Ухвала
від 25.05.2023 по справі 759/18185/19
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. № 2/759/243/23

ун. № 759/18185/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 травня 2023 року м. Київ

Святошинський районний суд м. Києва в складі головуючого судді Горбенко Н.О., за участю секретаря судового засідання Радзівіл А.Б., без участі сторін, розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Києві в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , яка діє в своїх інтересах та інтересах ОСОБА_4 , треті особи: Орган опіки та піклування Святошинської районної у м. Києві державної адміністрації; Житлово-будівельний кооператив «Жовтень-2» про визнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням, -

В С Т А Н О В И В:

У провадженні Святошинського районного суду м. Києва перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , яка діє в своїх інтересах та інтересах ОСОБА_4 , треті особи: Орган опіки та піклування Святошинської районної у м. Києві державної адміністрації; Житлово-будівельний кооператив «Жовтень-2» про визнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням.

Ухвалою Святошинського районного суду м. Києва від 03 березня 2023 року відновлено провадження у справі, призначено підготовче судове засідання.

11.04.2023 року на офіційну електронну адресу суду від представника відповідача ОСОБА_2 - адвоката Луценка В.В. надійшло клопотання про закриття провадження у справі. Клопотання обґрунтоване тим, що ОСОБА_2 стало відомо, що позивач по справі ОСОБА_1 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Вказав, що відповідачка перебуває закордоном, а тому не має фізичної можливості отримати копію свідоцтва про смерть, дружина померлого відмовилась надати копію свідоцтва. Спірні правовідносини нерозривно пов`язані з особою позивача, а тому не передбачають правонаступництва. На підставі викладеного представник відповідача просить суд на підставі самостійно перевірених судом відомостей у державному реєстрі актів цивільного стану громадян про реєстрацію факту смерті ОСОБА_1 закрити провадження у справі.

На підставі даної інформації 11.04.2023 року судом було здійснено запит до Відділу державної реєстрації смерті Головного територіального управління юстиції у м. Києві щодо надання інформації про те, чи відбулась державна реєстрація смерті ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

01.05.2023 року на адресу суду надійшла відповідь на запит, в якій Відділ державної реєстрації смерті Головного територіального управління юстиції у м. Києві повідомив, що актовий запис про смерть ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 , №156 від 28.02.2023 року складений Святошинським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління юстиції (м. Київ). Радили звернутись із запитом про підтвердження відомостей до відповідного районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану громадян.

02.05.2023 року судом було здійснено запит до Святошинського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління юстиції (м. Київ) щодо надання інформації про те, чи відбулась державна реєстрація смерті ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

На адресу суду 11.05.2023 року надійшла відповідь на запит, в якій Святошинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління юстиції (м. Київ) повідомив, що Святошинським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління юстиції (м. Київ) зареєстровано смерть ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , про що складений актовий запис №156 від 28.02.2023 року, дата смерті - ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Зважаючи на викладене, суд вважає необхідним розглянути питання щодо подальшого руху цивільної справи.

Учасники справи у судове засідання не з`явились, належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, причини неявки суду не повідомили.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, на підставі повно і всебічно з`ясованих матеріалів цієї справи, відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права, прийшов до наступних висновків.

Пункт 1 частини 1 статті 251 ЦПК України встановлює обов`язок суду зупинити провадження у справі у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, яка була стороною у справі, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництво.

Пунктом 1 частини 1 статті 253 ЦПК України передбачено, що провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених, зокрема, пунктами 1, 3 частини першої статті 251 цього Кодексу, - до залучення до участі у справі правонаступника чи законного представника.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 помер, що підтверджується відповіддю на запит Відділу державної реєстрації смерті Головного територіального управління юстиції у м. Києві та Святошинського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління юстиції (м. Київ).

Спір у цивільній справі, що розглядається, виник щодо визнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням. ОСОБА_5 є позивачем у даній справі.

Відповідно до положень ст. 46 ЦПК України здатність мати цивільні процесуальні права та обов`язки сторони, третьої особи, заявника, заінтересованої особи (цивільна процесуальна правоздатність) мають усі фізичні і юридичні особи.

За змістом норми ч. 1 ст. 47 ЦПК України здатність особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді (цивільна процесуальна дієздатність) мають фізичні особи, які досягли повноліття, а також юридичні особи.

У ч. ч. 1, 4 ст. 25 ЦК України встановлено, що здатність мати цивільні права та обов`язки (цивільну правоздатність) мають усі фізичні особи. Цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті.

Згідно ст. 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Процесуальне правонаступництво - це перехід процесуальних прав та обов`язків від однієї особи до іншої. Виникнення процесуального правонаступництва безпосередньо пов`язане з переходом матеріальних прав між такими особами. Заміна сторони правонаступником відбувається, як правило, у випадках зміни суб`єкта права або обов`язку у правовідношенні, коли новий суб`єкт права (позивач, відповідач або третя особа) повністю або частково приймає на себе права чи обов`язки попередника. Процесуальне правонаступництво є похідним від матеріального та випливає з юридичних фактів правонаступництва (заміни сторони у матеріальному правовідношенні її правонаступником). До такого правового висновку дійшов Верховний суд у складі судової палати Касаційного господарського суду в постанові від 13.04.2021 року у справі № 910/11702/18.

Отже, процесуальне правонаступництво, передбачене статтею 55 ЦПК України, це перехід процесуальних прав та обов`язків сторони у справі до іншої особи у зв`язку з вибуттям особи у спірному матеріальному правовідношенні.

Процесуальне правонаступництво за померлою особою може мати місце у випадку спадкування іншою особою майнових прав померлого у відносинах, щодо яких виник спір.

Відповідно до ст. 1216, 1218 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Згідно з ч.1 ст.609 ЦК України зобов`язання припиняється смертю боржника, якщо воно є нерозривно пов`язаним з його особою і у зв`язку з цим не може бути виконане іншою особою.

В даній справі суд враховує, що спірні правовідносини правонаступництва не передбачають.

Відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 255 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які були однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

Отже, суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо, зокрема, настала смерть фізичної особи, яка була однією із сторін, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

Як вбачається із матеріалів справи, провадження у справі відкрите 03.10.2019 року, позивач помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , тобто вже після відкриття провадження у справі.

Оскільки чинним законодавством України не передбачено судового вирішення спору з особою, яка на час звернення до суду померла та правоздатність якої, відповідно до ч. 4 ст. 25 ЦК України, припинено, а спірні правовідносини не передбачають правонаступництва, то у відповідності п. 7 ч. 1 ст. 255 ЦПК України, провадження у справі підлягає закриттю.

Відповідно до ч. 2 ст. 255 ЦПК України про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з державного бюджету.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 13, 46, 47, 55, 186, 255, 256, 259, 260 ЦПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Закрити провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , яка діє в своїх інтересах та інтересах ОСОБА_4 , треті особи: Орган опіки та піклування Святошинської районної у м. Києві державної адміністрації; Житлово-будівельний кооператив «Жовтень-2» про визнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням.

Копію ухвали направити учасникам справи для відома.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного тексту ухвали суду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому повного тексту ухвали суду.

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Суддя Н.О.Горбенко

Дата ухвалення рішення25.05.2023
Оприлюднено30.05.2023
Номер документу111101284
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням

Судовий реєстр по справі —759/18185/19

Ухвала від 25.05.2023

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Горбенко Н. О.

Ухвала від 03.03.2023

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Горбенко Н. О.

Ухвала від 19.03.2020

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Горбенко Н. О.

Ухвала від 03.10.2019

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Горбенко Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні