Рішення
від 26.05.2023 по справі 389/1239/23
ЗНАМ’ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

26.05.2023

Провадження № 2-о/389/51/23

ЄУН 389/1239/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 травня 2023 року Знам`янський міськрайонний суд

Кіровоградської області

у складі:

головуючого судді Українського В.В.,

за участю секретаря судового засідання Гой І.С.,

присяжних Войтюк М.В.

Запісочної В.О.

розглянувши увідкритому судовомузасіданні цивільнусправу зазаявою Знам`янського психоневрологічного інтернату Кіровоградської області, заінтересована особа виконавчий комітет Знам`янської міської ради Кропивницького району Кіровоградської області, про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною,

В С Т А Н О В И В:

Заявник звернувсядо судуз заявоюпро продовженнястроку діїрішення провизнання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,недієздатною. Свої вимоги обґрунтував тим, що рішенням Новомиргородського районного суду Кіровоградської області від 12 січня 2015 року ОСОБА_1 визнано недієздатною. Остання знаходиться на повному державному утриманні у Знам`янському психоневрологічному інтернаті, яка зарахована до закладу 29.12.2022 на підставі путівки Департаменту соціального захисту населення №635 від 26.12.2022 та по теперішній час перебуває у закладі. Підопічна ОСОБА_1 страждає тяжким хронічним психічним розладом, не може самостійно себе обслуговувати, усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Ухвалою Новомиргородського районного суду Кіровоградської області від 29.12.2022 зазначено, що станом а 22.12.2022 строк дії рішення суду від 12.01.2015 закінчився, дане рішення втратило свою силу та в подальшому не підлягає виконанню, тому заявник вимушений звернутися до суду.

Заявник до суду не з`явився, подав заяву, в якій вимоги заяви підтримав у повному обсязі, просив суд справу розглянути у його відсутність.

Заінтересована особа також до суду не з`явилась, про час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, надала заяву про розгляд справи без участі представника, проти задоволення вимог не заперечує.

Дослідивши матеріали справи, з`ясувавши всі фактичні обставини у справі, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи, ґрунтуючись на засадах справедливості, виваженості та законності, суд дійшов висновку, що заява не підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Судом встановлено, що рішенням Новомиргородського районного суду Кіровоградської області від 12 січня 2015 року в справі 395/1556/14-ц, провадження 2-о/395/2/2015 ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , визнано недієздатною. Призначено опікуном над недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та визначено місце проживання АДРЕСА_1 .

ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , про що Знам`янський відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Кропивницькому районі Кіровоградської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) 14 листопада 2022 року складено відповідний актовий запис № 702.

На підставі путівки Департаменту соціального захисту населення №635 від 26.12.2022 ОСОБА_1 прибула до Знам`янського психоневрологічного інтернату Кіровоградської області 28 грудня 2022 року та перебуває по теперішній час.

Відповідно до ч. 6 ст.300 ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років. Стаття 300 ЦПК України в такій редакції діє в редакції Закону №2147-VIIIвід 03.10.2017 «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів», яким внесено зміни до Цивільного процесуального кодексу України та кодекс викладений в новій редакції.

Відповідно до частин третьої, четвертої статті 3 ЦПК України провадження вцивільних справахздійснюється відповіднодо законів,чинних начас вчиненняокремих процесуальнихдій,розгляду івирішення справи. Закон, який встановлює нові обов`язки, скасовує чи звужує права, належні учасникам судового процесу, чи обмежує їх використання, не має зворотної дії в часі.

Таким чином, законодавство про цивільне судочинство застосовується чинне на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи. На час розгляду справи про визнання особи недієздатною, діяла чинна на той час редакція кодексу від 18 березня 2004 зі змінами та доповненнями. Порядок розгляду справ про визнання фізичної особи недієздатною передбачався главою 2 розділу IV «Окреме провадження».

Редакція цивільного процесуального кодексу України №1618-IV від 18 березня 2004 року, яка діяла на час розгляду справи та винесення рішення Новомиргородського районного суду Кіровоградської області від 12 січня 2015 року не обмежувала строк дії рішення про визнання особи недієздатною.

Відповідно до частини 5 статті 241 ЦПК України (чинної на день винесення рішення) рішення суду після набрання ним законної сили надсилається судом органу опіки та піклування, органам ведення державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Таким чином, законодавство про цивільне судочинство передбачало обов`язок суду надіслати копію рішення до виконання до відповідних органів.

З огляду на викладене, суд вважає помилковим застосування Новомирогородським районним судом Кіровоградської області при розгляді заяви про роз`яснення рішення законодавства про цивільне судочинство на час розгляду такої заяви щодо строку дії рішення про визнання особи не дієздатною.

Рішення Новомиргородського районного суду Кіровоградської області від 12 січня 2015 року в справі 395/1556/14-ц, провадження 2-о/395/2/2015 про визнання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , недієздатною набрало законної сили, є чинним на даний час, не змінене та не скасоване, строк дії не обмежений.

На підставівикладеного такеруючись ст.263,265, 268, 300, 353 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Відмовити в задоволенні клопотання Знам`янського психоневрологічного інтернату Кіровоградської області, заінтересована особа виконавчий комітет Знам`янської міської ради Кропивницького району Кіровоградської області, про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною.

Судові витрати компенсувати за рахунок держави.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Кропивницького апеляційного суду в тридцятиденний строк з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник Знам`янського психоневрологічного інтернату Кіровоградської області місце розташування Кіровоградська область Кропивницький район м. Знам`янка вул. Соборна, 148, код ЄДРПОУ 03190358.

Заінтересована особа виконавчий комітет Знам`янської міської ради Кропивницького району Кіровоградської області місце знаходження Кіровоградська область Кропивницький район м. Знам`янка вул. Михайла Грушевського, код ЄДРПОУ 04055191.

Суддя В.В. Український

Присяжні М.В. Войтюк

В.О. Запісочна

СудЗнам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення26.05.2023
Оприлюднено31.05.2023
Номер документу111177356
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —389/1239/23

Рішення від 26.05.2023

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Ухвала від 27.04.2023

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні