Ухвала
від 22.05.2023 по справі 597/1022/23
ЗАЛІЩИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-о/597/50/2023

Справа № 597/1022/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" травня 2023 р. м. Заліщики

Заліщицький районний суд Тернопільської області у складі: головуючий суддя Васильченко В. В., присяжні Дудка О. П., Юрійчук О. В.; секретар Богдан В. М.; учасники провадження: заявниця ОСОБА_1 , представник заявниці адвокат Марченко Р. М.,

розглянувши в порядку окремого провадження заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Орган опіки та піклування Заліщицької міської ради Чортківського району Тернопільської області про визнання фізичної особи недієздатною,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні суду перебуває ця заява ОСОБА_1 , в якій вона посилається на ту обставину, що її син ОСОБА_2 є інвалідом першої групи, внаслідок психічної хвороби не розуміє обставин, що відбуваються навколо нього, не може дати оцінку своїм діям. З огляду на це просила суд визнати її сина недієздатним.

Ухвалою від 04.05.2023 відкрито провадження по справі та призначено справу до розгляду на 22.05.2023. 22 травня 2023 року від Заліщицької міської ради Чортківського району Тернопільської області до суду надійшло клопотання про заміну належного учасника справи.

На підставіч.2.ст..247ЦПК Україниу разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Перевіривши матеріали провадження суд прийшов до такого висновку.

Відповідно до ч. 4 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Згідно Додатку до розпорядження Кабінету Міністрів України від 12.06.202 № 724-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Тернопільської області» смт. Товсте входить до складу Товстенської територіальної громади.

Відповідно смт. Товсте в якому зареєстровані та проживають заявниця та заінтересована особа ОСОБА_2 належать до Товстенської територіальної громади, а не до Заліщицької міської територіальної громади, а отже є необхідність у заміні заінтересованої особи Органу опіки та піклування Заліщицької міської ради Чортківського району Тернопільської області на належну заінтересовану особу Орган опіки та піклування Товстенської селищної ради Чортківського району Тернопільської області.

Відповідно до ст.105ЦПК України призначення експертизи є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно становити психічний стан особи.

З огляду на те, що для вирішення питань, які стосуються встановлення психічного стану особи, необхідні спеціальні знання в галузі судової психіатрії, суд вважає, що по справі слід призначити судово-психіатричну експертизу з метою встановлення психічного стану здоров`я ОСОБА_2 . Проведення вказаної експертизи доручити експертам Чернівецької Філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України».

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст.252ЦПК України провадження у цивільній справі підлягає зупиненню на час проведення експертизи.

Керуючись ст. 103-105, 252, 294 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Замінити Орган опіки та піклування Заліщицької міської ради Чортківського району Тернопільської області на належну заінтересовану особу Орган опіки та піклування Товстенської селищної ради Чортківського району Тернопільської області.

Призначити в цивільній справі № 597/1022/23 за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Орган опіки та піклування Товстенської селищної ради Чортківського району Тернопільської області про визнання фізичної особи недієздатною, судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити такі питання:

- Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 на психічну хворобу?

- Чи є захворювання ОСОБА_2 хронічним і стійким?

- Чи здатен ОСОБА_2 внаслідок захворювання усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

- Чи потребує ОСОБА_2 встановлення над ним опіки?

Проведення експертизи доручити експертам Чернівецької Філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (Код ЄДРПОУ 44543990, 58005, Чернівецька обл., Чернівецький р-н, м. Чернівці, вул. Мусоргського Модеста, 2) в місячний строк з дня отримання ними ухвали суду.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. 384, 385КК України за давання завідомо неправдивого висновку і відмову від давання висновку.

В розпорядження експертів надати матеріали цивільної справи № 597/24/23.

Зобов`язати ОСОБА_1 забезпечити явку ОСОБА_2 для проведення експертизи до Чернівецької Філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України».

Провадження у справі на час проведення експертизи зупинити.

Копію ухвали направити сторонам по справі.

В частині зупинення провадження ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку, до Тернопільського апеляційного суду у 15-денний строк з дня проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення ухвали, можуть подати апеляційну скаргу протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії.

Суддя В. В. Васильченко

Дата ухвалення рішення22.05.2023
Оприлюднено29.05.2023
Номер документу111129169
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —597/1022/23

Рішення від 19.07.2023

Цивільне

Заліщицький районний суд Тернопільської області

Васильченко В. В.

Рішення від 19.07.2023

Цивільне

Заліщицький районний суд Тернопільської області

Васильченко В. В.

Ухвала від 04.07.2023

Цивільне

Заліщицький районний суд Тернопільської області

Васильченко В. В.

Ухвала від 22.05.2023

Цивільне

Заліщицький районний суд Тернопільської області

Васильченко В. В.

Ухвала від 04.05.2023

Цивільне

Заліщицький районний суд Тернопільської області

Васильченко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні