Ухвала
від 08.05.2023 по справі 757/18491/23-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/18491/23-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 травня 2023 року

Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва: ОСОБА_1 ,

при секретарі: ОСОБА_2 ,

за участю:

слідчого: ОСОБА_3 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві провадження за клопотанням старшого слідчого в ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 про проведення обшуку під час здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні№ 12022000000001470від 28.12.2022 за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364-1, ч. 5 ст. 191 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчий в ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 , за погодженням прокурора другого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів у сфері протидії організованій злочинності Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 , звернувся до слідчого судді з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку єдиному комплексі будівель та споруд, де здійснюється переробка необробленої деревини та зберігання готової продукції за адресою: Київська область, Бучанський район, смт. Бородянка, вул. Вокзальна, земельна ділянка 2 з кадастровим номером 3221055100:05:004:0241 та прилеглій території, який використовується ТОВ «Компанія Ліспостач» та ТОВ «Лібра Ком», з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення.

В обґрунтування клопотання прокурор зазначає, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12022000000001470від 28.12.2022 за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364-1, ч. 5 ст. 191 КК України.

У зв`язку з викладеним у органу досудового розслідування виникла необхідність у проведенні обшуку у єдиному комплексі будівель та споруд, де здійснюється переробка необробленої деревини та зберігання готової продукції за адресою: Київська область, Бучанський район, смт. Бородянка, вул. Вокзальна, земельна ділянка 2 з кадастровим номером 3221055100:05:004:0241 та прилеглій території, який використовується ТОВ «Компанія Ліспостач» та ТОВ «Лібра Ком», з метою відшукання та вилучення оригіналів документів та носіїв інформації.

Згідно ст. 27, ч. 4 ст. 107 КПК України, під час розгляду клопотання здійснювалось фіксування судового процесу за допомогою технічних засобів.

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання про проведення обшуку з викладених у ньому підстав та просив його задовольнити.

Вислухавши пояснення слідчого, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню, зважаючи на наступне.

Слідчим суддею встановлено, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12022000000001470від 28.12.2022 за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364-1, ч. 5 ст. 191 КК України.

Так, у ході досудового розслідування встановлено, що у період з 2021 по 2023 роки невстановлені посадові особи Північного регіонального офісу ДП «Ліси України», Столичного регіонального офісу ДП «Ліси України», Карпатського регіонального офісу ДП «Ліси України» та Поліського регіонального офісу ДП «Ліси України» спільно з керівництвом підконтрольних філій ДП «Ліси України» (надалі філії) з метою отримання неправомірної вигоди, вступивши у злочинну змову з фактичним власником ТОВ «Компанія Ліспостач» (код ЄДРПОУ 41495845) ОСОБА_5 та ТОВ «Лібра Ком» (код ЄДРПОУ 40429347) ОСОБА_6 організували протиправний механізм, спрямований на привласнення коштів/майна державних підприємств в особливо великих розмірах в ході експорту лісопродукції.

За результатами виконання доручень слідчого оперативними співробітниками ДЗНД Служби безпеки України встановлено, що до вказаного кримінального правопорушення причетні посадові особи ТОВ «Компанія Ліспостач» та ТОВ «Лібра Ком», яких єдиний комплекс будівель та споруд, де здійснюється переробка необробленої деревини та зберігання готової продукції фактично знаходяться за адресою: Київська область, Бучанський район, смт. Бородянка, вул. Вокзальна, земельна ділянка 2, земельна ділянка з кадастровим номером 3221055100:05:004:0241 та у яких можуть зберігатися: матеріальні носії інформації, в тому числі флеш-накопичувачі, карти пам`яті, жорсткі диски, оптичні диски, інші цифрові носії інформації; мобільні телефони, сім-картки, за допомогою яких фігуранти спілкуються між собою, обговорюючи злочинні наміри та дії; незаконно вирубана деревина, частково перероблена деревина, пилорами, автомобілі якими перевозиться незаконно вирубаний ліс; документи про прихід, розхід та переробку деревини; свідоцтва про укладання аукціонних угод; договори купівлі-продажу деревини та виробів з дерева; акти отримання та сплати покупцем деревини та виробів з дерева; довідки органів статистики про обсяги фактично випущеної продукції деревообробки в натуральних показниках; розписки; довіреності; документи про право власності на деревину та документи, які вказують на її походження; договори переробки деревини; блокноти; чорнові записи, які містять або можуть містити дані про здійснення злочинної діяльності, сертифікати та документи, що надавались протягом 2021-2023 років для отримання сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій; транспортні накладні з підприємств, які є лісокористувачами, з зазначенням назви продукції, розмірів та порід; специфікації - накладні (Форма-ЛГ25) до кожного документу (ТТН та ін.), в якій обсяги розписані по діаметрам та довжинам з вказанням порід; перехідні накладні на користувача, що отримує сертифікат; митні декларації та квитанції про сплату митних платежів; товаро-транспортні накладні, специфікації до них, та перехідних накладних; розрахунки потреби круглого лісу на виготовлення продукції, що буде експортована (відомість до інвойсу), картки складського обліку; акти прийому-здачі лісопродукції; комп`ютерна техніка, яка може містити відомості щодо обставин вчинення вказаних злочинів, грошові кошти одержані злочинним шляхом походження яких невідоме, а також інші речі, предмети та документи, які містять на собі сліди кримінального правопорушення та є речовими доказами у провадженні.

Відповідно до Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, єдиний комплекс будівель та споруд де здійснюється переробка необробленої деревини та зберігання готової продукції розташовані за адресою: Київська область, Бучанський район, смт. Бородянка, вул. Вокзальна, земельна ділянка 2, земельна ділянка з кадастровим номером 3221055100:05:004:0241, на праві комунальної власності належить Бородянській селищній раді.

У зв`язку з викладеним, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання, вилучення та збереження речей і документів, які мають значення для досудового розслідування та містять відомості, що можуть бути використані як докази під час досудового розслідування, виникла необхідність в проведені слідчої дії - обшуку єдиного комплексу будівель та споруд, де здійснюється переробка необробленої деревини та зберігання готової продукції, які перебувають у користуванні ТОВ «Компанія Ліспостач» та ТОВ «Лібра Ком» та знаходяться за адресою: Київська область, Бучанський район, смт. Бородянка, вул. Вокзальна, земельна ділянка 2, земельна ділянка з кадастровим номером 3221055100:05:004:0241 та прилегла територія, з метою відшукання і вилучення вищевказаних речей та документів.

Згідно ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч. 3 ст. 234 КПК України, у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням; 8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Відтак, доводи клопотання повинні бути належним чином обґрунтовані і підтверджені долученими до клопотання документами.

Аналізуючи викладене, та виходячи з обставин вчинення ймовірного злочину, так як вони викладені в клопотанні слідчого, правове обґрунтування заявленого клопотання, яке відповідає вимогам ст.ст. 233, 234 КПК України, слідчий суддя вважає, що наявні правові підстави для проведення обшуку у єдиному комплексі будівель та споруд, де здійснюється переробка необробленої деревини та зберігання готової продукції за адресою: Київська область, Бучанський район, смт. Бородянка, вул. Вокзальна, земельна ділянка 2 з кадастровим номером 3221055100:05:004:0241 та прилеглій території, який використовується ТОВ «Компанія Ліспостач» та ТОВ «Лібра Ком».

Відтак, клопотання слідчого про проведення обшуку є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

При цьому, слідчий суддя вважає, що клопотання про проведення обшуку в частині вилученнягрошових коштів одержаних злочинним шляхом походження яких невідоме, банківських карток, а також інших речей, предметів та документів, які містять на собі сліди кримінального правопорушення та є речовими доказами у провадженні, не підлягає задоволенню, оскільки органом досудового розслідування, всупереч вимогам п. 7 ч. 3 ст. 234 КПК України, в клопотанні зроблено загальне посилання про відшукання вказаних речей без зазначення їх індивідуальних ознак. У випадку вилучення вказаних предметів, які орган досудового розслідування вважатиме здобутими злочинним шляхом, останній не позбавлений можливості звернутися до слідчого судді з клопотанням про їх арешт, довівши наявність обставин, визначених ч. 2 ст. 167 КПК України.

Окрім цього, що стосується вилучення матеріальних носіїв інформації, в тому числі флеш-накопичувачів, карт-пам`яті, жорстких дисків, оптичних дисків, інших цифрових носіїв інформації; мобільних телефонів, сім-карток, за допомогою яких фігуранти спілкуються між собою, обговорюючи злочинні наміри та дії, комп`ютерної техніки, яка може містити відомості щодо обставин вчинення вказаних злочинів, то в даній частині слідчим не доведено, що їх надання разом з інформацією, що на них міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження, або якщо такі об`єкти отримані в результаті вчинення кримінального правопорушення чи є засобом або знаряддям його вчинення, а відтак підстави для вилучення вказаного майна відсутні, проте з метою забезпеченння виконання завдання кримінального провадження, слідчий суддя вбачає можливість надання представнику сторони обвинувачення зняття копії інформації з електронних носіїв інформації, на яких містяться відомості, які свідчать про вчинення кримінального правопорушення.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 107, 223, 234, 235, 309, 532, 534 Кримінального процесуального кодексу України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого в ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 про проведення обшуку під час здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні№ 12022000000001470від 28.12.2022 за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364-1, ч. 5 ст. 191 КК України - задовольнити частково.

Надати старшому слідчому в ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 , іншим слідчим групи слідчих та прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні № 12022000000001470від 28.12.2022 дозвіл на проведення обшуку у єдиному комплексі будівель та споруд, де здійснюється переробка необробленої деревини та зберігання готової продукції за адресою: Київська область, Бучанський район, смт. Бородянка, вул. Вокзальна, земельна ділянка 2 з кадастровим номером 3221055100:05:004:0241 та прилеглій території, який використовується ТОВ «Компанія Ліспостач» та ТОВ «Лібра Ком»з метою відшукання і вилучення: незаконно вирубаної деревини, частково переробленої деревина, пилорам, автомобілів якими перевозиться незаконно вирубаний ліс; документів про прихід, розхід та переробку деревини; свідоцтв про укладання аукціонних угод; договорів купівлі-продажу деревини та виробів з дерева; митних декларацій та квитанцій про сплату митних платежів; актів отримання та сплати покупцем деревини та виробів з дерева; довідок органів статистики про обсяги фактично випущеної продукції деревообробки в натуральних показниках; розписок; довіреностей; документів про право власності на деревину та документів, які вказують на її походження; договорів переробки деревини; блокнотів; чорнових записів, які містять або можуть містити дані про здійснення злочинної діяльності; сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів; транспортних накладних з підприємств, які є лісокористувачами, з зазначенням назви продукції, розмірів та порід; специфікацій - накладних (Форма-ЛГ25) до кожного документу (ТТН та ін.); товаро-транспортних накладних, специфікації до них, та перехідних накладних; розрахунків потреби круглого лісу на виготовлення продукції, що буде експортована (відомість до інвойсу); карток складського обліку; актів прийому-здачі лісопродукції;

-надати дозвіл на виявлення та зняття копії інформації з матеріальних носіїв інформації, в тому числі флеш-накопичувачів, карт-пам`яті, жорстких дисків, оптичних дисків, інших цифрових носіїв інформації; мобільних телефонів, сім-карток, за допомогою яких фігуранти спілкуються між собою, обговорюючи злочинні наміри та дії, комп`ютерної техніки, яка може містити відомості щодо обставин вчинення вказаних злочинів.

В іншій частині клопотання - відмовити.

Визначити строк дії ухвали до 07.06.2023 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення08.05.2023
Оприлюднено31.05.2024
Номер документу111180677
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —757/18491/23-к

Ухвала від 08.05.2023

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Хайнацький Є. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні