Ухвала
від 24.05.2023 по справі 916/2953/21
ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


У Х В А Л А

24 травня 2023 рокум. ОдесаСправа № 916/2953/21Південно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

Головуючого судді: Таран С.В.,

Суддів: Богатиря К.В., Поліщук Л.В.,

при секретарі судового засідання Степановій О.В.,

за участю представників:

від ОСОБА_1 Кравець І.Г.,

від Національної спілки театральних діячів України участі не брали,

від Оздоровчого комплексу "Люстдорф" Будилко Е.Д.,

розглянувши апеляційну скаргу ОСОБА_1

на рішення Господарського суду Одеської області від 12.01.2023, прийняте суддею Смелянець Г.Є., м. Одеса, повний текст складено 16.01.2023,

у справі №916/2953/21

за позовом: ОСОБА_1

до відповідачів:

-Національної спілки театральних діячів України;

-Оздоровчого комплексу "Люстдорф"

про визнання незаконним та скасування рішення, визнання неправомірним та скасування наказу, поновлення на роботі, стягнення середньомісячного грошового утримання за час вимушеного прогулу

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Південно-західного апеляційного господарського суду перебуває апеляційна скарга ОСОБА_1 на рішення Господарського суду Одеської області від 12.01.2023 у справі №916/2953/21 за позовом ОСОБА_1 до Національної спілки театральних діячів України та Оздоровчого комплексу "Люстдорф" про визнання незаконним та скасування рішення, визнання неправомірним та скасування наказу, поновлення на роботі, стягнення середньомісячного грошового утримання за час вимушеного прогулу.

Протокольною ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 19.04.2023 у судовому засіданні у справі №916/2953/21, в якому брали участь представники ОСОБА_1 та Оздоровчого комплексу "Люстдорф", було оголошено перерву до 11:00 год 24.05.2023.

В подальшому ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 16.05.2023 у справі №916/2953/21 було задоволено клопотання Національної спілки театральних діячів України про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції б/н від 11.05.2023 (вх.№1297/23 від 15.05.2023) та доручено Північному апеляційному господарському суду забезпечити проведення відеоконференції в його приміщенні 24.05.2023 об 11:00.

Між тим 24.05.2023 протягом часу, відведеного для проведення відеоконференції, не вдалося встановити зв`язок з Північним апеляційним господарським судом внаслідок технічних несправностей.

В силу частини першої статті 216 Господарського процесуального кодексу України суд відкладає розгляд справи у випадках, встановлених частиною другою статті 202 цього Кодексу.

Відповідно до пункту 3 частини другої статті 202 Господарського процесуального кодексу України суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку з підстав виникнення технічних проблем, що унеможливлюють участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції, крім випадків, коли відповідно до цього Кодексу судове засідання може відбутися без участі такої особи.

З огляду на викладене, беручи до уваги відсутність технічної можливості проведення судового засідання в режимі відеоконференції з підстав виникнення технічних проблем, з метою забезпечення законних прав та інтересів учасників справи, а також повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи з забезпеченням принципу змагальності та створення сторонам необхідних умов для встановлення фактичних обставин справи і правильного застосування законодавства, Південно-західним апеляційним господарським судом у судовому засіданні 24.05.2023, в якому брали участь представники ОСОБА_1 та Оздоровчого комплексу "Люстдорф", шляхом постановлення протокольної ухвали було відкладено розгляд справи №916/2953/21 на 12:30 год 31.05.2023.

Відповідно до частини третьої статті 270 Господарського процесуального кодексу України розгляд справ у суді апеляційної інстанції здійснюється у судовому засіданні з повідомленням учасників справи, крім випадків, передбачених частиною десятою цієї статті та частиною другою статті 271 цього Кодексу.

Положеннями статті 120 Господарського процесуального кодексу України визначено, що суд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка є не обов`язковою; виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень.

Згідно з частиною другою статті 281 Господарського процесуального кодексу України процедурні питання, пов`язані з рухом справи, клопотання та заяви учасників справи, питання про відкладення розгляду справи, оголошення перерви, зупинення провадження у справі, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом, вирішуються судом апеляційної інстанції шляхом постановлення ухвал в порядку, визначеному цим Кодексом для постановлення ухвал суду першої інстанції.

В силу частини третьої статті 216 Господарського процесуального кодексу України про відкладення розгляду справи або перерву в судовому засіданні, місце, дату і час нового судового засідання або продовження судового засідання суд повідомляє під розписку учасників справи, свідків, експертів, спеціалістів, перекладачів, які були присутніми в судовому засіданні; учасники справи, свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі, які не прибули або яких суд вперше залучає до участі в судовому процесі, повідомляються про судове засідання ухвалами.

З огляду на викладені вище обставини та норми права, колегія суддів вважає за необхідне повідомити Національну спілку театральних діячів України про дату, час та місце проведення наступного судового засідання.

При цьому апеляційним господарським судом враховується, що у судовому засіданні у справі №916/2953/21, призначеному на 24.05.2023 об 11:00, представник Національної спілки театральних діячів України мав брати участь в режимі відеоконференції, проведення якої просив доручити Північному апеляційному господарському суду.

Відповідно до приписів статті 197 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції у приміщенні суду, визначеному судом.

З огляду на зазначені положення чинного законодавства, необхідність проведення судового засідання у режимі відеоконференції визначається судом, що розглядає господарську справу. Виключний перелік випадків, у яких суд може постановити ухвалу про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції, законом не визначений, у зв`язку з чим необхідність проведення судового засідання в режимі відеоконференції визначається у кожному окремому випадку з урахуванням обставин справи, її складності та потреби у наданні пояснень учасників процесу, які за станом здоров`я чи з інших причин не можуть бути присутніми у засіданні суду.

В силу пункту 4 частини п`ятої статті 13 Господарського процесуального кодексу України суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

З урахуванням викладеного, суд апеляційної інстанції вважає за можливе наступне судове засідання також провести у режимі відеоконференції, забезпечення проведення якої доручити Північному апеляційному господарському суду.

Додатково апеляційний господарський суд вважає за можливе запропонувати ОСОБА_1 та Оздоровчому комплексу "Люстдорф" скористатись своїм правом та надати до Південно-західного апеляційного господарського суду заяви про розгляд справи без участі їх представників або заяви про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.

Керуючись статтями 120, 197, 232-235, 281 Господарського процесуального кодексу України, Південно-західний апеляційний господарський суд

УХВАЛИВ:

Повідомити Національну спілку театральних діячів України про те, що судове засідання у справі №916/2953/21 відбудеться 31.05.2023 о 12:30 у приміщенні Південно-західного апеляційного господарського суду за адресою: 65119, м. Одеса, пр.Шевченка, 29, 3-й поверх, зал судових засідань №7, тел. (0482) 301-432, електронна адреса: inbox@swag.court.gov.ua.

Доручити Північному апеляційному господарському суду (02000, м. Київ, вул. Шолуденка, 1) забезпечити проведення відеоконференції в його приміщенні 31.05.2023 о 12:30. У судовому засіданні в режимі відеоконференції братиме участь представник Національної спілки театральних діячів України адвокат Лев Роман Васильович.

Явка повноважних представників сторін у судовому засіданні 24.05.2023 обов`язковою не визнається. У разі їх прибуття в засідання суду вони повинні мати документи, що підтверджують їх повноваження.

Запропонувати ОСОБА_1 та Оздоровчому комплексу "Люстдорф" надати до Південно-західного апеляційного господарського суду заяви про розгляд справи без участі їх представників або заяви про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддяС.В. Таран

СуддяК.В. Богатир

СуддяЛ.В. Поліщук

Дата ухвалення рішення24.05.2023
Оприлюднено29.05.2023
Номер документу111090367
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання незаконним та скасування рішення, визнання неправомірним та скасування наказу, поновлення на роботі, стягнення середньомісячного грошового утримання за час вимушеного прогулу

Судовий реєстр по справі —916/2953/21

Постанова від 31.05.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 24.05.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 16.05.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 19.04.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 21.03.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 27.02.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 20.02.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 07.02.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Рішення від 12.01.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

Ухвала від 15.12.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні