Рішення
від 17.05.2023 по справі 175/704/22
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 175/704/22

Провадження № 2/175/229/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 травня 2023 року Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючої судді Озерянської Ж.М.

з участю секретаря Лещенко Л.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у смт. Слобожанське цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Сурсько-Литовської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області, третя особа: Дніпровська районна державна нотаріальна контора Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) про визнання права на спадкове майно,-

В С Т А Н О В И В:

В березні 2022 року позивач звернувся до суду з позовною заявою про скасування постанови про визнання права власності на спадкове майно, в якому просила ухвалити рішення, яким визнати за ОСОБА_1 право власності в порядку спадкування за заповітом на 1/3 частку земельної ділянки, загальною площею 5,0300 га призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Сурсько-Литовської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області, кадастровий номер земельної ділянки 1221487500:01:006:0121.

Представник позивача ОСОБА_1 за договором про надання правничої допомоги ОСОБА_4 (а.с.30) надала заяву про розгляд справи без участі сторони позивача, позовні вимоги підтримала та просила їх задовольнити(а.с.157).

Відповідач ОСОБА_2 надала заяву про розгляд справи без її участі, позовні вимоги визнала та просила їх задовольнити(а.с.158-159).

Відповідач ОСОБА_3 надав заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги визнав та просив їх задовольнити(а.с.162-163).

Відповідач Сурсько-Литовська сільська рада Дніпровського району Дніпропетровської області надали заяву про розгляд справи без участі їх представника(а.с.136).

Третя особа Дніпровська районна державна нотаріальна контора Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) надали заяву про слухання справи без їх участі(а.с.33), надано спадкову справу після смерті ОСОБА_5 (а.с.55-126).

Повно та всебічно вивчивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Згідно з ч. 1 ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до ч. 1 ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Встановлено, що позивачка є онукою ОСОБА_6 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.12). Спадкодавцеві на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ДП №020756 виданого Дніпропетровською районною державною адміністрацією від 21 жовтня 2003 року належала земельна ділянка площею 5,0300 гектарів призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Сурсько-Литовської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області.

У відповідності до свідоцтва про право на спадщину за законом від 27 вересня 2016 року, після смерті ОСОБА_6 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , визначено, що по 1/3 частки вищевказаної земельної ділянки успадкували сини померлого ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , а також дружина ОСОБА_5 , яка є бабусею позивачки(а.с.7).

13 лютого 2017 року ОСОБА_5 склала заповіт, згідно якого заповіла належну їй земельну ділянку площею 1,6767 гектара призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Сурсько-Литовської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області, державний акт серії ДП №020756 від 21 жовтня 2003 року ОСОБА_1 , позивачці по справі(а.с.6).

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 померла, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 виданого виконавчим комітетом Сурсько-Литовської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області(а.с.76).

Після смерті бабусі, а саме ІНФОРМАЦІЯ_3 до Дніпровської районної державної нотаріальної контори звернулася ОСОБА_1 з заявою про прийняття спадщини за заповітом, однак постановою державного нотаріуса Дніпровської районної державної нотаріальної контори Кобрусєвої Л.В. було відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_5 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , оскільки відсутні документи, що підтверджують право власності спадкодавиці на вказане у заповіті майно(а.с.126).

Згідно ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1217 ЦК спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно дост.1218ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до статей 1233, 1234, 1235, 1236 ЦК України, заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті. Право на заповіт має фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Право на заповіт здійснюється особисто. Вчинення заповіту через представника не допускається. Заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин. Заповідач має право охопити заповітом права та обов`язки, які йому належать на момент складення заповіту, а також ті права та обов`язки, які можуть йому належати у майбутньому. Заповідач має право скласти заповіт щодо усієї спадщини або її частини. Якщо заповідач розподілив між спадкоємцями у заповіті лише свої права, до спадкоємців, яких він призначив, переходить та частина його обов`язків, що є пропорційною до одержаних ними прав. Чинність заповіту щодо складу спадщини встановлюється на момент відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 1247 ЦК України заповіт складається у письмовій формі з зазначенням місця та часу складання заповіту. Заповіт має бути підписаний заповідачем. Крім того, відповідно дост. 1296 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину, відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Згідно зст.1268ЦК Українипередбачено,що спадкоємецьза заповітомчи зазаконом маєправо прийнятиспадщину абоне прийнятиїї. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням.

Керуючись ст.1296ЦК України,спадкоємець,який прийнявспадщину,може одержатисвідоцтво проправо наспадщину. Якщоспадщину прийнялокілька спадкоємців,свідоцтво проправо наспадщину видаєтьсякожному зних ізвизначенням іменіта частоку спадщиніінших спадкоємців. Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Стаття 321 ЦК України визначає, що право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів; право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ст. 392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Абзаци 2, 3 п. 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» від 30 травня 2008 року №7, передбачають, що свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження. Крім того, у відповідності до п. 5 ч. 1 ст. 19 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» державна реєстрація прав проводиться на підставі, зокрема, рішень судів, що набрали законної сили.

На підставі викладеного, дослідивши всебічно, повно, безпосередньо та об`єктивно наявні у справі докази, оцінивши їх належність, допустимість, достовірність, достатність і взаємний зв`язок у їх сукупності, з`ясувавши усі обставини справи, на які позивач посилався як на підставу своїх вимог, суд приходить до висновку, про необхідність задоволення позовних вимог ОСОБА_1 та визнання за позивачкою права власності в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_5 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , на 1/3 частку земельної ділянки призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом серії НВА №504009 від 27 вересня 2016 року належала ОСОБА_5 .

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. 15, 16, 321, 328, 392, 1216, 1217, 1218, 1233-1236, 1247, 1268, 1296 ЦК України, Постановою Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» від 30 травня 2008 року №7, ст. 5, 12, 13, 141, 263-266 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,Сурсько-Литовськоїсільської радиДніпровського районуДніпропетровської області,третя особа:Дніпровська районнадержавна нотаріальнаконтора Південно-Східногоміжрегіонального управлінняМіністерства юстиції(м.Дніпро)про визнанняправа наспадкове майно задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 , право власності в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_5 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , на 1/3 частку земельної ділянки призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом серії НВА №504009 від 27 вересня 2016 року належала ОСОБА_5 , що розташована на території Сурсько-Литовської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області, площею 5,0300 гектарів, кадастровий номер земельної ділянки 1221487500:01:006:0121.

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Озерянська Ж.М.

СудДніпропетровський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення17.05.2023
Оприлюднено01.06.2023
Номер документу111211212
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них

Судовий реєстр по справі —175/704/22

Рішення від 17.05.2023

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Озерянська Ж. М.

Ухвала від 12.04.2023

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Озерянська Ж. М.

Ухвала від 14.11.2022

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Озерянська Ж. М.

Ухвала від 09.05.2022

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Озерянська Ж. М.

Ухвала від 22.03.2022

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Озерянська Ж. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні