Ухвала
від 26.05.2023 по справі 385/838/23
ГАЙВОРОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №385/838/23

Провадження № 2-н/385/63/23

У Х В А Л А

26.05.2023 року суддя Гайворонського районного суду Кіровоградської області Гришак А.М., розглянувши матеріали заяви Комунального підприємства «Гайворонський комунальник» до ОСОБА_1 про видачу судового наказу за вимогою про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги,-

В С Т А Н О В И В:

До Гайворонського районного суду Кіровоградської області звернулося з заявою КП «Гайворонський комунальник» до ОСОБА_1 про видачу судового наказу за вимогою про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги.

Дослідивши заяву та додані до неї документи, суддя приходить до висновку, що слід відмовити у видачі судового наказу з наступних підстав.

Відповідно до ч. 3 ст. 19 ЦПК України наказне провадження призначене для розгляду справ за заявами про стягнення грошових сум незначного розміру, щодо яких відсутній спір або про його наявність заявнику невідомо.

Згідно із ст. 160 ЦПК України судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбачених статтею 161 цього Кодексу. Із заявою про видачу судового наказу може звернутися особа, якій належить право вимоги, а також органи та особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб. Судовий наказ підлягає виконанню за правилами, встановленими для виконання судових рішень у порядку, встановленому законом.

Пунктом 3 частини 1 статті 161 ЦПК України передбачено, що судовий наказможе бутивидано,якщо заявлено вимогу про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, електронних комунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення з урахуванням індексу інфляції та 3 відсотків річних, нарахованих заявником на суму заборгованості.

Суддя відмовляєу видачісудового наказу,якщо з моменту виникнення права вимоги пройшов строк, який перевищує позовну давність, встановлену законом для такої вимоги, або пройшов строк, встановлений законом для пред`явлення позову в суд за такою вимогою (п. 5 ч. 1 ст. 165 ЦПК України).

Відповідно до ст.ст. 256, 257 ЦК України позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу. Загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки.

До вимог про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги застосовується позовна давність тривалістю у три роки.

Зі змісту заяви про видачу судового наказу вбачається, що 03.07.2019 року між КП «Гайворонський комунальник» та ОСОБА_1 було укладено договір №2515 про надання послуг з вивезення твердих побутових відходів.

Заявник зазначає, що згідно Витягу № 20 з особового рахунку № НОМЕР_1 ОСОБА_1 від 15.05.2023 року, боржник жодного разу не оплачував надані заявником послуги з вивезення твердих побутових відходів, відповідно, за періодз 01.07.2019року по31.04.2023року,накопичилась заборгованість у розмірі 4900 грн.

Враховуючи викладене, суддя зазначає, що заявником пропущено строк, встановлений законом для пред`явлення заяви в суд за вимогою про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, оскільки строк позовної давності почав відраховуватись з моменту першої несплати ОСОБА_1 платежу за надані послуги з вивезення твердих побутових відходів, тобто з 01.07.2019 року.

Відповідно ч. 2 ст. 165 ЦПК України про відмову у видачі судового наказу суддя постановляє ухвалу не пізніше десяти днів з дня надходження до суду заяви про видачу судового наказу.

З урахуванням викладеного, на підставі п. 5 ч. 1 ст. 165 ЦПК України, суддя вважає за необхідне відмовити КП «Гайворонський комунальник» у видачі судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за житлово-комунальні послуги у розмірі 4900 грн. 00 коп.

Керуючись п. 5 ч. 1, ч. 2 ст. 165 ЦПК України, суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Відмовити у видачі судового наказу за заявою Комунального підприємства «Гайворонський комунальник» до ОСОБА_1 про видачу судового наказу за вимогою про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги.

Роз`яснити заявнику, що він має право звернутися з тими самим вимогами у позовному провадженні.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду протягом 15 днів з дня отримання її копії шляхом подачі апеляційної скарги.

Суддя: А. М. Гришак

Дата ухвалення рішення26.05.2023
Оприлюднено29.05.2023
Номер документу111122736
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги

Судовий реєстр по справі —385/838/23

Ухвала від 26.05.2023

Цивільне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Гришак А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні