Рішення
від 23.05.2023 по справі 922/1102/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"23" травня 2023 р.м. ХарківСправа № 922/1102/23

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Лавровой Л.С.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ОВІС ТРЕЙД» (Україна, 61022, Харківська обл., місто Харків, ВУЛИЦЯ КЛОЧКІВСЬКА, будинок 98-А, ідентифікаційний код особи 34392042) до Управління освіти, молоді та спорту Богодухівської міської ради Харківської області (Україна, Харківська обл., Богодухівський р-н, місто Богодухів, вул.Троїцька, будинок 15, ідентифікаційний код особи 44104781) про стягнення коштів без виклику учасників справи

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Харківської області звернулося Товариство з обмеженою відповідальністю «ОВІС ТРЕЙД» з позовом до Управління освіти, молоді та спорту Богодухівської міської ради Харківської області та просить суд:

1. Стягнути з Відповідача на користь Позивача:

- суму боргу за спожиту електричну енергію в лютому 2021 року в сумі 138 339,6 грн.

- суму інфляційних витрат за Договором в розмірі 54 090,8грн.

- суму, що складає три відсотки річних в розмірі 8 256,1грн.

2. Покласти на Відповідача витрати по оплаті судового збору в сумі 3010,3 грн. (200 686,5 х 1,5%) та витрати, що понесені на професійну правничу допомогу за даною справою в сумі 20000,00грн.

В обґрунтування заявлених вимоги позивач посилається на неналежне виконання відповідачем зобов`язань Договору № 285 про постачання електричної енергії споживачу від 30.12.2020р.

Ухвалою від 24.03.2023 було відкрито провадження, розгляд справи призначено в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи, встановлено сторонам строк на подання заяв по суті справи.

10.04.2023 до суду надійшла заява відповідача про заміну первісного відповідача, за якою Управління освіти, молоді та спорту Богодухівської міської ради Харківської області просить суд змінити первісного відповідача - Управління освіти, молоді та спорту Богодухівської міської ради Харківської області Харківської області (код ЄДРПОУ - 44104781) на належного відповідача по справі № 922/1102/23 - Відділ освіти та охорони здоров`я Богодухівської районної державної адміністрації Харківської області, який продовжує свою діяльність як юридична особа (код ЄДРПОУ - 22719536).

Розглянувши подану заяву, суд зазначає, що відповідно до ч. 2 ст. 48 ГПК України якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання, за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі.

Таким чином, заміна первісного відповідача можлива лише за клопотанням позивача. Враховуючи відсутність відповідного клопотання, суд розглядає позовні вимоги до визначеного позивачем відповідача та у разі неналежно обраного відповідача відмовляє в задоволенні позову, тому клопотання відповідача не підлягає задоволенню.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що учасникам справи було створено належні умови для підготовки до розгляду справи, надання заяв по суті справи та доказів в обґрунтування своїх вимог або заперечень, тому є підстави для розгляду справи за наявними в справі матеріалами.

Згідно статті 248 Господарського процесуального кодексу України, суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. Відповідно до частини 1 статті 252 Господарського процесуального кодексу України, розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі. Згідно частини 2 статті 252 Господарського процесуального кодексу України, розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться.

Згідно з частиною 4 статті 240 Господарського процесуального кодексу України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Дослідивши матеріали справи, з`ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи та вирішення спору по суті, судом встановлено наступне.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Овіс трейд» (Позивач) є постачальником електричної енергії споживачам на підставі ліцензії Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг на право провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії, виданої постановою НКРЕКП, № 2270 від 05.11.2019 р.

Відповідно до законів України "Про ринок електричної енергії" та "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг" Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг було прийнято Постанову від 14 березня 2018 року N 312 «Про затвердження Правил роздрібного ринку електричної енергії». відповідно до п.2 якої Укладення договорів між споживачами та іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії відповідно до вимог Правил здійснюється шляхом приєднання споживачів до публічних договорів приєднання (договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, відповідних договорів про постачання електричної енергії) на умовах чинних договорів про постачання електричної енергії шляхом подання заяви-приєднання за формою, наведеною у додатку до цієї постанови.

Відповідно до Договору, що викладено на сайті Постачальника (додається), договір про постачання електричної енергії постачальником споживачу є публічним договором приєднання, який встановлює порядок та умови постачання електричної енергії як товарної продукції споживачу (далі Споживач) постачальником електричної енергії (далі Постачальник) та укладається сторонами, з урахуванням статей 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України, шляхом приєднання Споживача до умов цього договору.

Обов`язковою умовою для постачання електричної енергії споживачу є наявність у споживача укладеного в установленому порядку з оператором системи договору про надання послуг з розподілу/передачі електричної енергії, на підставі якого споживач набуває право отримувати послугу з розподілу/передачі електричної енергії.

Позивач вказував, що згідно із заявою-приєднання Відділ освіти Богодухівської міської ради Харківської області (споживач) прийняв на себе зобов`язання купувати електричну енергію на об`єкти, що зазначені у додатку до Заяви (додаються) - заклади освіти - у Товариства з обмеженою відповідальністю «Овіс трейд» (постачальник) на умовах Договору, що викладено на сайті ovistrade.com. (додається). Також, додатково між ТОВ «Овіс трейд» та Сектором освіти Богодухівської районної державної адміністрації Харківської області було підписано Договір № 285 про постачання електричної енергії споживачу від 30.12.2020р.

ТОВ «Овіс трейд» відповідно до прийнятих на себе зобов`язань у лютому 2021 року поставлено електричну енергію на об`єкти заклади освіти відповідно до Договору № 285 від 30.12.2020р.

Позивач вказував, що на виконання Розпорядження Кабінету міністрів України від 16 грудня 2020р. «Про реорганізацію та утворення районних державних адміністрацій» № 1635-р, Сектором освіти Богодухівської районної державної адміністрації Харківської області було реорганізовано та об`єкти, на які постачалась електрична енергії ТОВ «Овіс трейд» у лютому 2021 року було передано на баланс Відділу освіти Богодухівської міської ради Харківської області, код ЄДРПОУ 44104781.

Заперечуючи проти належності відповідача, Управління освіти, молоді та спорту Богодухівської міської ради Харківської області вказувало, що Богодухівська міська територіальна громада Харківської області була створена 03 грудня 2020 року відповідно до Закону України від 21.05.1997 р № 280/97-ВР "Про місцеве самоврядування в Україні", Закону України від 16.04.2020 р. № 562-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення територій та адміністративних центрів територіальних громад», розпорядження КМУ від 12.06.2020 р. № 725-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Харківської області» та постанови ЦВК від 08.08.2020 р. № 160 «Про перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року». Згідно рішення Богодухівської міської ради Харківської області від 23.12.2020 № 33-VIII (І сесія VIII скликання), прийнято безоплатно до комунальної власності Богодухівської міської ради із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Богодухівського району Харківської області заклади та установи освіти, згідно з додатком 1, разом з об`єктами нерухомого майна, що належать до закладів та установ освіти, а також закріплене за ними рухоме та індивідуально визначене майно, балансовою вартістю станом на 31.12.2020 року. Пунктом 2 цього рішення передбачено, що Богодухівська міська рада набуває права засновника закладів та установ освіти, шляхом виходу зі складу засновника закладів та установ освіти Богодухівської районної ради з 01.01.2021 року.

Згідно рішення Богодухівської міської ради Харківської області від 24.12.2020 № 48-VIII (II позачергова сесія VIII скликання), створено юридичну особу публічного -Відділ освіти Богодухівської міської ради Харківської області (код ЄДРПОУ - 44104781) та затвердження положення про цей Відділ. Рішенням Богодухівської міської ради Харківської області від 03 червня 2022 року № 5676-VIII (XXXI сесія VIII скликання) «Про зміну назви Відділу освіти Богодухівської міської ради» було змінено назву виконавчого органу Богодухівської міської ради Харківської області «Відділ освіти Богодухівської міської ради Харківської області» на «Управління освіти, молоді та спорту Богодухівської міської ради Харківської області» та затверджено нове Положення про Управління освіти, молоді та спорту Богодухівської міської ради Харківської області.

Відповідач наголошував, що Відділ освіти Богодухівської міської ради Харківської області, а потім Управління освіти, молоді та спорту Богодухівської міської ради Харківської області, не було правонаступником будь-яких юридичних осіб, а було створено Богодухівською міською радою Харківської області як нова юридична особа без правонаступництва. Ні Богодухівська міська рада Харківської області, ні Управління освіти, молоді та спорту Богодухівської міської ради Харківської області не мали жодних договірних відносин з позивачем - ТОВ «ОВІС ТРЕЙД» щодо постачання електричної енергії.

Договір постачання електричної енергії споживачу № 285 від 30.12.2020 р. був укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю «ОВІС ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ - 34392042), в особі директора Галинського Олександра Вікторовича та Сектором освіти Богодухівської районної державної адміністрації Харківської області (код ЄДРПОУ - 22719536), в особі завідувача сектору освіти Лукашової Вікторії Юріївни. Розпорядженням голови Богодухівської районної державної адміністрації Харківської області № 17 від 20.01.2021 р. була змінена назва «Сектор освіти Богодухівської районної державної адміністрації Харківської області» на «Відділ освіти та охорони здоров`я Богодухівської районної державної адміністрації Харківської області» та затверджено Положення про Відділ освіти та охорони здоров`я Богодухівської районної державної адміністрації Харківської області. При цьому всі інші реквізити вказаного виконавчого органу були залишені без змін. Відділ освіти та охорони здоров`я Богодухівської районної державної адміністрації Харківської області (код ЄДРПОУ - 22719536) не передавав до Відділу освіти Богодухівської міської ради Харківської області або до Управління освіти, молоді та спорту Богодухівської міської ради Харківської області будь-які договори та зобов`язання за договорами щодо постачання електричної енергії споживачу від ТОВ «ОВІС ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ - 34392042).

Відділ освіти та охорони здоров`я Богодухівської районної державної адміністрації Харківської області продовжує свою діяльність як юридична особа (код ЄДРПОУ - 22719536), має відповідні права та обов`язки, а Управління освіти, молоді та спорту Богодухівської міської ради Харківської області Харківської області не є його правонаступником, тому воно відповідно не повинно нести відповідальність за зобов`язаннями Відділу освіти та охорони здоров`я Богодухівської районної державної адміністрації Харківської області.

За результатами дослідження матеріалів справи та даних реєстру юридичних осіб судом встановлено, що договір було укладено позивачем з Сектором освіти Богодухівської районної державної адміністрації Харківської області (код ЄДРПОУ - 22719536), саме представником вказаної юридичної особи підписано заяву-приєднання до договору про постачання електричної енергії споживачу. Отже стороною договору є Сектор освіти Богодухівської районної державної адміністрації Харківської області (ідентифікаційний код особи 22719536), який на даний час має найменування ВІДДІЛ ОСВІТИ ТА ОХОРОНИ ЗДОРОВ`Я БОГОДУХІВСЬКОЇ РАЙОННОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ (ВІДДІЛ ОСВІТИ ТА ОХОРОНИ ЗДОРОВ`Я БОГОДУХІВСЬКОЇ РДА), ідентифікаційний код особи 22719536.

Відповідно до ст. 104 ЦК України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Доказів правонаступництва Управління освіти, молоді та спорту Богодухівської міської ради Харківської області в частині зобов`язань за договором постачання електроенергії до суду не було надано. Реєстр юридичних осіб також не містить інформації щодо правонаступництва.

Таким чином, Управління освіти, молоді та спорту Богодухівської міської ради Харківської області (ідентифікаційний код особи 44104781) не є стороною договору, за яким позивачем заявлені вимоги та в матеріалах справи відсутні докази переходу обов`язків за Договором постачання електроенергії до відповідача, а тому суд не вбачає підстав задоволення позовних вимог до Управління освіти, молоді та спорту Богодухівської міської ради Харківської області (ідентифікаційний код особи 44104781).

Враховуючи викладене, позовні вимоги не підлягають задоволенню з огляду на їх необґрунтованість відносно визначеного позивачем відповідача.

З урахуванням відмови в задоволенні позову та приписів ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати по сплаті судового збору по даній справі не підлягають покладенню на відповідача.

Враховуючи викладене та керуючись статтями 6, 8, 19, 124, 129 Конституції України, статтями 2, 5, 7, 11, 13, 14, 15, 73, 74, 80, 86, 129, 165, 238, 247-252 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Відмовити в задоволенні позову Товариства з обмеженою відповідальністю «ОВІС ТРЕЙД» до Управління освіти, молоді та спорту Богодухівської міської ради Харківської області.

Рішення може бути оскаржене протягом двадцяти днів з дня складення його повного тексту. Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга на рішення суду подається в строки та в порядку визначеному ст.ст. 256, 257 ГПК України з урахуванням п. 17.5 Перехідних положень ГПК України.

Повне рішення складено "24" травня 2023 р.

СуддяЛ.С. Лаврова

Дата ухвалення рішення23.05.2023
Оприлюднено29.05.2023

Судовий реєстр по справі —922/1102/23

Рішення від 23.05.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лаврова Л.С.

Ухвала від 24.03.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лаврова Л.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні