Постанова
від 02.08.2010 по справі 2а-1389/09/2770
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

< Копия >

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВН ИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

ПОСТАНОВА

Іменем України

02.08.10 Справа №2а-1389/09/2770

Окружний адміністративн ий суд міста Севастополя в ск ладі:

головуючого судді: Лотової Ю.В.,

при секретарі: Мамедової Е.С .,

за участю представників:

позивача - Летючої Д.Г. , довіреність від 22.06.2009 року № 344/10- 004,

відповідача - не з' явивс я,

розглянув у відкритому су довому засіданні адміністра тивну справу

за позовом - Державної податкової інспекції в Лені нському районі міста Севасто поля, (вул. Кулакова, 37, м. Севаст ополь, 99011)

до відповідача - прива тного підприємства «Альвир» (вул. Хрустальова, 173, м. Севастополь, 99055)

про стягнення заборговано сті у сумі 500,00 грн.

Обставини справи:

12.08.2009 р. Державна податко ва інспекція в Ленінському р айоні міста Севастополя звер нулась до Окружного адмініст ративного суду міста Севасто поля з адміністративним позо вом до приватного підприємст ва «Альвир»про стягнення з в ідповідача суми заборговано сті перед бюджетом зі сплати штрафних (фінансових) санкці й у розмірі 500,00 грн.

Ухвалою Окружного адміні стративного суду міста Севас тополя від 13 серпня 2009 р. відкрито провадж ення в адміністративній спра ві № 2а-1389/09/2770.

Ухвалою Окружного адмініс тративного суду міста Севаст ополя ві д 13 серпня 2009 р. закінчено підго товче провадження в адмініст ративної справі № 2а-1389/09/2770, справу призначено до судового розгляду.

Представник позивача у суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав, просив позов за довольнити повністю. Позовні вимоги обґрунтовані ст. 3, 17 Зак ону України «Про застосуванн я реєстраторів розрахункови х операцій у сфері торгівлі, г ромадського харчування і пос луг»від 06 липня 1995 року N 265/95-ВР (да лі Закон України № 265), Законом У країни «Про державну податко ву службу в Україні».

Відповідач у засідання суд у не з' явився, ухвали Окружн ого адміністративного суду м іста Севастополя від 13 серпня 2009 р. не виконав, письмового ві дзиву на позовну заяву з доку ментальним та правовим обґру нтуванням своїх заперечень с уду не надав, хоча про час та м ісце розгляду справи повідом лений за всіма адресами, що є у матеріалах справи, про причи ну неявки суд не повідомив.

Розглянувши документи і м атеріали справи, заслухавши пояснення представника пози вача, всебічно і повно з'ясува вши всі обставини у справі, об 'єктивно оцінивши докази, дос ліджені в судовому засіданні , суд

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до ч. 2 Закону України «Про державну подат кову службу в Україні» завда нням органів державної подат кової служби є здійснення ко нтролю за додержанням податк ового законодавства, правиль ністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюдж етів, державних цільових фон дів податків і зборів (обов'яз кових платежів), а також непод аткових доходів, встановлени х законодавством.

Згідно зі ст. 4 Закону Україн и «Про державну податкову сл ужбу в Україні» податкова ад міністрація є центральним ор ганом виконавчої влади. Держ авні податкові інспекції у р айонах у містах підпорядкову ються відповідним державним податковим адміністраціям.

Відповідно до пп. 1, 2 ст. 10 цьог о Закону одними із завдань по даткової адміністрації є кон троль за своєчасністю, досто вірністю та повнотою обчисле ння і сплати податків та збор ів; забезпечення обліку плат ників податків, правильність обчислення та своєчасність надходження податків.

Відповідно до п. 11 ст. 10 Закону України «Про державну подат кову службу» органи державно ї податкової служби подають до судів позови до підприємс тв, установ, організацій та гр омадян про визнання угод нед ійсними і стягнення в доход д ержави коштів, одержаних ним и за такими угодами, а в інших випадках - коштів, одержаних б ез встановлених законом підс тав, а також про стягнення заб оргованості перед бюджетом і державними цільовими фондам и за рахунок їх майна.

Згідно з ч. 1 ст. 15 Закону Украї ни від 06 липня 1995 р. N 265/95-ВР «Про за стосування реєстраторів роз рахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчу вання і послуг» (далі по текст у Закон України № 265) контроль з а додержанням суб'єктами під приємницької діяльності пор ядку проведення розрахунків за товари (послуги), інших вим ог цього Закону здійснюють о ргани державної податкової с лужби України шляхом проведе ння планових або позапланови х перевірок згідно із законо давством України.

Відповідно до п. п. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 З акону України «Про порядок п огашення зобов' язань платн иків податків перед бюджетам и та державними цільовими фо ндами» активи платника подат ків можуть бути примусово ст ягнені в рахунок погашення й ого податкового боргу виключ но за рішенням суду.

Суб'єкт владних повноважен ь - орган державної влади, орга н місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова ос оба, інший суб'єкт при здійсне нні ними владних управлінськ их функцій на основі законод авства, в тому числі на викона ння делегованих повноважень (п. 7 ст. 3 Кодексу адміністратив ного судочинства України).

Правосуддя в адміністрати вних справах здійснюється ад міністративними судами. Юрис дикція адміністративних суд ів поширюється на всі публіч но-правові спори, крім спорів , для яких законом встановлен ий інший порядок судового ви рішення (ст. 4 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни).

Згідно ч. 1 ст. 17 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни юрисдикція адміністра тивних судів поширюється на правовідносини, що виникають у зв' язку з здійсненням суб ' єктом владних повноважень владних управлінських функц ій, а також у зв' язку з публіч ним формуванням суб' єкта вл адних повноважень шляхом виб орів або референдуму.

Таким чином, Державна подат кова інспекція у Ленінському районі міста Севастополя є с уб' єктом владних повноваже нь, що може бути позивачем у ад міністративній справі, та ма є право звернутись до Окружн ого адміністративного суду м іста Севастополя з позовом п ро стягнення заборгованості зі сплати штрафних санкцій.

Судом встановлено, що прива тне підприємство «Альвир» за реєстровано як юридична особ а 20.01.2000 р. Ленінською районною д ержавною адміністрацією в м. Севастополі та п еребуває на обліку як платни к податків і зборів (обов' яз кових платежів) у державної п одаткової інспекції в Ленінс ькому районі м. Севастополя.

Співробітниками позивача 22.07.2008 р. була проведена перевірк а відповідача щодо контролю за здійсненням розрахункови х операцій у сфері готівково го та безготівкового обігу с уб' єктами підприємницької діяльності.

Згідно зі ст. 4 Закону Україн и «Про систему оподаткування » платниками податків і збор ів (обов'язкових платежів) є юр идичні і фізичні особи на яки х згідно законам України пок ладений обов'язок сплачувати податки і збори (обов'язкові п латежі).

Відповідно до п. 3 ст. 9 Закону України «Про систему оподат кування» платники податків і зборів (обов'язкових платежі в) зобов'язані сплачувати нал ежні суми податків і зборів (о бов'язкових платежів) у встан овлені законом терміни.

Статтею 1 Закону України № 265 встановлено, що реєстратори розрахункових операцій заст осовуються фізичними особам и - суб'єктами підприємницько ї діяльності або юридичними особами (їх філіями, відділен нями, іншими відокремленими підрозділами) (далі - суб'єкти підприємницької діяльності ), які здійснюють операції з ро зрахунків в готівковій та/аб о в безготівковій формі (із за стосуванням платіжних карто к, платіжних чеків, жетонів то що) при продажу товарів (надан ні послуг) у сфері торгівлі, гр омадського харчування та пос луг, а також уповноваженими б анками та суб'єктами підприє мницької діяльності, які вик онують операції купівлі-прод ажу іноземної валюти.

Пунктами 1, 2 ст. 3 Закону Украї ни № 265 визначено, що суб'єкти пі дприємницької діяльності, як і здійснюють розрахункові оп ерації в готівковій та/або в б езготівковій формі (із засто суванням платіжних карток, п латіжних чеків, жетонів тощо ) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, гром адського харчування та послу г зобов'язані:

- проводити розрахункові оп ерації на повну суму покупки (надання послуги) через зареє стровані, опломбовані у вста новленому порядку та перевед ені у фіскальний режим робот и реєстратори розрахункових операцій з роздрукуванням в ідповідних розрахункових до кументів, що підтверджують в иконання розрахункових опер ацій, або у випадках, передбач ених цим Законом, із застосув анням зареєстрованих у встан овленому порядку розрахунко вих книжок;

- видавати особі, яка отриму є або повертає товар, отримує послугу або відмовляється в ід неї, розрахунковий докуме нт встановленої форми на пов ну суму проведеної операції;

Відповідачем зазначені ви моги закону не виконані.

При проведенні перевірки в ідповідача співробітниками позивача зафіксований прода ж бензину А-92 на суму 50,00 грн. та д изпалива на суму 50,00 грн., встан овлені факти не проведення р озрахункової операції через реєстратори розрахункових о перацій та невидачі покупцев і розрахункового документа в становленої форми, що є поруш енням вказаних вище норм Зак ону, що є порушенням п. 1 ст. 3 Зак ону України № 265.

Відповідно до п. 1 ст. 17 Закону України № 265 за порушення вимо г цього Закону до суб'єктів пі дприємницької діяльності, як і здійснюють розрахункові оп ерації за товари (послуги), за рішенням відповідних органі в державної податкової служб и України застосовуються фін ансові санкції у п'ятикратно му розмірі вартості проданих товарів (наданих послуг), на я кі виявлено невідповідність - у разі проведення розрахунк ових операцій на неповну сум у вартості проданих товарів (наданих послуг), у разі непров едення розрахункових операц ій через реєстратори розраху нкових операцій, у разі нероз друкування відповідного роз рахункового документа, що пі дтверджує виконання розраху нкової операції, або проведе ння її без використання розр ахункової книжки.

За результатами розгляду м атеріалів зазначеної переві рки позивачем у відношенні в ідповідача прийнято рішення від 08.08.2008 р. № 0003932330 про застосу вання штрафних (фінансових) с анкцій у розмірі 500,00 грн.

Вищевказане рішення про за стосування штрафних (фінансо вих) санкцій було направлено позивачем на адресу відпові дача рекомендованою кореспо нденцією, було отримано відп овідачем 14.08.2008 р. та оскаржено д о Окружного адміністративно го суду міста Севастополя.

Постановою Окружного адмі ністративного суду міста Сев астополя по справі № 2а-1065/09/2770 від 10.08.2009 р. в задоволенн і адміністративного позову п риватного підприємства «Аль вир» до Державної податкової інспекції у Ленінському рай оні міста Севастополя про ви знання протиправним та скасу вання рішення про застосуван ня штрафних (фінансових) санк цій № 0003932330 від 08.08.2008 р. - відмо влено.

Ухвалою Севастопольського апеляційного адміністратив ного суду по справі № 2а-1065/09/2770 від 23.03.2010 р. вищевказ ану постанову Окружного адмі ністративного суду міста Сев астополя залишено без змін, а пеляційну скаргу на цю поста нову - без задоволення.

Відповідно до ст. 25 Закону Ук раїни № 265 суми фінансових сан кцій, які визначені статтями 17-24 цього Закону, підлягають пе рерахуванню суб'єктами підпр иємницької діяльності до Дер жавного бюджету України в де сятиденний термін з дня прий няття органами державної под аткової служби України рішен ня про застосування таких фі нансових санкцій.

Суми штрафних санкції відп овідачем у вищевказані строк и та на час розгляду справи по суті сплачені не були.

Таким чином, на час розгляду справи відповідач має забор гованість у вигляді штрафних санкцій в розмірі 500,00 грн., що пі дтверджується матеріалами с прави.

На підставі ч. 4 ст. 94 Кодексу а дміністративного судочинст ва України судові витрати з п озивача не стягуються.

За таких обставин позов під лягає задоволенню повністю.

На підставі ч. 3 ст. 160 Кодексу адміністративного судочинс тва України в судовому засід анні 02 серпня 2010 року проголоше но вступну та резолютивну ча стини постанови.

Постанова складена та підп исана у повному обсязі 05.08.2010 рок у.

Керуючись ст. 6, 17, 69 - 71, 94, 98, 158-163, 167 Код ексу адміністративного судо чинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний поз ов задовольнити повністю.

2. Стягнути з приватного під приємства «Альвир» (вул. Хрус тальова, 173, м. С евастополь, 99055, код ЄДРПОУ 30746780, р /р №№ 26064255855001, 26008255855001 в СФ ПриватБанк у, МФО 324935, р/р №№ 26052035751100, 26007035751100 в АКІБ « Укрсиббанк», м. Харків, МФО 351005, р /р № 26002000131569 у філії АКБ «Чорномор ський банк розвитку та рекон струкції, м. Сімферополь, МФО 3 84577 або з інших рахунків) на кор исть Державної податкової ін спекції у Ленінському районі м. Севастополя заборгованіс ть із штрафних санкцій у розм ірі 500 грн. (п' ятсот грн. 00 коп.) н а р/р 31112104700007, код платежу 21080900, ЄДРПО У 24035598, банк ГУДК в м. Севастопол і, МФО 824509.

Постанова набирає законно ї сили у порядку та строки пер едбачені ст. 254 Кодексу адміні стративного судочинства Укр аїни.

Постанова може бути оскарж ена до суду апеляційної інст анції протягом десяти днів з дня отримання копії постано ви за правилами, встановлени ми статтями 185 - 187 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни. Якщо суб'єкта владних п овноважень було повідомлено про можливість отримання ко пії постанови суду безпосере дньо в суді, то десятиденний с трок на апеляційне оскарженн я постанови суду обчислюєтьс я з наступного дня після закі нчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідом лення про можливість отриман ня копії постанови суду.

Суддя < підпис > Ю.В. Лотова

< З оригіналом згідно >

Суддя < підпис > Ю.В. Лотова

Дата ухвалення рішення02.08.2010
Оприлюднено13.09.2010
Номер документу11111477
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1389/09/2770

Постанова від 02.08.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Севастополя

Лотова Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні