Ухвала
від 25.05.2023 по справі 910/7115/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

25.05.2023Справа № 910/7115/23

Господарський суд міста Києва у складі судді Бондарчук В.В., розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження матеріали справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Кооп Девелопмент», м. Київ

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Стаді Тур», м. Київ

про стягнення 41 550,94 грн,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Кооп Девелопмент» (далі - ТзОВ «Кооп Девелопмент»/позивач) звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Стаді Тур» (далі - ТзОВ «Стаді Тур»/відповідач) про стягнення 41 550,94 грн, у тому числі: 27 700,94 грн - заборгованості по сплаті відшкодування вартості комунальних і експлуатаційних послуг та витрат і 13 850,00 грн - штрафу, у зв`язку із неналежним виконанням зобов`язань за договором про відшкодування вартості комунальних і експлуатаційних послуг та витрат №19 від 26.07.2022.

Господарський суд міста Києва ухвалою від 08.05.2023 прийняв позовну заяву до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

22.05.2023 до канцелярії суду від ТзОВ «Кооп Девелопмент» надійшла заява про відмову від позову та закриття провадження у справі.

Розглянувши заяву ТзОВ «Кооп Девелопмент» про відмову від позову, суд зазначає наступне.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 46 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) позивач вправі відмовитися від позову (всіх або частини позовних вимог), відповідач має право визнати позов (всі або частину позовних вимог) - на будь-якій стадії судового процесу.

Частиною 1 ст. 191 ГПК України передбачено, що позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Дослідивши матеріали справи та подану заяву про відмову від позову, суд дійшов висновку, що відмова ТзОВ «Кооп Девелопмент» від позовних вимог не суперечить законодавству України та не порушує права інших осіб. Зокрема, судом встановлено, що заява про відмову від позову підписана директором ТзОВ «Кооп Девелопмент» Шумановим О., повноваження якого підтверджено відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

З огляду на зміст заяви про відмову від позову, суд дійшов висновку, що наслідки відмови від позову, передбачені ст. 231 ГПК України, позивачу відомі та зрозумілі.

За таких обставин, заява ТзОВ «Кооп Девелопмент» про відмову від позову до ТзОВ «Стаді Тур» про стягнення 41 550,94 грн підлягає прийняттю судом.

Згідно приписів ч. 3 ст. 191 ГПК України, у разі відмови позивача від позову суд постановляє ухвалу про закриття провадження у справі.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 231 ГПК України, господарський суд закриває провадження у справі, якщо позивач відмовився від позову і відмову прийнято судом.

У зв`язку з тим, що позивач з власної ініціативи у заяві відмовився від позову і відмова прийнята господарським судом, провадження у справі підлягає закриттю.

Частиною 4 статті 231 ГПК України встановлено, що про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з бюджету.

Згідно пункту 5 частини 1 статті 7 Закону України «Про судовий збір», сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

Водночас, положеннями частини 3 статті 7 Закону «Про судовий збір» визначено, що у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Разом із тим, оскільки ТзОВ «Кооп Девелопмент» не подано до суду клопотання про повернення судового збору внаслідок закриття провадження у справі, суд унеможливлений вирішити питання про повернення судового збору.

Керуючись ст.ст. 231, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти відмову Товариства з обмеженою відповідальністю «Кооп Девелопмент» від позову.

2. Провадження у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Кооп Девелопмент» до Товариства з обмеженою відповідальністю «Стаді Тур» про стягнення 41 550,94 грн - закрити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом десяти днів за правилами, передбаченому ст.ст. 253-259, з урахуванням підпункту 17.5 пункту 17 розділу XI «Перехідні положення».

Суддя В.В. Бондарчук

Дата ухвалення рішення25.05.2023
Оприлюднено29.05.2023
Номер документу111093702
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 41 550,94 грн

Судовий реєстр по справі —910/7115/23

Ухвала від 25.05.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 08.05.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні