Ухвала
від 30.05.2023 по справі 902/1099/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ


У Х В А Л А

про закриття провадження у справі про банкрутство

30 травня 2023 р. Справа № 902/1099/22

Господарський суд Вінницької області у складі:

головуючого судді Лабунської Т.І.

секретаря судового засідання Марчук А.П.

арбітражного керуючого Гонти О.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за заявою: Товариства з обмеженою відповідальністю "Технопром" (пр. Оболонський, буд. 23-А, м. Київ, 04205, код 32044934)

до: Товариства з обмеженою відповідальністю "Гарантія безпеки плюс" (пр. Юності, буд. 10-А, офіс 4, м. Вінниця, 21030, код 33639580)

про банкрутство

В С Т А Н О В И В :

31.10.2022 до Господарського суду Вінницької області надійшла заява ТОВ "Технопром" б/н від 17.10.2022) про відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ "Гарантія безпеки плюс".

Ухвалою суду від 16.11.2022 відкрито провадження у справі про банкрутство ТОВ "Гарантія безпеки плюс", визнано вимоги кредитора - ТОВ "Технопром" в сумі 364 877,16 грн., введено процедуру розпорядження майном боржника, призначено розпорядником майна арбітражного керуючого Гонту О.А.

21.11.2022 здійснено офіційне оприлюднення повідомлення про відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ "Гарантія безпеки плюс" на офіційному веб-порталі судової влади України.

Ухвалою суду від 30.01.2023 визнано грошові вимоги ТОВ "Консалтингова компанія "Бенефіт", встановлено перелік та розмір визнаних судом вимог кредиторів, що підлягають внесенню розпорядником майна Гонтою О.А. до реєстру вимог кредиторів ТОВ "Гарантія безпеки плюс" та призначено справу до розгляду в підсумковому судовому засіданні на 17.02.2023.

Постановою суду від 17.02.2023 ТОВ "Гарантія безпеки плюс" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Гонту О.А. та призначено судове засідання у справі на 27.04.2023.

17.02.2023 здійснено офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника - ТОВ "Гарантія безпеки плюс" банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури на офіційному веб-порталі судової влади України.

Ухвалою суду від 27.04.2023 судове засідання у справі призначено на 30.05.2023.

В судовому засіданні 30.05.2023 судом сповіщено, що 25.05.2023 до суду від представника ТОВ "Технопром" надійшло клопотання про проведення судового засідання без участі представника ТОВ "Технопром".

Відповідно ч. 3 ст. 196 ГПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Зважаючи на процесуальне право учасника справи, суд дійшов висновку про розгляд справи за відсутності представника ТОВ "Технопром".

Також в судовому засіданні 30.05.2023 судом сповіщено, що 26.05.2023 до суду від арбітражного керуючого (ліквідатора) Гонти О.А. надійшли наступні документи:

- заява № 02-38/572 від 25.05.2023 про затвердження звітів про витрати та винагороду арбітражного керуючого Гонти О.А. у справі № 902/1099/22. До вказаної заяви додано звіти про нарахування та виплату грошової винагороди та відшкодування витрат;

- клопотання № 02-38/573 від 26.05.2023 про затвердження звіту та ліквідаційного балансу ТОВ "Гарантія безпеки плюс", ліквідацію ТОВ "Гарантія безпеки плюс", як юридичної особи та закриття провадження у справі № 902/1099/22.

Суд, заслухавши ліквідатора, розглянувши подане ним клопотання та дослідивши матеріали справи, встановив наступне.

В судовому засіданні 30.05.2023, суд розглянувши звіт арбітражного керуючого (ліквідатора) Гонти О.А. № 02-38/559 від 22.05.2023 про виконану роботу в ході ліквідаційної процедури боржника, ліквідаційний баланс та додані до них документи встановив наступні обставини.

Так, за змістом остаточного звіту ліквідатора та наявних матеріалів справи, судом встановлено, що з метою виявлення майнових активів боржника ліквідатором було направлено відповідні запити до уповноважених державних органів та установ для отримання відповідної інформації.

За результатами розгляду запитів отримано відповіді, що за ТОВ "Гарантія безпеки плюс": повітряні судна не зареєстровані; карантинні сертифікати, фітосанітарні сертифікати та фітосанітарні сертифікати на реекспорт ТОВ "Гарантія безпеки плюс" не видавались; ТОВ "Гарантія безпеки плюс" у Дежпродспоживслужбі згідно ст. 27 Закону України «Про карантин рослин» реєстрацію не проходило; транспортні засоби не зареєстровано; в інформаційній системі «Єдиний державний реєстр тварин» відсутня будь-яка інформація про наявність тварин ТОВ "Гарантія безпеки плюс", оскільки це товариство не зареєстровано в системі, як власник тварин; повідомлено про відсутність зареєстрованих унікальних об`єктів космічної діяльності у ТОВ "Гарантія безпеки плюс"; не отримувало ліцензій на провадження господарської діяльності у сфері ветеринарної медицини; захисних споруд цивільного захисту, які зареєстровані за ТОВ "Гарантія безпеки плюс" в обліку немає; станом на 01.01.2013 на території області за ТОВ "Гарантія безпеки плюс" відсутні відомості про реєстрацію земельних ділянок; документи дозвільного характеру у галузі рибного господарства ТОВ "Гарантія безпеки плюс" не видавались; інформації про вагони за ТОВ "Гарантія безпеки плюс", як власника, в АБД ПВ немає. Також в інформаційних базах відсутні відомості про зареєстровані локомотиви зазначеного боржника; Мінекономіки не здійснювало видачу ТОВ "Гарантія безпеки плюс" ліцензій у сфері зовнішньоекономічної діяльності; ТОВ "Гарантія безпеки плюс" ліцензія на провадження господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном не видавалась; сільськогосподарська техніка, машини та механізми в Головному управлінні не зареєстровані; дозволи на експлуатацію радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв не видавались, присвоєння радіочастот не здійснювались; ТОВ "Гарантія безпеки плюс" серед власників пакетів голосуючих акцій (5 відсотків і більше) акціонерних товариств, відсутнє; інформація щодо укладених та виконаних біржових контрактів з цінними паперами стороною яких є ТОВ "Гарантія безпеки плюс", відсутня; інформація щодо наявності об`єктів державної власності на зберіганні (або іншій правовій підставі) у ТОВ "Гарантія безпеки плюс" згідно договорів відповідального зберігання чи інших документів відсутня; відомості щодо зареєстрованих суден, власником яких є ТОВ "Гарантія безпеки плюс" в Державному судновому реєстрі України і Судновій книзі України відсутні; ТОВ "Гарантія безпеки плюс" у якості експерта не отримувало ветеринарних сертифікатів.

Згідно відповіді Головного управління ДПС у Вінницькій області повідомлено, що податкова декларація з податку на прибуток підприємства та фінансова звітність мікропідприємства, в складі Балансу (ф. 1-мс) та Звіту про фінансові результати (ф. 2-мс) подані ТОВ "Гарантія безпеки плюс" до Головного управління ДПС у Вінницькій області в електронному вигляді за 2022 рік. Копія податкової декларації з податку на прибуток за 2022 рік (з додатком РІ та фінансова звітність) надано податковим органом на паперових носіях. Крім того, у вказаній відповіді зазначено, що ТОВ "Гарантія безпеки плюс" податкові розрахунки сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску за звітний 2022 рік до податкових органів Головного управління ДПС у Вінницькій області не подавались.

Як вказує у звіті арбітражний керуючий Гонта О.А. ТОВ "Гарантія безпеки плюс", нею було отримано відомості з вебсайту Державної системи правової охорони інтелектуальної власності, згідно яких:

- в БД "Електронна версія акумулятивного офіційного бюлетеня "Промислова власність" не знайдено жодного запису за критерієм пошуку: "Гарантія безпеки плюс";

- в Спеціалізованій БД "Винаходи (корисні моделі) в Україні" не знайдено жодного запису за критерієм пошуку: "Гарантія безпеки плюс";

- в БД колективного користування "Відомості про заявки на винаходи, які прийняті до розгляду" не знайдено жодного запису за критерієм пошуку: "Гарантія безпеки плюс";

- в БД "Відомості про добре відомі знаки в Україні" не знайдено жодного запису за критерієм пошуку: "Гарантія безпеки плюс", а в «Спеціальній інформаційній системі "Гарантія безпеки плюс" відсутнє, як власник будь-яких активів.

Також арбітражним керуючим було отримано Витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, з якого вбачається, що ТОВ "Гарантія безпеки плюс" не є засновником (учасником) жодної юридичної особи (в ЄДР містяться неактуальні відомості станом на період, коли ТОВ "Гарантія безпеки плюс" було учасником ТОВ "Магнум -Інвест").

Згідно інформації, отриманої з відкритих джерел, в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна за юридичною особою з ідентифікаційним кодом: 33639580 (ТОВ "Гарантія безпеки плюс") обтяження відсутні.

Згідно Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта №333027330 від 22.05.2023 за юридичною особою з ідентифікаційним кодом: 33639580 ("Гарантія безпеки плюс") відомості відсутні.

Зважаючи на те, що під час здійснення ліквідаційної процедури майна та/або майнових активів ТОВ "Гарантія безпеки плюс" ліквідатором не виявлено, реалізація майна банкрута не здійснювалась.

Згідно відповіді Головного управління ДПС у Вінницькій області, відповідно до Єдиного банку даних про платників податків - юридичних осіб по ТОВ "Гарантія безпеки плюс" (код 33639580) наявні такі відкриті банківські рахунки та рахунки у цінних паперах:

· рахунок НОМЕР_1 в АТ «РВС БАНК», МФО 339072;

· рахунок НОМЕР_2 у цінних паперах, в установі з ЄДРПОУ 37815436, МФО 1868;

· рахунок НОМЕР_3 - НОМЕР_4 у цінних паперах, в установі з ЄДРПОУ 33400984, МФО 594.

З відкритих джерел встановлено, що рахунок № НОМЕР_2 відкритий боржнику в ТОВ "Про Капітал Сек`юрітіз", у зв`язку з чим арбітражний керуючий Гонта О.А. зверталась до вказаної депозитарної установи з запитом № 02-38/03 від 02.01.2023, яким просила надати інформацію щодо цінних паперів, належних ТОВ "Гарантія безпеки плюс", що обліковуються на вказаному рахунку.

У відповідь на вказаний запит ТОВ "Про Капітал Сек`юрітіз" було повідомлено, що у їх депозитарній установі відкрито рахунок у цінних паперах № НОМЕР_5 депоненту з кодом 33639580. Але назва депонента - ТОВ «Українська бізнес група (попередня назва ТОВ "Гарантія безпеки плюс").

Також арбітражного керуючого було повідомлено, що остання операція по рахунку цього депонента проходила у 2015 році, з того часу рахунок порожній, депонент на зв`язок не виходив. Наразі, на рахунку в цінних паперах не обліковуються жодні фінансові інструменти. В підтвердження цього ТОВ "Про Капітал Сек`юрітіз" надано виписку про стан рахунку в цінних паперах № НОМЕР_5 .

З відкритих джерел також встановлено, що рахунок в цінних паперах № НОМЕР_6 відкритий боржнику в ТОВ «ФК «Даліз-Фінанс" (код 33400984). В зв`язку з чим, на адресу вказаної депозитарної установи арбітражним керуючим було направлено запит №02-38/04 від 02.01.2023 з проханням надати інформацію щодо цінних паперів, належних ТОВ «Гарантія безпеки плюс», що обліковуються на вказаному рахунку.

У відповідь на вказаний запит ТОВ «ФК «Даліз-Фінанс» надало ліквідатору виписку про стан рахунку в цінних паперах № НОМЕР_6 з якої вбачається, що ТОВ "Гарантія безпеки плюс" належать:

- Іменні інвестиційні сертифікати бездокументарної форми випуску в кількості 10 штук, загальною номінальною вартістю 10 000,00 грн., емітентом яких ТОВ "КУА "Абсолют Капітал" (ЗНПІФ "Абсолют Клуб" ТОВ "КУА "Абсолют Капітал"), код за ЄДРПОУ емітента цінних паперів 38404576-23200126;

- Акції прості іменні бездокументарної форми випуску в кількості 6 859 штук, загальною номінальною вартістю 1 714,75 грн., емітентом яких є ПрАТ "Завод Радар", код за ЄДРПОУ емітента цінних паперів 23027906.

Також з вказаної виписки вбачається, що вказані цінні папери заблоковано.

Також, з інформації, яка міститься у відкритих джерелах (зокрема, на сайтах Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку України (АРІФРУ), Національного депозитарію України, Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань тощо) ліквідатором було встановлено наступне.

Щодо іменних інвестиційних сертифікатів бездокументарної форми випуску в кількості 10 штук, загальною номінальною вартістю 10 000,00 грн., емітентом яких є ТОВ "КУА "Абсолют Капітал" (ЗНПІФ "Абсолют Клуб" ТОВ "КУА "Абсолют Капітал"):

- Постановою Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку №273-ЦД-1-КУА від 29.06.2017 ТОВ "КУА "Абсолют Капітал" було анульовано ліцензію на провадження професійної діяльності на фондовому ринку - діяльності з управління активами інституційних інвесторів (діяльності з управління активами), а саме: ліцензію серії АЕ №263347 від 19.09.2013.

- Рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку №60 від 06.02.2018, у зв`язку з анулюванням компаніям з управління активами ліцензій на здійснення професійної діяльності на фондовому ринку - діяльності з управління активами інституційних інвесторів (діяльності з управління активами), серед іншого, зупинено з 07.02.2018 внесення змін до системи депозитарного обліку цінних паперів щодо інвестиційних сертифікатів пайових інвестиційних фондів, випущених компаніями з управління активами згідно з переліком, що додається, на термін до виконання зобов`язань, визначених у пункті 5 цього Рішення.

Пунктом 5 вказаного Рішення зобов`язано компанії з управління активами прийняти рішення про ліквідацію пайових інвестиційних фондів згідно з переліком, що додається, протягом 70 днів з дня прийняття цього рішення.

В переліку компаній з управління активами та пайових інвестиційних фондів, щодо інвестиційних сертифікатів яких з 07.02.2018 зупинено внесення змін до системи депозитарного обліку цінних паперів, крім операцій, пов`язаних з викупом та спадкуванням/правонаступництвом даних цінних паперів, містяться, відповідно, ТОВ "КУА "Абсолют Капітал" та ЗНПІФ "Абсолют Клуб".

18.03.2019 ТОВ "КУА "Абсолют Капітал" виключено з реєстру фінансових установ.

Станом на дату подання звіту в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за ідентифікаційним кодом юридичної особи 38404576 значиться ТОВ "Вестерн Груп".

Як вбачається з результатів дослідження, проведеного на вебсайті YouControl, зміна найменування вказаної юридичної особи було зареєстровано ще 06.06.2017 .

Щодо простих іменних акцій бездокументарної форми випуску в кількості 6 859 штук, загальною номінальною вартістю 1 714,75 грн., емітентом яких є ПрАТ "Завод Радар" (ідентифікаційний код 23027906):

- Рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку №301 від 11.06.2020, серед іншого, заборонено з 12.06.2020 торгівлю цінними паперами Товариств (згідно переліку), а саме: вчинення торговцями цінними паперами правочинів з цінними паперами цих емітентів, пов`язаних з переходом прав на цінні папери і прав за цінними паперами.

В переліку Товариств, торгівлю цінними паперами яких з 12.06.2020 року заборонено, міститься ПрАТ "Завод Радар" (код 23027906).

- Станом на 23.02.2022 (дату введення воєнного стану в Україні) "Завод Радар" мало власників з російської федерації.

Зазначені обставини фактично унеможливлюють реалізацію вказаних вище цінних паперів у ліквідаційній процедурі ТОВ «Гарантія безпеки плюс", оскільки вони є неліквідними, а їх продаж неможливий з юридичної точки зору.

В зв`язку з чим, комітет кредиторів у справі про банкрутство № 902/1099/22 на своєму засіданні, яке відбулось 17.03.2023, списав з обліку ТОВ «Гарантія безпеки плюс" належні банкруту іменні інвестиційні сертифікати бездокументарної форми випуску в кількості 10 штук, загальною номінальною вартістю 10 000,00 грн., емітентом яких є ТОВ "КУА "Абсолют Капітал" (ЗНПІФ "Абсолют Клуб" (код 23200126) ТОВ "КУА "Абсолют Капітал" (код 38404576)), та прості іменні акції бездокументарної форми випуску в кількості 6 859 штук, загальною номінальною вартістю 1 714,75 грн., емітентом яких є ПрАТ "Завод Радар" (код 23027906), у зв`язку з неможливістю їх продажу в ліквідаційній процедурі, а також відповідним чином відобразити таке списання в звітності та в обліку банкрута.

З огляду на викладене, керуючись статтями 12, 61 Кодексу України з процедур банкрутства, ліквідатор ТОВ «Гарантія безпеки плюс» звернулась до ТОВ «ФК «Даліз-Фінанс» з листом № 02-38/359 від 05.04.2023, яким просила повідомити перелік документів для закриття рахунку у цінних паперах № НОМЕР_6 , відкритому ТОВ «Гарантія безпеки плюс» (код 33639580) в ТОВ "ФК "Даліз-Фінанс".

Згідно Листа-відповіді №14/01-4 від 14.04.2023 ТОВ «ФК «Даліз-Фінанс» рахунок в цінних паперах не може бути закритий, якщо на ньому обліковуються цінні папери або права на цінні папери .

13.04.2023 ліквідатором ТОВ «Гарантія безпеки плюс» було закрито рахунок у цінних паперах № НОМЕР_5 у депозитарній установі ТОВ «Про Капітал Сек`юрітіз».

На дату відкриття ліквідаційної процедури на рахунку банкрута, відкритому в АТ «РВС Банк» було 275,00 грн.

Відповідно бухгалтерського обліку ТОВ «Гарантія безпеки плюс» ТОВ "Консалтингова компанія "Бенефіт" мало заборгованість перед ТОВ «Гарантія безпеки плюс» в сумі 18 835,00 грн.

В зв`язку з чим, ліквідатор ТОВ «Гарантія безпеки плюс» звернулась до ТОВ "Консалтингова компанія "Бенефіт" з претензією № 02-38/302 від 15.03.2023, в якій просила сплатити основну заборгованість в сумі 18 835,00 грн. на ліквідаційний рахунок ТОВ «Гарантія безпеки плюс» № НОМЕР_1 в АТ «РВС БАНК», МФО 339072 в десятиденний строк з моменту отримання вказаної Претензії.

Після чого, 18.04.2023 на ліквідаційний рахунок надійшли кошти від ТОВ "Консалтингова компанія "Бенефіт" в рахунок погашення дебіторської заборгованості згідно Претензії в сумі 18 835,00 грн.

За рахунок наявних коштів ліквідатором було:

- частково погашено заборгованість з відшкодування витрат розпорядника майна відповідно постанови Господарського суду Вінницької області від 17.02.2023 по справі № 902/1099/22 на суму 16 613,00 грн.;

- відшкодовано витрати ліквідаційної процедури в сумі 2 497,00 грн.

Таким чином, станом на 17.05.2023 залишок коштів на рахунку банкрута складав 0,00 грн. 18.05.2023 рахунок було закрито.

З метою вчинення всієї повноти дій, які передбачені до подання звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу, арбітражним керуючим було проведено аналіз стосовно наявності (або відсутності) підстав для притягнення винних осіб у доведенні боржника до банкрутства у порядку, передбаченому ч. 2 ст. 61 Кодексу України з процедур банкрутства.

Так, ще в процедурі розпорядження майном у справі № 902/1099/22, з метою здійснення аналізу щодо виявлення ознак неплатоспроможності товариства, а також на предмет виявлення ознак дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства ТОВ «Гарантія безпеки плюс».

За результатами проведеного дослідження, ТОВ «Прімум Верітас» було складено Звіт про аналіз щодо виявлення ознак неплатоспроможності товариства та ознак дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства ТОВ «Гарантія безпеки плюс», згідно якого, враховуючи дані системи показників оцінки фінансового стану ТОВ «Гарантія безпеки плюс», було встановлено, що економічні ознаки дій з доведення до банкрутства відсутні.

Також, у арбітражного керуючого Гонти О.А. відсутня інформація про факти, які б свідчили про наявність у діях/бездіяльності Макущенка М.О. приховування банкрутства, фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства ТОВ «Гарантія безпеки плюс».

А тому звернення до суду з заявою про покладення на керівника та засновника ТОВ «Гарантія безпеки плюс» субсидіарної відповідальності призведе лише до затягування ліквідаційної процедури у справі № 902/1099/22 та збільшення витрат ліквідаційної процедури.

З огляду на відсутність коштів банкрута, задоволення вимог кредиторів у справі № 902/1099/22 не здійснювалось.

А відтак, вимоги ТОВ "Технопром" в сумі 449 987,16 грн. та ТОВ "Консалтингова компанія "Бенефіт" в сумі 3 880 453,83 грн. залишились незадоволеними.

На дату складання ліквідаційного балансу майно у банкрута відсутнє.

Посилаюсь на наведені обставини, з огляду на відсутність майна та коштів у банкрута, арбітражний керуючий просить затвердити звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс ТОВ «Гарантія безпеки плюс» та закрити провадження у справі № 902/1099/22.

Наведені у звіті ліквідатора обставини підтверджені відповідними письмовими доказами, наявними у матеріалах справи.

Разом з тим, судом встановлено, що 22.05.2023 відбулось засідання комітету кредиторів, за результатами проведення якого прийнято рішення: арбітражному керуючому Гонті О.А. не звертатись до суду з заявою про поклдаення на керівника та засновника ТОВ "Гарантія безпеки плюс" субсидіарної відповідальності, оскільки таке звернення призведе лише до затягування ліквідаційної процедури у справі № 902/1099/22 та збільшення витрат ліквідаційної процедури; схвалити та погодити звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс ТОВ "Гарантія безпеки плюс". Арбітражному керуючому Гонті О.А. звернутись до Господарського суду Вінницької області з клопотанням про затвердження звіту арбітражного керуючого за підсумками ліквідаційної процедури та ліквідаційного балансу ТОВ "Гарантія безпеки плюс", а також закриття провадження у справі та ліквідацію ТОВ "Гарантія безпеки плюс".

Відповідно до ч. 1 ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства, після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси; відомості про реалізацію об`єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії документів, що підтверджують відчуження активів боржника під час ліквідаційної процедури (у тому числі протоколи про проведення аукціону, договори купівлі-продажу, акти приймання-передачі майна, акти про придбання майна на аукціоні тощо); реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, що підтверджують погашення вимог кредиторів; довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню; для акціонерних товариств - розпорядження про скасування реєстрації випуску акцій, видане Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку; для емітентів боргових цінних паперів - звіт про результати погашення цінних паперів.

Про час і місце судового засідання, в якому мають розглядатися звіт і ліквідаційний баланс, господарський суд повідомляє ліквідатора та кредиторів.

Обов`язком ліквідатора є здійснення всієї повноти дій, спрямованих на виявлення та повернення активів боржника.

Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки кредиторів постановляє ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Згідно ч. 6 ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства, ліквідатор виконує свої повноваження до завершення ліквідаційної процедури в порядку, встановленому цим Кодексом.

Оскільки звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс є підсумковими документами, які підтверджують належне проведення ліквідатором всіх заходів ліквідаційної процедури, повне вчинення ним дій по виявленню активів боржника, за результатом розгляду яких суд приймає рішення про можливість відновлення платоспроможності боржника або встановлює неможливість задоволення вимог конкретних кредиторів та приймає рішення про його ліквідацію і закриття провадження у справі.

У постанові від 11.02.2020 у справі № 910/2814/18, Верховний суд зазначив, що ухвала суду про затвердження звіту ліквідатора і ліквідаційного балансу є за своєю правовою природою судовим рішенням, яке підсумовує хід ліквідаційної процедури, в якому необхідно повно відобразити обставини, що мають значення для даної справи. Затверджуючи звіт ліквідатора, господарський суд повинен дати оцінку належності проведення ліквідатором всієї ліквідаційної процедури, дотримання ним черговості задоволення вимог кредиторів, відповідності законодавству про банкрутство всіх обов`язкових додатків до звіту ліквідатора, зокрема, оцінити повноту пошуку, виявлення майнових активів банкрута, для включення їх в ліквідаційну масу, дати оцінку діям ліквідатора щодо пошуку, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб, надати оцінку повноті реалізації ліквідатором активів боржника, а також з`ясувати чи здійснювались ліквідатором заходи для виявлення та повернення дебіторської заборгованості банкрута. Висновки суду про встановлені обставини і їх правові наслідки повинні бути вичерпними, відповідати дійсності та підтверджуватися достовірними доказами, дослідженими в судовому засіданні. Розглядаючи ліквідаційний баланс та звіт ліквідатора, в судовому засіданні господарський суд перевіряє обґрунтованість, правомірність та повноту дій ліквідатора, а також, достовірність змісту ліквідаційного балансу.

Також, подання звіту та ліквідаційного балансу здійснюється ліквідатором за наслідком всіх проведених ним дій в ході ліквідаційної процедури. Обов`язком ліквідатора є здійснення всієї повноти заходів спрямованих на виявлення активів боржника, при цьому ні у кого не повинен виникати обґрунтований сумнів, щодо їх належного здійснення (принцип безсумнівної повноти дій ліквідатора у ліквідаційній процедурі). Аналогічний правовий висновок викладено у постановах Верховного Суду від 14.02.2018 у справі № 927/1191/14, від 08.05.2018 у справі № 904/5948/16.

Відповідно до постанови Верховного Суду від 17.06.2020 у справі № 924/669/17, звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс є підсумковими документами, які підтверджують належне проведення ліквідатором всіх необхідних заходів ліквідаційної процедури, вчинення адекватних дій щодо виявлення кредиторів та активів боржника, за результатами розгляду яких суд приймає ухвалу про ліквідацію боржника та закриття провадження у справі.

Отже, законодавцем передбачено певну сукупність дій, які необхідно вчинити в ході ліквідаційної процедури та перелік додатків до звіту ліквідатора, які подаються суду разом з зазначеним звітом та є предметом дослідження в судовому засіданні за підсумками ліквідаційної процедури, яке проводиться за участю кредиторів (комітету кредиторів). Подання звіту та ліквідаційного балансу здійснюється ліквідатором за результатом проведених дієвих заходів, які передбачені у ліквідаційній процедурі.

Кодексом не визначено вичерпного переліку таких заходів, які має вчинити ліквідатор для завершення ліквідаційної процедури, визначені тільки основні напрямки таких дій, що дозволяють сформувати ліквідаційну масу та задовольнити, за умови виявлення майна (ліквідних активів), вимоги кредиторів, що логічно випливає із визначених Кодексом повноважень ліквідатора та надає останньому можливість відповідно до власного самостійного та незалежного розсуду вчиняти дії щодо виявлення та розшуку активів банкрута для формування ліквідаційної маси.

Беручи до уваги положення ст. 61, ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства господарський суд, розглядаючи ліквідаційний баланс та звіт ліквідатора, перевіряє у судовому засіданні обґрунтованість, правомірність та безсумнівну повноту дій ліквідатора, а також, достовірність змісту ліквідаційного балансу, дотримання ним черговості задоволення вимог кредиторів, відповідності законодавству про банкрутство всіх обов`язкових додатків до звіту ліквідатора, повноту реалізації ліквідатором активів боржника а також достовірність змісту ліквідаційного балансу.

Таким чином, за підсумками ходу ліквідаційної процедури вбачається, що ліквідатором вчинено належні дії по виявленню активів та пасивів боржника, внаслідок вжитих ліквідатором заходів доведено неможливість відновлення платоспроможності боржника. Вказані висновки про встановлені обставини відповідають дійсності та підтверджуються достовірними доказами, дослідженими в судовому засіданні та долученими до справи.

Згідно ч. 2 ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства, якщо за результатами ліквідаційної процедури після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна або майно не виявлено чи відсутнє, господарський суд постановляє ухвалу про ліквідацію юридичної особи - банкрута. Копія цієї ухвали надсилається державному реєстратору для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи - банкрута, а також власнику майна.

У відповідності до ч. 7 ст. 64 Кодексу України з процедур банкрутства вимоги, не погашені у зв`язку з недостатністю майна, вважаються погашеними.

Зважаючи на вищевикладене, господарський суд прийшов до висновку, що ліквідатором вжито усіх можливих заходів щодо виявлення активів боржника та дотримано вимоги Кодексу з процедур банкрутства під час проведення ліквідаційної процедури у справі № 902/1099/22.

Затвердження звіту ліквідатора в порядку, передбаченому ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства є підставою для закриття провадження у справі згідно п. 7 ч. 1 ст. 90 цього Кодексу - господарський суд закриває провадження у справі про банкрутство, якщо затверджений звіт ліквідатора в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Відповідно до ч. 4 ст. 90 Кодексу України з процедур банкрутства у випадках, передбачених пунктами 5-8 частини першої цієї статті, господарський суд в ухвалі про закриття провадження у справі зазначає, що вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлений цим Кодексом строк або були відхилені господарським судом, вважаються погашеними, а виконавчі документи за відповідними вимогами визнаються такими, що не підлягають виконанню.

Відповідно до ч. 4 ст. 40 Кодексу України з процедур банкрутства заходи щодо забезпечення вимог кредиторів діють відповідно до дня введення процедури санації і призначення керуючого санацією або до прийняття постанови про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури і призначення ліквідатора, або до закриття провадження у справі.

Згідно ч. 8 ст. 41 Кодексу України з процедур банкрутства дія мораторію припиняється з дня закриття провадження у справі про банкрутство.

З огляду на встановлені обставини та наведені приписи законодавства, суд дійшов висновку про затвердження звіту арбітражного керуючого (ліквідатора) Гонти О.А. № 02-38/559 від 22.05.2023 за результатами проведення ліквідаційної процедури у справі № 902/1099/22 про банкрутство ТОВ "Гарантія безпеки плюс" та ліквідаційного балансу банкрута у даній справі, в зв`язку з чим, банкрут - ТОВ "Гарантія безпеки плюс" підлягає ліквідації, що є наслідком закриття провадження у справі № 902/1099/22.

В судовому засіданні 30.05.2023 судом розглянуто заяву арбітражного керуючого Гонти О.А. № 02-38/572 від 25.05.2023 про затвердження звітів про витрати та винагороду арбітражного керуючого Гонти О.А. у справі № 902/1099/22.

Так, в судовому засіданні арбітражний керуючий Гонта О.А. підтримала вимоги згаданої заяви та просила затвердити:

- звіт про здійснення та відшкодування витрат арбітражного керуючого у справі № 902/1099/22 за період з 17.02.2023 по 22.05.2023 на загальну суму 7 471,42 грн.;

- звіт про нарахування і виплату грошової винагороди арбітражного керуючого у справі за період з 17.02.2023 по 22.05.2023 на загальну суму 63 078,81 грн..

Як вбачається з матеріалів справи, постановою суду від 17.02.2023 ТОВ "Гарантія безпеки плюс" визнано банкрутом, введено ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Гонту О.А.

У поданому до суду звіті арбітражним керуючим Гонтою О.А. повідомлено, що за період ліквідаційної процедури з 17.02.2023 по 22.05.2023 арбітражному керуючому (ліквідатору) Гонті О.А. нараховано основну грошову винагороду розмірі 63 078,81 грн. Виплата основної грошової винагороди арбітражного керуючого в ліквідаційній процедурі не здійснювалась.

Таким чином, станом на 22.05.2023 заборгованість з виплати основної грошової винагороди арбітражного керуючого становить 63 078,81 грн.

Судом з`ясовано, що розрахунок грошової винагороди здійснювався з розрахунку три мінімальні заробітні плати за кожен місяць виконання арбітражним керуючим повноважень ліквідатора відповідно до ч. 2 ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства.

Відповідно до ст. 8 ЗУ "Про Державний бюджет України на 2023 рік" встановлено у 2023 році мінімальну заробітну плату у місячному розмірі з 1 січня 2023 року 6 700,00 грн.

На засіданні комітету кредиторів ТОВ "Гарантія безпеки плюс" вирішено схвалити звіт арбітражного керуючого Гонти О.А. про нарахування і виплату грошової винагороди у справі № 902/1099/22 про банкрутство ТОВ "Гарантія безпеки плюс" станом на 22.05.2023 (за період ліквідаційної процедури) на загальну суму 63 078,81, яка станом на 22.05.2023 не сплачена.

При цьому, як слідує із змісту звіту та доданих до нього письмових доказів, окрім суми основної грошової винагороди арбітражним керуючим Гонтою О.А. під час виконання повноважень ліквідатора боржника здійснено витрат на загальну суму 7 471,42 з них:

825,80 грн. за період з 17.02.2023 по 17.04.2023, а саме:

- 270,00 грн. - офісні витрати ( в т.ч. канцтовари, поштові витрати);

- 515,00 грн. - комісія банку (в т.ч. за закриття рахунків в цінних паперах);

- 40,80 грн. - за надання статистичної інформації (копій фінансової звітності).

6 645,62 грн. за період з 18.04.2023 по 22.05.2023, а саме:

- 101,00 грн. - офісні витрати (поштові витрати);

- 284,62 грн. - комісія банку;

- 6 000,00 грн. - за впорядкування архівних документів;

- 260,00 грн. - за отримання інформації та витягів з державних реєстрів";

На підтвердження обставин щодо понесених витрат, арбітражним керуючим додано відповідні докази.

Дослідивши докази, понесених арбітражним керуючим Гонтою О.А. витрат під час виконання обов`язків ліквідатора боржника, судом встановлено, що вказані витрати є документально підтвердженими.

Також ліквідатор у звіті зазначила, що станом на 22.05.2023 вказані витрати відшкодовані в сумі 2 497,00 грн.

Таким чином, станом на 22.05.2023 заборгованість з відшкодування витрат арбітражного керуючого становить 4 974,42 грн.

На засіданні комітету кредиторів ТОВ "Гарантія безпеки плюс" 08.02.2023 вирішено схвалити звіт арбітражного керуючого Гонти О.А. про здійснення та відшкодування витрат у справі № 902/1099/22 про банкрутство ТОВ "Гарантія безпеки плюс" за період з 16.11.2022 по 14.02.2023 на загальну суму 16 613,38 грн.

Встановивши та дослідивши наведені обставини, суд дійшов наступних правових висновків.

Відповідно до ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства, ліквідатор - арбітражний керуючий, призначений господарським судом для здійснення ліквідаційної процедури.

Частинами 1, 2, 4, 6 ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що арбітражний керуючий виконує повноваження за грошову винагороду.

Грошова винагорода арбітражного керуючого складається з основної та додаткової грошових винагород. Розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна або ліквідатора визначається в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останніх 12 місяців його роботи до відкриття провадження у справі, але не менше трьох розмірів мінімальної заробітної плати за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень.

Право вимоги основної грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень.

Сплата основної винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна, ліквідатора, керуючого санацією, керуючого реструктуризацією, керуючого реалізацією здійснюється за рахунок коштів, авансованих заявником (кредитором або боржником) на депозитний рахунок господарського суду, який розглядає справу, до моменту подання заяви про відкриття провадження у справі.

У разі якщо процедура триває після закінчення авансованих заявником коштів, основна винагорода арбітражного керуючого сплачується за рахунок коштів, одержаних боржником - юридичною особою у результаті господарської діяльності, або коштів, одержаних від продажу майна боржника, яке не перебуває в заставі.

Витрати арбітражного керуючого, пов`язані з виконанням ним повноважень у справі, відшкодовуються в порядку, передбаченому цим Кодексом, крім витрат на страхування його професійної відповідальності, а також витрат, пов`язаних з виконанням таких повноважень у частині, в якій зазначені витрати перевищують регульовані державою ціни (тарифи) на відповідні товари, роботи, послуги чи ринкові ціни на день здійснення відповідних витрат або замовлення (придбання) товарів, робіт, послуг.

Арбітражний керуючий не менше одного разу на два місяці звітує про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування його витрат на засіданнях зборів кредиторів (у справі про неплатоспроможність фізичної особи) чи комітету кредиторів (у справі про банкрутство юридичної особи), а в частині витрат, що стосуються заставного майна, - перед забезпеченим кредитором.

Звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат має бути схвалений зборами кредиторів (у справі про неплатоспроможність фізичної особи) чи комітетом кредиторів (у справі про банкрутство юридичної особи), а в частині витрат, що стосуються заставного майна, - забезпеченим кредитором.

Звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедур розпорядження майном, санації, ліквідації, погашення боргів боржника подається арбітражним керуючим до господарського суду за п`ять днів до закінчення відповідної процедури, розглядається судом та затверджується ухвалою, що може бути оскаржена у встановленому порядку.

Відтак, враховуючи наведені вище обставини та положення закону, суд дійшов висновку про затвердження звіту про здіснення та відшкодування витрат арбітражного керуючого у справі № 902/1099/22 про банкрутство ТОВ "Гарантія безпеки плюс" за період з 17.02.2023 по 22.05.2023 на загальну суму 7 471,42 грн. та затвердження звіту арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди у справі № 902/1099/22 про банкрутство ТОВ "Гарантія безпеки плюс" за період з 17.02.2023 по 22.05.2023 на загальну суму 63 078,81 грн.

Керуючись ст.ст. 1, 2, ч. 1 ст. 6, 9, 12, ч. 4 ст. 40, 41, 61, 64, 65, 90 Кодексу України з процедур банкрутства; ст.ст. 2, 3, 11, 18, 232, 233, 234, ч. 1 ст. 235, 236, 255, 256, 326 ГПК України, суд -

П О С Т А Н О В И В :

1. Задовольнити заяву арбітражного керуючого (розпорядника майна) Гонти О.А. № 02-38/572 від 25.05.2023 про затвердження звітів про витрати та винагороду арбітражного керуючого Гонти О.А. у справі № 902/1099/22.

2. Затвердити звіт про здіснення та відшкодування витрат арбітражного керуючого Гонти О.А. у справі № 902/1099/22 про банкрутство ТОВ "Гарантія безпеки плюс" за період з 17.02.2023 по 22.05.2023 на загальну суму 7 471,42 грн.

3. Затвердити звіт арбітражного керуючого Гонти О.А. про нарахування і виплату грошової винагороди у справі № 902/1099/22 про банкрутство ТОВ "Гарантія безпеки плюс" за період з 17.02.2023 по 22.05.2023 на загальну суму 63 078,81 грн.

5. Задовольнити клопотання арбітражного керуючого Гонти О.А. № 02-38/573 від 26.05.2023 про затвердження звіту за підсумками ліквідаційної процедури у справі № 902/1099/22, ліквідаційного балансу банкрута та закриття провадження у справі.

6. Затвердити звіт арбітражного керуючого (ліквідатора) Гонти О.А. № 02-38/559 від 22.05.2023 за результатами проведення ліквідаційної процедури у справі № 902/1099/22 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Гарантія безпеки плюс" та ліквідаційний баланс Товариства з обмеженою відповідальністю "Гарантія безпеки плюс".

7. Товариство з обмеженою відповідальністю "Гарантія безпеки плюс" (пр. Юності, буд. 10-А, офіс 4, м. Вінниця, 21030, код 33639580), як юридичну особу ліквідувати.

8. Встановити, що вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлений Кодексом України з процедур банкрутства строк або відхилені господарським судом, вважаються погашеними, а виконавчі документи за відповідними вимогами визнаються такими, що не підлягають виконанню.

9. Припинити повноваження арбітражного керуючого Гонти Оксани Анатоліївни (Свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 4 від 01.02.2013) як ліквідатора у справі № 902/1099/22 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Гарантія безпеки плюс".

5. Припинити дію мораторію введеного ухвалою Господарського суду Вінницької області від 16.11.2022 у справі № 902/1099/22.

6. Скасувати заходи щодо забезпечення вимог кредиторів, введені ухвалою Господарського суду Вінницької області від 16.11.2022 у справі № 902/1099/22.

7. Закрити провадження у справі у справі № 902/1099/22 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Гарантія безпеки плюс" (пр. Юності, буд. 10-А, офіс 4, м. Вінниця, 21030, код 33639580).

8. Відповідно до ч. 1 ст. 235 ГПК України ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення - 30.05.2023.

9. Ухвала суду може бути оскаржена протягом 10 днів з дня її проголошення до Північно-західного апеляційного господарського суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

10. Повний текст ухвали суду складено та підписано - 01.06.2023.

11. Копію ухвали суду направити згідно переліку рекомендованим листом та на електронну адресу: ТОВ "Технопром" - offis.tehnoprom@gmail.com; представнику ТОВ "Технопром", адвокату Антоненку А.В. - ІНФОРМАЦІЯ_1 ; арбітражному керуючому - Гонті О.А. - arbitr.gonta@gmail.com, Департаменту адміністративних послуг Вінницької міської ради - cap@vmr.gov.ua; Першому відділу ДВС у місті Вінниці Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) - info_tsr@vnm.vn.dvs.gov.ua; Департаменту адміністративних послуг Вінницької міської ради - cap@vmr.gov.ua; Центральному міжрегіональному управлінню Міністерства юстиції - bankrut@vn.minjust.ua.

Суддя Лабунська Т.І.

віддрук. прим.:

1 - до справи;

2 - ТОВ "Гарантія безпеки плюс" - пр. Юності, буд. 10-А, офіс 4, м. Вінниця, 21030;

3 - ТОВ "Консалтингова компанія "Бенефіт" - бульвар Дружби Народів, буд. 30 Б, м. Київ, 01133;

4 - Арбітражному керуючому Гонті О.А. - вул. Хмельницьке шосе, 82, офіс 4.1., м. Вінниця, 21036.

5 - Департаменту адміністративних послуг Вінницької міської ради - вул. Соборна, 59, м. Вінниця, 21050)

Дата ухвалення рішення30.05.2023
Оприлюднено02.06.2023
Номер документу111247962
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —902/1099/22

Ухвала від 30.05.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 27.04.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 27.02.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Постанова від 17.02.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 06.02.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 30.01.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 20.01.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 04.01.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 21.12.2022

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 05.12.2022

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні