Ухвала
від 26.05.2023 по справі 288/699/23
ПОПІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 288/699/23

Провадження № 2/288/192/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 травня 2023 року. смт.Попільня

Попільнянський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді - Рудника М. І.,

за участю секретаря судових засідань - Колодяжної Н.В.,

представника позивача - ОСОБА_1 ,

представника відповідача ОСОБА_2 - ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в смт.Попільня Житомирської області цивільну справу за позовом ОСОБА_4 до Корнинської селищної ради, Житомирського району, Житомирської області, ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: ГУ Держгеокадастру у Житомирській області про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою шляхом визнання недійсним свідоцтва про право власності на нерухоме майно,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Попільнянського районного суду Житомирської області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_4 до Корнинської селищної ради, Житомирського району, Житомирської області, ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: ГУ Держгеокадастру у Житомирській області про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою шляхом визнання недійсним свідоцтва про право власності на нерухоме майно.

В підготовчому судовому засіданні від представника позивача - ОСОБА_1 надійшла заява про призначення судової земельно - технічної експертизи, оскільки під час розгляду справи виникла необхідність у доведенні обставин, щодо існування порушення меж землекористування.

Представник позивача в підготовчому судовому засіданні підтримав подану заяву про призначення експертизи та просив її задовольнити.

Представник відповідача ОСОБА_2 в підготовчому судовому засіданні щодо призначення даної експертизи покладається на розсуд суду.

Представник відповідача Корнинської селищної ради в підготовче судове засідання не з`явився, надав до суду заяву в якій просить розглядати справу у його відсутність.

Представник третьої особи в підготовче судове засідання не з`явився, про дату, час і місце розгляду справи був належним чином повідомлений.

Суд, вислухавши представника позивача та представника відповідача ОСОБА_2 , вивчивши подану заяву про призначення експертизи та матеріали справи, приходить до наступного висновку.

Відповідно до частини першої статті 103 ЦПК України, для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо, суд призначає експертизу.

Оскільки, для проведення зазначеної експертизи необхідний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі необхідно зупинити.

Відповідно пункту 5 частини першої статті 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи, зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Відповідно до пункту 9 частини першої статті 253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 5 частини першої статті 252 цього Кодексу - на час проведення експертизи.

На підставі вищевикладеного, суд приходить до висновку про задоволення заяви представника позивача, оскільки доведення обставин в даній справі можливо лише шляхом вирішення питань, які потребують спеціальних знань, а тому необхідно призначити у справі судову земельно - технічну експертизу та в зв`язку з тим, що для проведення зазначеної експертизи необхідний значний проміжок часу на час проведення експертизи провадження у справі належить зупинити.

Керуючись статтями 103-105, 198-200, 210, 222, 252, 253, 258, 353 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву представника позивача - ОСОБА_1 про призначення судової земельно - технічної експертизи - задовольнити.

Призначити у цивільній справі за позовом ОСОБА_4 до Корнинської селищної ради, Житомирського району, Житомирської області, ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: ГУ Держгеокадастру у Житомирській області про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою шляхом визнання недійсним свідоцтва про право власності на нерухоме майно, судову земельно-технічну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1. Чи є порушення меж (або накладання) земельних ділянок площею 0.25 га, кадастровий номер 1824780600:03:003:0051, яка має цільове призначення для будівництва, обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, розташована за адресою: АДРЕСА_1 , яка належить ОСОБА_2 , та площею 0.09 га, яка розташована в АДРЕСА_1 , цільове призначення для будівництва, обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, кадастровий номер 1824780600:03:003:0004, яка належить ОСОБА_4 відповідно до правовстановлюючих документів та поземельних книг на ці земельні ділянки? Якщо так, то що стало причиною таких порушень?

2. Чи відповідають межі фактичних рубежів земельних ділянок площею 0.25 га, кадастровий номер 1824780600:03:003:0051, яка належить ОСОБА_2 та площею 0.09 га кадастровий номер 1824780600:03:003:0004, що належить ОСОБА_4 , межам вказаним в поземельних книгах на ці земельні ділянки? Якщо ні, то що стало причиною невідповідності?

Проведення судової земельно-технічної експертизи доручити судовому експерту Свістунову Ігорю Сергійовичу (10003, місто Житомир, вулиця Миколи Лисенка,16, офіс 6).

В розпорядження експерта надати матеріали цивільної справи № 288/699/23.

Роз`яснити експерту його права і обов`язки, передбачені частиною шостою статті 72 ЦПК України, зокрема: 1) ознайомлюватися з матеріалами справи; 2) заявляти клопотання про надання йому додаткових матеріалів і зразків, якщо експертиза призначена судом; 3) викладати у висновку експертизи виявлені в ході її проведення факти, які мають значення для справи і з приводу яких йому не були поставлені питання; 4) бути присутнім під час вчинення процесуальних дій, що стосуються предмета і об`єктів дослідження; 5) для цілей проведення експертизи заявляти клопотання про опитування учасників справи та свідків; 6) користуватися іншими правами, що надані Законом України «Про судову експертизу».

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за статтями 384, 385 КК України.

Витрати за проведення експертизи покласти на позивача - ОСОБА_4 ( АДРЕСА_2 , телефон: НОМЕР_1 ).

Роз`яснити сторонам наслідки ухилення від участі в експертизі, передбачені статтею 109 ЦПК України, а саме, що у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду в частині зупинення провадження у справі подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення безпосередньо до Житомирського апеляційного суду.

Суддя Попільнянського

районного суду М. І. Рудник

Дата ухвалення рішення26.05.2023
Оприлюднено29.05.2023
Номер документу111114976
СудочинствоЦивільне
Сутьправо власності на нерухоме майно

Судовий реєстр по справі —288/699/23

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Ухвала від 16.11.2023

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Ухвала від 26.05.2023

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Ухвала від 03.05.2023

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Ухвала від 20.03.2023

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні