Ухвала
від 22.05.2023 по справі 559/2328/22
ДУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 559/2328/22

Провадження № 2/559/49/2023

У Х В А Л А

22 травня 2023 року м. Дубно

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області в складі:

головуючої судді Жуковської О.Ю.,

секретаря судового засідання Братащук М.Я.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в місті Дубно цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про встановлення постійного безоплатного земельного сервітуту, -

ВСТАНОВИВ:

у провадженні Дубенського міськрайонного суду знаходиться дана справа.

Представником позивача адвокатом Лопухович А.О. подано клопотання про призначення судової земельно-технічної експертизи, проведення якої просить доручити експертамПП «Експерт-Рівне-Земля».

Сторони подали заяви про проведення засідання без їх участі.

Представник відповідача адвокат Мельник Т.В. не заперечує щодо призначення експертизи, однак на вирішення експертизи, крім питань позивача, просить поставити й інші запитання. А саме: чи існує інша можливість встановлення постійного, безоплатного земельного сервітуту шляхом надання права ОСОБА_1 та членам її сім`ї для проходу, проїзду до земельної ділянки, що знаходиться в АДРЕСА_1 , що належить ОСОБА_1 , цільове призначення якої ведення особистого селянського господарства, крім через земельну ділянку ОСОБА_2 , яка знаходиться по АДРЕСА_1 , цільове призначення якої для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, зокрема, через земельну ділянку співвласника житлового будинку АДРЕСА_1 ОСОБА_3 , цільове призначення якої для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (якщо така можливість є, то які варіанти технічно можливі для встановлення такого земельного сервітуту) і який із варіантів встановлення постійного безоплатного земельного сервітуту (через земельну ділянку ОСОБА_2 чи земельну ділянку ОСОБА_3 ) є найменш обтяжуючий.

Ознайомившись із поданими клопотаннями та матеріалами справи вважаю наступне.

Згідно ч. 1 ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу в справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Згідно ст.104ЦПК України про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Обставини щодо можливості встановлення сервітуту потребують кваліфікованих експертних знань та мають значення для правильного вирішення спору. З`ясування цих обставин потребує спеціальних знань, сторонами не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань, тому суд вважає за необхідне призначити у справі судову земельно-технічну експертизу. На вирішення експертизи поставити запитання: Чи можливий проїзд (прохід) на земельну ділянку кадастровий номер 5610300000:01:001:2011, що знаходиться в АДРЕСА_2 , що належить ОСОБА_1 , без встановлення сервітуту?

Які варіанти технічно можливі для встановлення сервітуту для проїзду (проходу) на земельну ділянку кадастровий номер 5610300000:01:001:2011, що знаходиться в АДРЕСА_2 , що належить ОСОБА_1 , через земельну ділянку що належить ОСОБА_2 кадастровий номер 5610300000:01:001:0474 площею 0,0658 га, що знаходиться за адресою АДРЕСА_2 ?

Питання заявлені представником відповідача є похідними із питань заявлених представником позивача, а також неможливо ставити питання про вірогідність встановлення земельного сервітуту через земельну ділянку співвласника житлового будинку АДРЕСА_1 ОСОБА_3 , оскільки вона не є стороною по справі, не залучена до процесу жодним чином, а також відсутні правовстановлюючі документи в матеріалах справи. Сторона має право запропонувати питання на експертизу, проте обов`язку їх включити в суда немає. Одночасно суд роз`яснює, що згідно ст.107 ЦПК України учасник справи може надати експерту всі необхідні матеріали на власне замовлення та власним коштом відповідно.

Враховуючи думку учасників справи, суд вважає за необхідне проведення експертизи доручити експертам ПП «Експерт-Рівне-Земля».

Витрати, пов`язані з проведенням судової експертизи мають бути покладені на ОСОБА_1 , як на сторону, що заявила клопотання про її проведення.

Відповідно до частин першої та третьоїстатті 107 ЦПК Україниматеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При призначенні експертизи суд з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи. Суд може також заслухати призначених судом експертів з цього питання. Копії матеріалів, що надаються експерту, можуть залишатися у матеріалах справи.

При визначенні матеріалів, що надаються експерту чи експертній установі, суд у необхідних випадках вирішує питання про витребування відповідних матеріалів за правилами, передбаченими цим Кодексом для витребування доказів.

На підставі викладеного, керуючись ст.76-80,102-104, ст.259,260 Цивільного процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання представника позивача адвоката Лопухович А.О. задовольнити.

В задоволенні клопотання представника відповідача адвоката Мельник Т.В. - відмовити.

Призначити по справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 провстановлення постійногобезоплатного земельногосервітуту судову земельно-технічну експертизу, на вирішення якої поставити наступні запитання:

1.Чи можливий проїзд (прохід) на земельну ділянку кадастровий номер 5610300000:01:001:2011, що знаходиться в АДРЕСА_2 , що належить ОСОБА_1 , без встановлення сервітуту?

2.Які варіанти технічно можливі для встановлення сервітуту для проїзду (проходу) на земельну ділянку кадастровий номер 5610300000:01:001:2011, що знаходиться в АДРЕСА_2 , що належить ОСОБА_1 , через земельну ділянку що належить ОСОБА_2 кадастровий номер 5610300000:01:001:0474 площею 0,0658 га, що знаходиться за адресою АДРЕСА_2 ?

Проведення експертизи доручити експертам ПП «Експерт-Рівне-Земля» (33027, м.Рівне, вулиця Орлова, 36А).

Експертів попередити про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

Роз`яснити сторонам у справі наслідки ухилення від участі в експертизі відповідно до ст. 109 ЦПК України: в разі ухиленняучасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясуванняякого експертиза була призначена,або відмовити у його визнанні.

Витрати на проведення судової почеркознавчої експертизи покласти на ОСОБА_1 .

Встановити двохмісячний строк проведення судової експертизи з моменту отримання експертною установою матеріалів справи.

Для проведення експертизи цивільну справу надіслати до ПП «Експерт-Рівне-Земля» (33027, м.Рівне, вулиця Орлова, 36А).

На час проведення експертизи провадження в справі зупинити.

Копію ухвали надіслати учасникам справи.

Ухвала в частині зупинення провадження в справі може бути оскаржена до Рівненського апеляційного суду безпосередньо або через Дубенський міськрайонний суд Рівненської області протягом п`ятнадцяти днів. В іншій частині ухвала набирає законної сили з моменту її підписання оскарженню не підлягає.

Суддя О.Ю.Жуковська

СудДубенський міськрайонний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення22.05.2023
Оприлюднено29.05.2023
Номер документу111116071
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них:

Судовий реєстр по справі —559/2328/22

Ухвала від 12.06.2024

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Жуковська О. Ю.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Жуковська О. Ю.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Жуковська О. Ю.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Жуковська О. Ю.

Ухвала від 17.07.2023

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Жуковська О. Ю.

Ухвала від 22.05.2023

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Жуковська О. Ю.

Ухвала від 17.02.2023

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Жуковська О. Ю.

Ухвала від 06.02.2023

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Жуковська О. Ю.

Ухвала від 03.10.2022

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Жуковська О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні