Ухвала
від 26.05.2023 по справі 695/872/22
ЗОЛОТОНІСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Справа № 695/872/22

номер провадження 1-в/695/97/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 травня 2023 рокум. Золотоноша

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області в складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора - ОСОБА_3 ,

представника Золотоніського РВ філії ДУ «Центр пробації» в Черкаській області ОСОБА_4 ,

засудженого ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду подання заступника начальника Золотоніського РВ філії ДУ «Центр пробації» в Черкаській області ОСОБА_4 про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням та направлення для відбування призначеного покарання відносно засудженого ОСОБА_5 ,

в с т а н о в и в:

заступник начальника Золотоніського РВ філії ДУ «Центр пробації» в Черкаській області ОСОБА_4 звернулася до суду з поданням про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням та направлення для відбування призначеного покарання відносно засудженого ОСОБА_5 .

Подання мотивоване тим, що ОСОБА_5 засуджений вироком Золотоніського міськрайонного суду Черкаської області від 10.06.2022 за ч. 3 ст. 185 КК України до покарання у вигляді 3 років позбавлення волі, на підставі ст. 75 КК України звільнений від відбування покарання з іспитовим строком 1 рік. У зв`язку з тим, що засуджений ухиляється від дотримання порядку та умов призначеного судом покарання, не з`явився на реєстрацію 11.08.2022 та 13.04.2023, останньому було винесено письмове попередження про недопущення в подальшому невиконання умов відбування покарання та повідомлено про наслідки порушення обов`язків, встановлених судом. 08.09.2022 постановою Золотоніського міськрайонного суду Черкаської області притягнутий до адміністративної відповідальності за ч. 2 ст. 126, ч. 1 ст. 126, ч. 5 ст. 121, ч. 6 ст. 121 КУпАП. ОСОБА_5 ухиляється від контролю з боку органу пробації, що свідчить про його небажання стати на шлях виправлення.

У судовому засіданні представник Золотоніського РВ філії ДУ «Центр пробації» в Черкаській області ОСОБА_4 підтримала подання та просила задовольнити.

ОСОБА_5 у судовому засіданні просив відмовити у задоволенні подання. Пояснив, що 13.04.2023 не з`явився на реєстрацію, оскільки його дружина хворіє та перебувала на стаціонарному лікуванні. Він вимушений був доглядати за неповнолітньою дитиною, оскільки дружина хоча і не перебувала в цей день на стаціонарному лікуванні, але симптоми хвороби залишилися.

Прокурор у судовому засіданні подання не підтримала. Зазначила, що засуджений за час іспитового строку до кримінальної відповідальності не притягувався. Неявка на реєстрацію засудженого 13.04.2023 була з поважних причин. Адміністративні правопорушення, за які ОСОБА_5 притягувався до адміністративної відповідальності, не спричинили шкідливих наслідків.

Суд, вислухавши учасників процесу, дослідивши матеріали подання, вважає що вказане подання не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 2 ст. 78 КК України, якщо засуджений не виконує покладені на нього обов`язки, суд направляє засудженого для відбування призначеного покарання.

Згідно зі ст. 166 КВК України, якщо засуджений не виконує обов`язки, встановлені цим Кодексом, Законом України «Про пробацію», а також покладені на нього судом, або систематично вчиняє правопорушення, що тягнуть за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення, уповноважений орган з питань пробації вносить до суду подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого для відбування призначеного покарання.

Подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого для відбування призначеного покарання вноситься до суду після застосування уповноваженим органом з питань пробації до засудженого письмового попередження про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення для відбування призначеного покарання.

У разі невиконання засудженим, звільненим від відбування покарання з випробуванням, обов`язків, визначених законом та покладених на нього судом, систематичного вчинення правопорушень, що тягнуть за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення, уповноважений орган з питань пробації застосовує до нього письмове попередження про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення для відбування призначеного покарання.

Систематичним вчиненням правопорушень, що тягнуть за собою адміністративні стягнення і свідчать про небажання стати на шлях виправлення, є вчинення засудженим протягом іспитового строку трьох і більше таких правопорушень.

Письмове попередження про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого для відбування призначеного покарання застосовується у разі невиконання засудженим хоча б одного з обов`язків, визначених законом та покладених на нього судом, за відсутності об`єктивних обставин, що фактично позбавляють засудженого можливості їх виконувати і документально підтверджені.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 537 КПК України, під час виконання вироків суд має право вирішувати питання про направлення звільненого від покарання з випробуванням для відбування покарання, призначеного вироком.

Так, ОСОБА_5 засуджений вироком Золотоніського міськрайонного суду Черкаської області від 10.06.2022 за ч. 3 ст. 185 КК України до покарання у вигляді 3 років позбавлення волі, на підставі ст. ст. 75,76 КК України звільнений від відбування покарання з іспитовим строком 1 рік.

З подання вбачається, що ОСОБА_5 не з`явився 11.08.2022 та 13.04.2023 на реєстрацію до Золотоніського МРВ філії ДУ «Центр пробації» в Черкаській області.

У судовому засіданні встановлено і підтверджується поданими засудженим свідоцтвом про народження та виписками з історії хвороби, що 13.04.2023 ОСОБА_5 не з`явився на реєстрацію з поважних причин.

Згідно з підпунктом 4 пункту 2 розділу 4 Порядку здійснення нагляду та проведення соціально-виховної роботи із засудженими до покарань, не пов`язаних з позбавленням волі, затвердженої наказом Міністерства юстиції України № 272/5 від 29.01.2019, якщо засуджена особа після двох викликів поспіль не з`явилась до уповноваженого органу з питань пробації (для проведення першої бесіди або протягом перебування на обліку) без поважних причин, уповноважений орган з питань пробації проводить першочергові заходи з виявлення такої особи та за наявності підстав вживає заходів, які передбачені у разі ухилення особи від відбування покарання, виконання обов`язків, покладених на неї, або направляє матеріали до територіального органу Національної поліції України для оголошення такої засудженої особи у розшук.

З матеріалів справи вбачається, що засуджений не прибув на реєстрацію без поважних причин один раз.

На думку суду, нез`явлення ОСОБА_5 для реєстрації не мало систематичного характеру. Засуджений не з`являвся для реєстрації без поважних причин лише один раз, а отже поведінка не мала постійного, сталого характеру, спрямованого на невиконання покладених на засудженого обов`язків. Крім того, в подальшому він прибував на реєстрацію постійно.

Систематичним вчиненням правопорушень, що тягнуть за собою адміністративні стягнення і свідчать про небажання стати на шлях виправлення, є вчинення засудженим протягом іспитового строку трьох і більше таких правопорушень.

З матеріалів долучених до подання вбачається, що ОСОБА_5 притягувався до адміністративної відповідальності 08.09.2022 за за ч. 2 ст. 126, ч. 1 ст. 126, ч. 5 ст. 121, ч. 6 ст. 121 КУпАП.

З наведеного слідує, що ОСОБА_5 за період перебування на обліку в органі з питань пробації притягувався до адміністративної відповідальності за вчинення дрібних правопорушень, які не спричинили шкідливих наслідків.

Відтак, що стосується вчинених ОСОБА_5 правопорушень, то частиною 2 статті 78КК України передбачено, що скасування звільнення засудженого від відбування покарання з випробуванням здійснюється не просто за умови систематичного вчинення правопорушень, а тоді, коли ці правопорушення свідчать про його небажання стати на шлях виправлення.

З урахуванням наведеного, суд приходить до переконання, що скасування звільнення засудженого ОСОБА_5 від відбування покарання з випробуванням та направлення його для відбування призначеного судом покарання є передчасними, оскільки вказані у поданні підстави не можуть свідчити про його небажання стати на шлях виправлення, що є умовою для застосування ч. 2 ст. 78 КК України.

Враховуючи викладене вище, у задоволенні вказаного подання слід відмовити.

Керуючись ст.ст. 537,539 КПК України, суд

у х в а л и в:

у задоволенні подання заступника начальника Золотоніського РВ філії ДУ «Центр пробації» в Черкаській області ОСОБА_4 про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням та направлення для відбування призначеного покарання відносно засудженого ОСОБА_5 відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення через Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області.

Повний текст ухвали буде оголошено о 08.00 год. 31.05.2023.

Суддя: ОСОБА_1

СудЗолотоніський міськрайонний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення26.05.2023
Оприлюднено02.06.2023
Номер документу111242628
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях про направлення звільненого від покарання з випробуванням для відбування покарання, призначеного вироком

Судовий реєстр по справі —695/872/22

Ухвала від 19.06.2023

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ушакова К. М.

Ухвала від 26.05.2023

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ушакова К. М.

Ухвала від 26.05.2023

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ушакова К. М.

Вирок від 10.06.2022

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ушакова К. М.

Ухвала від 26.04.2022

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ушакова К. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні