Ухвала
від 30.05.2023 по справі 907/274/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Коцюбинського, 2А, м. Ужгород, 88000, e-mail: inbox@zk.arbitr.gov.ua, вебадреса: http://zk.arbitr.gov.ua

У Х В А Л А

про перехід до розгляду справи у загальному провадженні

"30" травня 2023 р. м. Ужгород Справа № 907/274/23

Господарський суд Закарпатської області у складі судді Пригуза П.Д., розглянувши матеріали заяви про усунення недоліків,

за позовом: Релігійної організації "Релігійна громада Української Православної Церкви (Православної Церкви України) Свято-Вознесенської парафії с. Присліп Міжгірського району Закарпатської області", код ЄДРПОУ - 43574897, 90014, Закарпатська область, Міжгірський район, с. Присліп, буд. 52

до відповідача: Хустської єпархії Української православної церкви, код ЄДРПОУ - 22113975, 90400, Закарпатська область, м. Хуст, Майдан Незалежності, буд. 12

про усунення перешкод в користуванні майном

Секретар судового засідання Сінкіна Е.В.

За участі представників сторін:

від позивача - Кавка Іван Іванович, адвокат (ордер серія АО № 1074651 від 05.04.2023)

від відповідача - не з`явився

в с т а н о в и в:

Релігійна організація "Релігійна громада Української Православної Церкви (Православної Церкви України) Свято-Вознесенської парафії с. Присліп Міжгірського району Закарпатської області" звернулась до суду з позовом до Хустської єпархії Української православної церкви з позовними вимогами не чинити йому перешкоди в користуванні і розпорядженні належною їй на праві власності нежитловою будівлею-церквою (Свято-Вознесенським храмом).

Ухвалою суду від 02.05.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін, призначено судове засідання для розгляду справи на 30.05.2023 на 12 год. 00 хв.

До початку судового розгляду представником відповідача надіслано заяву від 30.05.2023 за вх. № 02.3.1-02/3952/23 через підсистему "Електронний суд" про вступ у справу як представника яку мотивує тим, що оскільки договір про надання правової допомоги з довірителем укладено 30.05.2023 в нього не було можливості ознайомитись із матеріалами справи та підготувати відзив на позовну заяву, просить залучити його до справи як представника відповідача, надати доступ до електронної справи № 907/274/23 в підсистемі «Електронний суд» та відкласти розгляд справи на іншу дату.

В судовому засіданні представник позивача заявив клопотання розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження у зв`язку із суспільним інтересом справи.

В судовому засіданні судом з`ясовано та обговорено з представником позивача завдання підготовчого провадження, що визначені ст. 177, 182 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши клопотання, дослідивши матеріали справи, суд зазначає таке.

Згідно з ч. 3 ст. 12 ГПК України, загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Відповідно до ч. 3 ст. 247 ГПК України, встановлено, що при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує, зокрема, 2) значення справи для сторін; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Приписами ч. 4 ст. 250 ГПК України визначено, що якщо відповідач в установлений судом строк подасть заяву із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, суд залежно від обґрунтованості заперечень відповідача постановляє ухвалу про: 1) залишення заяви відповідача без задоволення; 2) розгляд справи за правилами загального позовного провадження та заміну засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням.

Згідно приписів ч. 6 ст. 250 ГПК України, якщо суд вирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі. У такому випадку повернення до розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не допускається.

Враховуючи наведене вище, зважаючи на значення даної справи для сторін, а також приймаючи до уваги характер спірних правовідносин та предмет доказування, з метою справедливого, неупередженого та своєчасного вирішення спору, суд дійшов висновку про необхідність змінити порядок розгляду даної справи та здійснити його за правилами загального позовного провадження, починаючи зі стадії відкриття провадження.

Статтею 181 ГПК України підготовче засідання має бути розпочате не пізніше ніж через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч. 3 ст. 177 ГПК України, підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання. Підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Щодо клопотання представника відповідача (вх. 02.3.1-02/3952/23 від 30.05.2023) про відкладення розгляду справи, суд дійшов до висновку про його задоволення.

Відповідно до ч. 1 ст. 216 Господарського процесуального кодексу України суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні у випадках, встановлених частиною другою статті 202 цього Кодексу.

Пунктом 2 ч. 2 ст. 202 Господарського процесуального кодексу України, унормовано, що суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку у випадку першої неявки в судове засідання учасника справи, якого повідомлено про дату, час і місце судового засідання, якщо він повідомив про причини неявки, які судом визнано поважними.

Відповідно до норм ст. 194 Господарського процесуального кодексу, завданням розгляду справи по суті є розгляд та вирішення спору на підставі зібраних у підготовчому провадженні матеріалів, а також розподіл судових витрат.

Керуючись ст. 46, 120, 194, 202, 216, 232-235 ГПК України, суд

п о с т а н о в и в:

1. Клопотання представника позивача про розгляд справи за правилами загального позовного провадження задовольнити.

2. Розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження та заміну засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням.

3. Відкласти підготовче засідання на 27 червня 2023 р. на 12:00 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Закарпатської області за адресою: м. Ужгород, вул. Коцюбинського, 2а, зал судових засідань 4.

4. Позивачу надати суду відповідь на відзив та Статут релігійної організації до 25.06.2023 року.

5. Встановити Відповідачеві Хустській єпархії Української православної церкви, код ЄДРПОУ - 22113975, строк для надання відзиву на позов та доказів по суті спору до 12.06.2023 року.

Витребувати від Відповідача належно посвідчену копію Статуту релігійної організації.

6. Повідомити учасників справи, що заяви по суті справи, заяви з процесуальних питань, клопотання, пояснення, додаткові письмові докази можуть бути ними подані в електронному вигляді на електронну адресу суду, через особистий кабінет в системі «Електронний суд», поштою або дистанційними засобами зв`язку.

7. Суд звертає увагу сторін, що документи, отримані судом електронною поштою без електронного цифрового підпису або каналами факсимільного зв`язку, не належать до офіційних. Враховуючи зазначене, такі документи є неналежно оформленими, відтак не належить до офіційних і судом залишаються без розгляду.

8. Учасникам справи необхідно письмово повідомити суд про оптимальний для них спосіб отримання інформації щодо розгляду справи.

9. Суд звертає увагу учасників процесу, що для отримання процесуальних документів в електронному вигляді, доцільно зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (створити поштову скриньку електронного суду), розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua та подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді по конкретній справі, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України.

10. Суд зазначає, що учасники справи (їх представники) мають право доступу до матеріалів даної справи в електронному вигляді в системі Електронний суд після реєстрації своїх офіційних електронних адрес в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та оскарженню не підлягає.

Вебадреса сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається http://court.gov.ua/fair/sud5008/ або http://www.reyestr.court.gov.ua.

Суддя Пригуза П.Д.

СудГосподарський суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення30.05.2023
Оприлюднено01.06.2023
Номер документу111216785
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі) про приватну власність щодо усунення перешкод у користуванні майном

Судовий реєстр по справі —907/274/23

Ухвала від 05.12.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 24.11.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 10.11.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 17.10.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 21.09.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 20.07.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 14.07.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 27.06.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 06.06.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 30.05.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригуза П.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні