Рішення
від 26.05.2023 по справі 922/941/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"26" травня 2023 р.м. ХарківСправа № 922/941/23

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Погорелової О.В

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження справу

за позовом Акціонерного товариства "ДТЕК Донецькі електромережі", м. Дніпро до Товариства з обмеженою відповідальністю "Трейденерджи", с. Бірки про стягнення 18 255,83 грн. без виклику учасників справи

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Акціонерне товариство "ДТЕК Донецькі електромережі", звернувся до Господарського суду Харківської області з позовом до відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Трейденерджи", в якому просить суд стягнути з відповідача на свою користь заборгованість за договором електропостачальника про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії у розмірі 18 255,83 грн. Судові витрати позивач просить суд покласти на відповідача. Позов обґрунтований неналежним виконанням відповідачем умов договору №254 від 26.01.2021.

Ухвалою суду від 20.03.2023 позовну заяву Акціонерного товариства "ДТЕК Донецькі електромережі" залишено без руху. Позивачу встановлений строк - протягом семі днів з дня вручення цієї ухвали суду усунути недоліки позовної заяви шляхом надання до суду доказів направлення відповідачу копії позовної заяви з додатками за належною адресою. Роз`яснено позивачу що в разі усунення недоліків у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому ст. 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

27.03.2023 до суду від позивача надійшла заява про усунення недоліків позовної заяви.

Ухвалою суду від 30.03.2023 позовна заява була прийнята до розгляду та відкрито провадження у справі. Постановлено розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін (без проведення судового засідання).

Відповідно до ч. 5 ст. 252 ГПК України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше.

Будь-яких заяв або клопотань, про можливість подання яких було роз`яснено ухвалою Господарського суду Харківської області від 30.03.2023, на адресу суду від учасників справи не надходило, як і не надходило клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідно до ст. 252 ГПК України.

Відповідно до ч. 9 ст. 165 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами. Відповідно до ч. 2 ст. 178 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Матеріали справи свідчать про те, що судом було створено всім учасникам судового процесу належні умови для доведення останніми своїх правових позицій, надання ними доказів, які, на їх думку, є достатніми для обґрунтування своїх вимог та заперечень. Окрім того, судом було вжито всіх заходів, в межах визначених чинним законодавством повноважень, щодо всебічного, повного та об`єктивного дослідження всіх обставин справи.

Згідно з ч. 4 ст. 240 ГПК України, у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

Постановою від 14.03.2018 за №312 Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг були затверджені Правила роздрібного ринку електричної енергії.

Відповідно до п. 7 вказаної Постанови №312, учасникам ринку, які отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з розподілу електричної енергії, у період з дати отримання ліцензії на провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу суб`єктом господарювання, створеним у результаті здійснення заходів з відокремлення, до 01 грудня 2018 року укласти договори електропостачальника про надання послуг з розподілу електричної енергії, які укладаються шляхом приєднання електропостачальника до договору про надання послуг з розподілу електричної енергії за ініціативою ОСР.

Постановою від 27.11.2018 за №1532 Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, видала АТ ДТЕК Донецькі електромережі ліцензію на право провадження господарської діяльності з розподілу електричної енергії у межах місць провадження господарської діяльності відповідно до додатка.

Постановою від 22.07.2020 №1442 Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, видала ТОВ "Трейденерджи" (відповідач) ліцензію на право провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу.

Відповідно до п. 4 ст. 46 Закону України Про ринок електричної енергії, Оператор системи розподілу надає послуги з розподілу електричної енергії на підставі договорів про надання послуг з розподілу. Договори про надання послуг з розподілу є публічними договорами приєднання та укладаються на основі типових договорів, форма яких затверджується Регулятором.

Між Акціонерним товариством ДТЕК Донецькі електромережі (оператор системи, позивач) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Трейденерджи" (постачальник, відповідач), шляхом підписання Заяви-приєднання від 26.01.2021, укладено Договір електропостачальника про надання послуг з розподілу електричної енергії (Договір).

За змістом заяви-приєднання між оператором системи та електропостачальником ініціюється приєднання до умов Договору електропостачальника про надання послуг з розподілу електричної енергії.

Відповідно п. 1.1. Договору, цей договір електропостачальника про надання послуг з розподілу електричної енергії (надалі - Договір) цей договір є публічним договором приєднання, який встановлює порядок та умови передачі (розподілу) електричної енергії споживачам електропостачальника (надалі - Постачальник) як послуги Оператора системи. Укладається сторонами з урахуванням статей 633,634, 641, 642 Цивільного кодексу України шляхом приєднання Постачальника до умов цього договору.

Відповідно до п. 2.1. Договору Оператор системи надає послуги з розподілу електричної енергії за сукупністю споживачів, які входять до групи Постачальника згідно з реєстром за ЕІС-кодами споживачів та їх точками вимірювання. Реєстр ведеться Оператором системи в електронному вигляді. Оператор системи розподілу забезпечує надання послуг з розподілу в обсязі, необхідному та достатньому для виконання Постачальником функцій відповідного суб`єкта роздрібного ринку електричної енергії, та надання інших послуг, зокрема з відключення та підключення споживачів.

Згідно з п. 2.2 Договору, Постачальник здійснює придбання та оплату послуг з розподілу електричної енергії згідно з умовами глави 3 цього Договору за сукупністю споживачів Постачальника, які згідно з умовами договорів про постачання електричної енергії (комерційних пропозицій Постачальника) здійснюють оплату послуг з розподілу електричної енергії у складі вартості (ціни) електричної енергії Постачальника, та інших послуг Оператора системи розподілу згідно з порядком розрахунків, який є Додатком 2 до цього Договору.

Ціна послуг з розподілу визначається згідно з Порядком встановлення (формування) тарифів на послуги з розподілу електричної енергії, затвердженим Регулятором. Ціна інших послуг визначається згідно з калькуляціями, розрахованими на підставі Методики розрахунку вартості робіт з підключення електроустановок споживачів до електричних мереж ліцензіата та інших додаткових робіт і послуг, пов`язаних із ліцензованою діяльністю, затвердженої Регулятором (п. 3.1 Договору).

Згідно п. 3.2. Договору вартість договору складає вартість послуг з розподілу електричної енергії за сукупністю споживачів Постачальника, яким згідно з умовами договорів про постачання електричної енергії (комерційних пропозицій Постачальника) послуги з розподілу електричної енергії придбаває Постачальник, та вартість інших послуг згідно з договором.

За умовами п.п. 3.3. та 3.4. Договору розрахунковим періодом для цілей цього Договору є календарний місяць. Оплата (придбання) послуг з розподілу електричної енергії здійснюється Постачальником у формі попередньої оплати, у тому числі плановими авансовими платежами.

Оплата послуг з розподілу електричної енергії здійснюється Постачальником на поточний рахунок Оператора системи розподілу (п. 3.5 Договору).

Відповідно до п. 4.2 Договору, Постачальник зобов`язується здійснювати придбання та оплату послуг з розподілу електричної енергії у повному обсязі згідно з умовами глави З цього Договору за сукупністю споживачів Постачальника, яким згідно з умовами договорів про постачання електричної енергії (комерційних пропозицій Постачальника) оплату (придбання) послуг з розподілу електричної енергії забезпечує Постачальник, та інших платежів, необхідність яких випливає з умов цього Договору.

Відповідно до п. 5.1 Договору, Оператор системи розподілу має право на отримання від Постачальника своєчасної оплати за надання послуг з розподілу електричної енергії споживачам Постачальника, яким згідно з умовами договорів про постачання електричної енергії (комерційних пропозицій Постачальника) оплату (придбання) послуг з розподілу електричної енергії забезпечує Постачальник, оплати послуг з відключення та підключення об`єктів споживачів Постачальника та інших послуг, передбачених порядком розрахунків.

Постачальник оплачує послугу з розподілу Оператору системи розподілу якщо згідно з умовами договору про постачання оплату послуги з розподілу забезпечує Постачальник. Вартість послуг Оператора системи розподілу за цим Договором для Постачальника визначається на підставі обсягів електричної енергії і тарифів на розподіл електроенергії Оператора системи розподілу на відповідних класах напруги, що затверджені Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг України (далі - НКРЕКП). На вартість послуг з розподілу електричної енергії нараховується податок на додану вартість відповідно до законодавства України (п. 1 Додатку № 2 до Договору).

Оплата послуг з розподілу здійснюється Постачальником на розрахунковий рахунок Оператора системи розподілу (п. 2 Додатку № 2 до Договору).

Остаточна вартість послуг з розподілу визначається Оператором системи розподілу на підставі місячних обсягів надання послуги з розподілу Постачальнику за класами напруги та відповідними тарифами (п. 5,7 Додатку № 2 до Договору).

Оплата послуг з розподілу електроенергії здійснюється виключно в грошовій формі на підставі виставлених Оператором системи розподілу рахунків, крім розрахунків, проведених відповідно до п. 6 даного Додатку (п. 5.8 Додатку № 2 до Договору).

Остаточний розрахунок за надані послуги Постачальник здійснює в розрахунковому місяці на підставі Акту наданих послуг, отриманим від Оператора системи до 14-го (включно) числа місяця, наступного за розрахунковим (п. 5.9 Додатку № 2 до Договору).

У разі наявності у Постачальника зауважень до Акту наданих послуг (при наявності розбіжностей), наданого Оператором системи, Постачальник повідомляє про це Оператора системи розподілу, а остаточний розрахунок за розподілену електричну енергію здійснюється Постачальником до 14-го числа (включно) місяця, наступного за розрахунковим, у розмірі, визначеному в наданому Оператором системи розподілу Акті наданих послуг, з подальшим коригуванням сплачених коштів після врегулювання розбіжностей (п. 5.10 Додатку № 2 до Договору).

Донараховані суми (за виключенням вартості послуг з розподілу електричної енергії, що сплачується споживачем постачальника безпосередньо оператору системи розподілу за договором споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії) мають бути сплачені постачальником в 5-денний термін з моменту отримання рахунку від Оператора системи розподілу (п. 9 Додатку № 2 до Договору).

За підсумками розрахункового періоду складається та підписується кожною Стороною Договору Акт надання послуги з розподілу електричної енергії та інші необхідні документи (п. 10 Додатку № 2 до Договору).

Згідно п. 9.1 Договору, він набирає чинності з дня приєднання Постачальника до умов цього Договору і діє протягом року, якщо інший строк не визначено в заяві-приєднання. Договір вважається продовженим на кожен наступний календарний рік, якщо за місяць до закінчення терміну дії Договору жодною із сторін не буде заявлено про припинення його дії або перегляд його умов.

Як вказує позивач, на виконання умов договору він надав відповідачу послуги з розподілу електроенергії, а саме: у червні 2022 року на суму 5249,57 грн., що підтверджується Актом приймання-передачі наданих послуг від 30.06.2022 та Рахунком за послуги з розподілу електричної енергії №254 за червень 2022 року; у липні 2022 року на суму 4315,73 грн., що підтверджується Актом приймання-передачі наданих послуг від 31.07.2022 та Рахунком за послуги з розподілу електричної енергії №254 за липень 2022 року; у серпні 2022 року на суму 2710,45 грн., що підтверджується Актом приймання-передачі наданих послуг від 31.08.2022 та Рахунком за послуги з розподілу електричної енергії №254 за серпень 2022 року; у вересні 2022 року на суму 7980,08 грн., що підтверджується Актом приймання-передачі наданих послуг від 30.09.2022 та Рахунком за послуги з розподілу електричної енергії №254 за вересень 2022 року.

Рахунки за послуги з розподілу електричної енергії та акти були неодноразово надіслані відповідачу, повторно, засобами поштового зв`язку документи було надіслано 23.12.2022 рекомендованим листом із описом внутрішнього вкладення. Так, 07.01.2023 відправлення повернуто за зворотною адресою з позначкою "за закінченням встановленого терміну зберігання" (що підтверджується роздруківкою відстеження поштових відправлень з офіційного сайту Укрпошти).

Відповідачем здійснювалась часткова оплата по рахункам, що підтверджується банківськими виписками. Несплаченою залишилася сума у розмірі 18 255,83 грн.

У відповідності до визначень, що наведені в Кодексі комерційного обліку (далі також - ККО), затвердженого Постановою НКРЕКП №311 від 14.03.2018:

- комерційний облік електричної енергії - сукупність процесів та процедур із забезпечення формування даних щодо обсягів виробленої, відпущеної, переданої, розподіленої, спожитої, імпортованої та експортованої електричної енергії у визначений проміжок часу з метою використання таких даних для здійснення розрахунків між учасниками ринку;

- дані комерційного обліку електричної енергії (дані комерційного обліку) - дані, отримані на основі вимірювання або розрахунковим шляхом під час здійснення комерційного обліку електричної енергії, а також дані про стан засобів комерційного обліку, які використовуються для здійснення розрахунків та проведення аналізу на ринку електричної енергії.

Згідно абз. З п. 5 Постанови НКРЕКП №312 від 14.03.2018 Про затвердження Правил роздрібного ринку електричної енергії, з дати набрання чинності договором споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії ОСР надає послуги комерційного обліку споживачам. Пунктом 10 вказаної Постанови встановлено, що до запуску електронної платформи Датахаб функції адміністратора комерційного обліку на роздрібному ринку електричної енергії, у тому числі адміністрування процедури зміни постачальника електричної енергії у межах території ліцензованої діяльності, виконує відповідний ОСР.

АТ ДТЕК Донецькі електромережі у відповідності до Закону України Про ринок електричної енергії, Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 1532 від 27.11.2018 отримало ліцензію на здійснення господарської діяльності з розподілу електричної енергії та є оператором системи розподілу (ОСР) електричної енергії на території Донецької області, в межах розташування власних електричних мереж.

У відповідності до абз. 2 п. 5 ПРРЕЕ, з дати набрання чинності договором споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії ОСР (ОСП) надає послуги комерційного обліку споживачам, точки комерційного обліку яких улаштовані на території його ліцензованої діяльності, відповідно до Кодексу комерційного обліку електричної енергії.

Отже, АТ ДТЕК Донецькі електромережі адмініструє точки комерційного обліку електроенергії.

Відповідно до Довідок щодо фактичного (звітного) корисного відпуску електричної енергії споживачів постачальника ТОВ "Трейденерджи", фактичний корисний відпуск електроенергії у червні 2022 року споживачам, які сплачують за розподіл електроенергії безпосередньо відповідачу, склав 3401 кВтг 2 клас напруги, у липні 2022 року - 2796кВтг 2 клас напруги, у серпні 2022 року - 1756 кВтг 2 клас напруги, у вересні 2022 року - 5170 кВтг 2 клас напруги (сумуються дані, визначені для постачальника).

У відповідності до вказаних даних комерційного обліку електричної енергії, позивачем й були складені акти приймання-передачі наданих послуг та рахунки за послуги з розподілу електричної енергії за період червень 2022 року вересень 2022 року.

За надані позивачем послуги з розподілу електроенергії у червні, липні, серпні, вересні 2022 року відповідач не розрахувався, внаслідок чого виникла заборгованість у розмірі 18 255,83 грн.

Вказані обставини, на думку позивача, свідчать про порушення його прав та охоронюваних законом інтересів і є підставою для їх захисту у судовому порядку, у зв`язку з чим позивач звернувся до суду з цим позовом.

Надаючи правову кваліфікацію викладеним обставинам справи, з урахуванням фактичних та правових підстав позовних вимог, суд виходить з наступного.

Згідно з п. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ст. 626 Цивільного кодексу України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Договір є двостороннім, якщо правами та обов`язками наділені обидві сторони договору.

Статтею 627 Цивільного кодексу України передбачено, що сторони є вільними в укладанні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Статтею 628 Цивільного кодексу України встановлено, що зміст договору становлять умови, визначені на розсуд сторін і погодженні ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Стаття 629 Цивільного кодексу Українипередбачає, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ч. ч. 1-2 ст. 633 Цивільного кодексу України публічним є договір, в якому одна сторона - підприємець взяла на себе обов`язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв`язку, медичне, готельне, банківське обслуговування тощо). Умови публічного договору встановлюються однаковими для всіх споживачів, крім тих, кому за законом надані відповідні пільги.

Частиною 1 статті 634 Цивільного кодексу України встановлено, що договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

Відповідно до ст. 901 ЦК України, за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором. Положення цієї глави можуть застосовуватися до всіх договорів про надання послуг, якщо це не суперечить суті зобов`язання.

Згідно ст. 903 ЦК України, якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Відповідно до ст. 509 Цивільного кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 525 Цивільного кодексу України, одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 526 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За змістом ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Відповідно до статті 610 Цивільного кодексу Українипорушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно ст. 14 ГПК Українисуд розглядає справи в межах заявлених позовних вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Відповідно до ст. 73 ГПК Українидоказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів (стаття 74 ГПК України).

За приписами ст. 80 ГПК Українипозивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви. Відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи.

Відповідно до ч. 4ст. 165 ГПК Україниякщо відзив не містить вказівки на незгоду відповідача з будь-якою із обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги, відповідач позбавляється права заперечувати проти такої обставини під час розгляду справи по суті, крім випадків, якщо незгода з такою обставиною вбачається з наданих разом із відзивом доказів, що обґрунтовують його заперечення по суті позовних вимог, або відповідач доведе, що не заперечив проти будь-якої із обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги, з підстав, що не залежали від нього.

Керуючись ст. 86 ГПК Українисуд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Однак, до суду відповідачем не було надано доказів належного виконання зобов`язання з оплати коштів за укладеним сторонами договором, або доказів на спростування виникнення такого зобов`язання, у зв`язку з чим, на підставі наявних доказів, суд приходить до висновку про обґрунтованість заявлених позовних вимог позивача про стягнення 18 255,83 грн. заборгованості за договором електропостачальника про надання послуг з розподілу електричної енергії та, відповідно, їх задоволення.

З урахуванням приписів ст. 129 ГПК України судові витрати по сплаті судового збору по даній справі покладаються на відповідача.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 6, 8, 19, 124, 129 Конституції України, ст.ст. 525, 526, 530, 610, 612 ЦК України, ст.ст. 12, 13, 73, 74, 76-79, 91, 129, 232, 233, 236 - 241 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Трейденерджи" (63421, Харківська область, Чугуївський район, с. Бірки, вул. Набережна, 52, код ЄДРПОУ 43589966) на користь Акціонерного товариства "ДТЕК Донецькі електромережі" (49107, м. Дніпро, Запорізьке шосе, 22, код ЄДРПОУ 00131268) - 18 255,83 грн. заборгованості за договором про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії та 2684,00 грн. судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Відповідно до ст. 241 ГПК України, рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Згідно ст.ст. 256, 257 ГПК України, рішення може бути оскаржене до Східного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складання повного тексту рішення.

Позивач - Акціонерне товариство "ДТЕК Донецькі електромережі" (49107, м. Дніпро, Запорізьке шосе, 22, код ЄДРПОУ 00131268).

Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю "Трейденерджи" (63421, Харківська область, Чугуївський район, с. Бірки, вул. Набережна, 52, код ЄДРПОУ 43589966).

Рішення підписано 26 травня 2023 року.

СуддяО.В. Погорелова

Дата ухвалення рішення26.05.2023
Оприлюднено29.05.2023

Судовий реєстр по справі —922/941/23

Рішення від 26.05.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Погорелова О.В.

Ухвала від 30.03.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Погорелова О.В.

Ухвала від 20.03.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Погорелова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні