Рішення
від 25.05.2023 по справі 908/1055/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 34/106/23

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.05.2023 Справа № 908/1055/23

м.Запоріжжя

Господарський суд Запорізької області у складі судді Науменка А.О.,

розглянув у спрощеному позовному провадженні,

без виклику представників сторін,

справу № 908/1055/23

за позовом: Басейного управління водних ресурсів річок Приазов`я, ідентифікаційний код юридичної особи 01038818 (пр. Соборний, буд. 105, м. Запоріжжя, 69095)

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Глобал Генезис», ідентифікаційний код юридичної особи 41482809 (пр. Маяковського 11, м. Запоріжжя, 69035)

про стягнення 11 073 грн 84 коп.

СУТЬ СПОРУ:

До Господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява Басейного управління водних ресурсів річок Приазов`я про стягнення Товариства з обмеженою відповідальністю «Глобал Генезис» 11 073 грн 84 коп. простроченої заборгованості з відшкодування комунальних та експлуатаційних витрат за грудень 2021 за договором про відшкодування витрат за надані комунальні послуги та експлуатаційні витрати на утримання адміністративного будинку за адресою: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 105, укладеним між сторонами 25.01.2021.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 31.03.2023 справу 908/1055/23 визначено для розгляду судді Науменку А.О.

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 03.04.2023 справі № 908/1055/23 позовна заява прийнята судом до розгляду. Ухвалено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи, розгляд справи по суті розпочати через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Сторони належним чином повідомлені про час та місце розгляду справи, зокрема поштовим та зв`язком. Ухвали суду направлені на адреси відповідача повернулись до суду із позначками пошти «адресат відстуній за вказаною адресою» та «за закінченням терміну зберігання» .

Згідно з ч. 1 ст. 202 Господарського процесуального кодексу України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цієї статтею.

Враховуючи вищевикладене, сторони належним чином повідомлені про час та місце розгляду справи.

Відповідно до п. п. 1, 2 ч. 3 ст. 202 Господарського процесуального кодексу України якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі: неявки в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин неявки; повторної неявки в судове засідання учасника справи (його представника) незалежно від причин неявки.

Суд вважає, що ним вжито достатньо заходів для повідомлення сторін, у т.ч. відповідача про відкриття провадження у даній справі. Суд вважає сторін такими, що належним чином повідомлені про розгляд даної справи.

Відзив на адресу суду від відповідача не надійшов, як і будь-яких клопотань чи заяв до суду від відповідача не надходило.

Згідно ст. 165, 178 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

У відповідності до ст. 42 ГПК України учасники справи зобов`язані виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу; сприяти своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи; з`являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов`язковою; подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази; надавати суду повні і достовірні пояснення з питань, які ставляться судом, а також учасниками справи в судовому засіданні; виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки; виконувати інші процесуальні обов`язки, визначені законом або судом.

Відповідно до пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ратифікованої Законом України від 17.07.1997, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Перебіг строків судового розгляду у цивільних справах починається з часу надходження позовної заяви до суду, а закінчується ухваленням остаточного рішення у справі, якщо воно не на користь особи (справа "Скопелліті проти Італії" від 23.11.1993), або виконанням рішення, ухваленого на користь особи (справа "Папахелас проти Греції" від 25.03.1999).

Обов`язок швидкого здійснення правосуддя покладається, в першу чергу, на відповідні державні судові органи. Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінки сторін, предмету спору. Нездатність суду неефективно протидіяти недобросовісно створюваним учасниками справи перепонам для руху справи є порушенням частини 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (параграфи 66, 69 рішення Європейського суду з прав людини від 08.11.2005 у справі "Смірнова проти України").

Враховуючи предмет спору, а також доказове наповнення матеріалів справи, обмежений строк розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними у справі матеріалами.

Відповідно до частин 2 і 3 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться. Якщо для розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження відповідно до цього Кодексу судове засідання не проводиться, процесуальні дії, строк вчинення яких відповідно до цього Кодексу обмежений першим судовим засіданням у справі, можуть вчинятися протягом тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Відзив суду не надано.

Справу розглянуто за наявними матеріалами, які суд визнав достатніми для розгляду даної справи.

Згідно з ч. ч. 5, 7 ст. 252 ГПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін. Клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

Статтею 248 ГПК України встановлено, що суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

25.05.2023 судом ухвалено рішення у даній справі.

Розглянувши матеріали справи, суд

ВСТАНОВИВ:

25.01.2021 між Басейновим управлінням водних ресурсів річок Приазов`я (надалі Управління, позивач у справі) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Глобал Генезис» (надалі Товариство, відповдіча у справі) було укладено Договір про відшкодування витрат за надані комунальні послуги та експлуатаційні витрати на утримання адміністративного будинку за адресою: АДРЕСА_1 (надалі - Договір).

Згідно з п. 1.1. Договору, Управління забезпечує обслуговування, експлуатацію та ремонт всієї будівлі, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 (надалі - Будівля), корисною площею 3 678,2 кв.м., а також утримання прибудинкової території, а Товариство, як співвласник Будівлі, відшкодовує витрати Управління на виконання наступних робіт та послуг: послуги з електропостачання; водопостачання та водовідведення; послуги з поводження з побутовими відходами; оренди контейнера для побутових відходів, утримання обслуговуючого персоналу площ загального користування; ремонт і технічне обслуговування площ загального користування, приладів і обладнання мереж водопостачання, електропостачання, теплопостачання, каналізаційної мережі та іншого сантехнічного обладнання (надалі - комунальні та експлуатаційні витрати).

Корисна площа Товариства складає - 91,0 кв. м.

Відповідно до п. 1.2. Договору, Товариство відшкодовує Управлінню комунальні та експлуатаційні витрати наступним чином:

- електроспоживання - пропорційно очікуваному споживанню електроенергії згідно даних картки обліку електроприладів та розрахунку очікуваного споживання електроенергії;

- послуги з поводження з побутовими відходами, оренди контейнера - пропорційно кількості працюючих на площах Товариства;

- послуги з водопостачання та водовідведення - пропорційно кількості працюючих на площах Товариства;

- утримання обслуговуючого персоналу площ загального користування: 4-х сторожів, 1,5 одиниці прибиральниць, двірника, слюсара-сантехніка IV розряду - пропорційно займаній корисній площі в Будівлі;

- ремонт і технічне обслуговування площ загального користування, приладів і обладнання мереж водопостачання, електропостачання, теплопостачання, каналізаційної мережі та іншого сантехнічного обладнання - пропорційно займаній корисній площі в Будівлі

На підставі п. 2.1. Договору про надання комунальних послуг, розрахунковим періодом - є календарний місяць. Оплата послуг проводиться на реєстраційний рахунок Управління не пізніше ніж до 25 числа, що настає за розрахунковим, а у грудні - за грудень до 27 числа місяця. Оплата здійснюється згідно належним чином оформленого рахунку та акту наданих послуг.

Вартість наданих послуг, що підлягають відшкодуванню, розраховується безпосередньо Управлінням, виходячи з фактичних витрат на комунальні послуги, технічне обслуговування та експлуатаційні послуги всієї будівлі (п. 2.2. Договору).

За умовами п. 3.1.1. Договору Управління зобов`язане: не пізніше 15-го числа місяця, наступного за звітним, надати Товариству розрахунок на відшкодування вартості комунальних та експлуатаційних витрат, який надається всім співвласникам, з наданням рахунку на сплату частки витрат ТОВ «Глобал Генезис».

А відповідно до п. 3.2.1. Договору Товариство зобов`язано своєчасно та в повному обсязі відшкодовувати Управлінню вартість комунальних та експлуатаційних витрат по Будівлі згідно виставлених рахунків та актів наданих послуг.

Відповідно до п. 7.1 Договору останній набирає чинності з дня його підписання і діє до 31.12.2021, але в будь-якому випадку до повного виконання Сторонами взятих на себе зобов`язань. Сторони, керуючись ст. 631 Цивільного кодексу України дійшли згоди, що умови цього Договору до відносин між сторонами, поширюються на правовідносини, які виникли з 01.01.2021 року.

Згідно позовних вимог, на виконання Договору, з січня 2021 року по 31 грудня 2021 року позивачем надавались відповідачеві відповідні послуги за Договором, які останній сплатив частково, у зв`язку з чим, за відповідачем рахується прострочена заборгованість у розмірі 11 073 грн 84 коп. за грудень 2021 року.

Стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Глобал Генезис» на користь Басейного управління водних ресурсів річок Приазов`я 11 073 грн 84 коп. простроченої заборгованості з відшкодування комунальних та експлуатаційних витрат за грудень 2021 за Договором про відшкодування витрат за надані комунальні послуги та експлуатаційні витрати на утримання адміністративного будинку за адресою: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 105, укладеним між сторонами 25.01.2021 було предметом позовних вимог у даній справі.

Проаналізувавши фактичні обставини справи, оцінивши представлені докази, заслухавши представників сторін, суд вважає, що позовна заява підлягає задоволенню, виходячи з такого.

Правовідносини сторін є господарськими та виникли на підставі Договору про відшкодування витрат за надані комунальні послуги та експлуатаційні витрати на утримання адміністративного будинку за адресою: АДРЕСА_1 , укладеним між сторонами 25.01.2021, який за своєю природою є договором про надання послуг.

Відповідно до частин 1, 2 статті 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків є договори та інші правочини.

Згідно зі ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов`язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Відповідно до ч. 1 ст. 901 Цивільного кодексу України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Статтею 629 Цивільного кодексу України встановлено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

В силу норми ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 509 Цивільного кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторонни (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно зі ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За приписами ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Як свідчать матеріали справи, відповідач є власником 3/100 частки нерухомого майна Адміністративної будівлі, літ. А-5 по АДРЕСА_1 (Інформаційна довідка з Державного реєстру станом на 16.01.2023).

Згідно з п. 1.1. Договору позивач забезпечує обслуговування, експлуатацію та ремонт всієї будівлі, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 (надалі - Будівля), корисною площею 3 678,2 кв.м., а також утримання прибудинкової території, а відповідач, як співвласник Будівлі, відшкодовує витрати Управління на виконання наступних робіт та послуг: послуги з електропостачання; водопостачання та водовідведення; послуги з поводження з побутовими відходами; оренди контейнера для побутових відходів, утримання обслуговуючого персоналу площ загального користування; ремонт і технічне обслуговування площ загального користування, приладів і обладнання мереж водопостачання, електропостачання, теплопостачання, каналізаційної мережі та іншого сантехнічного обладнання (надалі - комунальні та експлуатаційні витрати).

Корисна площа відповідача складає - 91,0 кв. м.

Відповідно до п. 1.2. Договору, відповідач зобов`язується відшкодувати позивачу комунальні та експлуатаційні витрати наступним чином: електроспоживання - пропорційно очікуваному споживанню електроенергії згідно даних картки обліку електроприладів та розрахунку очікуваного споживання електроенергії; послуги з поводження з побутовими відходами, оренди контейнера - пропорційно кількості працюючих на площах Товариства; послуги з водопостачання та водовідведення - пропорційно кількості працюючих на площах Товариства; утримання обслуговуючого персоналу площ загального користування: 4-х сторожів, 1,5 одиниці прибиральниць, двірника, слюсара-сантехніка IV розряду - пропорційно займаній корисній площі в Будівлі; ремонт і технічне обслуговування площ загального користування, приладів і обладнання мереж водопостачання, електропостачання, теплопостачання, каналізаційної мережі та іншого сантехнічного обладнання - пропорційно займаній корисній площі в Будівлі

На підставі п. 2.1., п. 2.2 Договору про надання комунальних послуг, розрахунковим періодом - є календарний місяць. Оплата послуг проводиться на реєстраційний рахунок Управління не пізніше ніж до 25 числа, що настає за розрахунковим, а у грудні - за грудень до 27 числа місяця. Оплата здійснюється згідно належним чином оформленого рахунку та акту наданих послуг. Вартість наданих послуг, що підлягають відшкодуванню, розраховується безпосередньо Управлінням, виходячи з фактичних витрат на комунальні послуги, технічне обслуговування та експлуатаційні послуги всієї будівлі.

За умовами п. 3.1.1. Договору позивач зобов`язаний не пізніше 15-го числа місяця, наступного за звітним, надати відповідачу розрахунок на відшкодування вартості комунальних та експлуатаційних витрат, який надається всім співвласникам, з наданням рахунку на сплату частки витрат ТОВ «Глобал Генезис».

Згідно з розрахунком, проведеним позивачем, відповідачу на підставі актів здачі-прийняття послуг та рахунків за період: січень 2021 - грудень 2021 надано послуг за Договором на загальну суму - 57 057,92 грн.

Станом на 01.03.2023 відповідачем частково здійснено оплату за Договором про надання комунальних послуг у розмірі - 45 984,08 грн, що підтверджується виписками Державної казначейської служби України.

Заборгованість з відшкодування комунальних та експлуатаційних витрат за грудень 2021 року у розмірі - 11 073,84 грн відповідачем не сплачено.

Не підписання з боку відповідача акту прийняття-здачі наданих послуг № 1470 від 21.12.2021 не спростовує факту надання відповідних послуг та зобов`язання з їх оплати.

Доказів відповідної оплати чи відсутності підстав для оплати заборгованості матеріали справи не містять.

Таким чином, відповідачем порушено умови (п. 3.2.1) Договору щодо своєчасного та в повному обсязі відшкодовування позивачеві вартості комунальних та експлуатаційних витрат по Будівлі згідно виставлених рахунків та актів наданих послуг.

В свою чергу, позивачем до позовної заяви додано докази, що підтверджують факт отримання та оплати комунальних послуг позивачем третім особам, що надають відповідні послуги (КП «Волоканал»; ТОВ «Вельтум-Запоріжжя»; ПАТ «Змапоріжжяобленерго»; ТОВ «Запоріжжяелектропостачання») за грудень 2021 року, а саме: акти-рахунки, акти приймання передавання послуг (робіт) та платіжні доручення.

Згідно з ч. 1 статті 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування (ст.ст. 73, 77 ГПК України).

Згідно із ч. 1 ст. 86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Позивачем надано належні та допустимі докази на підтвердження своїх вимог щодо стягнення з відповідача на користь позивача заборгованості з відшкодування комунальних та експлуатаційних витрат за грудень 2021 року у розмірі 11 073,84 грн.

Таким, чином вимоги позивача щодо стягнення з відповідача 11 073,84 грн підлягають задоволенню. .

Відповідно до ст. 129 ГПК України, судовий збір за позовом відноситься на відповідача.

Керуючись ст.ст. 129, 237, 238, 240, 241, 252 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

1.Позов задовольнити.

2.Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Глобал Генезис», ідентифікаційний код юридичної особи 41482809 (пр. Маяковського 11, м. Запоріжжя, 69035) на користь Басейного управління водних ресурсів річок Приазов`я, ідентифікаційний код юридичної особи 01038818 (пр. Соборний, буд. 105, м. Запоріжжя, 69095) 11 073 (одинадцять тисяч сімдесят три) грн 84 коп. боргу та 2 684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн 00 коп. судового збору. Видати наказ.

3.Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Центрального апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено та підписано 25.05.2023.

Суддя А.О. Науменко

Дата ухвалення рішення25.05.2023
Оприлюднено29.05.2023
Номер документу111091855
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 11 073 грн 84 коп

Судовий реєстр по справі —908/1055/23

Судовий наказ від 20.06.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Рішення від 25.05.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 03.04.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні