Рішення
від 29.05.2023 по справі 744/403/23
СЕМЕНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

29.05.2023

Справа № 744/403/23

Провадження по справі № 2/744/109/2023

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 травня 2023 року Семенівський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого судді Смаги С. В.,

при секретарі судового засідання Бородіній В. В.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в місті Семенівка Новгород-Сіверського району Чернігівської області за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Семенівської міської ради Новгород-Сіверського району Чернігівської області про визнання права власності на земельні ділянки; треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: Семенівська державна нотаріальна контора Чернігівської області, Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області, -

В С Т А Н О В И В :

Позивачем, ОСОБА_1 , пред`явлено до суду позов до відповідача, Семенівської міської ради Новгород-Сіверського району Чернігівської області про визнання права власності на земельні ділянки, в якому позивач просила: визнати за нею, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , право на земельну ділянку, що належала померлій ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 , що знаходиться на території колишньої Костобобрівської сільської ради Новгород Сіверського (колишня назва - Семенівського) району, надану для ведення особистого селянського господарства площею - 3,2676 га, кадастровий номер 7424783000:03:163:0001; визнати за нею, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , право на земельну ділянку, що належала померлій ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 , що знаходиться на території колишньої Костобобрівської сільської ради Новгород Сіверського (колишня назва - Семенівського) району, надану для ведення особистого селянського господарства площею - 1,6004 га, кадастровий номер 7424783000:03:054:0003; визнати за нею, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , право на земельну ділянку, що належала померлій ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 , що знаходиться на території колишньої Костобобрівської сільської ради Новгород Сіверського (колишня назва - Семенівського) району, надану для ведення особистого селянського господарства площею - 0,4401 га, кадастровий номер 7424783000:03:101:0003.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач у позовній заяві зазначила про те, що в селі Костобобрів Новгород-Сіверського району Чернігівської області мешкала її мати ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Після смерті матері залишилось спадкове майно, яке складається з земельних ділянок: площею 3,2676 га, 1,6004 га, 0,4401 га наданих для ведення особистого селянського господарства, які розташовані на території колишньої Костобобрівської сільської ради Новгород Сіверського (колишня назва Семенівського) району Чернігівської області, і які належали покійній матері на підставі Державних актів на право власності на земельну ділянку. Після її смерті, з питання оформлення спадкових прав, вона звернулася до Семенівської державної нотаріальної контори Чернігівської області, але нотаріус їй повідомила, що на земельні ділянки, розташовані на території Костобобрівської сільської ради, які належали померлій на підставі Державних актів на право власності на земельну ділянку надану для ведення особистого селянського господарства отримати свідоцтво про право на спадщину не вбачається можливим, оскільки Державні акти втрачено, а є тільки їх копії.

Згідно витягів із технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок 3,2676 га, кадастровий номер 7424783000:03:163:0001; 1,6004 га, кадастровий номер 7424783000:03:054:0003; 0,4401 га, кадастровий номер 7424783000:03:101:0003. Крім позивача інших спадкоємців немає.

Ухвалою судді від 27 квітня 2023 року позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито загальне позовне провадження у даній справі та призначено підготовче судове засідання.

Позивач ОСОБА_1 у підготовче судове засідання не з`явилася, належним чином була повідомлена про дату, час і місце розгляду справи, до суду подала письмову заяву, згідно даних якої вона не має можливості прибути до суду, просить судовий розгляд провести без її участі протягом всіх судових засідань, позовні вимоги підтверджує та просить задовольнити у повному обсязі.

Представник відповідача, Семенівської міської ради Новгород-Сіверського району Чернігівської області, Семенівський міський голова Новгород-Сіверського району Чернігівської області Деденко Сергій Іванович у підготовче судове засідання не з`явився, будучи належним чином повідомлений про дату, час і місце розгляду справи, подав до суду письмову заяву, згідно даних якої просив розглянути справу без представника Семенівської міської ради Новгород-Сіверського району Чернігівської області, протягом усіх судових засідань, у задоволенні позовних вимог міська рада не заперечує.

Третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області, у підготовче судове засідання свого представника не направило, належним чином було повідомлено про дату, час і місце судового засідання судовою повісткою, про поважні причини неявки представника суд не повідомило, письмове пояснення з викладом своїх аргументів і міркувань на підтримку або заперечення проти позову до суду не подало.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Семенівської державної нотаріальної контори Чернігівської області, завідувач Семенівської державної нотаріальної контори Чернігівської області Доля Наталія Миколаївна у підготовче судове засідання не з`явилася, будучи належним чином повідомленою про дату, час і місце розгляду справи, подала до суду письмову заяву, у якій вона заперечила проти позовних вимог та повідомила про те, що з заявою про прийняття спадщини до нотаріальної контори позивач не зверталась, жодної відмови з питань вчинення нотаріальної дії не отримувала, а також надала інформаційну довідку зі Спадкового реєстру, згідно даних якого інформація про спадкову справу після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 та видані на її підставі свідоцтва про право на спадщину відсутня.

Відповідно до ч. 2ст. 247 Цивільного процесуального кодексу Українифіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, розглянувши справу у відповідності до ч. 3 ст. 200 Цивільного процесуального кодексу України вважає, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі з наступних підстав.

Ч. 4 ст. 200 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що ухвалення в підготовчому судовому засіданні рішення у разі визнання позову проводиться в порядку, встановленому статтею 206 цього Кодексу.

Відповідно доч.4ст.206Цивільного процесуальногокодексу Українивідповідач можевизнати позовна будь-якійстадії провадженняу справі,зазначивши проце взаяві посуті абов окремійписьмовій заяві.У разівизнання відповідачемпозову судза наявностідля тогозаконних підставухвалює рішенняпро задоволенняпозову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

У справі встановлено, що в селі Костобобрів Новгород-Сіверського району Чернігівської області мешкала мати позивача ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Після смерті матері позивача залишилось спадкове майно, яке складається з земельних ділянок: площею 3,2676 га, 1,6004 га, 0,4401 га, наданих для ведення особистого селянського господарства, які розташовані на території колишньої Костобобрівської сільської ради Семенівського району Чернігівської області (на даний час територія Семенівської міської територіальної громади Новгород-Сіверського району Чернігівської області), і які належали покійній матері позивача на підставі Державних актів на право власності на земельну ділянку. Державні акти на ці земельні ділянки втрачено, а є тільки їх копії.

Згідно витягів із технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок 3,2676 га кадастровий номер 7424783000:03:163:0001; 1,6004 га, кадастровий номер 7424783000:03:054:0003; 0,4401 га кадастровий номер 7424783000:03:101:0003.

Крім позивача інших спадкоємців немає.

Відповідно ч. 3 ст. 3 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» права на нерухоме майно та їх обтяжень, які підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, виникають з моменту такої реєстрації. Частиною 1 ст.4 цього Закону визначено, що право власності на земельну ділянку, що знаходиться на території України, підлягає обов`язковій державній реєстрації. Пунктами 4, 5 ч. 1 ст. 19 цього Закону визначено, що державна реєстрація прав проводиться на підставі, зокрема: державних актів на право власності або постійного користування на земельну ділянку у випадках, встановлених законом; рішень судів, що набрали законної сили.

За таких умов, враховуючи те, що Державні акти на право власності на земельну ділянку, що належали покійній, втрачено, позивач не має можливості вирішити питання оформлення спадкових прав на земельні ділянки інакше як визнання її права на ці земельні ділянки в судовому порядку, вона вважає, що має на це всі законні підстави.

Відповідно ст. 1216 Цивільного кодексу України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно ст. 1218 Цивільного кодексу України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно ст. 328 Цивільного кодексу України, право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону, або незаконність набуття права власності не встановлена судом. Визнання права власності передбачене ст. 392 Цивільного кодексу України.

Відповідно до частини першої етапі 1225 Цивільного кодексу право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Оскільки визнання відповідачем позову у даному випадку не суперечить закону, тому що позивач ОСОБА_1 є спадкоємцем за законом першої черги на спадкове майно померлої ОСОБА_2 , та не порушує права, свободи та інтереси інших осіб, суд приходить до висновку про прийняття визнання позову відповідачем та про винесення рішення по суті справи у підготовчому судовому засіданні.

Виходячи з викладеного, позовні вимоги позивача підлягають повному задоволенню.

Керуючись ст. ст. 4, 12, 81, 89, 200, ч. 4 ст. 206, ч. 2 ст. 247, ст. ст. 259, 263, 264, 265 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Семенівської міської ради Новгород-Сіверського району Чернігівської області про визнання права власності на земельні ділянки; треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: Семенівська державна нотаріальна контора Чернігівської області, Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області, задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , право приватної власності на земельну ділянку, що належала померлій ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 , яка знаходиться на території колишньої Костобобрівської сільської ради Семенівського району Чернігівської області (на даний час територія Семенівської міської територіальної громади Новгород-Сіверського району Чернігівської області), надану для ведення особистого селянського господарства площею 3,2676 га, кадастровий номер 7424783000:03:163:0001.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , право приватної власності на земельну ділянку, що належала померлій ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 , яка знаходиться на території колишньої Костобобрівської сільської ради Семенівського району Чернігівської області (на даний час територія Семенівської міської територіальної громади Новгород-Сіверського району Чернігівської області), надану для ведення особистого селянського господарства площею 1,6004 га, кадастровий номер 7424783000:03:054:0003.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , право приватної власності на земельну ділянку, що належала померлій ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 , яка знаходиться на території колишньої Костобобрівської сільської ради Семенівського району Чернігівської області (на даний час територія Семенівської міської територіальної громади Новгород-Сіверського району Чернігівської області), надану для ведення особистого селянського господарства площею 0,4401 га, кадастровий номер 7424783000:03:101:0003.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Чернігівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Учасники справи:

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідачі:

Семенівська міська рада Новгород-Сіверського району Чернігівської області (ідентифікаційний код юридичної особи в ЄДРПОУ 04062009, місцезнаходження: вулиця Червона Площа, будинок 6, місто Семенівка Новгород-Сіверського району Чернігівської області, 15400).

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача:

Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області (ідентифікаційний код юридичної особи в ЄДРПОУ 39764881, місцезнаходження: вулиця П`ятницька, будинок 11-А, місто Чернігів, 14000);

Семенівська державна нотаріальна контора Чернігівської області (ідентифікаційний код юридичної особи в ЄДРПОУ 02901718, місцезнаходження: вулиця Червона Площа, будинок 2, місто Семенівка Новгород-Сіверського району Чернігівської області, 15400).

Суддя: С. В. Смага

СудСеменівський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення29.05.2023
Оприлюднено01.06.2023
Номер документу111190473
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —744/403/23

Рішення від 29.05.2023

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Смага С. В.

Ухвала від 27.04.2023

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Смага С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні