Ухвала
від 26.05.2023 по справі 456/2781/23
СТРИЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 456/2781/23

Провадження № 2/456/823/2023

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у цивільній справі

26 травня 2023 року місто Стрий Львівської області

Суддя Стрийського міськрайонного суду Львівської області Микитин В.Я., вивчивши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання фізичної особи: АДРЕСА_1 ; РНОКПП: НОМЕР_1 ) до Комунального некомерційного підприємства Стрийської міської ради «Територіальне медичне об`єднання «Стрийська міська об`єднана лікарня» (місцезнаходження юридичної особи: вул. Дрогобицька, 50, м. Стрий, Львівська область, 82400; код у ЄДРПОУ: 01996958) про скасування наказу, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, -

в с т а н о в и в:

Позивачка ОСОБА_1 , скориставшись засобами поштового зв`язку, 23.05.2023 року скерувала у Стрийський міськрайонний суд Львівської області позовну заяву, що надійшла 25.05.2023 року та зареєстрована в діловодстві за вх. № 8515, в якій просить ухвалити рішення про скасування наказу голови комісії з припинення КНП «Стрийський пологовий будинок» № 152/к від 24.04.2023 року, поновлення її з 25.04.2023 року на посаді акушерки жіночої консультації КНП Стрийської міської ради «Територіальне медичне об`єднання «Стрийська міська об`єднана лікарня», а також про стягнення з відповідача КНП Стрийської міської ради «Територіальне медичне об`єднання «Стрийська міська об`єднана лікарня» середнього заробітку за час вимушеного прогулу у період з 25.04.2023 року по дату поновлення її на раніше займаній посаді.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями Стрийського міськрайонного суду Львівської області від 25.05.2023 року головуючим суддею щодо розгляду вищевказаної позовної заяви визначено суддю Микитина В.Я., справі присвоєно єдиний унікальний номер 456/2781/23 та номер провадження 2/456/823/2023.

Судовий збір за одну вимогу немайнового характеру про скасування наказу у визначеному чинним законодавством розмірі, станом на дату пред`явлення позову, сплачено.

Стосовно справляння судового збору за позовну вимогу про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, належить вказати наступне. Спір про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, який виник у зв`язку з незаконним звільненням працівника, який був позбавлений можливості виконувати роботу не з власної вини, є трудовим спором, пов`язаним з недотриманням законодавства про працю та про оплату праці. За пред`явлення вимоги про стягнення середнього заробітку, передбаченого ч. 2 ст. 235 КЗпП України позивачі звільняються від сплати судового збору в усіх судових інстанціях на підставі пункту 1 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір». Працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення цього середнього заробітку без обмеження будь-яким строком згідно з ч. 2 ст. 233 КЗпП України та не позбавлений права після ухвалення судового рішення про поновлення його на роботі в подальшому звернутися до суду із позовом про стягнення на його користь середнього заробітку за час вимушеного прогулу, визначеного ч. 2 ст. 235 КЗпП України. Відтак, позивачка ОСОБА_1 все ж звільнена від сплати судового збору за вимогою про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, що узгоджується з висновками, викладеними в постанові Великої Палати Верховного Суду від 08.02.2022 року за єдиним унікальним номером справи 755/12623/19, та не узгоджується з висновком Великої Палати Верховного Суду, викладеним у постанові від 31.01.2019 року у справі за єдиним унікальним номером 910/4518/16, від якого Велика Палата Верховного Суду відступила.

Отже, вищевказана позовна заява, з врахуванням висновків, викладених у постанові Великої Палати Верховного Суду від 08.02.2022 року у справі за єдиним унікальним номером 755/12623/19 та номером провадження 14-47цс21, відповідає вимогам ст. 175 ЦПК України, та, у відповідності до положень ст. 19 ЦПК України, повинна розглядатися у порядку цивільного судочинства. Вказана позовна заява підсудна Стрийському міськрайонному суду Львівської області.

Підстави для залишення поданої позовної заяви без руху, її повернення чи відмови у відкритті провадження за такою позовною заявою, відсутні.

Пунктом 4 ч. 2 ст. 187 ЦПК України передбачено, що при постановленні ухвали про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі, суд вирішує питання за якими правилами позовного провадження (загального чи спрощеного) буде розглядатись справа.

Ця справа, на переконання судді, та виходячи з положень частин 1, 3 ст. 274 ЦПК України, повинна розглядатися за правилами спрощеного позовного провадження, оскільки така, виходячи із характеру трудових правовідносин, є малозначною.

Керуючись статтями 14, 19, 28, 175, 187, 260-261, 353 ЦПК України, суддя, -

п о с т а н о в и в:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства Стрийської міської ради «Територіальне медичне об`єднання «Стрийська міська об`єднана лікарня» про скасування наказу, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, - прийняти до розгляду та відкрити провадження у цивільній справі.

Розгляд справи за позовною заявою ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства Стрийської міської ради «Територіальне медичне об`єднання «Стрийська міська об`єднана лікарня» про скасування наказу, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, проводити за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) учасників справи.

Судове засідання у справі щодо її розгляду по суті буде проводитись 10липня 2023року о10.00год. узалі судовихзасідань уприміщенні Стрийськогоміськрайонного судуЛьвівської області,що заадресою: вул. Т. Шевченка, 89, м. Стрий, Львівська область.

Роз`яснити відповідачеві Комунальному некомерційному підприємству Стрийської міської ради «Територіальне медичне об`єднання «Стрийська міська об`єднана лікарня» про його право у строк, котрий не може перевищувати п`ятнадцять днів з дня вручення копії даної ухвали, подати відзив із викладенням заперечень проти позову або ж повного чи часткового визнання позовних вимог, котрий повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України. У разі ненадання зазначеним відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд буде вирішувати справу за наявними матеріалами.

Роз`яснити позивачці ОСОБА_1 , що у випадку подання відповідачем Комунальним некомерційним підприємством Стрийської міської ради «Територіальне медичне об`єднання «Стрийська міська об`єднана лікарня» відзиву у визначені судом строк та порядку, вона, в силу ст. 179 ЦПК України, вправі подати суду відповідь на відзив із викладенням своїх пояснень, міркувань чи аргументів щодо наведених зазначеним відповідачем у відзиві заперечень і мотивів їх визнання або відхилення. Встановити позивачці ОСОБА_1 строк для подання відповіді на відзив, котрий не може перевищувати десяти днів з дня вручення їй відзиву.

Роз`яснити відповідачеві Комунальному некомерційному підприємству Стрийської міської ради «Територіальне медичне об`єднання «Стрийська міська об`єднана лікарня» про його право у строк десять днів з дня отримання відповіді позивачки ОСОБА_1 на відзив, в силу ст. 180 ЦПК України подати заперечення із викладенням своїх пояснень, міркувань і аргументів щодо наведених зазначеною позивачкою у відповіді на відзив пояснень, міркувань, аргументів, а також мотивів їх визнання або відхилення.

Копію цієї ухвали про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у цивільній справі, витребування доказів, - надіслати учасникам справи з урахуванням вимог, встановлених ч. 5 ст. 128 ЦПК України, для відома та виконання.

Крім того, учасники цієї справи можуть отримати інформацію щодо неї з допомогою сервісу Судової влади за вебпосиланням: https://court.gov.ua./fair/, чи з використанням інших засобів зв`язку Стрийського міськрайонного суду Львівської області.

Звернути також увагу учасників процесу на положення ст. 14 ЦПК України про те, що Єдина судова інформаційно-комунікаційна система відповідно до закону забезпечує обмін документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу, а також фіксування судового процесу і участь учасників судового процесу у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

З початком функціонування окремих підсистем (модулів) ЄСІТС та в силу положень частин 6 та 7 ст. 14 ЦПК України, адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування та суб`єкти господарювання державного та комунального секторів економіки реєструють офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі в добровільному порядку. Особам, які зареєстрували офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі, суд надсилає будь-які документи у справах, в яких такі особи беруть участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення на офіційні електронні адреси таких осіб, що не позбавляє їх права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

Щодо реєстрації чи інших актуальних даних програмних продуктів судової системи України можна ознайомитися за вебпосиланням: https://wiki.court.gov.ua.

Ухвала судді,в силуположень ч.2ст.261та ч.1ст.353ЦПК України,набирає законноїсили змоменту їїпідписання,оскарженню вапеляційному порядкуокремо відрішення судуне підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвала складена та підписана суддею без її проголошення 26 травня 2023 року.

Суддя Володимир МИКИТИН

Дата ухвалення рішення26.05.2023
Оприлюднено31.05.2023
Номер документу111156761
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування наказу, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу

Судовий реєстр по справі —456/2781/23

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Бучківська В. Л.

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Бучківська В. Л.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Бучківська В. Л.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Бучківська В. Л.

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Бучківська В. Л.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Микитин В. Я.

Ухвала від 28.09.2023

Цивільне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Микитин В. Я.

Ухвала від 16.06.2023

Цивільне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Микитин В. Я.

Ухвала від 26.05.2023

Цивільне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Микитин В. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні