Ухвала
від 26.05.2023 по справі 809/2307/15
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

"26" травня 2023 р. справа № 809/2307/15

м. Івано-Франківськ

Суддя Івано-Франківського окружного адміністративного суду Чуприна О.В., розглянувши заяву представника Головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області від 12.05.2023 про заміну сторони у виконавчому провадженні №66819017 з примусового виконання рішення суду в адміністративній справі №809/2307/15 за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Івано-Франківську до Дочірнього підприємства Івано-Франківського регіонального відділення добровільного об`єднання місцевого самоврядування "ТАНДЕМ-С" про стягнення заборгованості в сумі 412,91 гривень, -

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Івано-Франківського окружного адміністративного суду перебувала справа за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Івано-Франківську (надалі по тексту також позивач ) до Дочірнього підприємства Івано-Франківського регіонального відділення добровільного об`єднання місцевого самоврядування "ТАНДЕМ-С" (надалі по тексту також відповідач) про стягнення заборгованості в сумі 412,91 гривень.

Івано-Франківським окружним адміністративним судом 25.06.2015 ухвалено постанову, якою позов задоволено повністю, зокрема: "стягнуто з Дочірнього підприємства Івано-Франківського регіонального відділення добровільного об`єднання місцевого самоврядування "ТАНДЕМ-С", код 30984678, на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Івано-Франківську, код 25925319, заборгованість зі сплати страхових внесків у розмірі 412 (чотириста дванадцять) гривень 91 копійок.

Ухвалою суду від 11.12.2017 заяву про заміну сторони виконавчого провадження задоволено. Замінено сторону виконавчого провадження ВП №54374822 Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Івано-Франківську (код 25925319) на Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Івано-Франківській області (код 41315333) (а.с.62-64).

17.05.2023 Головне управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області подало до суду заяву від 12.05.2023 про заміну сторони виконавчого провадження №66819017 з примусового виконання рішення суду в адміністративній справі №809/2307/15, зокрема, стягувача з Управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Івано-Франківській області на Головне управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області (надалі по тексту також заявник).

Суд призначив розгляд заяви Головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області від 12.05.2023 про заміну сторони у виконавчому провадженні на 26.05.2023 о 13:00 год.

23.05.2023 через канцелярію Івано-Франківського окружного адміністративного суду від представника Головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області надійшло клопотання, в якому представник заявника просив розгляд справи проводити його без представника.

Представник заявника (стягувач) в судове засідання не з`явився. Про причини своєї неявки суду пояснив належним чином.

Представник боржника (відповідача) та виконавця в судове засідання теж не з`явилися, хоча про дату, час і місце, судового розгляду заяви повідомлялися завчасно та належним чином.

У відповідності до частини 2 статті 379 КАС України, суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Частиною 9 статті 205 КАС України визначено, що якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з`явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Згідно частини 4 статті 229 КАС України, у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Як свідчить довідка секретаря судового засідання Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 26.05.2023, викликані учасники даної адміністративної справи в судове засідання не з`явилися, у зв`язку з чим, звукозапис технічними засобами не здійснювався.

Таким чином, наявні всі процесуальні підстави розглянути подану заяву в письмовому провадженні без здійснення звукозапису технічними засобами. Потреби заслухати свідка чи експерта немає.

Розглянувши заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області від 12.05.2023 про заміну сторони у виконавчому провадженні №66819017, суд виходить із наступних підстав та мотивів.

У відповідності до частин 1, 5 статті 15 Закону України "Про виконавче провадження" від 02.06.2016 за №1404-VIII сторонами у виконавчому провадженні є стягувач і боржник. У разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Як встановлено судом, постановою від 15.09.2021 Відділом державної виконавчої служби у місті Івано-Франківську Південно-Західного міжрегіонального Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) відкрито виконавче провадження №66819017 з виконання виконавчого листа №809/2307/15 виданого Івано-Франківським окружним адміністративним судом 27.07.2015 (а.с.41).

З`ясовуючи у спірному випадку питання вибуття із правовідносин Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Івано-Франківській області та залучення територіального органу Пенсійного фонду України, суд керується наступним нормативного-правовим регулюванням.

Так, Закон України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" від 23.09.1999 за №1105-XIV (надалі по тексту також Закон №1105-XIV), викладений в новій редакції Закону України від 21.09.2022 за №2620-ХІ "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" та Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" (надалі по тексту також Закон №2620-ХІ).

Відповідно до пункту 2 Розділу VII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону №2620-ХІ рипинено Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 1 січня 2023 року. Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень. Кабінету Міністрів України у встановленому порядку вжити заходів, що випливають із цього Закону.

Пунктами 6, 7 Розділу VII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону №2620-ХІ передбачено, що з дня набрання чинності цим Законом платники страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов`язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, платники єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та отримувачі виплат (матеріального забезпечення) є такими, що зареєстровані (взяті на облік) Пенсійним фондом України. Їх перереєстрація не здійснюється.

Стягнення та погашення заборгованості із страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, пенсійне страхування, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, у тому числі в судовому порядку, у справах про банкрутство, за виконавчими документами, провадження за якими відкрито до дня набрання чинності цим Законом, здійснюють територіальні органи Пенсійного фонду України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 20.10.2011 за №1074 затверджено Порядок здійснення заходів, пов`язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади (надалі по тексту також Порядок №1074).

В силу вимог пункту 6 Порядку №1074 права та обов`язки органів виконавчої влади переходять:

у разі злиття органів виконавчої влади - до органу виконавчої влади, утвореного внаслідок такого злиття;

у разі приєднання одного або кількох органів виконавчої влади до іншого органу виконавчої влади - до органу виконавчої влади, до якого приєднано один або кілька органів виконавчої влади.

Згідно із пунктом 8 Порядку №1074 внаслідок реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) органів виконавчої влади припиняється той орган виконавчої влади, майнові права та обов`язки якого переходять його правонаступникам.

При розгляді заяви з`ясовано, що 27.04.2023 до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено запис 1001191120026014981 про припинення юридичної особи Управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Івано-Франківській області (а.с.82-83).

Відповідно до частини 1 статті 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Враховуючи вищевикладене, на переконання суду, подана Головним управлінням Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області заява про заміну сторони у виконавчому провадженні є підставною та підлягає задоволенню.

Керуючись статями 241, 243, 248, 256, 295, 297, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

У Х В А Л И В:

1. Заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області від 12.05.2023 про заміну стягувача у виконавчому провадженні №66819017, - задовольнити.

2. Замінити стягувача у виконавчому провадженні №66819017 з примусового виконання виконавчого листа №809/2307/15 від 27.07.2015, а саме: Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Івано-Франківській області (код ЄДРПОУ 41315333), на його правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області (ідентифікаційний код юридичної особи 20551088, адреса: 76018, Івано-Франківська область, місто Івано-Франківськ, вулиця Січових Стрільців, будинок 15).

Ухвалу суду може бути оскаржено в порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається безпосередньо до Восьмого апеляційного адміністративного суду.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Чуприна О.В.

Дата ухвалення рішення26.05.2023
Оприлюднено29.05.2023
Номер документу111132340
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості в сумі 412,91 гривень

Судовий реєстр по справі —809/2307/15

Ухвала від 26.05.2023

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Чуприна О.В.

Ухвала від 11.12.2017

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Григорук О.Б.

Постанова від 25.06.2015

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Григорук О.Б.

Постанова від 25.06.2015

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Григорук О.Б.

Ухвала від 12.06.2015

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Григорук О.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні