Рішення
від 29.05.2023 по справі 548/472/23
ХОРОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 548/472/23

Провадження №2/548/235/23

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29.05.2023 року м. Хорол

Хорольський районний суд Полтавської області у складі головуючого судді Коновод О.В., з участю секретаря судового засідання Манжос Т.В.,

розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Хорол справу за цивільним позовом Акціонерного товариства "ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО" до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем Правил роздрібного ринку електричної енергії ,-

УСТАНОВИВ :

АТ «Полтаваобленерго» звернулась до суду із згаданим позовом, в якому прохає стягнути з відповідачів вартість електричної енергії,не облікованої внаслідок порушення споживачем правил роздрібного ринку електричної енергії у сумі 2 922, 96 грн та понесені судові витрати у сумі 2684 грн.

Заявлений позов вмотивований тим, що у Споживачів Відповідачів по справі, у присутності ОСОБА_3 , проживаючої у будинку ОСОБА_1 , 29 січня 2022 року при перевірці працівниками Хорольської дільниці Лубенської об`єднаної філії АТ "ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО" дотримання споживачами Правил, був виявлений факт їх порушення у приватному будинку в АДРЕСА_1 . Споживачі підключені до мережі електропостачання за наступними даними: ПС-35-110(150), ПС Андреевка 35/10 кВ ЛЕП Фідер "Дубово" комірка 13, КТП-126, опора №86.

Документ про належність будинку ОСОБА_1 відсутній. Мається довідка з Штомпелівського старостинського округу від 05.09.2022 року №15.10-11/101 з підтвердженням того, що будинок належить ОСОБА_1 , і що ОСОБА_2 проживає у цьому будинку.

29.01.2022 року при перевірці працівниками Хорольської філії АТ «Полтаваобленерго» дотримання споживачами Правил роздрібного ринку електричної енергії, був виявлений факт порушення ПРРЕЕ за адресою АДРЕСА_1 , а саме: «самовільне підключення струмоприймачів до електричної мережі оператора системи поза розрахунковим засобом обліку з порушенням схеми обліку. Самовільне підключення виконане відкрито дротом від ізоляторів вводу на окрему розетку до електроплити, що призвело до несанкціонованого відбору електроенергії. Самовільне підключення включено відкрито, при контрольному огляді можливість виявити існувала. При включенні навантаження лічильний механізм ел.лічильника не враховує електроенергію. Споживачу порушення продемонстровано».

АТ «Полтаваобленерго» в особі Хорольської філії, на підставі приєднання до умов договору про надання послуг з розподілу електричної енергії шляхом підписання споживачем заяви-приєднання до договору про надання послуг з розподілу електричної енергії, на умовах діючого договору про користування електричної енергії та проведенням оплати за рахунком січня 2019 року, оплатою за наступними періодами, а також на тих підставах, що вони продовжували споживати електричну енергію,постачає електроенергію за адресою: АДРЕСА_2 . 31.08.2022 року у споживача ОСОБА_4 на об`єкті за адресою: АДРЕСА_1 при проведенні рейдових заходів щодо обстеження технічного стану засобу обліку, дооблікових кіл електричних мереж та перевірки працівниками Хорольської філії АТ «Полтаваобленерго» дотримання споживачем ПРРЕЕ був виявлений факт їх порушення, а саме: порушено п 1.2.1, п.2.3.1, п.5.5.5.1, п.8.2.4 ПРРЕЕ, п.6.1 розділ 5 ККОЕЕ, п. 11.9.1., п. 11.9.2 КРС - «самовільне підключення струмоприймачів до електричної мережі оператора системи поза розрахунковим засобом обліку з порушенням схеми обліку. Самовільне підключення виконане відкрито дротом від ізоляторів вводу на окрему розетку до електроплити, що призвело до несанкціонованого відбору електроенергії. Самовільне підключення включено відкрито, при контрольному огляді можливість виявити існувала. При включенні навантаження лічильний механізм ел.лічильника не враховує електроенергію. Споживачу порушення продемонстровано».

Порушення було зафіксоване працівниками Хорольської філії АТ «Полтаваобленерго» шляхом письмового оформлення бланку Акту про порушення №004438 від 29.01.2022 року в двох екземплярах. Згідно розрахунку обсягу та вартості електроенергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем Правил роздрібного ринку електричної енергії доданого до акту №004438 від 29.01.2022 року, вартість електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем ПРРЕЕ складає 2922,96 грн. Споживач після засідання комісії не звертався до ОРС. На претензії, що направлялися споживачу відповідь не надходила.

У зв`язку з вищевикладеним позивач прохає стягти з відповідачів на користь АТ «Полтаваобленерго» 2922,96 грн заборгованості за необліковану електричну енергію, внаслідок порушення споживачем Правил роздрібного ринку електричної енергії та судовий збір у розмірі 2684 грн.

Ухвалою Хорольського районного суду Полтавської області від 20.03.2023 року відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження.

В судове засідання представник позивача не з`явився, подав клопотання про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримав в повному обсязі, не заперечує проти заочного розгляду.

Відповідачі в судові засідання не з`явилися. Про час, дату та місце розгляду справи повідомлялися належним чином, причин неявки суду не повідомили, заяви про розгляд справи без їх участі до суду не надходило.

Відповідно до ч.1ст. 280 ЦПК України суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; відповідач не подав відзив; позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

За відсутності учасників процесу розгляд цивільної справи здійснено в порядку ч. 2 ст. 247 ЦПК України без фіксації судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши, відповідно до ст. 89, 263 ЦПК України, докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів, вважає позов таким, що підлягає задоволенню.

Згідно ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Відповідно до ч.2.3 ст.12 ЦПК України учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх видів процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести ті обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до статті 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

У відповідності до ст. ст. 76-83 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи…Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень…Достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи…Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях … Обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників.

Відповідно до ст.3 Закону України "Про електроенергетику" відносини, пов`язані з виробництвом, передачею, розподілом, постачанням і використанням енергії, а також з централізованим диспетчерським (оперативно-технологічним) управлінням, регулюються цим Законом та іншими нормативно-правовими актами.

Згідно положень ст.26 Закону споживач енергії несе відповідальність за порушення умов договору з енергопостачальником та правил користування електричною і тепловою енергією та виконання приписів державних інспекцій з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії згідно із законодавством України.

Відповідно до ст.27 Закону правопорушення в електроенергетиці тягне за собою встановлену законодавством України цивільну, адміністративну і кримінальну відповідальність.

Правопорушеннями в електроенергетиці є крадіжка електричної і теплової енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики і споживання енергії без приладів обліку; порушення правил користування енергією.

«Правила користування електричною енергією для населення» втратили чинність 11.06.2018 року. На момент вчинення і виявлення у відповідача порушення, діяли «Правила роздрібного ринку електричної енергії» у редакції від 01.01.2022 р.

За п. 4 Постанови Регулятора від 14.03.2018 року за №312, у період з дати отримання ліцензії на провадження господарської діяльності з розподілу електричної енергії до 01 грудня 2018 року операторам систем розподілу (далі - ОСР) необхідно укласти договори про надання послуг з розподілу електричної енергії, які укладаються зі споживачем, з усіма споживачами, електроустановки яких приєднані на території діяльності ОСР. Договір розробляється ОСР на основі істотних умов, визначених Кодексом систем розподілу, затвердженим постановою НКРЕКП від 14 березня 2018 року № 310, та форми, встановленої Правилами, і розміщується на сайті ОСР, у засобах масової інформації і в пунктах обслуговування споживачів ОСР. Договір вважається укладеним з дати підписання споживачем заяви - приєднання до договору про надання послуг з розподілу електричної енергії, яка повертається споживачем на адресу ОСР, та/або сплати за рахунком (квитанцією), та/або з дати, указаної у заяві-приєднанні, якщо споживач протягом указаного в заяві-приєднанні терміну не звернувся до ОСР із запереченнями щодо укладення договору в цілому або щодо окремих умов договору та спожив будь-який обсяг електричної енергії.

Договір вважається укладеним з дати підписання споживачем заяви - приєднання до договору про надання послуг з розподілу електричної енергії, яка повертається споживачем на адресу ОСР, та/або сплати за рахунком (квитанцією), та/або з дати, указаної у заяві-приєднанні, якщо споживач протягом указаного в заяві-приєднанні терміну не звернувся до ОСР із запереченнями щодо укладення договору в цілому або щодо окремих умов договору та спожив будь-який обсяг електричної енергії.

Відповідач по справі приєднався до умов договору про надання послуг з розподілу електричної енергії на умовах діючого договору про користування електричною енергією, шляхом сплати за рахунком за січень 2019 року, а також на тих підставах, що він продовжував споживати електричну енергію.

На момент перевірки 29.01.2022 р. дотримання споживачами ПРРЕЕ рейдовою бригадою у складі інженера ОСОБА_5 , контролера ГТА ОСОБА_6 , електромонтера-водія ОСОБА_7 було виявлено порушення Правил Відповідачем.

За пп. 5 п. 7.1 публічного «Договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії» (далі Договір) (копія договору додається), оператор системи розподілу скорочено ОСР, тобто Позивач по справі, має право вимагати від споживачів відшкодування збитків, завданих порушеннями, допущеними споживачами під час користування електричною енергією, а за пп.6 п. 7.1 цього ж Договору, Позивач має право контролювати додержання споживачами вимог ПРРЕЕ, і у відповідності до пп.7 цього згаданого Договору складати акти про невідповідність їх дій (бездіяльності) умовам Договору, та притягувати до відповідальності за порушення вимог законодавства України в електроенергетиці. За п.8.6 Договору, у разі порушення розрахункового обліку з вини споживача, споживач сплачує Оператору системи розподілу вартість не облікованої електричної енергії, визначену відповідно до вимог ПРРЕЕ.

Так як 11.06.2017 року був прийнятий Закон України «Про ринок електричної енергії»(далі Закон), за яким було змінено засади регулювання взаємовідносин між споживачами електричної енергії (фізичними особами, фізичними особами-підприємцями та юридичними особами) з електропостачальниками, операторами систем розподілу та іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії, АТ «Полаваобленерго» набуло статусу оператора систем розподілу, а постачальником електричної енергії Споживач обрав ТОВ «Полтаваенергозбут». При цьому, на виконання пункту 13 розділу ХVII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону, оператори систем розподілу у разі відокремлення є правонаступниками в частині прав та обов`язків, зокрема пов`язаних із провадженням діяльності з постачання електричної енергії за регульованим тарифом та із провадженням діяльності з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електромережами за договорами на постачання електричної енергії та про користування електричною енергією. При цьому, договір про користування електроенергією втратив свою чинність з 01.01.2019 року, оскільки Позивач набув статусу ОСР, і розпочав надавати послуги за умовами публічного «Договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії». Позивач надає Суду договір із Споживачем про користування електроенергією для підтвердження договірних відносин між сторонами з 2017року.

Пункт 8.4.2. Правил вказує, що у разі виявлення представниками оператора (Позивача) системи пошкоджень чи зриву пломб та/або індикаторів, установлених у місцях, указаних в акті про пломбування, або пошкоджень відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження розрахункових засобів вимірювальної техніки, явних ознак втручання в параметри розрахункових засобів вимірювальної техніки з метою зміни їх показів, самовільних підключень до електричних мереж розрахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до порядку, визначеного главою 8.4 цього розділу Правил.

За п. 8.2.5 Правил, у редакції, що діяла на момент винекнення спірних правовідносин, вказано, що у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів безоблікового споживання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача (представника споживача) або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи), оформлюється акт про порушення згідно з формою, наведеною вдодатку 9до цих Правил.

Судом встановлено, що позивач надає послуги з розподілу електроенергії до житлового будинку споживача за адресою по АДРЕСА_1 ( особовий рахунок № НОМЕР_1 ).

29.01.2022 року у споживача на об`єкті за адресою: АДРЕСА_1 при проведенні рейдових заходів щодо обстеження технічного стану засобу обліку, дооблікових кіл електричних мереж та перевірки працівниками Хорольської філії АТ «Полтаваобленерго» дотримання споживачем ПРРЕЕ був виявлений факт їх порушення, а саме: порушено п 1.2.1, п.2.3.1, п.5.5.5.1, п.8.2.4 ПРРЕЕ, п.6.1 розділ 5 ККОЕЕ, п. 11.9.1., п. 11.9.2 КРС - «самовільне підключення струмоприймачів до електричної мережі оператора системи поза розрахунковим засобом обліку з порушенням схеми обліку. Самовільне підключення виконане відкрито дротом від ізоляторів вводу на окрему розетку до електроплити, що призвело до несанкціонованого відбору електроенергії. Самовільне підключення включено відкрито, при контрольному огляді можливість виявити існувала. При включенні навантаження лічильний механізм ел.лічильника не враховує електроенергію. Споживачу порушення продемонстровано».

На місці виявлення порушення, у присутності ОСОБА_2 правопорушення було зафіксовано згідно п.8.2.5. ПРРЕЕ, оформлено Акт про порушення №004438 від 29.01.2022 року, який складений у двох примірниках.

До Акту про порушення на підтвердження доказів виявленого порушення, під час оформлення Акту №004438 , представниками оператора системи були зроблені фото, складена Схема електропостачання споживача та Схема підключення приладу обліку споживача, вилучено речові докази.

Акт №004438 про порушення Правил був призначений до розгляду на 16 лютого 2022 року до розгляду на комісії з розгляду актів, що утворена ОСР і складається з його уповноважених представників.

На засідання комісії не прибула ОСОБА_2 , про що мається відмітка у «Протоколі засідання комісії з розгляду акту про порушення споживачем ПРРЕЕ №004438» від 16.02.202 року (далі Протокол, а його копія додається).

ОСОБА_2 на момент складення Акту проживав у даному помешканні, про що надаємо довідку Штомпелівського старостинського округу від 05.09.2020 р. №15.10-11/99.

Відповідно до п.8.2.6 Правил, на підставі акта про порушення уповноваженими представниками оператора системи під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг необлікованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків.

Рішення комісії було оформлено «Протоколом засідання комісії з розгляду Актів про порушення» від 16.02.2022 р.

Згідно розрахунку, відповідачу до сплати нараховано вартість електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем Правил на суму 2922,96 грн.

Відповідно до пункту 3 Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами ПКЕЕ, затвердженої Постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України №562 від 04.05.2006р. вартість необлікованої електричної енергії розраховується на підставі акту про порушення, який складається відповідно до передбаченої ПКЕЕН процедури.

Відповідно до частини першої статті 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно з частинами першою та другою статті 614 ЦК України особа, яка порушила зобов`язання, несе відповідальність за наявності її вини (умислу або необережності), якщо інше не встановлено договором або законом. Особа є невинуватою, якщо вона доведе, що вжила всіх залежних від неї заходів щодо належного виконання зобов`язання.

Відсутність своєї вини доводить особа, яка порушила зобов`язання.

У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом (частина перша статті 611 ЦК України).

Відносини з приводу постачання фізичним особам електричної енергії регулюються статтею 714 ЦК України, статтями 24-27 Закону України «Про електроенергетику», Правилами та Методикою визначення обсягу та вартості електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затвердженою постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 04 травня 2006 року № 562.

Частиною 4 статті 26 Закону України «Про електроенергетику» передбачено, що споживач електроенергії несе відповідальність згідно із законодавством за порушення умов договору та Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до частин другої, третьої статті 27 Закону України «Про електроенергетику» правопорушення в електроенергетиці тягне за собою встановлену законодавством України цивільну, адміністративну і кримінальну відповідальність. Правопорушеннями в електроенергетиці є, зокрема, крадіжка електричної і теплової енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики і споживання енергії без приладів обліку.

Згідно пункту 8.4.2. Правил роздрібного ринку електричної енергії ,у разі виявлення представниками оператора системи пошкоджень чи зриву пломб та/або індикаторів, установлених у місцях, указаних в акті про пломбування, або пошкоджень відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження розрахункових засобів вимірювальної техніки, явних ознак втручання в параметри розрахункових засобів вимірювальної техніки з метою зміни їх показів, самовільних підключень до електричних мереж розрахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до порядку, визначеного главою 8.4 цього розділу Правил.

За п. 8.2.5 Правил, у редакції, що діяла на момент винекнення спірних правовідносин, вказано, що у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів безоблікового споживання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача (представника споживача) або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи), оформлюється акт про порушення згідно з формою, наведеною в додатку 9 до цих Правил.

Відповідно до п.8.2.6 Правил, на підставі акту про порушення уповноваженими представниками оператора системи під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг необлікованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків.

Позивачем 16.02.2022 року за результатами розгляду Акту на засіданні комісії встановлено причетність споживача до порушення Правил та зазначено відомості щодо обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, комісією проведено «Розрахунок визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами ПРРЕЕ» у формі додатку до Протоколу засідання комісії №004438 у відповідності до вимог Розділу 8.4 Правил.

Згідно п. 8.4.1. Правил, ОСР визначає обсяг та вартість електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення цих Правил та/або виявлення фактів безоблікового споживання електричної енергії, самовільного підключення до об`єктів електроенергетики і споживання електричної енергії без засобів вимірювальної техніки, відповідно до вимог глави 8.4 Правил.

Відповідно пп.7 п. 8.4.2. Правил, визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії здійснюється оператором системи на підставі акту про порушення, складеного у порядку, визначеному цими Правилами, у разі виявлення самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електромережі, що не є власністю оператора системи, з порушенням схеми обліку.

За п. 8.4.6. Правил, у разі виявлення у споживача порушень, зазначених у підпунктах 6-8 пункту 8.4.2 цієї глави, положення цієї глави застосовуються за умови виявлення місця підключення до відповідних мереж, про що зазначається в акті про порушення та позначається на схемі (крім випадків, передбачених цим пунктом).

У статті 317 ЦК України встановлено, що власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

На зміст права власності не впливають місце проживання власника та місцезнаходження майна.

Згідно із пунктом 4 Порядку визначення розміру і відшкодування збитків, завданих енергопостачальнику внаслідок викрадення електричної енергії, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08 лютого 2006 року № 122, розмір збитків, завданих енергопостачальнику, розраховується відповідно до оформленого акту про виявлене порушення та згідно з Методикою.

Відповідно до пункту 3.1 розділу 3 Методики вона застосовується на підставі акту про порушення, складеного з урахуванням вимог ПРРЕЕ, та в разі виявлення порушень ПРРЕЕ, зокрема, самовільного підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі поза засобами обліку електричної енергії.

Відповідно до частини першої статті 714 ЦК України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

З системного аналізу встановлених при розгляді цієї справи фактичних обставин та вищенаведених норм законодавства слідує, що дії відповідача при проведенні відповідної перевірки споживання позивачами електроенергії та подальшому нарахуванні збитків були правомірними, тобто відповідачем не було допущено порушення вимог профільного законодавства.

Аналогічні висновки містяться в Постанові Верховний Суду у справі № 731/370/17 від 10.06.2019 року.

Суд вважає, що позивачем доведено факт використання необлікованої електроенергії за адресою: АДРЕСА_1 , а тому нараховані збитки підлягають стягненню.

При цьому, у свою чергу, відповідачем не надано відповідних і допустимих доказів про те, що проведення нарахування проведено позивачем невірно. Факт порушення користування електричною енергію не спростовано та підтверджено підписом акту про порушення від 29.01.2022 року власником житла.

Відповідно до п.1 ч.2, ч.1 ст.141 ЦПК України, в разі задоволення позову судовий збір покладається на відповідача.

Окрім того, у зв`язку з задоволенням позову на підставі вимог ст. 141 ЦПК України, з відповідачів на користь позивача підлягає стягненню сплачений судовий збір у сумі 2684,00 грн. в рівних частках, тобто по 1342,00 грн. - з кожного відповідача (а.с. 1).

Керуючись ст. ст. 2, 526, 629, 1050, 1054 ЦК України, ст. ст. 2-13, 81, 141, 247, 264, 265 ЦПК України суд , -

УХВАЛИВ:

Позов Акціонерного товариства" ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО" (Ідентифікаційнийкод00131819,місцезнаходження:вул.СтарийПоділ,5м.Полтава), представник позивача адвокат Берегун Тетяна Михайлівна (адресазнаходження:вул.Котляревського,59м.МиргородПолтавськоїобласті) до до ОСОБА_1 (місцепроживання: АДРЕСА_1 ), ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , місцепроживання: АДРЕСА_1 ) простягнення вартостіелектричної енергії,не облікованоївнаслідок порушенняспоживачем Правилроздрібного ринкуелектричної енергії,- задовольнити.

Стягнути солідарно з відповідачів ОСОБА_1 (місцепроживання: АДРЕСА_1 ), ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , місцепроживання: АДРЕСА_1 )на користь АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» (Ідентифікаційнийкод 00131819,місцезнаходження:вул.Старий Поділ,5м.Полтава) 2 922 грн. 96 коп. вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем ПРРЕЕ та 2 684 грн. 00 коп. судового збору на рахунок № НОМЕР_2 , відкритий на ім`я стягувача в АТ «ТАКСОМБАНК», МФО 339500, код ЄДРПОУ стягувача 00131819.

Речовий доказ повернути позивачу до Хорольської дільниці Лубенської об`єднаної філії АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» вул. Лагодинська, 90/2, м. Хорол, Полтавської області, 37800.

Заочне рішення може бути переглянуте Хорольським районним судом Полтавської області за письмовою заявою відповідача, поданою протягом 30 днів з дня його проголошення, а за заявою учасника справи, якому заочне рішення не було вручене у день його проголошення - за його письмовою заявою, поданою протягом 20 днів з дня вручення йому повного заочного рішення.

Рішення може бути оскаржено до Полтавського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні в судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу до Полтавського апеляційного суду протягом 30 днів з дня отримання копії рішення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя: О.В. Коновод

Дата ухвалення рішення29.05.2023
Оприлюднено01.06.2023
Номер документу111188143
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем Правил роздрібного ринку електричної енергії

Судовий реєстр по справі —548/472/23

Рішення від 29.05.2023

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Коновод О. В.

Ухвала від 20.03.2023

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Коновод О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні