Рішення
від 29.05.2023 по справі 127/2328/23
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я№ 127/2328/23

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(ЗАОЧНЕ)

29 травня 2023 р. м.Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області в складі головуючого судді Медяної Ю.В.,

за участю секретаря судового засідання Кравчук Ю.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Брацлавська-1» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,

в с т а н о в и в:

ОСББ «Брацлавська-1» звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, в якому просить стягнути за ОСОБА_1 на користь ОСББ «Брацлавська-1» заборгованість по внескам співвласників в сумі 13203,77 грн., а також судові витрати, що складаються з судового збору у розмірі 2684 грн. та витрат на професійну правничу допомогу у розмірі 1500 грн.

Позов мотивовано тим, що 30.04.2016 співвласниками прийнято рішення про створення ОСББ «Брацлавська1», та здійснено державну реєстрацію, а рішенням загальних зборів співвласників встановлено розмір членських внесків (тарифів) на управління будинком.

ОСОБА_1 є власником квартири, що знаходиться за адресою АДРЕСА_1 , та допустив заборгованість по внескам співвласників на загальну суму 13203,77 грн. У добровільному порядку відповідач відмовляється сплачувати борг, що стало підставою звернення з позовом до суду.

Ухвалою Вінницького міського суду Вінницької області від 02.02.2023 відкрито провадження у даній справі в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін. Надано строк відповідачу для подання відзиву на позовну заяву, позивачу - відповіді на відзив та відповідачу на подання заперечення. (а.с. 57)

Ухвалою Вінницького міського суду Вінницької області від 20.04.2023 за клопотанням представника позивача витребувано з Комунального підприємства «Вінницьке міське бюро технічної інвентаризації» (2105, м. Вінниця, вул. Соборна, 64) інвентаризаційну справу на квартиру АДРЕСА_2 . (а.с.81)

Представник позивача ОСББ «Брацлавська1» у судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся судом належним чином, проте в матеріалах справи наявна його заява про розгляд справи за відсутності позивача та його представника. Заяви про те, що позивач заперечує щодо проведення заочного розгляду справи матеріали справи не містять.

Відповідач ОСОБА_1 у судове засідання повторно не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся судом у встановленому законом порядку. Про причини неявки суд не повідомив, відзив на позовну заяву не подав.

Частиною восьмоюстатті 178 ЦПК Українивизначено, що у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами. Аналогічне положення міститься і в ч. 2ст. 191 ЦПК України.

Відповідно до ч.4ст. 223 ЦПК Україниу разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення).

Враховуючи зазначене вище та положення ч. 4ст. 223 ЦПК Україниіст. 280 ЦПК України, суд ухвалив провести заочний розгляд справи за наявними матеріалами справи.

Відповідно до ч. 2ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

За вказаних обставин суд вважає можливим провести судове засідання за відсутності учасників справи без фіксування судового процесу звукозаписувальним технічним засобом.

Дослідивши матеріали справи, матеріали інвентаризаційної справи №38498 на квартиру АДРЕСА_1 , оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд дійшов такого висновку.

Відповідно до ч. 1ст. 4 ЦК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно ч. 1ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судом встановлено, що ОСББ «Брацлавська1» створено власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку за адресою: АДРЕСА_3 , що підтверджується Протоколом №1 загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку, ОСББ «Брацлавська1» від 30.04.2016 року та випискою з Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. (а.с.5-7)

Протоколом №3 загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку, ОСББ «Брацлавська1» від 15.11.2016 року, прийнято рішення про затвердження кошторису ОСББ «Брацлавська1» на утримання будинку та прибудинкової території на 2017 рік за місцем розташування АДРЕСА_3 з обов`язковими внесками співвласників в розмірі 4,08 грн. за 1 м2для співвласників житлових приміщень з 01.01.2017. (а.с.8-10)

Протоколом №1 загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку, ОСББ «Брацлавська1» від 26.01.2018 року, прийнято рішення про затвердження кошторису ОСББ «Брацлавська-1» на утримання будинку та прибудинкової території на 2018 рік за місцем розташування АДРЕСА_3 з обов`язковими внесками співвласників в розмірі 5,16 грн. за 1 м2для співвласників житлових приміщень, 4,46 грн за 1 м2для квартир першого поверху та ввести у дію з 01.02.2018. (а.с.11-14)

Станом на 31.12.2022 за житловим приміщенням АДРЕСА_1 , виникла заборгованість по нарахуванням внесків у сумі 13203,77 грн. (а.с.15)

Відповідно до відомостей, що містяться у інвентаризаційній справі №384898, власником квартири за адресою: АДРЕСА_1 є ОСОБА_1 . Вказане підтверджується: свідоцтвом про право власності на житло від 24.06.1993 виданим Виконавчим комітетом Вінницької міської ради народних депутатів, відповідно до якого квартира АДРЕСА_2 належить на праві спільної сумісної власності ОСОБА_2 та ОСОБА_1 та договором дарування від 23.01.1996, укладеним ОСОБА_2 та ОСОБА_1 , посвідченим державним нотаріусом Другої державної нотаріальної контори Старковою Л.А. та зареєстрованим в реєстрі за №І-58, відповідно до якого ОСОБА_2 подарувала ОСОБА_1 /2 частку квартири за АДРЕСА_2 .

Відповідно до стану розрахунків за житлово-комунальні послуги по особовому рахунку № НОМЕР_1 , власника ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 за період з 01.02.2017 по 31.12.2022 заборгованість становить 13203,77 грн. (а.с.29-54)

Позивач надсилав претензію - попередження на адресу відповідача з вимогою сплатити кошти. (а.с.16-18)

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку визначеніЗаконом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Згідно з положеннямист. 1 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»об`єднання співвласників багатоквартирного будинку - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна; співвласники багатоквартирного будинку (далі - співвласники) - власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку.

Відповідно до ч. 1 і ч. 2ст. 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»органами управління об`єднання є загальні збори співвласників, правління, ревізійна комісія об`єднання. Вищим органом управління об`єднання є загальні збори.

За змістом ч. 5ст. 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників.

Згідно абз. 7 ч. 9 ст. 10 вищевказаного Закону, до виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників.

Відповідно дост. 16 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання, зокрема: встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; здійснювати контроль за своєчасною сплатою внесків і платежів.

Відповідно достатті 20 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності. Частка участі співвласника квартири та/або нежитлового приміщення визначається відповідно до його частки як співвласника квартири та/або нежитлового приміщення.

Згідност. 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», співвласник зобов`язаний виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Відповідно до ст. 13 України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», у разі відмови співвласника сплачувати внески і платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об`єднання або за його дорученням управитель має право звернутися до суду.

Згідно зіст. 17 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право, зокрема: вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодовувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені цим Законом та статутом об`єднання внески і платежі, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів.

За приписами частин другої, третьоїстатті 23 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»власник квартири та/або нежитлового приміщення зобов`язаний відповідно до законодавства забезпечити використання, утримання, реконструкцію, реставрацію, капітальний ремонт приміщень або їх частин без завдання шкоди майну і порушення прав та інтересів інших співвласників. Внески на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об`єднання та/або рішенням загальних зборів.

Відповідно дост. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг; послуга з управління багатоквартирним будинком - результат господарської діяльності суб`єктів господарювання, спрямованої на забезпечення належних умов проживання і задоволення господарсько-побутових потреб мешканців будинку шляхом утримання і ремонту спільного майна багатоквартирного будинку та його прибудинкової території відповідно до умов договору.

Статтею 5 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»визначено перелік житлово-комунальних послуг. Так, до житлово-комунальних послуг належать: житлова послуга - послуга з управління багатоквартирним будинком.

Послуга з управління багатоквартирним будинком включає:

- забезпечення утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, якщо прибудинкова територія, за даними Державного земельного кадастру, знаходиться у власності або користуванні співвласників багатоквартирного будинку відповідно до вимог законодавства, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо;

- купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку;

- поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку;

- інші додаткові послуги, які можуть бути замовлені співвласниками багатоквартирного будинку.

Стаття 22 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»регулює питання забезпечення об`єднанням утримання та експлуатації багатоквартирного будинку, користування спільним майном у такому будинку.

Так, відповідно до положеньст. 22 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»для забезпечення утримання та експлуатації багатоквартирного будинку, користування спільним майном у такому будинку, включаючи поточний ремонт, утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, водопостачання та водовідведення, теплопостачання і опалення, вивезення побутових відходів, об`єднання за рішенням загальних зборів має право:

- задовольняти зазначені потреби самостійно шляхом самозабезпечення;

- визначати управителя, виконавців окремих житлово-комунальних послуг, з якими усі співвласники укладають відповідні договори;

- виступати колективним споживачем (замовником) усіх або частини житлово-комунальних послуг.

Питання самостійного забезпечення об`єднанням експлуатації та утримання багатоквартирного будинку та користування спільним майном у такому будинку регулюютьсяГосподарським кодексом Українив частині господарчого забезпечення діяльності негосподарюючих суб`єктів.

Самостійне забезпечення об`єднанням утримання і експлуатації багатоквартирного будинку, користування спільним майном у багатоквартирному будинку може здійснюватися безпосередньо співвласниками, а також шляхом залучення об`єднанням фізичних та юридичних осіб на підставі укладених договорів.

Газо- та електропостачання квартир та нежитлових приміщень здійснюється на підставі договорів між їх власниками і газо- та електропостачальними організаціями відповідно до вимог законодавства.

Договори з управителем укладаються об`єднанням відповідно до закону.

Для фінансування самозабезпечення об`єднання співвласники сплачують відповідні внески і платежі в розмірах, установлених загальними зборами об`єднання. За згодою правління окремі співвласники можуть у рахунок сплати таких внесків і платежів виконувати окремі роботи.

Об`єднання оплачує холодну та гарячу воду, теплову та електричну енергію, природний газ, комунальні послуги за цінами (тарифами), встановленими для населення, крім частини таких послуг, що оплачуються власниками нежитлових приміщень.

З метою надання населенню, що проживає в багатоквартирних будинках, в яких створено об`єднання, пільг та субсидій для відшкодування витрат на управління багатоквартирним будинком внески і платежі визначаються у розмірах, затверджених загальними зборами об`єднання, але не більше встановленого згідно із законодавством граничного розміру відповідних витрат.

З метою надання населенню, що проживає в багатоквартирних будинках, у яких створено об`єднання, пільг та субсидій для відшкодування витрат на оплату комунальних послуг визначається розмір внесків (платежів) на відповідні потреби, затверджений загальними зборами об`єднання, але не більше найвищого у відповідному населеному пункті тарифу на відповідні комунальні послуги, встановленого відповідним державним органом або органом місцевого самоврядування для суб`єктів господарювання.

Відповідно до ч. 1, ч. 2ст. 12 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»витрати на управління багатоквартирним будинком включають:

1) витрати на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку;

2) витрати на оплату комунальних послуг стосовно спільного майна багатоквартирного будинку;

2-1) витрати, пов`язані з виконанням зобов`язань за кредитним договором, укладеним за програмами Фонду енергоефективності;

3) витрати на сплату винагороди управителю в разі його залучення;

4) інші витрати, передбачені рішенням співвласників або законом.

Витрати на управління багатоквартирним будинком розподіляються між співвласниками пропорційно до їхніх часток співвласника, якщо рішенням зборів співвласників або законодавством не передбачено іншого порядку розподілу витрат.

Отже, обов`язок утримання майна виникає у співвласників багатоквартирного будинку безпосередньо з актів цивільного законодавства. Витрати на утримання спільного майна у багатоквартирному будинку розподіляються між співвласниками пропорційно до їх часток співвласника незалежно від факту використання ними належного їм нежитлового приміщення та спільного майна, а також членства в об`єднанні співвласників багатоквартирного будинку.

Згідно із ч. 1 і ч. 2ст. 509 ЦК Українизобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку; зобов`язання виникають з підстав, встановленихстаттею 11 цього Кодексу.

Згідно з ч. 1ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно дост. 525 ЦК Україниодностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно положеньст. 526 ЦК Українизобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимогЦК України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання), відповідно дост. 610 ЦК України.

Відповідно до ч. 1ст. 612 ЦК Україниборжник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Судом встановлено, що загальними зборами співвласників багатоквартирного будинку ОСББ «Брацлавська1» від 15.11.2016 прийнято рішення про затвердження кошторису ОСББ «Брацлавська1» на утримання будинку та прибудинкової території на 2017 рік за місцем розташування АДРЕСА_3 та рішенням від 26.01.2018 про затвердження кошторису ОСББ «Брацлавська1» на утримання будинку та прибудинкової території на 2018 рік. З відповідних протоколів загальних зборів вбачається, що тарифи на утримання встановлювались строком на 1 рік, без зазначення про можливість автоматичної пролонгації їх дії після спливу відповідного строку.

В матеріалах справи відсутні будь-які докази, що загальними зборами співвласників багатоквартирного будинку ОСББ «Брацлавська1» приймалось рішення про затвердження кошторису ОСББ «Брацлавська1» на утримання будинку та прибудинкової території на період з з 01.01.2019 по 31.12.2022. Отже, відсутні докази, що було встановлено нові тарифи починаючи з 2019 року, або продовжено дію тарифів, встановлених на 2018 рік, а суд не може ухвалювати рішення на припущеннях.

Таким чином, немає підстав вважати, що наданий позивачем розрахунок заборгованості, в якому міститься відомості про розмір заборгованості, нарахованої з 01.01.2019 по 31.12.2022 року, є обгрунтованим.

З огляду на викладене, у суду відсутні підстави для стягнення з ОСОБА_1 заборгованості, яку йому було нараховано з 01.01.2019 по 31.12.2022 року включно.

При цьому, позивачем за допомогою належних та допустимих доказів було доведено наявність у ОСОБА_1 заборгованості, яка утворилася у період з 01.02.2017 по 31.12.2018 включно, у розмірі 1836, 96 грн.

Суд, оцінивши допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок в їх сукупності за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженню наявних у справі доказів дійшов до висновку, що позовні вимоги знайшли своє підтвердження в частині наявності заборгованості у відповідача по внескам співвласників за 2017 та 2018 роки, а відтак позов підлягає частковому задоволенню.

На підставіст 141 ЦПК України, враховуючи, що позов було задоволеночастково, з відповідача на користь позивача слід стягнути судовий збір у розмірі 373,34 грн та витрати на правову допомогу у розмірі 208,65 грн.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.1,4,20,22 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», ст.ст.15,16,509,525,526,530,610,611,625 ЦК України, ст.ст.7,10,76-82,89,133,141,211,263-265,273,280-284,352,354 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Брацлавська-1» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Брацлавська-1» заборгованість по внескам співвласників в сумі 1836,96 грн.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Брацлавська-1» судовий збір в розмірі 373,34 грн.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Брацлавська-1» витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 208,65 грн.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом 30 днів з дня отримання його копії.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 30 днів з дня його проголошення безпосередньо до Вінницького апеляційного суду.

Учасники справи:

позивач Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Брацлавська-1», місцезнаходження юридичної особи: м. Вінниця, вул. Брацлавська, 1, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 40478174;

відповідач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Суддя:

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення29.05.2023
Оприлюднено01.06.2023
Номер документу111214562
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —127/2328/23

Рішення від 29.05.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Медяна Ю. В.

Ухвала від 20.04.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Медяна Ю. В.

Ухвала від 23.03.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Медяна Ю. В.

Ухвала від 02.02.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Медяна Ю. В.

Ухвала від 27.01.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Медяна Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні