Рішення
від 30.05.2023 по справі 904/874/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.05.2023м. ДніпроСправа № 904/874/23

Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді Бондарєва Е.М. розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження без виклику (повідомлення) учасників справу за позовом Акціонерного товариства "ДТЕК Дніпровські електромережі" (49107, Дніпропетровська область, м. Дніпро, шосе Запорізьке, буд. 22, ідентифікаційний код 23359034) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Трейденерджи" (Харківська область, м. Харків, пр. Гагаріна, буд. 24Д, ідентифікаційний код 43589966) про стягнення 5 101,88 грн. заборгованості за послуги з розподілу електричної енергії

СУТЬ СПОРУ:

Акціонерне товариство "ДТЕК Дніпровські електромережі" звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою №б/н від 16.02.2023 про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Трейденерджи№ 5 101,88 грн. заборгованості за послуги з розподілу електричної енергії за період з липня - жовтень 2022 року.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем умов публічного договору електропостачальника про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії від 18.01.2021 щодо своєчасної та повної оплати за послуги з розподілу електричної енергії у липні - вересні 2022 року на загальну суму 5 291,16 грн. за наступними актами надання послуг з розподілу електричної енергії:

- за липень 2022 року №250160103188 на суму 1 537,81 грн.;

- за серпень 2022 року №250100110587 на суму 1 488,93 грн.;

- за вересень 2022 року №250180118427 на суму 1 539,69 грн.;

- за жовтень 2022 року №250100127301 на суму 724,73 грн.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 22.02.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі №904/874/23, справу вирішено розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без виклику (повідомлення) учасників за наявними в матеріалах справи документами.

Поштове відправлення на адресу відповідача, в якому містилась ухвала суду від 22.02.2023, завчасно направлено відповідачу на його адресу зазначену у позовній заяві, в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, що підтверджується відміткою канцелярії суду на звороті такої ухвали.

Ухвала про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі, яка направлялась за адресою відповідача повернулась до суду з поштовою відміткою "адресат відсутній за вказаною адресою".

За визначенням п. 5 ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України, днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

З урахуванням вищенаведених обставин, суд дійшов висновку щодо належного повідомлення відповідача про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі №904/874/23.

Приймаючи до уваги, що відповідач у строк, встановлений ч.1 ст.251 Господарського процесуального кодексу України та ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 22.02.2023, не подав до суду відзиву на позов, а відтак не скористався наданим йому процесуальними правами, справа може бути розглянута за наявними у ній документами відповідно до ч.2 ст.178 Господарського процесуального кодексу України.

Враховуючи достатність часу, наданого учасникам справи для подання доказів, приймаючи до уваги принципи змагальності та диспозитивної господарського процесу, закріплені у статті 129 Конституції України та статтях 13, 14, 74 Господарського процесуального кодексу України, суд вважає, що господарським судом, в межах наданих йому повноважень, створені належні умови учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених Господарським процесуальним кодексом України, висловлення своєї правової позиції у спорі та надання відповідних доказів.

Відповідно до ч.5 ст.252 Господарського процесуального кодексу України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше.

При розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи - також заслуховує їх усні пояснення (частина 8 статті 252 Господарського процесуального кодексу України).

Згідно з частиною 4 статті 240 Господарського процесуального кодексу України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши надані докази в їх сукупності, господарський суд,

ВСТАНОВИВ:

Між Акціонерним товариством "ДТЕК Дніпровські електромережі" (далі - позивач, оператор системи розподілу) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Трейденерджи" (далі - відповідач, постачальник електричної енергії), відповідно до пункту 2.1.1 Правил роздрібного ринку електричної енергії, укладено публічний договір електропостачальника про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії) (далі - договір), умовами пункту 1.1. якого визначено, що вказаний договір електропостачальника про надання послуг з розподілу електричної енергії є публічним договором приєднання, який встановлює порядок та умови розподілу електричної енергії споживачем електропостачальника (далі - постачальник) як послуги оператора системи розподілу. Укладається сторонами з урахуванням статей 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України шляхом приєднання постачальника до умов договору.

Вказаний договір укладено шляхом направлення Товариством з обмеженою відповідальністю "Трейденерджи" на адресу АТ "ДТЕК Дніпровські електромережі" заяви-приєднання від 18.01.2021 до умов договору електропостачальника про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії.

Договір було пролонговано на 2022 рік, про що свідчать копії банківських виписок відповідно до яких відповідач оплачував позивачу послуги з розподілу електричної енергії у 2022 році.

Спірний договір є типовим, останній затверджений додатком 4 до Правил роздрібного ринку електричної енергії. Умови договору є однаковими для всіх електропостачальників та розроблені відповідно до Закону України "Про ринок електричної енергії" та Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених Постановою Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 312 від 14.03.2018 (далі ПРРЕЕ) (пункт 1.2. договору).

Доказів розірвання чи визнання недійсним вказаного договору сторонами суду не надано.

Розділом 2 договору визначений предмет договору та вказано, що оператор системи надає послуги з розподілу/передачі електричної енергії за сукупністю споживачів, які входять до групи постачальника, згідно з реєстром за ЕІС-кодами споживачів та їх точками вимірювання. Реєстр ведеться Оператором системи розподілу в електронному вигляді. Оператор системи розподілу забезпечує надання послуг з розподілу в обсязі, необхідному та достатньому для виконання постачальником функцій відповідного суб`єкта роздрібного ринка електричної енергії, та надання інших послуг, зокрема, підключення, відключення споживачів (пункт 2.1. договору).

Так, позивачем було здійснено розподіл електричної енергії Товариству з обмеженою відповідальністю "Трейденерджи" у липні - жовтні 2022 року за ЕІС-кодами споживачів ТОВ "Трейденерджи", на підтвердження чого до матеріалів справи залучена роздруківка електронного реєстру ЕІС-кодами споживачів ТОВ "Трейденерджи", зі змісту якої вбачається, що споживачами відповідача на території Дніпропетровської області є підприємства, установи та організації, діяльність яких фінансується з державного та комунального бюджетів, такі, як Комунальний заклад "Верхівцевський психоневрологічний інтернат" Дніпропетровської обласної ради, Управління соціального захисту населення Кам`янської районної державної адміністрації Дніпропетровської області, Комунальний заклад "Академічний ліцей №15" Кам`янської міської ради, Комунальний заклад "Ліцей №5 ім. Г. Романової", Комунальний заклад "Ліцей інформаційних технологій" Кам`янської міської ради та інші.

Згідно з пунктом 2.2. договору постачальник здійснює придбання та оплату послуг з розподілу електричної енергії згідно з умовами глави 3 договору за сукупністю споживачів постачальника, які згідно з умовами договорів про постачання електричної енергії (комерційних пропозицій постачальника) здійснюють оплату послуг з розподілу електричної енергії у складі вартості (ціни) електричної енергії постачальника, та інших послуг Оператора системи розподілу згідно з Порядком розрахунків, який є додатком 2 до договору.

Положеннями пункту 3.2. договору визначено, що вартість договору складає вартість послуг з розподілу електричної енергії за сукупністю споживачів постачальника, яким, згідно з умовами договорів про постачання електричної енергії (комерційних пропозицій постачальника), послуги з розподілу електричної енергії придбаває постачальник, та вартість інших послуг згідно з договором.

Розрахунковим періодом для цілей договору є календарний місяць (пункт 3.3. договору).

Відповідно до пункту 3.5. договору оплата послуг з розподілу електричної енергії здійснюється постачальником на поточний рахунок Оператора системи розподілу.

Розділом 4 договору визначені зобов`язання сторін. Так, пунктом 4.2. договору, зокрема, передбачено, що постачальник зобов`язується здійснювати придбання та оплату послуг з розподілу електричної енергії у повному обсязі згідно з умовами глави 3 договору за сукупністю споживачів постачальника, яким згідно з умовами договорів про постачання електричної енергії (комерційних пропозицій постачальника) оплату (придбання) послуг з розподілу електричної енергії забезпечує постачальник, та інших платежів, необхідність яких випливає з умов договору.

Пунктом 10.1 договору визначено, що додатком 2 до договору є "Порядок розрахунків".

За умовами додатку 2 "Порядок розрахунків" до договору постачальника про надання послуг з розподілу/передачі електроенергії постачальник оплачує послугу з розподілу Оператору системи розподілу, якщо, згідно з умовами договору про постачання, оплату послуги з розподілу забезпечує постачальник. Вартість послуг Оператора системи розподілу за договором для постачальника визначається на підставі обсягів електричної енергії і тарифів на розподіл електроенергії Оператора системи розподілу на відповідних класах напруги, що затверджені Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг України (далі - НКРЕКП). На вартість послуг з розподілу електричної енергії нараховується податок на додану вартість відповідно до законодавства України (пункт 1 додатку 2).

Згідно з пунктом 5.7 додатку 2 до договору остаточна вартість послуг з розподілу визначається Оператором системи розподілу на підставі місячних обсягів надання послуги з розподілу Постачальнику за класами напруги та відповідними тарифами.

Оплата послуг з розподілу електроенергії здійснюється виключно в грошовій формі на підставі виставлених Оператором системи розподілу рахунків, крім розрахунків, проведених відповідно до пункту 6 вказаного додатку (п. 5.8 додатку 2 до договору).

Відповідно до пункту 5.9. додатку 2 до договору остаточний розрахунок за надані послуги постачальник здійснює в розрахунковому місяці на підставі Акта наданих послуг, отриманого від Оператора системи розподілу до 14-го (включно) числа місяця, наступного за розрахунковим.

Пунктом 5.10. додатку 2 до договору передбачено, що у разі наявності у постачальника зауважень до Акта наданих послуг (при наявності розбіжностей), наданого Оператором системи, постачальник повідомляє про це Оператора системи розподілу, а остаточний розрахунок за розподілену електричну енергію здійснюється постачальником до 14-го числа (включно) місяця, наступного за розрахунковим, у розмірі, визначеному в наданому Оператором системи розподілу Акті наданих послуг, з подальшим коригуванням сплачених коштів після врегулювання розбіжностей.

За підсумками розрахункового періоду складається та підписується кожною стороною договору Акт надання послуги з розподілу електричної енергії та інші необхідні документи. (пункт 10 додатку 2 до договору).

За умовами пункту 11 додатку 2 до договору Оператор системи розподілу надсилає постачальнику електронною поштою (або за письмовим зверненням постачальника іншим прийнятним для сторін засобом комунікації) до 12-го числа (включно) місяця, наступного за розрахунковим, Акт надання послуги з розподілу електричної енергії.

Оператор системи розподілу до 15 числа (включно) місяця, наступного за розрахунковим, надсилає постачальнику поштою (або за письмовим зверненням постачальника іншим прийнятним для сторін засобом комунікації) Акт надання послуги з розподілу електричної енергії, підписаний зі свого боку, у двох примірниках (пункт 12 додатку 2 до договору).

Пунктом 13 додатку 2 до договору визначено, що постачальник в 3-денний термін після отримання Акту надання послуги з розподілу електричної енергії зі свого боку підписує його у двох примірниках та надсилає Оператору системи розподілу один примірник поштою (або за письмовим зверненням постачальника іншим прийнятним для сторін засобом комунікації).

З матеріалів справи вбачається, що на виконання умов договору 24.10.2022 та 26.12.2022 позивачем, на адресу відповідача, були направлені копії Актів надання послуг з розподілу електричної енергії:

- за липень 2022 року №250160103188 від 31.07.2022 у обсязі 1 636 кВт*год;

- за серпень 2022 року №250100110587 від 31.08.2022 у обсязі 1 584 кВт*год;

- за вересень 2022 року №250180118427 від 30.09.2022 у обсязі 1 638 кВт*год;

- за жовтень 2022 року №250100127301 від 31.10.2022 у обсязі 771 кВт*год.

та Рахунків на загальну суму 5 101,88 грн.:

- №250160103188 від 31.07.2022 на суму 1 537,81 грн., сплачено 189,28 грн., до сплати - 1 348,53 грн.;

- №250100110587 від 31.08.2022 на суму 1 488,93 грн.;

- №250180118427 від 30.09.2022 на суму 1 539,69 грн.;

- №250100127301 від 31.10.2022 на суму 724,73 грн.

Повторно 20.01.2023 на адресу відповідача засобами поштового зв`язку цінним листом з описом вкладення позивачем було направлено на адресу відповідача копії вказаних Актів надання послуг з розподілу електричної енергії та Рахунків, на підтвердження чого до матеріалів справи залучено фіскальний чек та опис поштового вкладення АТ "Укрпошта" від 24.10.2022. Відповідно до трекінгу Укрпошти поштове відправлення №5000801739502 - 07.02.2023 повернуто за зворотною адресою за закінченням встановленого терміну зберігання.

Станом на 16.02.2023 позивачем від відповідача не отримано ані підписаного відповідачем примірнику Актів надання послуг з розподілу електричної енергії, ані оплати за послуги з розподілу електроенергії, які надані споживачам за липень - жовтень 2022 року, ані заперечень до Актів надання послуг з розподілу електричної енергії.

У той же час, умовами договору передбачено, що у разі наявності у постачальника зауважень до Акта наданих послуг (при наявності розбіжностей), наданого Оператором системи, постачальник повідомляє про це Оператора системи розподілу, а остаточний розрахунок за розподілену електричну енергію здійснюється постачальником до 14-го числа (включно) місяця, наступного за розрахунковим, у розмірі, визначеному в наданому Оператором системи розподілу Акті наданих послуг, з подальшим коригуванням сплачених коштів після врегулювання розбіжностей (пункт 5.10. додатку 2 до договору).

Якщо постачальник не надішле у зазначений термін оператору системи розподілу підписаний зі свого боку акт наданих послуг з розподілу електричної енергії, то з наступного розрахункового місяця після виконання дій у відповідності до даного пункту вступає в силу такий порядок: Оператор системи розподілу надсилає постачальнику поштою до 12-го числа місяця, наступного за розрахунковим, акт надання послуги з розподілу електричної енергії, не підписаний зі свого боку. постачальник підписує Акт у 2-х примірниках і направляє їх на адресу Оператора системи розподілу. Оператор системи розподілу в 3-денний термін після отримання актів зі свого боку підписує їх у 2-х примірниках та надсилає постачальнику один примірник поштою. такий порядок зберігається до повернення Оператору системи розподілу всіх Актів, які були направлені на адресу постачальника (пункт 14 додатку 2 до договору).

Таким чином, позивачем були у повному обсязі виконані умови договору щодо належного повідомлення відповідача про погодження та оплату наданих послуг з розподілу електричної енергії за липень - жовтень 2022 року, у той час як відповідачем зобов`язання за договором щодо виконання порядку погодження наданих позивачем послуг були порушені та виконані не були.

Так, відповідно до пункту 5.9. додатку 2 до договору остаточний розрахунок за надані послуги постачальник здійснює в розрахунковому місяці на підставі Акта наданих послуг, отриманого від Оператора системи розподілу до 14-го (включно) числа місяця, наступного за розрахунковим.

В порушення умов договору, відповідач отримані послуги з розподілу електричної енергії за липень - жовтень 2022 року не оплатив, внаслідок чого у відповідача утворилась заборгованість перед позивачем в сумі 5 101,88 грн., що є причиною спору.

Щодо підсудності даної справи суд зазначає таке.

Пунктом 5 частини 1 статті 29 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що позови у спорах, що виникають з договорів, в яких визначено місце виконання або виконувати які через їх особливість можна тільки в певному місці, можуть пред`являтися також за місцем виконання цих договорів.

Враховуючи ту обставину, що договір постачальника про надання послуг з розподілу електричної енергії, укладений між позивачем і відповідачем, може виконуватися лише у певному місці - у місці ведення позивачем ліцензованої господарської діяльності з розподілу електричної енергії - тільки у Дніпропетровській області, а також знаходження у цьому регіоні електромережі позивача та об`єктів споживача (відповідача по справі), керуючись положеннями статті 29 Господарського процесуального кодексу України, позов підсудний Господарському суду Дніпропетровської області, оскільки у даному випадку розглядається за місцем виконання договору постачальника про надання послуг з розподілу електричної енергії.

Предметом доказування у даній справі є обставини, пов`язані з наявністю підстав для оплати послуг з розподілу електричної енергії, порядок та строки надання послуг, факт надання та передачі послуг споживачу, загальна вартість наданих послуг, настання строку їх оплати, наявність часткової чи повної оплати, допущення прострочення оплати наданих послуг.

Згідно з пунктом 1 частини 2 статті 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов`язків є договори та інші правочини.

Частиною 1 статті 530 Цивільного кодексу України передбачено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

В силу статей 525, 526 Цивільного кодексу України та статті 193 Господарського кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до закону, інших правових актів, умов договору та вимог зазначених Кодексів, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно зі статтею 599 Цивільного кодексу України зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Відповідно до статті 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно зі статтею 612 Цивільного кодексу України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до частини 2 статті 193 Господарського кодексу України кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Крім того, згідно зі статтею 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Враховуючи вказане, з огляду на положення пункту 5.9. додатку 2 до договору, строк оплати отриманих послуг з розподілу електричної енергії у період з липня - жовтень 2022 року за актами надання послуги з розподілу електричної енергії на загальну суму 5 101,88 грн. є таким, що настав.

При цьому, в матеріалах справи відсутні будь-які докази щодо заперечень відповідача стосовно строку та якості наданих позивачем у спірний період послуг з розподілу електричної енергії. Отже, позивачем дотримано вимоги договору в частині виконання його зобов`язань за договором.

Слід також зазначити, що відповідно до частини 1 статті 13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін.

Пункт 3 частини 2 статті 129 Конституції України визначає одним із принципів судочинства змагальність сторін та свободу в наданні ними своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості. Згідно з частинами 1, 3 статті 74, частиною 1 статті 77 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Отже, обов`язок із доказування слід розуміти як закріплену в процесуальному та матеріальному законодавстві міру належної поведінки особи, що бере участь у судовому процесі, із збирання та надання доказів для підтвердження свого суб`єктивного права, що має за мету усунення невизначеності, яка виникає в правовідносинах у разі неможливості достовірно з`ясувати обставини, які мають значення для справи.

Доказів на підтвердження оплати наданих позивачем послуг з розподілу електричної енергії за липень - жовтень 2022 року на суму 5 101,88 грн. відповідач не надав, доводи позивача щодо наявності боргу, шляхом надання належних доказів, не спростував.

Враховуючи зазначені норми чинного законодавства України та обставини справи, господарський суд вважає, що вимоги позивача є обґрунтованими та доведеними належними доказами, у зв`язку з чим підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України, витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача; стягненню з відповідача на користь позивача підлягають 2 684,00 грн. витрат по сплаті судового збору.

Керуючись статтями 2, 3, 20, 73 - 79, 86, 91, 129, 233, 236 - 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов Акціонерного товариства "ДТЕК Дніпровські електромережі" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Трейденерджи" про стягнення 5 101,88 грн. заборгованості за послуги з розподілу електричної енергії задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Трейденерджи" (Харківська область, м. Харків, пр. Гагаріна, буд. 24Д, ідентифікаційний код 43589966) на користь Акціонерного товариства "ДТЕК Дніпровські електромережі" (49107, Дніпропетровська область, м. Дніпро, шосе Запорізьке, буд. 22, ідентифікаційний код 23359034) 5 101,88 грн. заборгованості за послуги з розподілу електричної енергії та витрати зі сплати судового забору у розмірі 2 684,00 грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду може бути оскаржене протягом двадцяти днів з дня підписання рішення, шляхом подання апеляційної скарги до Центрального апеляційного господарського суду.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Е.М. Бондарєв

Дата ухвалення рішення30.05.2023
Оприлюднено31.05.2023

Судовий реєстр по справі —904/874/23

Судовий наказ від 22.06.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бондарєв Едуард Миколайович

Рішення від 30.05.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бондарєв Едуард Миколайович

Ухвала від 22.02.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бондарєв Едуард Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні