Рішення
від 15.05.2023 по справі 215/1864/23
ТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 215/1864/23

2-о/215/63/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 травня 2023 року Тернівський районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області

у складі: головуючого - судді Квятковського Я.А.

за участю секретаря Манько В.В.

розглянувши згідно вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України, без фіксації судового засідання технічними засобами, в м. Кривому Розі заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про встановлення факту родинних відносин, факту належності правовстановлюючого документу та факту прийняття спадщини, заінтересовані особи:Виконавчий комітетТернівської районноїу містіради,Красінська сільськарада Криворізькогорайону Дніпропетровськоїобласті -

ВСТАНОВИВ:

12.04.2023 ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до суду з заявою про встановлення факту родинних відносин, факту належності правовстановлюючого документу та факту прийняття спадщини. Зокрема просять суд встановити факт родинних відносин, що ОСОБА_3 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , є матір`ю ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 , встановити факт належності за життя ОСОБА_3 сертифікату на право на земельну частку (пай) Серії ДП №0382180 від 09.02.2000 р., виданого на ім`я ОСОБА_3 , встановити факт родинних відносин, що ОСОБА_4 , померлий ІНФОРМАЦІЯ_2 , є батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , встановити факт прийняття спадщини ОСОБА_4 після смерті матері ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування вказують, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер їх батько ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 померла їх бабуся ОСОБА_3 , яка була матір`ю ОСОБА_4 . Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина на пай. Однак у видачі свідоцтва їм було відмовлено, оскільки надані ними документи не підтверджують факт прийняття спадщини ОСОБА_4 після смерті ОСОБА_3 ; факт належності правовстановлюючого документу на земельну частку (пай) ОСОБА_3 ; факт родинних відносин.

14.04.2023 року ухвалою суду заяву ОСОБА_1 та ОСОБА_2 прийнято до розгляду та відкрито окреме провадження у даній справі, справу призначено до судового розгляду на 25.04.2023.

25.04.2023 справу знято з розгляду на 28.04.2023.

28.04.2023 ухвалою суду залучено заінтересовану особу та відкладено розгляд на 15.05.2023.

Заявники в судове засідання не з`явилися, надали до суду заяви, згідно яких заявлені вимоги підтримують і просять заяву розглядати у їх відсутність.

Представник заінтересованої особи - Виконавчого комітету Тернівської районної у місті ради, в судове засідання не з`явився, надав клопотання про розгляд справи у його відсутність. Вказав у поясненнях на заяву на необхідність доведення фактів через надання суду належних письмих доказів .

Представник заінтересованої особи Красінської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області, в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Дослідивши письмові докази, суд дійшов висновку про задоволення заяви.

Сукупністю належних, допустимих і достовірних доказів судом встановлено, що 13.11.1976 ОСОБА_4 уклав шлюб з ОСОБА_5 , після укладення шлюбу дружині присвоєно прізвище ОСОБА_6 , а.с. 8.

ІНФОРМАЦІЯ_3 народилася заявниця ОСОБА_7 , у свідоцтві про народження батьками зазначено: батько - ОСОБА_4 , мати - ОСОБА_8 , а.с. 15,17.

ІНФОРМАЦІЯ_4 народився заявник ОСОБА_1 , у свідоцтві про народження батьками зазначено: батько - ОСОБА_4 , мати - ОСОБА_8 , а.с. 15.

ОСОБА_8 померла ІНФОРМАЦІЯ_5 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , а.с.19.

ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , а.с. 21.

В акті від 07.04.2023 ОСОБА_9 , ОСОБА_10 та ОСОБА_11 підтвердили, що ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , є рідним сином ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 мешкав разом з матір`ю з квітня 1996 року по листопад 2002 року, а.с 3.

В акті від 05.04.2023 ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та ОСОБА_14 підтвердили, що ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , є рідним батьком ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , а.с.4.

Як вбачається з копій свідоцтв про народження, акта від 05.04.2023, акта від 07.04.2023 батьком заявників є ОСОБА_4 , а матір`ю ОСОБА_4 є ОСОБА_3 , тобто ОСОБА_3 приходиться бабусею для заявників ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Згідно сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ДП № 0382180, виданого 09.02.2000 Криворізькою районною державною адміністрацією Дніпропетровської області, ОСОБА_3 належить земельна частка (пай), яка перебуває у колективній власності КСП «Красіно» розміром 7,13 в умовах кадастрових гектарів без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості). ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 померла, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 . Згідно свідоцтва про смерть зазначено прізвище « ОСОБА_15 » а.с.13,18.

Постановою державного нотаріуса Шостої криворізької державної нотаріальної контори від 20.03.2023 ОСОБА_1 та ОСОБА_2 було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, а саме у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_4 , оскільки необхідно встановити факт прийняття спадщини ОСОБА_4 після смерті матері ОСОБА_3 . Крім того, не підтверджується факт родинних відносин та містяться розбіжності у правовстановлюючих документах, а.с. 12.

Оцінка суду.

Згідно ч. 1ст. 15 Цивільного кодексу Україникожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до ч. 2ст. 293 ЦПК Українисуд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно п. 1 ч. 1ст. 315 ЦПК Українисуд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

У даному випадку факт родинних відносин, незважаючи на розбіжності у написанні прізвищ, підтверджується матеріалами справи.

Відповідно до ч. 2ст. 315 ЦПКу судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно ст.ст. 1216-1222 Цивільного кодексу Україниспадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Спадщина відкривається внаслідок смерті особи, а ч. 5ст. 1268 ЦК Українивизначено, що незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно дост. 524 ЦК УРСР(в редакції 1963 року) спадкування здійснюється за законом і за заповітом.

З положеньст.549Цивільного кодексуУРСР вбачається, що для оформлення права на спадщину необхідно, щоб спадкоємець її прийняв, тобто протягом шести місяців з дня відкриття спадщини після смерті спадкодавця, фактично вступив в управління або володіння спадковим майном або подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини.

Згідно ч. 2 п. 2Постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування», якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення факту прийняття спадщини, яка відкрилася до 1 січня 2004 року тощо.

Відповідно до ст.ст.548,549 ЦК УРСРдля придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Не допускається прийняття спадщини під умовою або з застереженнями.

Прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини.

Визнається, що спадкоємець прийняв спадщину: 1) якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном; 2) якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини.

Зазначені в цій статті дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

Таким чином,Цивільний кодекс УРСР 1963 рокупередбачав фактичне прийняття спадщини.

Відповідно достатті 549 ЦК УРСРспадщина вважалася прийнятою, якщо спадкоємець фактично вступив в управління чи володіння спадковим майном. Під фактичним вступом у володіння або управління спадковим майном, що підтверджує факт прийняття спадщини, слід мати на увазі різні дії спадкоємця по управлінню, розпорядженню і користуванню цим майном, підтриманню його в належному стані або сплату податків та інших платежів тощо. Фактичний вступ у володіння частиною спадкового майна розглядається як прийняття всієї спадщини, з чого б вона не складалася і де б вона не знаходилась.

Аналіз вказаних норм та судової практики дає підстави вважати, що доказом вступу в управління чи володіння спадковим майном може бути зокрема наявність у спадкоємця протягом шестимісячного терміну після смерті спадкодавця оригіналу правовстановлюючого документу на спадкове майно чи права на нього.

Так, як випливає з матеріалів справи, ОСОБА_4 проживав із спадкодавцем на час смерті останнього, користувався майном та правовстановлюючими документами спадкодавця після смерті останнього, тобто фактично вступив в управління спадковим майном, що є ознаками факту прийняття ОСОБА_4 спадщини після смертіматері ОСОБА_3 .

Згідно п.6 ч.1ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Згідно до п. 7Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення»суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в звязку із втратою годувальника.

Належність правовстановлюючого документу ОСОБА_3 у відповідності зі п.6 ч.1 ст. 315 ЦПК України, підтверджується копією сертифікату на право на земельну частку (пай), копією свідоцтва про смерть, актом від 07.04.2023, де містяться розбіжності в написані прізвища « ОСОБА_15 » « ОСОБА_6 », але ім`я та по батькові особи, місце проживання збігаються , а.с. 3, 13, 18.

З урахуванням вищенаведеного та з метою забезпечення реалізації заявниками права на спадкування суд вважає, що заяву слід задовольнитиу повному обсязі.

Керуючись 10,12,13,81,89,141,200,206,263,265, п. 1 ч. 1 та ч. 2 ст.315, ст.ст.293і294 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про встановлення факту родинних відносин, факту належності правовстановлюючого документу та факту прийняття спадщини - задовольнити.

Встановити факт родинних відносин між ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , а саме, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , є матір`ю ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Встановити факт родинних відносин між ОСОБА_4 та ОСОБА_2 , а саме, що ОСОБА_4 , померлий ІНФОРМАЦІЯ_2 , є батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Встановити факт родинних відносин між ОСОБА_4 та ОСОБА_1 , а саме, що ОСОБА_4 , померлий ІНФОРМАЦІЯ_2 , є батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Встановити факт належності ОСОБА_3 , померлій ІНФОРМАЦІЯ_1 , правовстановлюючого документу, а саме: сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ДП №0382180, виданого 09.02.2000 року Криворізькою районною державною адміністрацією Дніпропетровської області, зареєстрованого в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за №0268 від 09.02.2000 року.

Встановити факт прийняття ОСОБА_4 , померлим ІНФОРМАЦІЯ_2 спадщини післясмерті матері ОСОБА_3 ,померлої ІНФОРМАЦІЯ_1

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржено шляхом подання апеляційної скарги до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя:

СудТернівський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення15.05.2023
Оприлюднено29.05.2023
Номер документу111090270
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —215/1864/23

Рішення від 15.05.2023

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Квятковський Я. А.

Ухвала від 28.04.2023

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Квятковський Я. А.

Ухвала від 14.04.2023

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Квятковський Я. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні