Рішення
від 23.05.2023 по справі 352/603/23
ТИСМЕНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 352/603/23

Провадження № 2-о/352/46/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 травня 2023 року м. Івано-Франківськ

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

у складі: головуючого - судді Струтинського Р.Р.

присяжних Левицького Д.М., Кабана В.І.

з участю секретаря Гребінника В.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у порядку окремого провадження в залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - орган опіки і піклування Лисецької селищної ради Івано-Франківської області, про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки,

в с т а н о в и в :

Заявниця звернулася до суду із заявою про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки, у якій просила визнати ОСОБА_2 недієздатною та призначити її опікуном.

Свою заяву обґрунтовувала тим, що її дочка ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є інвалідом третьої групи, хворіє цукровим діабетом 1 типу важка форма, хронічний гепатит В. Внаслідок хронічної хвороби у дочки стався апалічний синдром як наслідок глікемії, а саме патологічний стан, що є наслідком глибокого порушення функцій кори великого мозку. Внаслідок чого вона не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, через свою хворобу потребує постійного стороннього догляду та піклування. На даний час заявниці необхідно виготовити деякі документи, отримати довідки в органах місцевого самоврядування, виготовити платіжні картки на отримання пенсії по інвалідності, а без участі дочки це не являється можливим. Тому виникла потреба в офіційному визнанні ОСОБА_2 недієздатною та призначення їй опікуна.

Заявниця у поданій суду заяві просила справу розглянути у її відсутності, заяву підтримала та просила її задоволити.

Представник заінтересованої особи у судове засідання не з`явився, у поданій суду заяві просив справу розглянути у відсутності свого представника.

ОСОБА_2 , відносно якої подана заява про визнання недієздатною, у судове засідання не викликалася з урахуванням стану її здоров`я.

Ухвалою суду від 13.04.2023 провадження у справі зупинено у зв`язку з призначенням амбулаторної судово-психіатричної експертизи.

Ухвалою суду від 19.05.2023 провадження у справі поновлено.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що заява підлягає до задоволення, виходячи з наступного.

Встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є інвалідом третьої групи загального захворювання (а.с.10), хворіє цукровим діабетом 1 типу з гіпоглікемією, аноксичне ураження головного мозку, через свою хворобу потребує постійного стороннього догляду та опіки. На даний час ОСОБА_2 перебуває на лікуванні у відділенні стаціонарної паліативної допомоги КНП «Лисецька лікарня».

У відповідності з вимогами ч.1 ст.39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно висновку амбулаторної судово-психіатричної експертизи від 05.05.2023 (а.с.30-32) ОСОБА_2 страждає стійким хронічним психічним розладом - органічним розладом особистості та поведінки внаслідок дисфункції головного мозку у формі апалічного синдрому, що згідно МКХ-10 F07.8; зазначене захворювання позбавляє ОСОБА_2 здатності усвідомлювати свої дії та керувати ними.

Відповідно до вимог ч.1 ст.60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно подання опікунської ради виконавчого комітету Лисецької селищної ради Івано-Франківської області, затвердженого рішенням виконкому Лисецької селищної ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області від 05.04.2023 № 21/2023, ОСОБА_1 може бути призначена опікуном ОСОБА_2 (а.с.26-27).

З огляду на викладене суд дійшов висновку про обґрунтованість поданої заяви.

На підставі наведеного, відповідно до ст. 39, 60 ЦК України, керуючись ст. 263-265, 300 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа - орган опіки і піклування Лисецької селищної ради Івано-Франківської області, про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки задоволити.

Визнати недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку та жительку АДРЕСА_1 .

Встановити над ОСОБА_2 опіку, призначивши опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною - два роки.

Судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною, віднести на рахунок держави.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Івано-Франківського апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заявниця: ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Заінтересована особа: орган опіки і піклування Лисецької селищної ради, Івано-Франківського району Івано-Франківської області, вул. Січових Стрільців,55, с-ще Лисець, Івано-Франківського району Івано-Франківської області, код ЄДРПОУ 20562734.

Повне судове рішення складено 23.05.2023.

Суддя Руслан СТРУТИНСЬКИЙ

Присяжні Дмитро ЛЕВИЦЬКИЙ

Василь КАБАН

Дата ухвалення рішення23.05.2023
Оприлюднено29.05.2023
Номер документу111084804
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки

Судовий реєстр по справі —352/603/23

Рішення від 23.05.2023

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

СТРУТИНСЬКИЙ Р. Р.

Ухвала від 19.05.2023

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

СТРУТИНСЬКИЙ Р. Р.

Ухвала від 13.04.2023

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

СТРУТИНСЬКИЙ Р. Р.

Ухвала від 27.03.2023

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

СТРУТИНСЬКИЙ Р. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні