Рішення
від 29.05.2023 по справі 571/377/23
РОКИТНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 571/377/23

Провадження № 2/571/116/2023

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 травня 2023 року смт. Рокитне

Рокитнівський районний суд Рівненської області, в складі судді одноособово Комзюк А.Ф., за участю секретаря судового засідання Гордійчук Т.О., позивача ОСОБА_1 , представника позивача-адвоката Семенюка А.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Рокитнівської селищної ради про визначення додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини,

в с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду із зазначеним позовом до Рокитнівської селищної ради про визначення додаткового строку достатнього для подання заяви про прийняття спадщини, яка залишилася після смерті баби.

Позовну заяву ОСОБА_1 обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його баба ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть. Баба була матір`ю його матері ОСОБА_3 (дошлюбне Гис).

Після смерті баби залишилася спадщина, а саме: земельні ділянки площею 15,56 га на території Томашгородської сільської ради, що підтверджується державним актом на право власності на земельну ділянку серії РВ №026009. На даний час Томашгородська сільська рада реорганізована шляхом приєднання до Рокитнівської селищної ради.

У грудні 2022 року він звернувся до Рокитнівської селищної ради для отримання інформації щодо порядку спадкування майна його покійної баби ОСОБА_2 , в селищній раді порадили звернутися до нотаріуса. Звернувшись до приватного нотаріуса Сарненського районного нотаріального округу Рівненської області Тарасюка О.Г. дізнався, що 10 січня 2008 року покійна ОСОБА_2 залишила на його ім`я заповіт, про існування якого він не знав. Крім того, він проживав окремо від померлої, а остання чи будь-які сторонні особи йому про наявність заповіту на його ім`я не повідомляли. Однак, у видачі свідоцтва про право на спадщину йому було відмовлено на підставі того, що він пропустив шестимісячний строк, передбачений законодавством. Строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 пропустив з поважних причин, так як не знав про існування вказаного заповіту. Цим документом баба зробила розпорядження, що у випадку її смерті, вона заповідає йому, а також його батьку ОСОБА_4 та його сестрі ОСОБА_5 земельну ділянку згідно державного акта на право власності на земельну ділянку серії РВ №026009. Спадкову справу після смерті ОСОБА_2 було відкрито тільки 08.03.2023 після його звернення до нотаріуса. Спадкоємці після смерті ОСОБА_2 , які б прийняли спадщину відсутні, то відповідно він не може отримати письмову згоду від будь-яких інших спадкоємців, для подання заяви про прийняття спадщини нотаріусу. Вважає, що строк для прийняття спадщини пропустив з поважних причин.

Покликаючись на норми ЦК України, правові позиції Верховного суду, просить визначити додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 терміном у три місяці.

Ухвалою суду від 17 березня 2023 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі в порядку загального позовного провадження, призначено підготовче засідання.

Ухвалою суду від 24 квітня 2023 року закрито підготовче провадження по справі та призначено її до судового розгляду.

В судовому засіданні позивач ОСОБА_1 та представник позивача адвокат Семенюк А.С. позовні вимоги підтримали з підстав зазначених у позовній заяві, просили задовольнити, витрати по сплаті судового збору залишити за позивачем.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився. Згідно клопотання Рокитнівського селищного голови Таргонського Г.М. від 27.03.2023, просять розглядати справу без участі представника селищної ради за наявними у ній матеріалами.

Розглянувши позовну заяву, заслухавши пояснення представника позивача, свідків, дослідивши докази та оцінивши їх в сукупності, суд приходить до наступного.

ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть НОМЕР_1 (а.с.21).

Відповідно до заповіту, складеного 10.01.2008 та посвідченого секретарем виконкому Томашгородської сільської ради Рокитнівського району Рівненської області, ОСОБА_2 на випадок своєї смерті зробила заповітне розпорядження: Державний акт на право власності на земельну ділянку серії РВ №026009 заповіла ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_1 (а.с.14).

Згідно державного акта серія РВ №026009 від 23.03.2006, ОСОБА_2 на праві власності належать земельні ділянки загальною площею 15,56 га з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства та кадастровим номером 5625087400:02:011:0057, 5625087400:02:013:0161, 00575625087400:02:011:0019 (а.с.9-10).

Постановою приватного нотаріуса Сарненського районного нотаріального округу Рівненської області Тарасюка О.Г. від 08.03.2023, ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом, після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , на три земельні ділянки призначені для ведення особистого селянського господарства, які розташовані на території Томашгородської сільської ради Сарненського (ліквідованого Рокитнівського) району Рівненської області у зв`язку з пропуском шестимісячного строку (а.с.15-16).

Відповідно до повідомлення приватного нотаріуса Сарненського районного нотаріального округу Рівненської області Тарасюка О.Г. від 27.04.2023 року № 80/02-14, 08 березня 2023 року від ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , жителя АДРЕСА_1 , надійшла заява про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом, посвідченим Томашгородською сільською радою Рокитнівського району Рівненської області 10.01.2008 року за №1, на три земельні ділянки, призначені для ведення особистого селянського господарства, які знаходяться на території Томашгородської сільської ради Рокитнівського району Рівненської області, що належать його бабі ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 .

08 березня 2023 року ним винесена постанова про відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину в зв`язку з пропущенням спадкоємцем ОСОБА_1 строку для прийняття спадщини.

За вказаними параметрами запиту у Спадковому реєстрі знайдено інформацію щодо складеного заповіту від імені ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , посвідченого Томашгородською сільською радою Рокитнівського району Рівненської області 10.01.2008 року за №1.

Від інших спадкоємців заяв про прийняття спадщини та видачу свідоцтва про право на спадщину не надходило (а.с.37,38-40).

Свідок ОСОБА_4 пояснив суду, що позивач є його сином, а померла ОСОБА_2 була його тещею. Йому відомо, що теща склала заповіт, згідно якого належні земельні ділянки заповіла йому, сину та дочці. Однак, за прийняттям спадщини до нотаріуса він не звертався, на земельні ділянки не претендує та не заперечує, щодо визначення позивачеві додаткового строку для прийняття спадщини.

Свідок ОСОБА_6 пояснила суду, що позивач є її братом. Про те, що баба ОСОБА_2 склала заповіт стало відомо нещодавно. Однак, за прийняттям спадщини вона не зверталася і звертатися не буде, на спадкове майно не претендує. Із заявами про визначення додаткового строку для прийняття спадщини до суду звертатися не буде та не заперечує, щодо визначення позивачеві додаткового строку для прийняття спадщини після смерті баби.

За приписами викладеними в п.24 постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 30.07.2008 «Про судову практику у справах про спадкування»суди відкривають провадження в такій справі у разі відсутності письмової згоди спадкоємців, які прийняли спадщину (частина друга статті 1272 ЦК), а також за відсутності інших спадкоємців, які могли б дати письмову згоду на подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини, відповідачами у такій справі є спадкоємці, які прийняли спадщину. При відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття відповідачами є територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Отже, аналізуючи вищевикладені обставини, відповідачем у справі вірно визначено Рокитнівську селищну раду, оскільки спадкоємці, які прийняли спадщину, відсутні. Позивач ОСОБА_1 , згідно із вимогами статей 1223,1235 ЦК України є спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_2 ..

Однак, відповідно до ч.1ст.1268 ЦК Україниспадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Для прийняття спадщини ч.1 ст.1270 ЦК Українивстановлено строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Позивач зазначає, що у визначений законом строк він не подав до нотаріальної контори відповідну заяву про прийняття спадщини за заповітом по причині необізнаності про складений заповіт.

Відповідно до ч.3ст.1272 ЦК Україниза позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістомст.1272 ЦК Україниповажними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила ч.3 ст.1272 ЦК Українипро надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо : 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви, 2) ці обставини визнані судом поважними. Якщо ж у спадкоємця перешкод для подання заяви не було, а він не скористався правом на прийняття спадщини, то правові підстави для визначення додаткового строку для прийняття спадщини відсутні.

Вказана правова позиція висловлена судовою палатою у цивільній справі Верховного суду України, висловленій при розгляді справи № 6-1486цс15, постанова від 04.11.2015.

Крім цього, колегія суддів судової палати Касаційного цивільного суду у складі Верховного суду у постанові від 26 червня 2019 року у справі №565/1145/17, провадження №61-38298св18 зазначила, що поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

У постанові від 01 листопада 2021 року у справі №558/381/20 (провадження № 61-12510св21) Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду вказав, що вирішуючи питання визначення спадкоємцю додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, суд досліджує поважність причини пропуску цього строку та при цьому враховує, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій. З урахуванням конкретних фактичних обставин справи поважними причинами пропуску строку можуть бути визнані, у тому числі, й необізнаність спадкоємця про наявність заповіту.

Судом встановлено, що позивач не є спадкоємцем першої черги після смерті ОСОБА_2 .. Позивачем не було своєчасно подано заяву про прийняття спадщини після смерті спадкодавця, саме через необізнаність про наявність заповіту.

Таким чином, позивачем доведено право на спадкування після смерті ОСОБА_2 , яке у нього виникло за заповітом, останній обґрунтував поважність причин неподання заяви про прийняття спадщини у визначений законом строк, яка приймається судом як поважна.

Як встановлено судом, інші спадкоємці після смерті ОСОБА_2 , які могли б дати згоду на прийняття спадщини, відсутні, а Рокитнівська селищна рада не висловлює заперечень щодо визначення позивачеві додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Враховуючи обставини справи та правові норми суд дійшов висновку про обгрунтованість позовних вимог, що є підставою для задоволення позову.

Відповідно до ст.141 ЦПК України, у зв`язку із задоволенням позовних вимог, судові витрати підлягають стягненню з відповідача. Разом з тим, приймаючи до уваги пояснення позивача, витрати по сплаті судового збору суд залишає за позивачем та не стягує з відповідача.

Керуючись ст.1272 ЦК України, ст.ст. 264,265,354 ЦПК України, суд,

в и р і ш и в:

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , строком три місяці з дня набрання рішенням законної сили.

Рішення може бути оскаржено до Рівненського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Сторони по справі:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП - НОМЕР_2 .

Відповідач: Рокитнівська селищна рада, місцезнаходження: 34200, Рівненська область, смт.Рокитне, вул.Незалежності,15, код ЄДРПОУ 04387421.

Повний текст рішення суду виготовлено 30.05.2023.

Суддя А.Ф.Комзюк

СудРокитнівський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення29.05.2023
Оприлюднено31.05.2023
Номер документу111178374
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них

Судовий реєстр по справі —571/377/23

Рішення від 29.05.2023

Цивільне

Рокитнівський районний суд Рівненської області

Комзюк А. Ф.

Рішення від 29.05.2023

Цивільне

Рокитнівський районний суд Рівненської області

Комзюк А. Ф.

Ухвала від 24.04.2023

Цивільне

Рокитнівський районний суд Рівненської області

Комзюк А. Ф.

Ухвала від 17.03.2023

Цивільне

Рокитнівський районний суд Рівненської області

Комзюк А. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні