Ухвала
від 30.05.2023 по справі 626/2781/21
КАСАЦІЙНИЙ КРИМІНАЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Ухвала

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 травня 2023 року

м. Київ

справа № 626/2781/21

провадження № 51 - 625впс 23

Верховний Суд колегією суддів Першої судової палати

Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

за участю

секретаря судового засідання ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання захисника ОСОБА_5 про направлення кримінального провадження № 42020221400000049 за обвинуваченням ОСОБА_6 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27 - ч. 4 ст. 191 КК України, з Диканського районного суду Полтавської області до Дергачівського районного суду Харківської області,

встановив:

до Касаційного кримінального суду Верховного Суду в порядку ст. 34 КПК України надійшло клопотання захисника ОСОБА_5 про направлення кримінального провадження № 42020221400000049 стосовно ОСОБА_6 з Диканського районного суду Полтавської області до Дергачівського районного суду Харківської області.

Клопотання захисника мотивовано тим, що у зв`язку із неможливістю здійснювати правосуддя під час воєнного стану територіальну підсудність судових справ Золочівського районного суду Харківської області було визначено за Диканським районним судом Полтавської області. На підставі зазначеного розпорядження кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_6 було направлено для розгляду до Диканського районного суду Полтавської області.

В подальшому Рішенням Вищої ради правосуддя № 399/0/15-23 від 20 квітня 2023 року територіальну підсудність судових справ Золочівського районного суду Харківської області визначено за Дергачівським районним судом Харківської області.

Крім того, захисник просить врахувати виняткові обставини для передачі даного кримінального провадження до Дергачівського районного суду Харківської області, а саме те, що обвинувачений тимчасово проживає у м. Дергачі Харківської області, що підпадає під юрисдикцію цього суду. Свідки проживають у смт Золочів Харківської області, який розташований на значній відстані від смт Диканька Полтавської області (197 км), що ускладнює їхнє прибуття в умовах воєнного стану до Диканського районного суду Полтавської області. Також зазначає про те, що через перенавантаження мережі Інтернет, планові та аварійні відключення електроенергії неможливо проводити судові засідання в режимі відеоконференції, тому для забезпечення оперативності та ефективності судового розгляду кримінальне провадження слід направити до Дергачівського районного суду Харківської області.

Учасники судового провадження належним чином повідомлені про час і місце розгляду клопотання.

Дослідивши наведені у клопотанні доводи, пояснення захисника, який підтримав клопотання, та наявні у розпорядженні Суду матеріали провадження, Суд дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню з огляду на таке.

За приписами ст. 34 КПК Україникримінальне провадження передається на розгляд іншого суду, якщо: 1) до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил підсудності;

2) після задоволення відводів (самовідводів) чи в інших випадках неможливо утворити склад суду для судового розгляду; 3) обвинувачений чи потерпілий працює або працював у суді, до підсудності якого належить здійснення кримінального провадження; 4) ліквідовано суд або з визначених законом підстав припинено роботу суду, який здійснював судове провадження.

До початку судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження (крім кримінальних проваджень, що надійшли на розгляд Вищого антикорупційного суду) з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження може бути передано на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків, а також у разі неможливості здійснювати відповідним судом правосуддя (зокрема, надзвичайні ситуації техногенного або природного характеру, епідемії, епізоотії, режим воєнного, надзвичайного стану, проведення антитерористичної операції чи здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях).

Як убачається з матеріалів клопотання та інформації, наданої Диканським районним судом Полтавської області, на розгляді Золочівського районного суду Харківської області перебував обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 42020221400000049 стосовно ОСОБА_6 , обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 - ч. 4 ст. 191 КК України.

Розпорядженням Голови Верховного Суду № 7/09-22 від 14.03.2022 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану (окремі суди Донецької, Запорізької та Харківської областей)» у зв`язку із неможливістю здійснювати правосуддя під час воєнного стану територіальну підсудність судових справ Золочівського районного суду Харківської області було визначено за Диканським районним судом Полтавської області.

На підставі зазначеного розпорядження, з дотриманням вимог КПК України, кримінальне провадження стосовно № 42020221400000049 стосовно ОСОБА_6 було направлено для розгляду до Диканського районного суду Полтавської області. Підготовче судове засідання призначено на 29 червня

2023 року.

Розпорядженням Голови Верховного Суду від 17 листопада

2022 року № 65 «Про відновлення територіальної підсудності судових справ окремих судів м. Харкова та Харківської області» відновлено територіальну підсудність судових справ Золочівського районного суду Харківської області.

В подальшому Рішенням Вищої ради правосуддя № 399/0/15-23 від 20 квітня 2023 року «Про зміну територіальної підсудності справ окремих судів Харківської області», з 1 травня 2023 року територіальну підсудність судових справ, зокрема, Золочівського районного суду Харківської області визначено за Дергачівським районним судом Харківської області.

У своєму клопотанні захисник наводить виняткові обставини - проживання обвинуваченого в м. Дергачі Харківської області та свідків - у смт Золочів Харківської області, який розташований на значній відстані від смт Диканька Полтавської області (197 км), що ускладнює їхнє прибуття в умовах воєнного стану до Диканського районного суду Полтавської області. Зазначені обставини, на думку захисника, є достатніми для направлення кримінального провадження до Дергачівського районного суду Харківської області.

Колегія суддів погоджується з доводами захисника, оскільки з наявних у Суду матеріалів убачається, що обвинувачений проживає у м. Дергачі Харківської області, який підпадає під територіальну юрисдикцію Дергачівського районного суду Харківської області.

Що стосується свідків, то згідно з переліком, наданим Диканським районним судом Полтавської області, свідки у кримінальному провадженні стосовно ОСОБА_6 є мешканцями, зокрема, смт Золочева Харківської області.

Зазначений населений пункт хоч і не підпадає під юрисдикцію Дергачівського районного суду Харківської області, проте знаходиться на відстані від м. Дергачі Харківської області - 20 км, тоді як відстань від смт Золочів до

смт Диканька Полтавської області становить 197 км.

Отже враховуючи значну віддаленість Диканського районного суду Полтавської області від Дергачівського районного суду Харківської області, а також з метою оперативності та ефективності колегія суддів уважає за доцільне передати кримінальне провадження стосовно ОСОБА_6 до Дергачівського районного суду Харківської області для розгляду по суті.

Разом із тим, Суд зауважує, що місцезнаходження органу прокуратури та проживання захисника не є тими обставинами, які можуть бути визнані винятковими для направлення кримінального провадження до іншого суду в розумінні ст. 34 КПК України.

Керуючись статтею 34 КПК України, Суд

постановив:

Клопотання захисника ОСОБА_5 задовольнити.

Матеріаликримінального провадження № 42020221400000049 за обвинуваченням ОСОБА_6 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27 - ч. 4 ст. 191 КК України, направити з Диканського районного суду Полтавської області до Дергачівського районного суду Харківської області.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення30.05.2023
Оприлюднено02.06.2023
Номер документу111251293
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем

Судовий реєстр по справі —626/2781/21

Ухвала від 20.02.2024

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Жорняк О. М.

Ухвала від 15.11.2023

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Жорняк О. М.

Ухвала від 07.07.2023

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Жорняк О. М.

Ухвала від 30.05.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Марчук Наталія Олегівна

Ухвала від 26.04.2023

Кримінальне

Диканський районний суд Полтавської області

Кириченко О. С.

Ухвала від 26.04.2023

Кримінальне

Диканський районний суд Полтавської області

Кириченко О. С.

Ухвала від 14.03.2023

Кримінальне

Диканський районний суд Полтавської області

Кириченко О. С.

Ухвала від 07.02.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Марчук Наталія Олегівна

Ухвала від 30.01.2023

Кримінальне

Диканський районний суд Полтавської області

Кириченко О. С.

Ухвала від 14.11.2022

Кримінальне

Диканський районний суд Полтавської області

Пашнєв В. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні