Рішення
від 19.01.2010 по справі 2-388-10
БЕРДЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №2-388/2010р.

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 січня 2010р. м.Бердянськ

Бердянський міськра йонний суд Запорізької облас ті в складі:

головуючого судді Прінь І.П .,

при секретарі Бевз О.А.,

позивача ОСОБА_1, предст авника позивача ОСОБА_2,

розглянувши у відкри тому судовому засіданні циві льну справу за позовом ОСО БА_1 до територіальної гром ади с. Луначарське в особі Лун ачарської сільської ради, КП «Бердянське районне бюро те хнічної інвентаризації», про визнання права власності на об' єкт нерухомості,

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звер нувся до суду із позовом про в изнання права власності на н ерухоме майно, посилаючись н а те, що відповідно до свідоц тва про право власності на ма йновий пай від 01.04.2009р. йому нале жить майно КСП «Зоря» на суму 18547,55 грн. В рахунок цього майнов ого паю, комісією з організац ії вирішення майнових питань і виділення майна в натурі ко лишнього КСП «Зоря», було вир ішено виділити йому в натурі комплекс будівель корівника № 222 і передано це майно по акт у приймання-передачі. Сільсь кою радою було винесено ріше ння про реєстрацію права вла сності на комплекс будівель і споруд корівника, але БТІ ві дмовляється реєструвати пр аво власності та виготовлят и будь-яку технічну документ ацію, що перешкоджає йому віл ьно користуватися і розпоряд жатися виділеним йому майно м.

У судовому засіданні позив ач та представник позивача п озов підтримали. Суду додатк ово пояснили, що ОСОБА_1 бу ли придбані майнові паї у кол ишніх членів КСП «Зоря» на за гальну суму 18547,55 грн. Луначарс ькою сільською радою 01.04.2009р. йом у було видано свідоцтво про п раво власності на майновий п ай члена КСП «Зоря» НОМЕР_1 . В рахунок цього майнового паю йому було виділене майно - корівник - інв.№222. Рішенням виконкому Луначарської сіль ської ради зазначеному об' єкту нерухомості було присво єно адресу: АДРЕСА_1. КПТІ виготовила технічний паспор т на зазначений об' єкт неру хомості. Зважаючи на те, що ко лишнє КСП «Зоря» своєчасно н е оформила право власності н а цей об' єкт, і він не має пра вовстановлюючих документів на нього, КПТІ відмовляє йом у у реєстрації права власнос ті на корівник. Просить позов задовольнити.

Представник відповідача - Л уначарської сільської ради в судове засідання не з»явивс я, в своїй заяві проти позову не заперечує, просить справу розглянути без нього.

Представник 3-ї особи КП «Бе рдянське районне бюро техніч ної інвентаризації» в судове засідання не з "явився, в свої й заяві заперечує проти задо волення позову щодо зобов' я зання здійснити реєстрацію н ерухомого майна, оскільки по зивач не є власником його май на. Просить справу розглянут и без нього.

Вислухавши пояснення учас ників процесу, вивчивши мате ріали справи, суд вважає позо в обгрунтованим і таким, що пі длягає задоволенню з наступн их підстав.

Судом встановлено, що після паювання майна і видачі серт ифікатів колишнього КСП «Зор я» позивачем були придбані м айнові паї колишніх членів К СП «Зоря» на загальну суму 18547 ,55 грн. 01 квітня 2009р. Луначарсько ю сільською радою позивачу б уло видано свідоцтво про пра во власності на майновий пай члена колективного сільськ огосподарського підприємст ва КСП «Зоря» (майновий серти фікат) серія І-ЗПБ НОМЕР_1 н а загальну суму 18547,55 грн. ( а.с.5).

Як вбачається з протоколу засідання комісії з організ ації вирішення майнових пит ань і виділу майна в натурі ві д 01.04.2009р., ОСОБА_1, який зверну вся із заявою про виділ майно вого паю в натурі, був виділен ий корівник за адресою: АДР ЕСА_1, інв.. №222 ( а.с. 6-8). Комісія п айщиків КСП «Зоря» 04.04.2009р. перед ала корівник інв..№222, ОСОБА _1, що підтверджується актом приймання передачі від 01.04.2009р . ( а.с.9-10).

Організація пайовиків не з аперечує проти права власнос ті позивача на корівник, що пі дтверджується копією свідоц тва про право власності на ма йновий пай члена колективног о сільськогосподарського пі дприємства (майновий сертифі кат) на право на майновий пай К СП «Зоря» с. Луначарське Берд янського району Запорізької області від 01.04.2009р. на ім' я поз ивача, копіями виписки з прот околу засідання комісії по п аюванню та виділу майнових п аїв в натурі, копіями акту при йому-передачі майна.

Виконком Луначарської сіл ьської ради своїм рішенням № 54 від 21.05.2009р. вирішив оформити право власності за ОСОБА_1 на об' єкт нерухомості: МТФ, інв. №222, що знаходиться в АДР ЕСА_1, зобов' язавши Бердян ське районне БТІ підготуват и свідоцтво на право власнос ті на цей об' єкт нерухомост і і провести реєстрацію прав власності на цей об' єкт ( а.с .13).

Згідно технічного паспорт а, виготовленого КП «Бердянс ьке районне бюро технічної і нвентаризації» за адресою: АДРЕСА_1 знаходиться будів ля «А» площею 1562,9 кв.м. ( а.с. 38-40).

Як вбачається з наданого Лу начарською сільською радою п ереліку майна КСП «Зоря», ная вного на момент його реорган ізації ( на 01.04.2000р.), корівник інв . № 222 належав колишньому КСП « Зоря» і знаходився на його ба лансі з грудня 1985р.

Відповідно до ч. З статті 9 За кону України «Про колективне сільськогосподарське підпр иємство» у разі виходу з підп риємства його члени мають пр аво на пай натурою, грішми або цінними паперами, відповідн о до його розміру та структур и пайового фонду або в іншій, з а згодою сторін формі.

Згідно зі ст. 391 ЦК України вл асник має право вимагати усу нення перешкод у здійсненні ним права користування та ро зпорядження своїм майном.

Відповідно до ст. 392 ЦК Україн и власник майна може пред' я вити позов про визнання його права власності, якщо це прав о оспорюється або не визнаєт ься іншою особою, а також у раз і втрати ним документа, який з асвідчує його право власност і.

Враховуючи, що позивач як вл асник свого майна не може роз порядитися своїм майном, оск ільки вищезазначене майно не мало правової реєстрації, а т акож враховуючи, що немає пер ешкод для належного оформлен ня цього майна, суд приходить до висновку про можливість в изнання права власності на м айно позивача.

На підставі викладеного, ке руючись ст. ст. 10,11,60,212-215ЦПК Україн и, ст. ст. 11,15,16,391,392 ЦК України, Закон у України «Про колективне сі льськогосподарське підприє мство», суд,-

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву зад овольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на цілий об ' єкт нерухомості ( корівник ) - будівлю літ. «А», що розташ ована за адресою: АДРЕСА_1 .

Зобов' язати КП «Бер дянське районне бюро технічн ої інвентаризації» здійснит и реєстрацію прав власності на вищезазначену будівлю за ОСОБА_1

Рішення може бут и оскаржене в апеляційному п орядку до апеляційного суду Запорізької області через Бе рдянський міськрайонний суд шляхом подачі в 10-денний стро к з дня проголошення рішення заяви про апеляційне оскарж ення і поданням після цього п ротягом 20 днів апеляційної ск арги.

Суддя І.П. Прінь

СудБердянський міськрайонний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення19.01.2010
Оприлюднено16.09.2010
Номер документу11118314
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-388-10

Ухвала від 02.06.2010

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Кулеша Л. М.

Рішення від 07.09.2010

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Глянь Сергій Іванович

Рішення від 06.08.2010

Цивільне

Розівський районний суд Запорізької області

Кущ Тетяна Миколаївна

Рішення від 19.01.2010

Цивільне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Прінь Інна Павлівна

Рішення від 21.01.2010

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Чернишов Юрій Вікторович

Рішення від 28.07.2010

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Березень Юрій Валентинович

Рішення від 07.07.2010

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Оксенюк Михайло Миколайович

Ухвала від 28.04.2010

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Куц Тетяна Олександрівна

Ухвала від 14.06.2010

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Оксенюк Михайло Миколайович

Ухвала від 11.06.2010

Цивільне

Любашівський районний суд Одеської області

Споришева Надія Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні