Ухвала
від 22.05.2023 по справі 758/3369/23
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 758/3369/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 травня 2023 року суддя Подільського районного суду міста Києва Анохін А.М., розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Обслуговуюча компанія «Синергія - 4 Сервіс» про видачу судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за житлово - комунальні послуги,

ВСТАНОВИВ :

Заявник звернувся з заявою до суду.

27 березня 2023 року згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями, вищевказана заява передана на розгляд судді Анохіну А.М.

29 березня 2023 року на підтвердження факту проживання (перебування) боржника, судом було зроблено запит про реєстрацію місця проживання.

18 травня 2023 року до суду надійшла інформація про реєстрацію місця проживання особи.

Дослідивши подану заяву, суддя дійшов висновку про передачу заяви за підсудністю, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 162 ЦПК України заява про видачу судового наказу подається до суду першої інстанції за загальними правилами підсудності, встановленими цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 27 ЦПК України, позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше передбачено законом.

Як вбачається з матеріалів заяви, боржник ОСОБА_1 проживає за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджено відомостями відділу з питань реєстрації місця проживання/ перебування фізичних осіб Подільської РДА від 18.05.2023.

Разом з цим, приписами ч.1 ст. 30 ЦПК України визначено, зокрема, що позови, які виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини.

Правила виключної підсудності застосовуються до позовів з приводу нерухомого майна, стосуються позовів з приводу будь-яких вимог, пов`язаних з правом особи на нерухоме майно: земельні ділянки, будинки, квартири тощо, зокрема щодо права власності на нерухоме майно, а також щодо речових прав на нерухоме майно, дійсності (недійсності) договорів щодо такого майна або спорів з приводу невиконання стороною договору, об`єктом якого є нерухоме майно.

Предметом заяви у цій справі є зобов`язання, які випливають з надання житлово-комунальних послуг за адресою: АДРЕСА_2 . Отже, такі послуги надаються за місцем знаходження нерухомого майна.

Згідно з висновком Верховного суду, викладеним у постанові від 10 квітня 2019 року (справа № 638/1988/17, провадження № 61-30812св18), позов про стягнення заборгованості за надання послуг з утримання нерухомого майна має пред`являтися за місцем знаходження цього майна, за правилами виключної підсудності, оскільки предметом позову є зобов`язання, які випливають з надання послуг централізованого постачання холодної води та водовідведення, які надаються за місцем знаходження нерухомого майна.

З урахуванням наведеного, заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Обслуговуюча компанія «Синергія - 4 Сервіс» про видачу судового наказу про стягнення заборгованості за житлово - комунальні послуги має пред`являтися за місцем знаходження нерухомого майна, тобто за правилами виключної підсудності.

Таким чином, розгляд даної справи територіально не підсудний Подільському районному суду м. Києва, оскільки нерухоме майно знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , що територіально відноситься до Ірпінського міського суду Київської області.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Частиною 3 даної статті встановлено, що передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

У відповідності до положень ч.ч. 1, 2 статті 32 ЦПК України, спори між судами про підсудність не допускаються і справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Враховуючи викладене та зважаючи на те, що місцезнаходження нерухомого майна, за яким виникла заборгованість щодо сплати житлово-комунальних послуг не відноситься до території Подільського району м. Києва, заяву про видачу судового наказу необхідно передати за підсудністю до Ірпінського міського суду Київської області за місцем знаходження нерухомого майна.

Керуючись ст.ст. 27, 30, 31, 32, 162, 165, 260, 353-354 ЦПК України, суддя, -

УХВАЛИВ :

Справу за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Обслуговуюча компанія «Синергія - 4 Сервіс» про видачу судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за житлово - комунальні послуги передати на розгляд до Ірпінського міського суду Київської області.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення шляхом подачі апеляційної скарги до Київського апеляційного суду.

Суддя А.М.Анохін

Дата ухвалення рішення22.05.2023
Оприлюднено31.05.2023
Номер документу111155820
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення з ОСОБА_1 заборгованості за житлово - комунальні послуги

Судовий реєстр по справі —758/3369/23

Судовий наказ від 21.06.2023

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Чернова О. В.

Ухвала від 22.05.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Анохін А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні