Ухвала
від 25.05.2023 по справі 202/8382/22
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/8382/22

Провадження № 1-кс/202/4161/2023

ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД м.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

УХВАЛА

25 травня 2023 року м. Дніпро

Слідчий суддя Індустріального районного суду міста Дніпропетровська ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 , яке погоджено з прокурором Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_5 , про надання дозволу на проведення обшуку, яке подане в рамках кримінального провадження № 42022040000000240, внесеного до ЄРДР 27.07.2022, за ознаками кримінальних правопорушень, передбаченого ч. 2 ст. 205-1, ч. 3 ст. 190 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 звернулася до слідчого судді Індустріального районного суду міста Дніпропетровська з клопотанням, яке погоджено з прокурором Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_5 , про надання дозволу на проведення обшуку, яке подане в рамках кримінального провадження № 42022040000000240, внесеного до ЄРДР 27.07.2022, за ознаками кримінальних правопорушень, передбаченого ч. 2 ст. 205-1, ч. 3 ст. 190 КК України.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що слідчим управлінням проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42022040000000240 від 27.07.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205-1, ч. 3 ст. 190 КК України.

В ході проведення досудового розслідування кримінального провадження встановлено, що до слідчого управління Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області надійшли матеріали з УСБУ в Дніпропетровській області щодо протиправної діяльності, а саме шахрайства, вчиненого у великих розмірах мешканцями Дніпропетровської області під час закупівлі сільгосппродукції у представників аграрного сектору, які під час розрахунку за отриману продукцію, шляхом обману чи зловживання довірою з метою отримання власної вигоди, значно занижують вартість аграрної продукції.

Управлінням СБУ в Дніпропетровській області в ході виконання завдань контррозвідувального забезпечення інтересів держави у сфері агропромислового комплексу регіону, отримано інформацію, щодо впровадження мешканцем Дніпропетровської області шахрайської схеми під час закупівлі сільгосппродукції у представників аграрного сектору.

Так, керівник одного з елеваторів Дніпропетровської області ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (ІПН НОМЕР_1 ) за вказівкою керівника ТОВ «Виробнича компанія «Золотий дракон» ОСОБА_7 , під час розрахунку за отриману продукцію з метою отримання власної вигоди значно занижує вартість аграрної продукції, шляхом фальсифікації результатів лабораторних досліджень, а саме класності та вологості агарної продукції. В подальшому, вказана аграрна продукції (соняшник, пшениця) обробляться та у вигляді соняшникової олії реалізуються за кордон.

При проведенні досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні, працівниками Управління Служби безпеки України у Дніпропетровській області виконуючи доручення слідчого у порядку ст. 40 КПК України, встановлені особи, які мають причетність до вчинення зазначених кримінальних правопорушень, а саме: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець с. Червоноармійське Солонянського р-ну Дніпропетровської області, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , фактично мешкає за адресою: АДРЕСА_2 . ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженць смт. Компаніївка Кіровоградської області, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 . Так, ОСОБА_6 є фактичним керівником ТОВ «Софіївка-Агро» (ЄДРПОУ 41164214, юр. адреса м. Дніпро, вул. Панікахи, буд. 2, кор. 12).

Наявні дані свідчать, що ОСОБА_6 виступає керівником ТОВ «Софіївка-Агро», яке користується земельними ділянками загальною площею близько 240 га, які отримала в оренду від мешканців Дніпровського та Криворізького районів. Однак, на теперішній час за ТОВ «Софіївка-Агро» офіційно не зареєстровано будь-якої сільгосптехніки, яка б використовувалась для посіву, обробки та збирання аграрної продукції, посівного матеріалу, добрив та палива необхідного для обробітку землі. Разом з тим, у період 2022-2023 років вказане підприємство реалізувало агарну продукцію у вигляді соняшнику на загальну суму понад 4 млн. грн. до ТОВ «Виробнича компанія «Золотий дракон».

За результатом проведення аналізу фінансово-господарської діяльності ТОВ «Софіївка-Агро» встановлено що вказане підприємство здійснило реалізацію насіння соняшнику на адресу ТОВ «Виробнича компанія «Золотий дракон» (ЄДРПОУ 41607663, юридична адреса: Дніпропетровська область, Криворізький район, с. Лозуватка, вул. Котовського, буд. 35).

Разом з тим, у період 2022-2023 років ТОВ «Софіївка-Агро» не здійснило закупівлю посівного матеріалу, будь-яких добрив, а також паливно мастильних матеріалів необхідних для вирощування аграрної продукції. Вказані дані опосередковано свідчать про наявність ознак шахрайства з боку ТОВ «Софіївка-Агро».

Крім цього, встановлено що у 2020 році Комісією Головного управління Державної податкової служби у Дніпропетровській області, під час перевірки операції з реалізації продукції на адресу ТОВ «Виробнича компанія «Золотий дракон» (ЄДРПОУ 41607663, юридична адреса: Дніпропетровська область, Криворізький район, с. Лозуватка, вул. Котовського, буд. 35) на загальну суму 799 680,00 грн. прийнято рішення про відмову у реєстрації податкової накладної, у зв`язку з ненаданням ТОВ «Софіївка-Агро» письмових пояснень та документів, необхідних для прийняття рішення про реєстрацію податкової накладної/ розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, відповідно до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.12.2019 № 1165.

Також встановлено, що вказане підприємство 18.05.2021 за рішенням № 27074 Комісії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області включено до переліку ризикових, як такого, що відповідає пункту 8 Критеріїв ризиковості.

Підставою для зупинення реєстрації податкових накладних вказано про виявлені помилки: коди УКТЗЕД/ДК1111 товару/послуг 1206 відсутні в таблиці даних платника податку на додану вартість, як товари/послуги, що на постійній основі постачаються (виготовляються), та їх обсяг постачання дорівнює або перевищує величину залишку обсягу придбання такого товару/послуги та обсягу його постачання, що відповідає п. 1 Критеріїв ризиковості здійснення операцій (Платника ПДВ зареєстровано (перереєстровано) на підставі недійсних (втрачених, загублених) та підроблених документів згідно з інформацією, наявною в контролюючих органах).

Крім цього, шляхом аналізу фінансово-господарської діяльності ТОВ «Софіївка-Агро» та ТОВ «Виробнича компанія «Золотий дракон» (ЄДРПОУ 41607663, юридична адреса: Дніпропетровська область, Криворізький район, с. Лозуватка, вул. Котовського, буд. 35 -керівником якого є ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ) ОСОБА_6 та особисто ОСОБА_7 на території елеваторів, розташованих за адресами: АДРЕСА_4 (власник - ТОВ «Софіївське хлібоприймальне підприємство», ЄДРПОУ 37068352, юридична адреса: Дніпропетровська обл., м. Дніпропетровськ, вул. Данила Галицького, буд. 2А, кв. 211, керівник ОСОБА_8 ) та ТОВ «Виробнича компанія «Золотий дракон», який розташований за адресою: Дніпропетровська обл., м. Кривий Ріг, вул. Фабрична, буд. 3/24 (власник - ТОВ «Аквія», ЄДРПОУ 37890728, юр. адреса: Дніпропетровська обл., Криворізький р., с. Лозуватка, вул. Котовського, буд. 35, кінцевий бенефіціар - ОСОБА_7 ) здійснюють закупівлю та зберігання аграрної продукції.

Так встановлено, що відповідальними особами за організацію, облік та видачу готівкових коштів, аграріям за отриману сільхозпродукцію виступають бухгалтери ПП «ДАСК-Центр» (ЄДРПОУ 24430567, юр. адреса: Криворізький р-н, с. Лозуватка, вул. Котовського, буд. 35, засновником та кінцевим бенефіціаром вказаного підприємства виступає ОСОБА_7 ) та ТОВ «Виробнича компанія «Золотий дракон» - ОСОБА_9 . ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженка м. Кривий Ріг, зареєстрована: АДРЕСА_5 ; ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженка с. Золота Балка Нововоронцовського р-ну Херсонської обл., зареєстрована за адресою: АДРЕСА_6 .

Видача готівкових коштів відбуваються вказаними особами безпосередньо в філіалах ПП «ДАСК-Центр», які знаходяться за адресами: м. Дніпро, вул. Березинська, буд. 66; м. Кривий ріг, вул. Соборна, буд. 4.

Для перевірки отриманої інформації, виявлення та фіксації обставин вчинення кримінального правопорушення, отримання доказів, які самостійно чи в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для з`ясування обставин кримінального правопорушення, встановлення кола причетних до його вчинення осіб, необхідно проведення обшуку в Дніпропетровській обласній військовій адміністрації (код 22467), за адресою: м. Кривий ріг, вул. Соборна, буд. 4.

У судовому засіданні прокурор клопотання підтримав.

Слідчий суддя, заслухавши прокурора, вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, вважає, що дане клопотання не підлягає задоволенню з огляду на таке.

СУ ГУНП в Дніпропетровській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42022040000000240, внесеного до ЄРДР 27.07.2022, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205-1, ч. 3 ст. 190 КК України.

Відповідно до частини першої статті 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч. 3 ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням; 8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Частиною п`ятою статті 234 КПК України визначено, що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

У своєму клопотанні слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку за місцем фактичного розташування офісних приміщень ТОВ «Виробнича компанія «ЗОЛОТИЙ ДРАКОН» код ЄДРПОУ 41607663, усіх жилих та не жилих приміщеннях господарського призначення, побутової території, складських та господарського призначення будівлях, спорудах, втому числі гаражах, за адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Соборна, 4, кадастровий номер земельної ділянки 1211000000:06:055:0180 з метою відшукання і вилучення речей та документів, що можуть свідчити про реєстрацію на підставних осіб фіктивних підприємств, документів щодо фінансово-господарської діяльності ТОВ "Софіївське хлібоприймальне підприємство" (код ЄДРПОУ 37068352), ТОВ «Виробнича компанія «Золотий дракон» (ЄДРПОУ 41607663) та ТОВ Софіївка-Агро», (ЄДРПОУ 41164214), та тих, які мають значення для досудового розслідування; бухгалтерських довідок, технічних паспортів, сертифікатів якості, відповідності, інших документів щодо придбання, зберігання, подальшої реалізації, в тому числі за кордон соняшника, соняшникової олії та іншої с пьськогосподарської продукції; належним чином завірені копії статуту, наказу про призначення звільнення) та посадові інструкції директора, головного бухгалтера та осіб яким надано право підписувати первинні документи.

Слідчим не доведено, що обшук, який має бути проведений за правилами ст. 234 КПК України у даному випадку є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування. Всупереч п. 8 ч. 1 ст. 234 КПК України не обґрунтовано та не доведено, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування за допомогою інших слідчих дій, передбачених КПК України, що є підставою для відмови у задоволенні клопотання.

Враховуючи наведене, в задоволенні клопотання слідчого про проведення обшуку необхідно відмовити.

Керуючись ст. ст. 234-235, 369-372 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

У задоволенні клопотання слідчого СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 , яке погоджено з прокурором Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_5 , про надання дозволу на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_7 , яке подане в рамках кримінального провадження № 42022040000000240, внесеного до ЄРДР 27.07.2022, за ознаками кримінальних правопорушень, передбаченого ч. 2 ст. 205-1, ч. 3 ст. 190 КК України - відмовити.

Ухвала оскарженню в апеляційному порядку не підлягає, заперечення на неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудІндустріальний районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення25.05.2023
Оприлюднено27.05.2024
Номер документу111122263
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —202/8382/22

Ухвала від 29.08.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєсєда Г. В.

Ухвала від 25.05.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєсєда Г. В.

Ухвала від 25.05.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєсєда Г. В.

Ухвала від 25.05.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєсєда Г. В.

Ухвала від 25.05.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєсєда Г. В.

Ухвала від 25.05.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєсєда Г. В.

Ухвала від 25.05.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєсєда Г. В.

Ухвала від 25.05.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєсєда Г. В.

Ухвала від 25.05.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєсєда Г. В.

Ухвала від 25.05.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєсєда Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні