Ухвала
від 29.05.2023 по справі 336/8114/21
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 336/8114/21

Провадження № 1-кп/336/253/2023

УХВАЛА

про проведення судового засідання

в режимі відеоконференції

29 травня 2023 року м. Запоріжжя

Суддя Шевченківського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , розглянувши клопотання обвинуваченого ОСОБА_2 про проведення судового засідання у режимі відеоконференції у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 42019081020000058 від 05.04.2019 за обвинуваченням ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 за ч.5 ст.191 КК України,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Шевченківського районного суду м. Запоріжжя перебуває кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 за ч.5 ст.191 КК України.

29.05.2023 через систему «Електронний суд» обвинувачений ОСОБА_2 подав клопотання про участь у судовому засіданні, що призначено на 09 годину 30 хвилин 30.05.2023 дистанційно у режимі відео конференції за допомогою власних технічних засобів через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему «Електронний суд».

В клопотанні посилається на неможливість бути особисто присутніми у судовому засіданні через введення в Україні правового режиму воєнного стану, зазначаючи, що Запорізька міська територіальна громада віднесена до територіальної громади, що розташована в районі проведення воєнних (бойових) дій або яка перебуває в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), що через обставини непереборної сили (військові події), не мають можливості прибути до Шевченківського районного суду м. Запоріжжя.

Розглянувши клопотання обвинуваченого ОСОБА_2 приходжу до висновку про відсутність підстав для його задоволення, з огляду на наступне.

Відповідно до вимог п. 1 ч. 1, ч.ч. 2-5 ст. 336 КПК України, судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), зокрема, у разі неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин. Суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження. Якщо особа, яка братиме участь у судовому провадженні дистанційно, знаходиться у приміщенні, розташованому на території, яка перебуває під юрисдикцією суду, або на території міста, в якому розташований суд, судовий розпорядник або секретар судового засідання цього суду зобов`язаний вручити такій особі пам`ятку про її процесуальні права, перевірити її документи, що посвідчують особу, та перебувати поряд з нею до закінчення судового засідання. Якщо особа, яка братиме участь у судовому провадженні дистанційно, знаходиться у приміщенні, розташованому поза територією юрисдикції суду та поза територією міста, в якому розташований суд, суд своєю ухвалою може доручити суду, на території юрисдикції якого перебуває така особа, здійснити дії, передбачені частиною четвертою цієї статті.

Тобто, безпосередньо організація проведення судового засідання в режимі відеоконференції згідно зі ст. 336 КПК України покладається одночасно як на суд, що розглядає відповідне провадження, так і на суд (або орган досудового слідства, або установу попереднього ув`язнення, або установу виконання покарань) за територіальним місцезнаходженням учасника судового процесу, що обрав такий вид участі у засіданні.

Відповідно до п.45,49 Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого Рішенням Вищої ради правосуддя від 17.08.2021 № 1845/0/15-21, підсистема відеоконференцзв`язку забезпечує учасникам справи можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою свого Електронного кабінету та власних технічних засобів; у приміщенні іншого суду - за допомогою технічних засобів суду; в установі попереднього ув`язнення, установі виконання покарань або медичному закладі - за допомогою технічних засобів, наявних у відповідній установі. Для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватися в Електронному кабінеті. Учасник справи також повинен перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним Інструкцією користувача підсистеми відеоконференцзв`язку, для роботи із системою відеоконференцзв`язку.

Обвинувачений ОСОБА_2 раніше вже звертався із клопотанням про проведення судового засідання в режимі відеоконференції та йому було відмовлено судом.

Розглянувши клопотання, подане ним 29.05.2023 судом встановлено, що обвинувачений вкотре зазначає причини неможливості бути присутнім у суді, а саме введення на території України воєнного стану, що не є на думку суду, поважною причиною неприбуття у судове засідання. Інших поважних причин неможливості особисто бути присутнім у судовому засіданні, обвинувачений ОСОБА_2 не вказує.

Окрім того, судом неодноразово було розяснено обвинуваченому його право приймати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції з іншого приміщення суду.

Такі дії останнього можуть свідчити про навмисне затягування розгляду справи.

На підставі вищевикладеного, враховуючи те, що обвинувачений ОСОБА_2 не вказує поважних причин проведення судового засідання у такому режимі, у задоволенні клопотання слід відмовити.

Керуючись вимогами ст.ст. 336, 418, п. 20-5 Перехідних положень КПК України, суд,

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання обвинуваченого ОСОБА_2 про призначення судового засідання у режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.05.2023
Оприлюднено31.05.2023

Судовий реєстр по справі —336/8114/21

Ухвала від 21.03.2024

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Савеленко О. А.

Ухвала від 20.03.2024

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Савеленко О. А.

Ухвала від 14.03.2024

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Савеленко О. А.

Ухвала від 04.12.2023

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Савеленко О. А.

Ухвала від 04.12.2023

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Савеленко О. А.

Ухвала від 12.03.2024

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Савеленко О. А.

Ухвала від 15.11.2023

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Савеленко О. А.

Ухвала від 15.11.2023

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Савеленко О. А.

Ухвала від 15.11.2023

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Савеленко О. А.

Ухвала від 07.11.2023

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Савеленко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні