Вирок
від 30.05.2023 по справі 754/7087/23
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Номер провадження 1-кп/754/913/23

Справа№754/7087/23

Вирок

Іменем України

30 травня 2023 року Деснянський районний суд м.Києва в складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

секретар судового засідання - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Києві кримінальне провадження № 12022105030001192 від 23.10.2022 р. відносно

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м.Києва, громадянки України, з середньою спеціальною освітою, пенсіонерки, проживаючої в АДРЕСА_1 , не судимої,

щодо вчинення кримінальних проступків, передбачених ч.5 ст. 27, ч.1 ст. 358, ч.4 ст. 358 КК України,

У С Т А Н О В И В :

За результатами спрощеного провадження встановлено, що ОСОБА_3 , працююча на посаді продавця магазину «ФЕРМАК» за адресою: м. Київ, пр. Лісовий, 23, будучи відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 року № 1645-Ш, постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов`язковим профілактичним медичним оглядам, порядку проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок» від 23.05.2001 року № 559, наказу Міністерства охорони здоров`я України «Щодо організації проведення обов`язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов`язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб» від 23.07.2002 року № 280 зобов`язаною проходити обов`язковий профілактичний медичний огляд та мати особисту медичну книжку, всупереч вказаним вимогам, приблизно у вересні 2022 року, у невстановленому місці, з метою пособництва у підробленні офіційного документу, який видається установою, яка має право видавати такий документ, що надає права, а саме особистої медичної книжки, що видається закладом охорони здоров`я, де проводиться медичний огляд, яка надає право допуску до роботи працівникам окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов`язана з обслуговуванням населення, і може призвести до поширення інфекційних хвороб, з метою подальшого використання зазначеного документу у власних цілях, попросила особу, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, про допомогу в отриманні даного документу та замовила в неї особисту медичну книжку на власне ім`я.

У подальшому, у невстановлені день, час та місці, але не раніше вересня 2022 року, ОСОБА_3 з метою придбання підробленої особистої медичної книжки, надала особі, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, власне фотозображення та свої анкетні дані, а саме повідомила прізвище, ім`я та по-батькові, дату народження, місце проживання, місце роботи для використання їх у підробці офіційного документу, а саме виготовлення особистої медичної книжки.

Після цього, у невстановлені час та місці, але не раніше вересня 2022 року, особа, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, підробила особисту медичну книжку шляхом внесення до неї завідомо неправдивих відомостей щодо проходження ОСОБА_3 обов`язкового медичного огляду у Товаристві з обмеженою відповідальністю «ПРОФМЕДОГЛЯД» (ЄДРПОУ 35093261), тобто виготовила особисту медичну книжку серії 1ААВ № 333015 на ім`я ОСОБА_4 , 1959 року народження, з метою її подальшого використання ОСОБА_3 , яку у невстановлені час та місці, але не раніше вересня 2022 року, за грошову винагороду передала ОСОБА_3 для підтвердження останньою відсутні протипоказань для виконання професійних обов`язків, передбачених посадою продавця.

Крім того, ОСОБА_3 23.10.2022 р. приблизно о 13 год., перебуваючи на робочому місці, а саме у магазині «ФЕРМАК» за за адресою: м. Київ, пр-т. Лісовий, 23, на вимогу посадової особи відділу безпечності харчових продуктів Головного управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в м. Києві, пред`явила особисту медичну книжку 1ААВ № 333015, видану на її ім`я нібито Товариством з обмеженою відповідальністю «ПРОФМЕДОГЛЯД (ЄДРПОУ 35093261), яка являється офіційним документом, яка надає право на допуск займатись певним видом діяльності, достовірно знаючи, що зазначена медична книжка на її ім`я підроблена.

ОСОБА_3 визнається винуватою у вчиненні кримінальних проступків, передбачених ч.5 ст. 27, ч.1 ст. 358 КК України, а саме, у пособництві у підробленні посвідчення, яке видається установою, яка має право видавати такі документи, і яке надає права з метою використання його іншою особою, та ч.4 ст. 358 КК України, а саме, у використанні завідомо підробленого документу.

Дослідивши обвинувальний акт та додані до нього матеріали кримінального провадження, суд встановив, що обвинувачена ОСОБА_3 визнала свою винуватість у вчиненні кримінальних проступків, передбачених ч.5 ст. 27, ч.1 ст. 358, ч.4 ст. 358 КК України, повністю згодна із встановленими органом дізнання обставинами скоєного нею, ознайомлена з обмеженням права апеляційного оскарження відповідно до ч.1 ст. 394 КПК України, у присутності захисника - адвоката ОСОБА_5 подала письмову заяву про розгляд обвинувального акту відносно неї у спрощеному порядку, без судового розгляду у судовому засіданні, за її відсутності.

Ухвалою суду від 29.05.2023 р. за клопотанням прокурора, у відповідності до вимог ст. 381 та 382 КПК України, обвинувальний акт відносно ОСОБА_3 за ч.5 ст. 27, ч.1 ст. 358, ч.4 ст. 358 КК України призначено до розгляду у спрощеному провадженні за відсутності учасників кримінального провадження.

Положеннями ч. 2 та 3 ст. 381 КПК України передбачено, що суд розглядає обвинувальний акт щодо вчинення кримінального проступку без проведення судового розгляду в судовому засіданні за відсутності учасників судового провадження, якщо обвинувачений не оспорює встановлені під час дізнання обставини і згоден з розглядом обвинувального акта. Спрощене провадження щодо кримінальних проступків здійснюється згідно із загальними правилами судового провадження, передбаченими цим Кодексом, з урахуванням положень цього параграфа.

Враховуючи викладене, а також те, що вимоги КПК України виконано, суд дійшов висновку, що обвинувальний акт має бути розглянутий в порядку, передбаченому ст. 381-382 КПК України.

Вивчивши обвинувальний акт, долучені до нього додатки та матеріали кримінального провадження, суд вважає доведеним те, що ОСОБА_3 вчинила кримінальні проступки, передбачені ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 358, ч.4 ст. 358 КК України.

Встановлені органом дізнання обставини вчинення кримінального правопорушення підтверджуються обставинами, встановленими судом.

Обвинувачена ОСОБА_3 , захисником якої є адвокат ОСОБА_5 , обставини вчинення кримінальних проступків, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 358, ч.4 ст. 358 КК України, не оспорює, вважає, що органом дізнання вони встановлені в повному обсязі, свою винуватість у вчиненні вказаних кримінальних проступків беззаперечно визнала в повному обсязі, її позиція є добровільною та не є наслідком будь-якого примусу, просила призначити їй покарання у виді штрафу.

Суд за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, дійшов висновку, що під час розгляду обвинувального акта підтверджено факт вчинення ОСОБА_3 кримінальних проступків та кваліфікує її дії за ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 358, ч.4 ст. 358 КК України, оскільки вона вчинила пособництво у підробленні посвідчення, яке видається установою, яка має право видавати такі документи, і яке надає права з метою використання його іншою особою, та ч.4 ст. 358 КК України, оскільки вона використала завідомо підроблений документ.

Згідно з ч. 2 ст. 50 КК України особі, яка вчинила кримінальне правопорушення, має бути призначено покарання, необхідне й достатнє для її виправлення, а також для запобігання вчиненню нових кримінальних правопорушень.

Як обставину, яка згідно ч.1 ст. 66 КК України пом`якшує покарання обвинуваченої ОСОБА_3 , суд визнає щире каяття у вчиненому.

Обставин, які згідно ст. 67 КК України обтяжують покарання обвинуваченої ОСОБА_3 , судом не встановлено.

При призначенні покарання обвинуваченій ОСОБА_3 , суд враховує ступінь тяжкості вчинених нею кримінальних проступків, особу винної, яка не судима, є пенсіонеркою, характеризується позитивно, наведену пом`якшуючу покарання обставину, відсутність обтяжуючих покарання обставин, і вважає за можливе обрати їй покарання у вигляді штрафу.

Суд стягує з обвинуваченої ОСОБА_3 в доход держави процесуальні витрати за проведення експертизи.

Відповідно до вимог ст. 100 КПК України, речовий доказ - особиста медична книжка на ім"я ОСОБА_4 - підлягає збереженню в матеріалах кримінального провадження.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 370, 374 КПК України, суд

У Х В А Л И В :

ОСОБА_3 визнати винуватою у вчиненні кримінальних проступків, передбачених ч.5 ст. 27, ч.1 ст. 358, ч.4 ст. 358 КК України, та призначити покарання:

- за ч.5 ст. 27, ч.1 ст. 358 КК України у виді штрафу у розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн.);

- за ч.4 ст. 358 КК України у виді штрафу у розмірі п"ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 грн.).

В силу ст. 70 КК України за сукупністю кримінальних правопорушень шляхом поглинення більш суворим покаранням менш суворого визначити ОСОБА_3 покарання у виді штрафу у розмірі ста неоподатковуваних- мінімумів доходів громдаян (1700 грн.).

Стягнути з ОСОБА_3 в доход держави процесуаьні витрати за проведення експертизи в сумі 4719 грн. 50 коп.

Речовий доказ - особисту медичну книжку на ім"я ОСОБА_4 - зберігати в матеріалах кримінального провадження.

Вирок може бути оскаржений до Київського апеляційного суду через Деснянський районний суд м.Києва протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку на подачу апеляційної скарги за відсутності такої скарги, а при оскарженні вироку - після постановлення ухвали апеляційним судом.

Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченій та прокурору.

Головуючий -

Дата ухвалення рішення30.05.2023
Оприлюднено02.06.2023
Номер документу111223705
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —754/7087/23

Вирок від 30.05.2023

Кримінальне

Деснянський районний суд міста Києва

Бабайлова Л. М.

Ухвала від 29.05.2023

Кримінальне

Деснянський районний суд міста Києва

Бабайлова Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні