Ухвала
від 29.05.2023 по справі 703/1953/23
СМІЛЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 703/1953/23

2-о/703/107/23

УХВАЛА

29 травня 2023 року м. Сміла

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Криви Ю.В.,

присяжних Кривошей Н.П., Кузьменка О.Е.,

за участю секретаря судових засідань Холодняк Л.П.,

розглянувши в залі суду м. Сміла цивільну справу за заявою органу опіки і піклування в особі Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Смілянської міської ради, заінтересована особа Смілянський дитячий будинок інтернат про визнання ОСОБА_1 недієздатною та встановлення опіки, -

встановив:

Орган опіки та піклування в особі Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Смілянської міської ради звернувся до Смілянського міськрайонного суду Черкаської області із заявою про визнання ОСОБА_1 недієздатною та встановлення опіки.

У заяві про визнання особи недієздатною заявник просив призначити судово-психіатричну експертизу з метою визначення наявності в ОСОБА_1 психічного захворювання, чи є воно хронічним і стійким, чи здатна вона усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними та чи може вона за станом здоров`я давати пояснення по суті справи.

В судове засідання представник заявника не з`явилась, надала суду заяву про проведення судового засідання без її участі.

Представник заінтересованої особи до суду також не з`явився, про причини неявки суд не повідомив.

Дослідивши заяву, суд приходить наступних висновків.

Відповідно до положень частини першої статті 298 Цивільного процесуального кодексу України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідно ст. 21 Закону України «Про психіатричну допомогу» судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, визначається судом у судовому засіданні, як це передбачено ст. ст. 103-105 ЦПК України.

Як вбачається з п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 28 березня 1972 року №3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання: 1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу; 2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Разом з цим, суд враховує положення частини 1 статті 39 Цивільного кодексу України, якими передбачено, що фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Розглянувши вказане клопотання, суд вважає за необхідне призначити у справі судово-психіатричну експертизу, так як для з`ясування обставин, що мають значення для справи, а саме обставин щодо психічного стану ОСОБА_1 , та необхідності визнання її недієздатною потрібні спеціальні знання.

У ст. 7 Закону України «Про судову експертизу» зазначено, що виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз. З огляду на «перелік спеціалізованих судово-психіатричних експертних установ України та психіатричних закладів, у структурі яких функціонують судово-психіатричні експертні відділення (комісії)», суд вважає за необхідне доручити проведення експертизи лікарям судово-психіатричним експертам Черкаській філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (м. Сміла, вул. Павлова, 46).

Відповідно до положень пункту 5 частини 1 статті 252 Цивільного процесуального кодексу України суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Згідно п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених п. 5 ч. 1 ст. 252 цього Кодексу - на час проведення експертизи.

Оскільки для проведення зазначеної вище експертизи може знадобитися значний проміжок часу, то суд на підставі п. 5 ч. 1 ст. 252 та п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України дійшов висновку про необхідність зупинення провадження у справі на час проведення експертизи.

Крім того, суд для повного та об`єктивного виконання ухвали суду про призначення експертизи, вважає за необхідне надати експертам дозвіл на використання при проведенні експертизи медичної документації ОСОБА_1 , в разі наявності такої.

Керуючись ст. 103, 104, 105 ЦПК України, суд, -

постановив:

Клопотання представника органу опіки і піклування в особі Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Смілянської міської ради про призначення судово-психіатричної експертизи - задовольнити.

Призначити у справі судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1. Чи страждає ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на будь-яке психічне захворювання?

2. Чи є захворювання ОСОБА_1 хронічним і стійким?

3. Чи дозволяє психічне захворювання (в разі наявності такого) ОСОБА_1 усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

4. Чи може ОСОБА_1 з`являтись в судові засідання та давати пояснення по суті справи?

Проведення експертизи доручити експертам Черкаської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (м. Сміла, вул. Павлова, 46).

Зобов`язати Смілянський дитячий будинок інтернат, де зареєстрована та постійно проживає ОСОБА_1 , забезпечити її явку до Черкаської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» для проведення експертизи, а також надати експертам для дослідження всю наявну медичну документацію ОСОБА_1 .

Надати дозвіл судово-психіатричним експертам Черкаської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (м. Сміла, вул. Павлова, 46) під час проведення судово-психіатричної експертизи на використання при проведенні експертизи медичної документації з КНП «ЧОПЛ ЧОР» ОСОБА_1 , в разі наявності такої.

У розпорядження експертів надати матеріали цивільної справи № 703/1953/23, 2-о/703/107/23.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок і відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків за ст. 384, 385 КК України.

Провадження в справі зупинити до одержання висновку експерта.

Ухвала може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду через Смілянський міськрайонний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом 15 днів з дня її проголошення.

Суддя: Ю.В. Крива

Присяжні: Н.П. Кривошей

О.Е. Кузьменко

Дата ухвалення рішення29.05.2023
Оприлюднено31.05.2023
Номер документу111154224
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —703/1953/23

Рішення від 10.11.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Крива Ю. В.

Ухвала від 26.09.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Крива Ю. В.

Ухвала від 19.09.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Крива Ю. В.

Ухвала від 29.05.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Крива Ю. В.

Ухвала від 02.05.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Крива Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні