Ухвала
від 26.05.2023 по справі 809/4075/14
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

"26" травня 2023 р.справа № 809/4075/14

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківська окружний адміністративний суд у складі судді Кафарського В. В., розглянувши в порядку письмового провадження заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області про заміну сторони виконавчого провадження у справі за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Івано-Франківську до Приватного підприємства «ЕБС» про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків у сумі 404,35 грн,-

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Івано-Франківського окружного адміністративного суду перебувала адміністративна справа №809/4075/14 за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Івано-Франківську звернулося до Приватного підприємства «ЕБС» про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків у сумі 404,35 грн.

Постановою Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 25.12.2014 в адміністративній справі №809/4075/14 позов задоволено повністю та стягнуто з Приватного підприємства «ЕБС» на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Івано-Франківську 404,35 грн заборгованості зі сплати страхових внесків.

Постанова Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 25.12.2014 в адміністративній справі №809/4075/14 набрала законної сили 19.01.2015.

Івано-Франківським окружним адміністративним судом 23.01.2015 видано виконавчий лист у справі №809/4075/14 за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Івано-Франківську до Приватного підприємства «ЕБС» про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків у сумі 404,35 грн.

Ухвалою Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 21.11.2017 замінено сторону виконавчого провадження Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Івано-Франківську (код ЄДРПОУ 25925319) на Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Івано-Франківській області (код ЄДРПОУ 41315333).

На адресу Івано-Франківського окружного адміністративного суду 18.05.2023 Головним управлінням Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області подано заяву про заміну сторони виконавчого провадження, а саме: замінити стягувача - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Івано-Франківській області на його правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області.

В обґрунтування поданої заяви зазначено, що відповідно до прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» та постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2022 №1442 «Питання припинення Фонду соціального страхування України та управлінь виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України» розпочато процедуру припинення управління ВДФССУ в Івано-Франківській області шляхом приєднання до Пенсійного фонду України, а, отже, в ході виконавчого провадження у справі у стягувача відсутня можливість виконати рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду у справі №809/4075/14.

23.05.2023 від Головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області на адресу суду надійшло клопотання про розгляд заяви про заміну сторони у виконавчому провадженні без участі представника заявника.

В судове засідання, призначене на 26.05.2023 о 10:00 год, представники сторін та представник Івано-Франківського відділу державної виконавчої служби в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції не прибули, про дату, час і місце судового розгляду повідомлені належним чином, що підтверджується наявними в матеріалах справи доказами.

Водночас, Івано-Франківським відділом державної виконавчої служби в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції не надано до суду будь-яких пояснень, у тому числі не надано і заперечень щодо поданої представником позивача заяви про заміну сторони виконавчого провадження.

За приписами статті 379 КАС України, неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

За таких обставин, суд вважає за можливе розглянути заяву про заміну сторони виконавчого провадження за наявними у справі матеріалами в порядку письмового провадження.

У зв`язку із неявкою у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, на підставі приписів частини 13 статті 10 та частини 4 статті 229 КАС України, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши доводи заявника, суд зазначає наступне.

01.01.2023 набув чинності Закон України від 23 вересня 1999 року №1105-XIV «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» (далі Закон №1105-XIV), викладений в новій редакції. Відповідно до ст. 4 Закону №1105-XIV уповноваженим органом управління в системі загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку (далі - уповноважений орган управління) є Пенсійний фонд України. В свою чергу, відповідно до Прикінцевих та перехідних положень Закону №1105-XIV, Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду реорганізовано шляхом їх приєднання до Пенсійного фонду України з 01 січня 2023 року.

Постановою КМУ від 27 грудня 2022 р. №1442 «Питання припинення Фонду соціального страхування України та управлінь виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України» припинено з 01 січня 2023 р., реорганізувавши шляхом приєднання до Пенсійного фонду України, зокрема, управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Івано-Франківській області.

Водночас, постановою КМУ від 29 листопада 2022 р. № 1323 «Деякі питання забезпечення здійснення страхових виплат та надання соціальних послуг за загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням» встановлено, що залишки коштів, які утворилися на рахунках виконавчої дирекції Фонду соціального страхування та її робочих органів станом на кінець останнього банківського дня у системі електронних платежів Національного банку у 2022 році, перераховуються власниками рахунків в перший банківський день 2023 року на дохідний рахунок Пенсійного фонду України, відкритий в Державній казначейській службі для обліку коштів загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності і загальнообов`язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, з подальшим їх спрямуванням цього ж дня на видатковий рахунок Пенсійного фонду України для здійснення страхових виплат та надання соціальних послуг, визначених Законом України Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування; Пунктом 3 вищезазначеної постанови доручено Пенсійному фонду України з 02 січня 2023 р. забезпечити здійснення страхових виплат та надання соціальних послуг відповідно до Закону України Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на підставі переданих виконавчою дирекцією Фонду соціального страхування та її робочими органами справ, баз даних, носіїв інформації та програмного забезпечення, а також підготовлених нею виплатних документів на січень 2023 року. З січня 2023 року здійснення страхових виплат та надання соціальних послуг відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» фактично забезпечено Пенсійним Фондом України та його органами.

Таким чином, актом Кабінету Міністрів України фактично передано повноваження та функції Фонду соціального страхування України та його робочих органів до Пенсійного Фонду України та його територіальних органів. Отже, з 01.01.2023 відбулося публічне правонаступництво, тобто перехід прав та обов`язків Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Івано-Франківській області, що є позивачем (стягувачем) у даній адміністративній справі, до Головного управління Пенсійного Фонду України в Івано-Франківській області (ЄДРПОУ 20551088).

Так, з дня набрання чинності цим Законом платники страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов`язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, платники єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та отримувачі виплат (матеріального забезпечення) є такими, що зареєстровані (взяті на облік) Пенсійним фондом України. Їх перереєстрація не здійснюється.

Стягнення та погашення заборгованості із страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, пенсійне страхування, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, у тому числі в судовому порядку, у справах про банкрутство, за виконавчими документами, провадження за якими відкрито до дня набрання чинності цим Законом, здійснюють територіальні органи Пенсійного фонду України.

Згідно з положеннями статті 52 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України) у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Суд зауважує, що інститут правонаступництва суб`єктів публічного права різниться від інституту правонаступництва суб`єктів приватного права, оскільки є більш ширшим за змістом, включаючи в себе не лише правонаступництво в майнових приватних правовідносинах, у яких орган влади виступає як юридична особа приватного права, а й правонаступництво в завданнях, функціях та повноваженнях як складових категорії компетенції органу виконавчої влади, а також щодо конкретних управлінських (організаційних) прав та обов`язків, які складають зміст відповідних правовідносин - тобто публічне правонаступництво, за якого відбувається перехід владних прав та функції органу, що реорганізовується до органу, що створюється. При цьому обов`язок по відновленню порушених прав особи покладається на орган, компетентний відновити такі права. Такий підхід щодо переходу до правонаступника обов`язку відновити порушене право відповідає принципу верховенства права, оскільки метою правосуддя є ефективне поновлення порушених прав, свобод і законних інтересів.

За наведених обставин суд дійшов висновку, що діяльність та адміністративна компетенція юридичної особи Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Івано-Франківській області, як суб`єкта владних повноважень, - припинилася, а його функції і зобов`язання у публічно-правових відносинах перейшли до іншого суб`єкта владних повноважень, його правонаступника, - Головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області. З огляду на що, повноваження позивача у даній справі та стягувача за виконавчими листами, виданим у межах даної судової справи, - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Івано-Франківській області зі стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків передано Головному управлінню Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області.

Згідно до частин першої та четвертої статті 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Отже, стягувачем у виконавчому листі, виданому у цій справі, є особа, яка вибула, а її правонаступником є Головне управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області (код ЄДРПОУ 20551088).

Враховуючи вище викладене, та необхідність обов`язкового виконання рішення суду, суд дійшов висновку щодо задоволення заяви про заміну сторони у виконавчому провадженні в адміністративній справі №809/4075/14.

Враховуючи вище наведене, керуючись статтями 243, 248, 256, 294, 295, 297, 379 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області про заміну сторони виконавчого провадження у справі №809/4075/14 задовольнити.

Замінити сторону виконавчого провадження №59293368 з Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Івано-Франківській області (вул. Андрія Мельника, 11, м. Івано-Франківськ, 76014, код ЄДРПОУ 41315333) на правонаступника Головне управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області (вул. Січових Стрільців, 15, м. Івано-Франківськ,76018, код ЄДРПОУ 20551088).

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 295 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п`ятнадцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Строк на апеляційне оскарження також може бути поновлений в разі його пропуску з інших поважних причин, крім випадків, визначених частиною другою статті 299 цього Кодексу.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Восьмого апеляційного адміністративного суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя /підпис/Кафарський В.В.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.05.2023
Оприлюднено29.05.2023
Номер документу111132304
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяЗаява про заміну сторони виконавчого провадження

Судовий реєстр по справі —809/4075/14

Ухвала від 26.05.2023

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кафарський В.В.

Ухвала від 21.11.2017

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кафарський В.В.

Постанова від 25.12.2014

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кафарський В.В.

Постанова від 25.12.2014

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кафарський В.В.

Ухвала від 05.12.2014

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кафарський В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні