Рішення
від 29.05.2023 по справі 633/13/22
КОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

29.05.2023 рокуКОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙСУД ПОЛТАВСЬКОЇОБЛАСТІ

Справа № 633/13/22

Провадження № 2/533/162/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(за правилами позовного провадження)

29 травня 2023 року Козельщинський районний суд Полтавської області

в складі: головуючого судді - Оксенюк М. М.,

за участю:

секретаря судового засідання - Шуліки Л. Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в селищі Козельщина цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Фермерського господарства «ПРОМІНЬ» про розірвання договору оренди землі,

У С Т А Н О В И В

12 січня 2022 року позивачка ОСОБА_1 звернулася до Печенізького районного суду Харківської області з позовом до ФГ «ПРОМІНЬ», в якому просила розірвати договір оренди земельної ділянки № 01 від 17.06.2016, укладений між нею та ФГ «ПРОМІНЬ» щодо земельної ділянки площею 6,0116 га, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Борщівської сільської ради Чугуївського (колишнього Печенізького) району Харківської області, кадастровий номер: 6324681000:02:002:0024.

На обґрунтування позову позивачем зазначено, що є власником земельної ділянки з кадастровим номером 6324681000:02:002:0024, яка розташована на території Борщівської сільської ради Чугуївського (колишнього Печенізького) району Харківської області.

На даний час, має намір розірвати договір оренди землі №01 від 17.06.2016, який було укладено між нею та ФГ «ПРОМІНЬ», у зв`язку з відчуженням належної їй земельної ділянки іншій особі.

Окрім цього, позивач зазначила, що відповідачу було відомо про продаж земельної ділянки. Відповідачу запропоновано її придбати, а в разі відмови достроково розірвати укладений договір оренди землі, однак відповідач відмовився купувати земельну ділянку за встановлену нею вартість, а також розірвати договір оренди землі.

Таким чином позивач, як власник земельної ділянки позбавлена можливості реалізувати належну їй земельну ділянку на вигідних для неї умовах.

Ухвалою суду 14.01.2022 справа призначена до розгляду в порядку загального позовного провадження з викликом сторін.

17.02.2022 представником відповідача направлено відзив з якого вбачається, що позов позивача є необґрунтованим і таким, що не підлягає задоволенню, оскільки позивач в письмовому вигляді не повідомляла про намір продати земельну ділянку, її ціну та інші умови, на яких вона продається. Окрім цього, позивач не зареєструвала свій намір щодо продажу земельної ділянки у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та не звернулася до нотаріуса про державну реєстрацію наміру продати орендовану земельну ділянку. Враховуючи що позивачка порушила встановлену процедуру повідомлення орендаря про продаж землі, за орендарем залишається переважне право на придбання земельної ділянки.

Щодо розірвання договору оренди землі, представником позивача зазначено, що жодних порушень договору чи земельного законодавства з боку відповідача не було, а тому правові підстави для розірвання договору оренди земельної ділянки відсутні.

Відповідно до розпорядження голови Верховного Суду від 08.03.2022 № 2/0/9-22 територіальна підсудність судових справ підвідомчих Печенізькому районному суду Харківської області змінено на Козельщинський районний суд Полтавської області.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями цивільну справу розподілено головуючому судді ОксенюкМ.М.

Ухвалою суду від 10 квітня 2023 року вищезазначену справу прийнято до свого провадження та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою суду від 08 травня 2023 року закрито підготовче судове засідання та призначено справу до розгляду по суті на 29.05.2023 о 10 годині 00 хвилин.

Позивач ОСОБА_1 у судове засідання не з`явилася, направила до суду заяву про розгляд справи без її участі, про результати розгляду повідомити у письмовому вигляді.

Представник відповідача та відповідач у судове засідання не з`явилися, про дату час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

В матеріалах справи міститься заява представника відповідача про розгляд справи без його та відповідача участі.

У відповідності до ч.2ст.247ЦПК України, за відсутності всіх осіб, які беруть участь у справі, суд проводить розгляд цивільної справи без фіксування технічними засобами, за наявними у справі матеріалами.

Суд, дослідивши письмові докази по справі, встановив наступне.

У відповідності до ч.3 та ч.4 ст.12, ч.1 та ч.2 ст.13 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд має право збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи лише у випадках, коли це необхідно для захисту малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 на праві приватної власності належить земельна ділянка загальною площею 6,0116 гектари, яка надана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, відповідно до державного акту на право приватної власності на землю серіїР1 №713030, кадастровий номер 6324681000:02:002:0024, яка розташована на території Борщівської сільської ради Чугуївського (колишнього Печенізького) району Харківської області ( а.с.13).

17.06.2016 між ОСОБА_1 та ФГ «ПРОМІНЬ» укладено договір оренди землі земельної ділянки загальною площею 6,0116 га, кадастровий номер 6324681000:02:002:0024, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Борщівської сільської ради Чугуївського (колишнього Печенізького) району Харківської області (а.с.14-17).

Згідно умов договору оренди земельної ділянки, а саме пунктів 8, 9, 10, 11 вбачається, що договір укладено на п`ятнадцять років. Орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі у розмірі 3 % від грошової оцінки земельної ділянки в сумі 6723,95 грн. Обчислення розміру орендної плати за земельні ділянки приватної власності здійснюється автоматично без окремої угоди сторін і індексується відповідно до офіційно встановленого індексу індексації. Орендна плата вноситься протягом року але не пізніше 20 числа останнього у звітному році місяця.

П. 36 умов договору оренди землі визначено, що дія договору припиняється у разі: закінчення строку договору, на який його було укладено; придбання орендарем земельної ділянки у власність; викупу земельної ділянки для суспільних потреб або примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом; ліквідації юридичної особи орендаря; невиконання вимог діючого законодавства щодо користування земельною ділянкою; невиконання умов даного договору.

Відповідно до п. 35 договору оренди землі вбачається, що зміна умов договору здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін, у разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору спір розв`язується у судовому порядку.

Відповідно до ст.1 ЗУ «Про оренду землі» оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Ст. 13 ЗУ «Про оренду землі» визначено, що договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Відповідно до ст. 21 ЗУ «Про оренду землі» орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі. Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України.

Відповідно до ст.32 ЗУ «Про оренду землі» припинення договору оренди землі шляхом його розірвання , а саме на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених статтями 24і25цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об`єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Нормами ст.626,629 ЦК України передбачено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Частиною 1 ст. 792 ЦК України передбачено, що за договором найму (оренди) земельної ділянки наймодавець зобов`язується передати наймачеві земельну ділянку на встановлений договором строк у володіння та користування за плату.

Згідно ст.525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до вимог ст. 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

У відповідності до ст. 530 ЦК України зобов`язання повинні виконуватись в установлений законом або договором строк.

Суд, звертає увагу на те, що позивачем на обґрунтування позову, зокрема порушень умов договору або земельного законодавства не надано будь-яких належних та допустимих доказів, які свідчили про порушення відповідачем прав позивача.

Ст.9ЗУ «Прооренду землі»визначено орендар,який відповіднодо законуможе матиу власностіорендовану земельнуділянку,має переважнеправо напридбання їїу власністьу разіпродажу цієїземельної ділянки,за умови,що вінсплачує ціну,за якоювона продається.У разіпродажу земельноїділянки наземельних торгахреалізація переважногоправа купівліземельних ділянокна земельнихторгах здійснюєтьсяна умовахта впорядку,визначеному статтями135-139Земельного кодексуУкраїни. Орендодавець зобов`язаний повідомити в письмовій формі орендаря про намір продати земельну ділянку третій особі із зазначенням її ціни та інших умов, на яких вона продається. У разі продажу земельної ділянки на земельних торгах орендар повідомляється про намір продати земельну ділянку на умовах та в порядку, визначених статтею 135 Земельного кодексу України. У разі продажу земельної ділянки сільськогосподарського призначення (крім продажу її на земельних торгах) орендар повідомляється у порядку, визначеному статтею 130-1 Земельногокодексу України. Уразі відмовиорендаря відсвого переважногоправа напридбання орендованоїземельної ділянкидо новоговласника такоїземельної ділянкипереходять правата обов`язкиорендодавця задоговором орендицієї земельноїділянки. Не допускається відчуження орендованих земельних ділянок державної або комунальної власності без згоди на це орендаря.

Відповідно доп.бч.1ст.130-1Земельного кодексуУкраїни переважнеправо купівліземельних діляноксільськогосподарського призначеннямають такісуб`єкти:у другучергу -орендар земельноїділянки. Суб`єкт переважного права купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення другої черги може реалізувати таке право у разі відсутності суб`єкта першої черги або відмови суб`єкта першої черги від реалізації такого права.

Ч.3ст.130-1Земельного кодексуУкраїни занаявності переважногоправа купівліземельної ділянкисільськогосподарського призначенняїї власникзобов`язаний непізніш якза двамісяці додня укладеннядоговору купівлі-продажуземельної ділянкизареєструвати намірщодо продажуземельної ділянкиу Державномуреєстрі речовихправ нанерухоме майно. У разі якщо продаж земельної ділянки сільськогосподарського призначення здійснюється не на земельних торгах, заява про державну реєстрацію такого наміру подається у визначений цією частиною строк нотаріусу, який здійснюватиме нотаріальне посвідчення договору купівлі-продажу, разом з проектом такого договору. Нотаріус зобов`язаний протягом трьох робочих днів повідомити про такий намір суб`єктів переважного права цінним листом з описом вкладень та повідомленням про вручення або особисто під розписку. Суб`єкт переважного права вважається повідомленим про зазначений намір також у разі його відмови отримати повідомлення, про що є відповідна позначка, або якщо повідомлення повернулося до нотаріуса у зв`язку із закінченням встановленого строку зберігання.

Суд, звертає увагу на те, що позивачем на обґрунтування позову не надано до суду будь-яких належних та допустимих доказів, які свідчили про повідомлення відповідача про намір продати орендовану відповідачем земельну ділянку.

У відповідності дост. 89 ЦПК України,суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному

доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Отже, ураховуючи викладене, суд вважає, що позивачу необхідно відмовити у задоволенні позову, оскільки не встановлено правових підстав для розірвання договору оренди земельної ділянки № 01 від 17 червня 2016 року.

На підставі ч. 1 ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Матеріалами справи підтверджено сплату позивачем ОСОБА_1 при зверненні до суду судового збору у розмірі 908 грн, про що свідчить квитанції про сплату судового збору.

Так як суд відмовляє у задоволенні позовних вимог, судовий збір покладається на позивача у повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст.12,14,141,247, 263-265,352,354 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ

У задоволенні позову ОСОБА_1 до Фермерського господарства «ПРОМІНЬ» про розірвання договору оренди землі - відмовити.

Рішення може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги до Полтавського апеляційного суду через Козельщинський районний суд.

Апеляційна скарга в електронній формі подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя М. М.Оксенюк

Дата ухвалення рішення29.05.2023
Оприлюднено31.05.2023
Номер документу111153804
СудочинствоЦивільне
Сутьрозірвання договору оренди землі

Судовий реєстр по справі —633/13/22

Рішення від 29.05.2023

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Оксенюк М. М.

Ухвала від 08.05.2023

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Оксенюк М. М.

Ухвала від 10.04.2023

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Оксенюк М. М.

Ухвала від 14.01.2022

Цивільне

Печенізький районний суд Харківської області

Тимченко А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні