Ухвала
від 25.05.2023 по справі 378/347/23
СТАВИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про відкриття позовного провадження

Єдиний унікальний номер: 378/347/23

Провадження № 2/378/128/23

25.05.2023 року суддя Ставищенського районного суду Київської області Марущак Н. М. , вивчивши матеріали за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Ставищенський Відділ державної виконавчої служби у Білоцерківському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Київ) про стягнення неустойки (пені) за несвоєчасну сплату аліментів, -

ВСТАНОВИВ:

До суду з вказаним позовом звернулася ОСОБА_1 (зареєстрованої АДРЕСА_1 , жительки АДРЕСА_2 ) до ОСОБА_2 (жителя АДРЕСА_1 ), з посиланням на те, що вона з 5лютого2011 року перебувала вшлюбізвідповідачем,якийзареєстровано у Ставищенському районному відділі реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Київській області, актовий запис № 5. 10 грудня 2018 року рішенням Ставищенського районного суду шлюб між нею (позивачкою) та ОСОБА_2 розірвано. Від даного шлюбу вони мають малолітню дитину ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на яку Рішенням Ставищенського районного суду Київської облатсі 28 грудня 2020 року стягнуто з ОСОБА_2 на користь позивачки, аліменти на утримання малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в розмірі 1/4 частини його доходу (заробітку) щомісячно, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, до її повноліття.

На виконання вказаного рішення суду 08.01.2021 постановою головного державного виконавця Ставищенської ВДВС відкрито виконавче провадження № 64042531. Вказане судове рішення відповідач умисно не виконує та від сплати аліментів на утримання спільної дитини ухиляється, внаслідок чого у відповідача утворилася заборгованість зі сплати аліментів в розмірі 16514 грн. 50 коп..

Позивач просить стягнути з відповідача на її користь неустойку (пеню) за несвоєчасну сплату аліментів на утримання дитини в розмірі 16514 грн. 50 коп..

Зміст та форма позовної заяви та доданих до неї документів відповідає вимогамст. 175 ЦПК України.

Підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення заяви, відмови у відкритті провадження у справі на даній стадії немає.

Згідно ч. 1ст.274ЦПК Україниу порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи та справи, що виникають з трудових відносин.

За умовами п. 4 ч. 6 ст. 19 ЦПК Українидля цілей цього Кодексу малозначними справами є: справи зокрема про стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів.

Оскільки предмет позовних вимог не підпадає під обмеження, які визначені ч. 4ст. 274 ЦПК України, - вказана справа може бути розглянута в порядку спрощеного провадження.

За приписами ч. 5 ст.279ЦПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь - якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Позивачка в позовній заяві просить суд витребувати від Ставищенського Відділудержавної виконавчоїслужби уБілоцерківському районіКиївської областіЦентрального міжрегіональногоуправління міністерстваюстиції (м.Київ) довідку - розрахунок заборгованості по аліментах станом на 01 травня 2023, оформлену у відповідності до чинного законодавства.

Згідно положень ч. 1, ч. 2ст. 13 ЦПК Українисуд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

У відповідності до ч.1ст. 84 ЦПК Україниучасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

За ч. 3, ч . 6, ч. 7, ч. 8, ч. 9ст. 84 ЦПК Україниу разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази. Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Оскільки невжиття заходів щодо витребування доказів перешкоджає ухваленню законного та обґрунтованого судового рішення у цивільній справі, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання позивача ОСОБА_1 про витребування доказів.

Керуючисьст. 13,84, 187,260 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Відкрити провадження по справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Ставищенський Відділ державної виконавчої служби у Білоцерківському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Київ) про стягнення неустойки (пені) за несвоєчасну сплату аліментів.

Справу розглядати в порядку спрощеного позовного провадження.

Призначити судове засідання в приміщенні Ставищенського районного суду Київської області за адресою: смт. Ставище, вул. Генерала Кравченка, 4 Київської області на 10 годин 00 хвилин 27 червня 2023 року.

Зобов`язати Ставищенський Відділ державної виконавчої служби у Білоцерківському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Київ) довідку - розрахунок заборгованості по аліментах по виконавчому листу № 378//1141/20, виданому Ставищенським районним судом 28.12.2020 (виконавче провадження № 64042531), із зазначенням нарахованих та виплачених всіх доходів боржника ОСОБА_2 , фактичного строку сплати аліментів за відповідний місяць/рік, відповідно дату та суму сплачених аліментів з метою визначення прострочення сплати аліментів та нарахування неустойки (пені) за прострочення сплати та визначення заборгованості за кожний місяць окремо у період з листопада 2020 року по 01 травня 2023 року відповідно до Додатку 15 Інструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженої Наказом Міністерства юстиції України 02.04.2012 № 512/5 (у редакції наказу Міністерства

юстиції України 29.09.2016№ 2832/5), зареєстрованої в Міністерстві юстиції України

2 квітня 2012 р. за № 489/20802.

Вказані відомості Ставищенському Відділу державної виконавчої служби у Білоцерківському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Київ) необхідно подати суду протягом трьох днів з дня отримання копій ухвали суду.

В разі неможливості подати докази до суду взагалі або у встановлений судом строк, повідомити про це суд із зазначенням причин протягом трьох днів з дня отримання ухвали.

За неповідомлення суду про неможливість подати докази, а також за неподання доказів, у тому числі і з причин, визнаних судом неповажними, винні особи несуть відповідальність, встановлену законом.

Роз`яснити відповідачу право податисуду в15-деннийстрок з днявручення ухвалипро відкриттяпровадження усправі у порядкута відповіднодо вимог ст.178ЦПК Українивідзив звикладенням запереченьпроти позову, докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем, та документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів позивачу.

Роз`яснити відповідачу право відповідно до ч. 1 ст. 93 ЦПК України поставити у відзиві (в першій заяві по суті справи) не більше десяти запитань позивачу про обставини, що мають значення для справи.

Роз`яснити відповідачу право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву відповідно до ч. 1 ст. 193 ЦПК України.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин відповідно до ч. 8 ст. 178 ЦПК України суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Роз`яснити сторонам що вони відповідно до ст. 212 ЦПК України мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.

Роз`яснити третій особі право відповідно до ст. 181 ЦПК України подати до суду письмові пояснення щодо позову та відзиву щодо предмету спору з викладенням своїх аргументів і міркувань на підтримку або заперечення проти позову, які мають відповідати вимогам ч. 3 ч. 6 ст. 178 ЦПК України, протягом трьох днів з дня отримання ухвали суду.

В Ставищенському районному суді наявна відповідна технічна можливість для проведення судових засідань в режимі відеоконференції.

Інформацію щодо справи учасники справи можуть отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням http://st.ko.court.gov.ua/sud1024/.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Н. М. Марущак

Дата ухвалення рішення25.05.2023
Оприлюднено26.05.2023
Номер документу111085275
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення неустойки (пені) за несвоєчасну сплату аліментів

Судовий реєстр по справі —378/347/23

Ухвала від 20.10.2023

Цивільне

Ставищенський районний суд Київської області

Марущак Н. М.

Рішення від 24.07.2023

Цивільне

Ставищенський районний суд Київської області

Марущак Н. М.

Ухвала від 25.05.2023

Цивільне

Ставищенський районний суд Київської області

Марущак Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні