Ухвала
від 22.05.2023 по справі 490/3895/23
ЦЕНТРАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

490/3895/23 22.05.2023

н\п 1-кс/490/4416/2023

Центральний районний суд м. Миколаєва

Справа № 490/3895/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 травня 2023 року м. Миколаїв

Слідчий суддя Центрального районного суду м. Миколаєва ОСОБА_1 , секретар судового засідання ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , захисника адвоката ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого СВ УСБУ в Херсонській області ОСОБА_5 , погоджене заступником керівника Каховської окружної прокуратури Херсонської області ОСОБА_3 , про відсторонення від посади

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Шилка Четинської області російської федерації, зареєстроване місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 ,

підозрюваної у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.111-2 КК України,

В С Т А Н О В И В:

До Центрального районного суду м. Миколаєва надійшло клопотання старшого слідчого СВ УСБУ в Херсонській області ОСОБА_5 , погоджене заступником керівника Каховської окружної прокуратури Херсонської області ОСОБА_3 , про відсторонення ОСОБА_6 , якій повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.111-2 КК України, від посади тимчасово виконуючої обов`язки генерального директора комунального некомерційного підприємства «Верхньорогачицька лікарня» Верхньорогачицької селищної ради Каховського району Херсонської області.

В судовому засіданні прокурор стверджував, що клопотання про відсторонення від посади відповідає вимогам ст.155 КПК України, документи, які підтверджують надання підозрюваній копій клопотання та матеріалів, відсутні, оскільки підозрювана ОСОБА_6 на даний час перебуває на тимчасово окупованій території України, що не перешкоджає розгляду клопотання за відсутності підозрюваної.

Захисник адвокат ОСОБА_4 у судовому засіданні проти можливості розгляду клопотання за відсутності підозрюваної заперечував.

Вивчивши доводи клопотання та матеріали до нього додані, вислухавши пояснення прокурора та захисника, слідчий суддя приходить до висновку про невідповідність клопотання вимогам ст.155 КПК України та необхідність його повернення прокурору.

Відповідно до вимогст.154 КПК України, Відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину. Відсторонення від посади здійснюється на підставі рішення слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження на строк не більше двох місяців.

Згідно до положень ст.155 КПК України, прокурор, слідчий за погодженням з прокурором має право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування або суду під час судового провадження із клопотанням про відсторонення особи від посади.

У клопотаннізазначаються: 1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання; 2) правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 3) виклад обставин, що дають підстави підозрювати особу у вчиненні кримінального правопорушення, і посилання на обставини; 4) посада, яку обіймає особа; 5) виклад обставин, що дають підстави вважати, що перебування на посаді підозрюваного, обвинуваченого сприяло вчиненню кримінального правопорушення; 6) виклад обставин, що дають підстави вважати, що підозрюваний, обвинувачений, перебуваючи на посаді, знищить чи підробить речі і документи, які мають суттєве значення для досудового розслідування, незаконними засобами впливатиме на свідків та інших учасників кримінального провадження або протиправно перешкоджатиме кримінальному провадженню іншим чином; 7) перелік свідків, яких слідчий, прокурор вважає за необхідне допитати під час розгляду клопотання.

До клопотання також додаються: 1) копії матеріалів, якими слідчий, прокурор обґрунтовує доводи клопотання; 2) документи, які підтверджують надання підозрюваному, обвинуваченому копій клопотання та матеріалів, що обґрунтовують клопотання.

Відповідно до ч.1 ст.156 КПК України, клопотання про відсторонення особи від посади розглядається слідчим суддею, судом не пізніше трьох днів з дня його надходження до суду за участю слідчого та/або прокурора та підозрюваного чи обвинуваченого, його захисника.

Системний аналіз вищевказаних норм дає змогу дійти висновку, що клопотання про застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді відсторонення від посади, розглядається за обов`язкової участі підозрюваного, з обов`язковим врученням останньому копій клопотання та матеріалів, що обґрунтовують клопотання, однак вказані вимоги стороною обвинувачення дотримані не були.

Проте, згідно з матеріалами клопотання, документи, які підтверджують надання підозрюваній копій клопотання та матеріалів, що його обґрунтовують, відсутні. У судовому засіданні також відсутня і підозрювана.

Відповідно до ч.2 ст.156 КПК України, слідчий суддя, суд, встановивши, що клопотання подано без додержання вимогстатті 155цього Кодексу, повертає його прокурору, про що постановляє ухвалу.

Враховуючи вищевикладене, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання про застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді відсторонення від посади підозрюваної ОСОБА_6 , яке подане без додержання вимог ст.155 КПК України, на підставі ст.156 КПК України підлягає поверненню прокурору.

Керуючись ст.ст.131,132,154-157 КПК України, слідчий суддя,

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання старшого слідчого СВ УСБУ в Херсонській області ОСОБА_5 , погоджене заступником керівника Каховської окружної прокуратури Херсонської області ОСОБА_3 про відсторонення від посади ОСОБА_6 , підозрюваної у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.111-2 КК України, повернути прокурору.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.05.2023
Оприлюднено29.05.2023
Номер документу111111412
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про відсторонення від посади

Судовий реєстр по справі —490/3895/23

Ухвала від 22.05.2023

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Демінська О. І.

Ухвала від 17.05.2023

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Демінська О. І.

Ухвала від 26.05.2023

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Демінська О. І.

Ухвала від 22.05.2023

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Демінська О. І.

Ухвала від 22.05.2023

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Демінська О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні