареєстровані ( проживають) за адресою: АДРЕСА_1 ,та доданідо заявипро видачусудового наказудокументи такожвідповідають ційадресі,тобто заявникобґрунтовує,що заборгованістьвиникла самеза цієюадресою,проте яквідомості щодоборжників ОСОБА_1 , ОСОБА_3 відсутні.

Суду не надано документів, які б підтверджували право власності боржників на об`єкт нерухомого майна, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до ч.9 ст. 165 ЦПК України у разі якщо отримана судом інформація не дає можливості встановити зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи - боржника, суд відмовляє у видачі судового наказу.

За нормами п. 8 ч. 1ст. 165ЦПК України, суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо із поданої заяви не вбачається виникнення або порушення права грошової вимоги, за якою заявником подано заяву про видачу судового наказу.

Таким чином,з отриманоїсудом інформаціїне вбачаєтьсявиникнення абопорушення правагрошової вимоги,за якоюзаявником поданозаяву до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про видачусудового наказупро солідарнестягнення заборгованостіза спожитіпослуги зводопостачання (водовідведення) в розмірі 16464,13 грн., за період з 01.12.2019 року по 28.02.2022 року за адресою: АДРЕСА_1 .

Виходячи з аналізу наведених норм, враховуючи неподільність предмета зобов`язання при солідарному стягненні, право регресної вимоги у солідарних боржників, суд вважає, що у випадку наявності підстав для відмови у видачі судового наказу відносно одного з солідарних боржників, відсутні підстави для видачі наказу відносно другого боржника, оскільки таким шляхом суд змінює порядок стягнення, визначений заявником при подачі заяви, що є недопустимим в наказному провадженні.

Згідно ч. 1 ст. 166ЦПК України, відмова у видачі судового наказу з підстав, передбачених пунктами 1, 2, 8, 9 частинипершої статті 165 цього Кодексу, не є перешкодою для повторного звернення з такою самою заявою в порядку, встановленому цим розділом, після усунення її недоліків. Крім того, у відповідності до ч. 2 ст. 161ЦПК України, особа має право звернутися до суду з вимогами визначеними у частині першій цієї статті, в наказаному або в спрощеному позовному провадженні на свій вибір.

Частиною 2статті 167 ЦПК України, передбачено, що за результати розгляду заяви про видачу судового наказу суд видає судовий наказ або постановляє ухвалу про відмову у видачі судового наказу.

Згідно з ч. 2ст. 165 ЦПК України, про відмову у видачі судового наказу суддя постановляє ухвалу.

Також ч. 2ст. 164 ЦПК України, передбачено, що у разі відмови у видачі судового наказу або в разі скасування судового наказу внесена сума судового збору стягувачу не повертається. У разі пред`явлення стягувачем позову до боржника у порядку позовного провадження сума судового збору, сплаченого за подання заяви про видачу судового наказу, зараховується до суми судового збору, встановленої за подання позовної заяви.

На підставі вищевикладеного та керуючисьст. 165 ЦПК України,

ухвалив:

Відмовити у видачі судового наказу Соледарському комунальному підприємству «Водоканал» щодо стягнення з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про видачу судового наказу про стягнення заборгованості за спожитіпослуги зводопостачання (водовідведення) в розмірі16464,13грн.,за періодз 01.12.2019року по28.02.2022року, а також судових витрат.

Роз`яснити заявнику, що відповідно до ч. 2 ст.166ЦПК України відмова у видачі судового наказу з підстав, передбачених пунктами 3-6 частини першої статті 165 цьогоКодексу, унеможливлює повторне звернення з такою самою заявою. Заявник у цьому випадку має право звернутися з тими самими вимогами у позовному порядку.

На ухвалу може бути подана апеляція до Дніпровського апеляційного суду через Дружківський міський суд Донецької області протягом п`ятнадцяти днів.

Суддя Т.В.Давидовська

24 травня 2023 р.

Дата ухвалення рішення24.05.2023
Оприлюднено26.05.2023
Номер документу111081116
СудочинствоЦивільне
Сутьвидачу судовогонаказу простягнення заборгованостіза спожитіпослуги зводопостачання (водовідведення) в розмірі 16464,13 грн., за період з 01.12.2019 року по 28.02.2022 року

Судовий реєстр по справі —219/1503/22

Ухвала від 24.05.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Давидовська Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні