Постанова
від 26.05.2023 по справі 295/49/23
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/49/23

3/295/206/23

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.05.2023 року м. Житомир

Богунський районний суд м. Житомира в складі:

головуючої судді Зіневич І. В.

секретаря судового засідання Таран В.О.

з участю представника митниці Кондратюка А.В.

розглянув у відкритому судовому засіданні в м.Житомирі матеріали справи, які надійшли з Житомирської митниці ДМС України про притягнення до адміністративної відповідальності

ОСОБА_1 , громадянина Китайської Народної Республіки, керівника (director) компанії «Timely Customs Logistics Consulting Limited», адреса (adress): No. 5, 17/F, Bonham Trade Centre, 50 Bonham Strand, Sheung Wan, Hong Kong, Hong Kong - HONG KONG

за порушення митних правил, передбачених ч.1 ст.483Митного кодексу України,-

В С Т А Н О В И В:

13 жовтня 2022 року до відділу митного оформлення «Оліївка» митного поста «Житомир-центральний» Житомирської митниці декларантом ТОВ «ЛОГІСТИКА ЮА» (код ЄДРПОУ: 44087976, 03151, м. Київ, пр-т Повітрофлотський, буд. 96) ОСОБА_2 подано електронну митну декларацію від 13.10.2022 типу ІМ40ДЕ №UA101020/2022/037354 (далі ЕМД) на 6 товарів, про які зазначено в описовій частині графи 31ЕМД:

- 1 товар: фітинги з мідних сплавів для труб або трубок, для систем водопостачання побутового призначення: Fittings Торговельна марка: Ysinsere Країна виробництва: CN Виробник: SHENZHEN WORLDCARGO LOGISTICS LIMITED;

- 2 товар: обладнання для фільтрування або очищення води, цивільного використння, призначене для систем водопостачання побутового призначення: Filters Торговельна марка: SAS Країна виробництва: CN Виробник: SHENZHEN WORLDCARGO LOGISTICS LIMITED;

- 3 товар: клапани зворотні для систем водопостачання побутового призначення з недорогоцінних комбінованих металів: Valves Торговельна марка: SAS Країна виробництва: CN Виробник: SHENZHEN WORLDCARGO LOGISTICS LIMITED;

- 4 товар: Арматура трубопровідна для систем водопостачання з недорогоцінних металів, цивільного використання крани змішувальні: Mixers Торговельна марка : XIN PENG Країна виробництва: CN Виробник: SHENZHEN WORLDCARGO LOGISTICS LIMITED;

- 5 товар: вироби сантехнічні в асортименті з комбінованих матеріалів - крани кульові: Valves Торговельна марка: SAS Країна виробництва: CN Виробник: SHENZHEN WORLDCARGO LOGISTICS LIMITED;

- 6 товар: Частини кранів, клапанів для систем водопостачання побутового призначення з недорогоцінних комбінованих металів: Parts of cranes Торговельна марка: SAS, XIN PENG Країна виробництва: CN Виробник: SHENZHEN WORLDCARGO LOGISTICS LIMITED.

Також у ЕМД зазначено, що відправник даного товару є компанія «Timely Customs Logistics Consulting Limited», No. 5, 17/F, Bonham Trade Centre, 50 Bonham Strand, Sheung Wan, Hong Kong, Hong Kong - HONG KONG; одержувачем (графа 8) та комітентом (графа 9) є ТОВ «КОЛДЕН ФАНДС» (07400, Київська обл., м. Бровари, б-р Незалежності, буд. 2, код ЄДРПОУ: 44728028), комісіонером (графа 9) є ТОВ "АЕРОПОРТ КИЇВ КАРГО", (03036, м. Київ, пр-т Повітрофлотський, 96, код ЄДРПОУ: 36406879). Контракт на поставку товару укладений 20.04.2022 за № TCL/AKK/22 між ТОВ «АЕРОПОРТ КИЇВ КАРГО», (03036, м. Київ, пр-т Повітрофлотський, 96, код ЄДРПОУ: 36406879) в особі директора ОСОБА_3 (комісіонер, покупець) та компанією «Timely Customs Logistics Consulting Limited» в особі керівника (director) громадянина Китайської Народної Республіки ОСОБА_1 (відправник, продавець).

Товар на митну територію України, відповідно до існуючих баз даних митниці та відміток Волинської митниці на товаросупровідних документах: інвойсі (invoice) від 26.09.2022 № TCL/236792/2022-1 і CMR від 20.09.2022 № 1615, ввезено 24.09.2022 через пункт пропуску «Ягодин-Дорогуск» митного поста «Ягодин» Волинської митниці.

14.10.2022 під час проведення митного огляду даного товару встановлено, що серед переміщеного і задекларованого товару виявлено товар «ключ крану Маєвського» у кількості 1386 штук, що знаходився прихованим серед заявленого товару у двох картонних коробках, та інформацію про який не зазначено в товаросупровідних документах, власне в інвойсі (invoice) від 26.09.2022 № TCL/236792/2022-1 і CMR від 20.09.2022 № 1615 та ЕМД.

Враховуючи викладене встановлено, що даний не заявлений товар переміщено через митний кордон України з приховуванням від митного контролю шляхом подання митному органу як підстави для переміщення товарів документу (інвойс (invoice) від 26.09.2022 № TCL/236792/2022-1), що містить неправдиві відомості щодо наявності, найменування товару та його опису, у тому числі неправдиві відомості, необхідні для визначення митної вартості та коду згідно УКТ ЗЕД товару у цілому.

Інвойс (invoice) від 26.09.2022 № TCL/236792/2022-1 підписано керівником (director) компанії «Timely Customs Logistics Consulting Limited» ОСОБА_1 . Також підпис скріплено круглою печаткою вказаної компанії з надписом «Timely Customs Logistics Consulting Limited».

Відповідно, керівником (director) компанії «Timely Customs Logistics Consulting Limited» громадянином Китайської Народної Республіки ОСОБА_1 , вчинено дії, спрямовані на переміщення товару «ключ крану Маєвського» у кількості 1386 штук, що знаходився в двох картонних коробках через митний кордон України з приховуванням від митного контролю шляхом подання митному органу як підстави для переміщення товарів документу (інвойс (invoice) від 26.09.2022 № TCL/236792/2022-1), що містить неправдиві відомості щодо наявності, найменування товару та його опису, у тому числі неправдиві відомості, необхідні для визначення митної вартості та коду згідно УКТ ЗЕД товару в цілому.

В судове засідання громадянин ОСОБА_1 не з`явився.

Представник Житомирськоїмитниці просив визнати громадянина ОСОБА_1 винним у порушенні митних правил, передбачених ч.1 ст.483 МК України, та накласти на нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 100 відсотків вартості товару безпосереднього предмету порушення митних правил з конфіскацією товарів.

Заслухавши думу представника митниці, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Статтею 74 Митного кодексу України визначено, що імпорт (випуск для вільного обігу) це митний режим, відповідно до якого іноземні товари після сплати всіх митних платежів, встановлених законами України на імпорт цих товарів, та виконання усіх необхідних митних формальностей випускаються для вільного обігу на митній території України.

Відповідно до частини 1 статті 458 Митного кодексу України порушення митних правил є адміністративним правопорушенням, яке являє собою протиправні, винні (умисні або з необережності) дії чи бездіяльність, що посягають на встановлений цим Кодексом та іншими актами законодавства України порядок переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України, пред`явлення їх митним органам для проведення митного контролю та митного оформлення, а також здійснення операцій з товарами, що перебувають під митним контролем або контроль за якими покладено на митні органи цим Кодексом чи іншими законами України, і за які цим Кодексом передбачена адміністративна відповідальність.

Частиною першою статті 483 Митного кодексу України передбачено відповідальність за переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю, тобто з поданням митному органу як підстави для переміщення товарів підроблених документів чи документів, одержаних незаконним шляхом, або таких, що містять неправдиві відомості щодо найменування товарів, їх ваги (з урахуванням допустимих втрат за належних умов зберігання і транспортування) або кількості, країни походження, відправника та/або одержувача, кількості вантажних місць, їх маркування та номерів, неправдиві відомості, необхідні для визначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД та його митної вартості.

Відповідно до ч.2 ст.459 Митного кодексу України суб`єктами адміністративної відповідальності за порушення митних правил можуть бути громадяни, які на момент вчинення такого правопорушення досягли 16-річного віку, а при вчиненні порушень митних правил підприємствами - посадові особи цих підприємств. Посадова особа підприємства керівник та інші працівники підприємства (резиденти та нерезиденти), які в силу постійно або тимчасово виконуваних ними трудових (службових) обов`язків відповідають за виконання вимог, встановлених законами та іншими нормативно-правовими актами України, а також міжнародними договорами України з питань митної справи.

Відповідно до статті 65 Господарського кодексу України: пункт 3 - для керівництва господарською діяльністю підприємства власник (власники) або уповноважений ним орган призначає (обирає) керівника підприємства; пункт 5 - керівник підприємства без доручення діє від імені підприємства, представляє його інтереси в органах державної влади і органах місцевого самоврядування, інших організаціях, у відносинах з юридичними особами та громадянами, формує адміністрацію підприємства і вирішує питання діяльності підприємства в межах та порядку, визначених установчими документами.

Дослідивши матеріалисправи,заслухавши думкупредставника Житомирськоїмитниці,суд вважає,що керівником (director) компанії «Timely Customs Logistics Consulting Limited» громадянином Китайської Народної Республіки ОСОБА_1 , вчинено дії, спрямовані на переміщення товару «ключ крану Маєвського» у кількості 1386 штук, що знаходився в двох картонних коробках через митний кордон України з приховуванням від митного контролю шляхом подання митному органу як підстави для переміщення товарів документу (інвойс (invoice) від 26.09.2022 № TCL/236792/2022-1), що містить неправдиві відомості щодо наявності, найменування товару та його опису, у тому числі неправдиві відомості, необхідні для визначення митної вартості та коду згідно УКТ ЗЕД товару в цілому.

Обставини порушення громадянином Китайської Народної Республіки ОСОБА_1 митних правил підтверджуються протоколом про порушення митних правил від 14.10.2022 №0338\10100\2022, доповідною запискою в.о.головного державного інспектора відділу провадження у справах про порушення митних правил управління боротьби з контрабандою та порушенням митних правил Житомирської митниці Трофімчуком О. від 17.10.2022 про результати проведення перевірки (а.с.8-10), даними протоколу про тимчасове вилучення товарів, транспортних засобів і документів у справі про порушення митних правил (а.с.12), даними електронної митної декларації від 13.10.2022 типу ІМ40ДЕ №UA101020/2022/037354 в якій відсутня інформація про ввезення товару «ключ крану Маєвського» у кількості 1386 штук (а.с.14-15), за даними Диспетчера ЗМК та Пасажирського пункту пропуску про ввезення товару 24.09.2022 водієм ОСОБА_4 через пункт пропуску «Ягодин-Дорогуск» митного поста «Ягодин» Волинської митниці (а.с.15), письмовими поясненням ОСОБА_5 - водія про доставку товару на митну територію України (а.с.41), даними документів на задекларований товар: інвойса від 26.09.2022 № TCL/236792/2022-1 підписаного директором ОСОБА_1 та скріпленого печаткою компанії (а.с.17), даними Контракту на поставку товару укладеного 20.04.2022 за № TCL/AKK/22 між ТОВ «АЕРОПОРТ КИЇВ КАРГО» (а.с.19-20), актом про проведення огляду (переогляду) товарів, транспортних засобів, ручної поклажі та багажу від 14.10.2022( а.с.23).

Згідно висновку експерта №142000-3301-0535 від 31.10.2022 загальна вартість товару «ключ крану Маєвського» у кількості 1386 штук становить 17186,40грн (а.с.67-58).

Відповідно до п.6 постанови Пленуму Верховного Суду України від 03.06.2005р. №8 «Про судову практику у справах про контрабанду та порушення митних правил» передбачено, що судам необхідно враховувати, що підставою для переміщення товарів через митний кордон є визначені нормативними актами документи, без яких неможливо одержати дозвіл митного органу на пропуск товарів через митний кордон. Документами, що містять неправдиві дані є, зокрема, та, в яких відомості щодо суті угоди, найменування, асортименту, ваги, кількості чи вартості, а також їх відправника чи одержувача, держави, з якої вони вивезені чи в яку переміщуються, не відповідають дійсності.

Оцінивши досліджені докази у їх сукупності, суд приходить до висновку, що своїми діями громадянин Китайської Народної Республіки ОСОБА_1 вчинив порушення митних правил, передбачене ч.1ст.483МК України.

Враховуючи характер вчиненого правопорушення, особу, яка притягується до адміністративної відповідальності, ступінь її вини, майновий стан, обставини, що пом`якшують та обтяжують відповідальність, суд накладає на громадянина ОСОБА_1 адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 100% вартості товарів безпосередніх предметів порушення митних правил з конфіскацією цих товарів.

Відповідно до ст.40-1 КУпАП судовий збір у провадженні по справі про адміністративне правопорушення у разі винесення судом постанови про накладення адміністративного стягнення сплачується особою на яку накладено таке стягнення.

Керуючись ст.ст. 483, 527-529 Митного кодексу України суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Громадянина Китайської Народної Республіки ОСОБА_1 визнати винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ч.1ст.483 Митного кодексу України та накласти на нього адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 100 відсотків вартості товару безпосереднього предмету порушення митних правил, що становить 17186,40грн (сімнадцять тисяч сто вісімдесят шість гривень 40 копійок), з конфіскацією товару: «ключ крану Маєвського» у кількості 1386 штук.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави в особі ДСА України судовий збір у розмірі 496,20грн.

Постанова може бути оскаржена до Житомирського апеляційного суду через Богунський районний суд м. Житомира протягом 10 днів з дня її винесення.

Суддя І.В.Зіневич

Дата ухвалення рішення26.05.2023
Оприлюднено31.05.2023
Номер документу111153106
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —295/49/23

Постанова від 26.05.2023

Адмінправопорушення

Богунський районний суд м. Житомира

Зіневич І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні