Ухвала
від 31.05.2023 по справі 575/606/21
ВЕЛИКОПИСАРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 575/606/21

№ Провадження 2/575/1/23

У Х В А Л А

про зупинення провадження у справі

31 травня 2023 р. смт. В-Писарівка

Великописарівський районний суд Сумської області

в складі: судді В`юник Н.Г.

за участю секретаря судового засідання Лаптєвої Л.А.

прокурора Скоромного О.М.

представника позивача Сумської обласної

державної адміністрації

(врежимі відеоконференції) Мельник В.М.

представниика третьої особи

Гетьманського національного природного парку

(врежимі відеоконференції) Кучмій Д.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт.Велика Писарівка клопотання судового експерта Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса» Сумського віділення Таранець В.М. по цивільній справі запозовом Сумськоїобласної прокуратурив інтересахдержави вособі Сумськоїобласної державноїадміністрації доГоловного управлінняДержгеокадастру вСумській області, ОСОБА_1 ,Фермерського господарства«Сівагро»,треті особи:Гетьманський національнийприродний парк,державний реєстраторЮнаківської сільськоїради Сумськогорайону Сумськоїобласті КолесникЯніна Миколаївнапро усуненняперешкод уздійсненні правакористування ірозпорядження земельноюділянкою шляхомвизнання незаконнимта скасуваннянаказу,визнання недійснимдоговору,скасування рішенняпро державнуреєстрацію правта поверненняземельної ділянки, про надання додаткових матеріалів, необхідних для проведення судової земельно-технічної експертизи № 282,

у ст ан ов и в:

У провадженні Великописарівського районного суду Сумської області знаходиться цивільна справа за вищезазначеним позовом, в якому прокурор Сумської обласної прокуратори просить ухвалити рішення суду, про усунення перешкод власнику Сумській обласній державній адміністрації у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою із кадастровим номером 5921284400:05:009:0023 шляхом визнання незаконним та скасування наказу Головного управління Держгеокадастру у Сумській області від 05.10 2018 року № 18-7797/16-18-СГ про надання ОСОБА_1 у власність земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства площею 2 га, розташованої на території Кириківської ОТГ Великописарівського району Сумської області, визнати недійсним договір оренди від 24.10.2018 року земельної ділянки з кадастровим номером 5921284400:05:009:0023 укладеного між ОСОБА_1 та ФГ «Сівагро», скасувати рішення державного реєстратора Юнаківської сільської ради Сумського району Сумської області Колесник Я.М. про державну реєстрацію права та їх обтяжень від 23.10 2018, індексний номер 43622438, та здійсненої на його підставі у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно реєстрації права власності ОСОБА_1 на земельну ділянку з кадастровим номером 5921284400:05:009:0023, скасувати рішення державного реєстратора Юнаківської сільської ради Сумського району Сумської області Колесник Я.М. про державну реєстрацію прав та їх обтяжень від 12.12.2018 року, індексний номер 44552718 та здійсненої на його підставі у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно реєстрації права оренди ФГ «Сівагро» на земельну ділянку площею 2 га з кадастровим номером 5921284400:05:009:0023, повернути земельну ділянку з кадастровим номером 5921284400:05:009:0023 на користь держави в особі Сумської обласної державної адміністрації з незаконного володіння ОСОБА_1 та незаконного користування фермерського господарства «Сівагро». Свої вимоги мотивує тим, що дана земельна ділянка віднесена до природно-заповідного фонду України є складовою Гетьманського НПП, якій надано особливий, виключний статус та підлягає особливій державній охороні і відповідно до вимог законодавства України вилучена з обороту, а тому не може передаватись у власність фізичним чи юридичним особам.

Не погоджуючись з позовом прокурора, відповідач ОСОБА_1 звернувся до Сумського відділення «Інституту судових експертиз ім. Засл. проф. М.С.Бокаріуса» та самостійно замовив земельно-технічну експертизу, щодо накладення меж земельної ділянки з кадастровим номером 5921284400:05:009:0023, яка надана йому у власність на земельну ділянку, яка віднесена до природоохоронної зони Гетьманського НПП про, що в послідуючому повідомив суд.

Про замовлення судової земельно-технічної експертизи ОСОБА_1 підтвердив завідувач Сумського відділення «Інституту судових експертиз ім. Засл. проф. М.С.Бокаріуса» С. Науменко.

Ухвалою суду від 29 березня 2023 року зупинено провадження по справі на час проведення судової земельно-технічної експертизи.

30.05.2023 до суду надійшло клопотання судового експерта Таранець В.М. про витребування додаткових матеріалів, необхідних для проведення судової земельно-технічної експертизи №282, а саме: надати усі оригінали у повному обсязі (зі змінами) «Проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок та встановлення меж території Гетьманського національного природного парку», «Проект щодо відведення земельних ділянок в постійне користування» 9з кресленнями, в межах Великописарівської територіальної громади, в паперовому, електронному вигляді, файли формату *.in4, *.xml, *.dmf), розроблені ДП «Сумигеодезкартографія», та їх затвердження; надати усі оригінали у повному обсязі (зі змінами) Проектів щодо організації і встановлення меж НПП (з кресленнями, в межах Великописарівської територіальної громади, в паперовому, електронному вигляді, файли формату *.in4, *.xml, *.dmf), розроблені ДП «Сумський інститут землеустрою», та їх затвердження.

При цьому посилається на ст.72 ЦПК України та п.п.1.13, 4.10 «Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень».

У судовому засіданні прокурор Скоромний О.М. вважає, що клопотання експерта підлягає частковому задоволенню оскільки оригінал Технічного звіту про виконані топографо-геодезичні роботи на об`єкті «Проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок в постійне користування Гетьманському НПП за межами населених пунктів Охтирського, Великописарівського та Тростянецького районів Сумської області для здійснення природоохоронної діяльності та встановлення в натурі (на місцевості) їх меж із закріпленням відповідними знаками для Гетьманського НПП в одному томі на 389 арк. наданий судовому експерту по іншій цивільній справі, а тому суд повинен надати доступ до цього Проекту експерту по даній справі.

Представник Сумської обласної державної адміністрації Мельник В.М. з думкою прокурора погодилась, клопотань не заявила.

Представник Гетьманського національного природного парку Кучмій Д.В. проти клопотання експерта не заперечував та пояснив, що нами надані всі докази для проведення експертизи, інших доказів у розпорядженні Гетьманського національного природного парку не маємо.

У судовезасідання представник відповідача Головного управління Держгеокадастру в Сумській області Мазуров А.В., відповідач ОСОБА_1 та йогопредставник ОСОБА_2 та представниквідповідача «Сівагро»,третя особадержавний реєстраторЮнаківської сільськоїради Сумськогорайону Сумськоїобласті КолесникЯ.М.не з`явилися, але надали заяви про розгляд справи без їх участі.

Суд, заслухавши думку прокурора, інших учасників процесу та дослідивши матеріали клопотання, вважає необхідним клопотання експерта про надання додаткових матеріалів, необхідних для проведення судової земельно-технічної експертизи №282 задовольнити частково.

Так, у відповідності до п.3 ч.1ст.13 Закону України «Про судову експертизу», експерт має право заявляти клопотання, що стосуються предмета судової експертизи, та у відповідності до ст.72 ч.6 ЦПК України експерт має право заявляти клопотання про надання йому додаткових матеріалів і зразків, якщо експертиза призначена судом.

У відповідності дост.3 вказаного Закону, судово-експертна діяльність здійснюється на принципах законності, незалежності, об`єктивності і повноти дослідження. Згідно абз. 5 ст.4 цього Закону, незалежність судового експерта та правильність його висновку забезпечуються в тому числі створенням необхідних умов для діяльності судового експерта.

Відповідно дост.107 ч.1 ЦПК Україниматеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням.

Згідност.107 ч.3 ЦПК Українипри визначенні матеріалів, що надаються експерту чи експертній установі, суд у необхідних випадках вирішує питання про витребування відповідних матеріалів за правилами, передбаченими цим Кодексом для витребування доказів.

Відповідно дост.214 ЦПК Українисудовий розгляд повинен бути спрямований на забезпечення повного, всебічного та об`єктивного з`ясування обставин справи.

Відповідно до ч.1 ст.84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Згідно частин 6-7 статті 84 ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Згідно п.5 ч.1 ст.252 ЦПК Українисуд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Оскільки для проведення судової земельно-технічної експертизи потрібен значний проміжок часу, на час її проведення провадження у справі необхідно зупинити.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст.72, 84, 102-110, 214, 252, 258-260, 353, 354 ЦПК України, Законом України «Про судову експертизу», суд

п о с т а н о в и в:

Клопотання судового експерта Сумського віділення «Інституту судових експертиз ім.Засл. проф. М.С.Бокаріуса» Таранець В.М. від 30.05.2023 про надання додаткових документів, необхідних для проведення судово земельно-технічної експертизи №282 за матеріалами цивільної справи за позовом Сумської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Сумської обласної державної адміністрації до Головного управління Держгеокадастру в Сумській області, ОСОБА_1 , Фермерського господарства «Сівагро», треті особи: Гетьманський національний природний парк, державний реєстратор Юнаківської сільської ради Сумського району Сумської області Колесник Яніна Миколаївна про усунення перешкод у здійсненні права користування і розпорядження земельною ділянкою шляхом визнання незаконним та скасування наказу, визнання недійсним договору, скасування рішення про державну реєстрацію прав та повернення земельної ділянки - задовольнити частково.

При проведеннісудовї земельно-технічноїекспертизи №282судовому експертунадати доступдо оригіналу Технічного звіту про виконані топографо-геодезичні роботи на об`єкті «Проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок в постійне користування Гетьманському НПП за межами населених пунктів Охтирського, Великописарівського та Тростянецького районів Сумської області для здійснення природоохоронної діяльності та встановлення в натурі (на місцевості) їх меж із закріпленням відповідними знаками для Гетьманського НПП в одному томі на 389 арк., який направлено за клопотанням експерта по цивільній справі № 575/257/22.

Копію даної ухвали направити до «Інституту судових експертиз ім. засл. проф. М.С.Бокаріуса» Сумського віділення (40000, м.Суми, вул. Герасима Кондратьєва, 27) для проведення судової земельно-технічної експертизи.

Провадження по цивільній справі №575/606/21, провадження №2/575/1/23 зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку в частині зупинення провадження у справі шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Сумського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення, в іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційну скаргу подано протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Відповідно до п.п. 15.5 п. 15 Розділу XIII «Перехідні положення» ЦПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через Великописарівський районний суд Сумської області.

Суддя Н.Г. В`юник

СудВеликописарівський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення31.05.2023
Оприлюднено02.06.2023
Номер документу111239438
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: щодо усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —575/606/21

Ухвала від 12.08.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Олійник Алла Сергіївна

Постанова від 25.06.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Криворотенко В. І.

Ухвала від 21.06.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Криворотенко В. І.

Ухвала від 10.06.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Криворотенко В. І.

Ухвала від 16.05.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Криворотенко В. І.

Ухвала від 16.05.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Криворотенко В. І.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Криворотенко В. І.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Криворотенко В. І.

Рішення від 19.12.2023

Цивільне

Великописарівський районний суд Сумської області

В'юник Н. Г.

Рішення від 19.12.2023

Цивільне

Великописарівський районний суд Сумської області

В'юник Н. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні