Ухвала
від 24.05.2023 по справі 910/7007/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua0,2

УХВАЛА

м. Київ

24.05.2023Справа № 910/7007/23Суддя Мудрий С.М., розглянувши

позовну заяву ОСОБА_1

до громадської організації Київська міська організація "Військовий Автоаматор"

про визнання недійсними рішення загальних зборів, оформлених протоколом №2/2020 від 29.05.2020

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до Господарського суду міста Києва з позовом до громадської організації Київська міська організація "Військовий Автоаматор" про визнання недійсними рішення загальних зборів, оформлених протоколом №2/2020 від 29.05.2020.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 09.05.2023 прийнято позовну заяву залишено без руху, оскільки:

- в позовній заяві позивачем зазначено, що ОСОБА_1 є членом громадської організації Київська міська організація "Військовий Автоаматор", проте на підтвердження зазначеного будь-яких доказів не надано;

- в позовній заяві позивачем зазначено, що всупереч статуту громадської організації позивача було позбавлено права реалізувати своє право як члена громадської організації на участь в управлінні громадською організацію. Проте, копії статуту громадської організації на підтвердження вищезазначеного позивачем не надано.

19.05.2023 до канцелярії суду (через електронний суд) від ОСОБА_1 надійшла заява про усунення недоліків з доданими документами. На виконання ухвали суду надано копію членської картки №3939, виданої 29.08.2017 року, що підтверджує членство позивача в громадській організації Київська міська організація "Військовий Автоаматор". Та зазначено, що позивач не має можливості надати копію статуту громадської організації, тому звертається до суду з клопотання про витребування доказів. Просить суд вважати усунутими недоліки позовної заяви, відкрити провадження у справі.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ГПК України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Згідно з ч. 2 ст. 81 ГПК України у клопотанні про витребування судом доказів повинно бути зазначено:

1) який доказ витребовується (крім клопотання про витребування судом групи однотипних документів як доказів);

2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати;

3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа;

4) заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу;

5) причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання.

Суд зазначає, що в поданому клопотанні позивачем, зокрема, не зазначено причини неможливості самостійного отримання копії статуту громадської організації, а також, не надано доказів на підтвердження заходів, яких позивач вжила для отримання відповідної копії статуту громадської організації. У зв`язку з чим суд відмовляє в задоволенні клопотання позивача про витребування доказів.

Відповідно до частини 4 статті 174 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Згідно із ч. 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Таким чином, залишаючи позовну заяву ОСОБА_1 без руху, судом встановлено спосіб усунення виявлених недоліків поданого позову, за умови усунення яких саме у спосіб, встановлений судом, позовна заява підлягає прийняттю до розгляду, а провадження у справі за таким позовом - відкриттю в силу приписів ст. 176 Господарського процесуального кодексу України.

З наданого позивачем позову вбачається, що позивачем не надано копії статуту громадської організації.

Суд зазначає, що в ухвалі суду від 09.05.2023 суд чітко прописав позивачу спосіб усунення недоліків, а тому позивач повинен був усунути такі недоліки у спосіб, встановлений судом.

З урахуванням викладеного, суд дійшов висновку, що позивачем не усунено всі недоліки, зазначені судом в ухвалі від 09.05.2023 про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до частини 4 статті 174 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Згідно із ч.8 ст.174 Господарського процесуального кодексу України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Частиною 7 статті 174 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що про повернення позовної заяви суд постановляє ухвалу, яку може бути оскаржено. Копія позовної заяви залишається в суді.

Суд зазначає, що оскільки позовна заява з доданими документами подана в суд в електронному вигляді шляхом надсилання її через систему «Електронний суд», то фізично позовна заява не повертається судом заявнику. Даною ухвалою вирішується питання про повернення позовної заяви процесуально.

Керуючись ч. 4 ст. 174, ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

У Х В А Л И В:

Повернути без розгляду позовну заяву ОСОБА_1 до громадської організації Київська міська організація "Військовий Автоаматор" про визнання недійсними рішення загальних зборів, оформлених протоколом №2/2020 від 29.05.2020, з доданими до неї документами позивачеві.

Згідно з ч. 2 ст.235 Господарського процесуального кодексу України дана ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею. Дана ухвала може бути оскаржена у порядку, встановленому статтею 256 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя С.М. Мудрий

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення24.05.2023
Оприлюднено30.05.2023
Номер документу111093624
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин про оскарження рішень загальних зборів учасників товариств, органів управління

Судовий реєстр по справі —910/7007/23

Постанова від 11.10.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Демидова А.М.

Ухвала від 10.10.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Демидова А.М.

Ухвала від 21.06.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Демидова А.М.

Ухвала від 06.06.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Демидова А.М.

Ухвала від 24.05.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Ухвала від 09.05.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні