Ухвала
від 31.05.2023 по справі 9901/457/21
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

31 травня 2023 року

м. Київ

справа №9901/457/21

адміністративне провадження №П/9901/457/21

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Єресько Л.О.,

суддів: Данилевич Н.А., Жука А.В., Мартинюк Н.М., Мельник-Томенко Ж.М.,

за участю:

секретаря судового засідання - Орел П.Ю.,

представника Президента України - Басая В.О.,

представника Служби безпеки України - Зарєчного Д.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання Служби безпеки України про долучення до матеріалів справи доказів та подальший розгляд у закритому судовому засіданні справи № 9901/457/21 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Маджері» до Президента України, за участі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Ради національної безпеки і оборони України та Служби безпеки України, про визнання протиправним та скасування Указу Президента України в частині,

УСТАНОВИВ:

У провадженні Верховного Суду перебуває справа за позовом ТОВ «Маджері» до Президента України, за участі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Ради національної безпеки і оборони України та Служби безпеки України, про визнання протиправним та скасування Указу Президента України в частині.

Ухвалою Верховного Суду у складі судді Касаційного адміністративного суду Єресько Л.О. від 15 листопада 2021 року відкрите провадження у справі № 9901/457/21 та призначено її до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження у відкритому судовому засіданні. Цією ухвалою витребувано у Президента України та СБУ докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

29 листопада та 20 грудня 2021 року Служба безпеки України подала до Верховного Суду заяву, в якій просила продовжити процесуальний строк для подання до суду доказів і пояснень щодо позову.

30 грудня 2021 року від СБУ до Суду надійшло клопотання про приєднання до матеріалів справи доказів, які на виконання вимог ухвали суду від 15 листопада 2021 року надіслані на адресу режимно-секретного відділу Верховного Суду, а саме лист СБУ від від 22 грудня 2021 року № 16/224/цт. СБУ зазначає, що надані ним документи підтверджують наявність підстав для застосування санкцій до ТОВ «Маджері».

Також 30 грудня 2021 року від СБУ до Суду надійшло клопотання про подальший розгляд справи в закритому судовому засіданні на підставі статей 10, 44, 77 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) з повним фіксуванням його перебігу за допомогою відео- та (або) звукозаписувального технічного засобу із додержанням вимог законодавства України у сфері охорони державної таємниці. Клопотання вмотивоване тим, що надані СБУ окремі документи, які підтверджують наявність підстав для застосування санкцій до ТОВ «Маджері» місять інформацію, що становить державну таємницю (гриф обмеження доступу «таємно»).

23 червня 2022 року начальником відділу режимно-секретної роботи Верховного Суду складена службова записка, відповідно до якої повідомлено, що 24 грудня 2021 року відділом режимно-секретної роботи отримано від Управління правового забезпечення Служби безпеки України на виконання ухвали Верховного Суду матеріальні носії секретної інформації (далі - МНСІ) у справі № 9901/457/21, а саме: лист (вих. СБУ № 16/224/цт від 12 грудня 2021 року, вх. ВС № 46/АС-167цт від 24 грудня 2021 року (переобліковано вх. ВС №55/АС-127цт від 21 січня 2022 року), додатком до якого була довідка щодо підстав застосування санкцій, якій було надано гриф секретності "Таємно".

До 25 лютого 2022 року МНСІ по справі № 9901/457/21 були на зберіганні у відділі режимно-секретної роботи Верховного Суду.

25 лютого 2022 року у зв`язку із виникненням реальної загрози захоплення МНСІ та відсутності можливості їх вивезення у безпечне місце МНСІ, які були на зберіганні у відділі режимно-секретної роботи Верховного Суду (у тому числі матеріали судових справ та додаткові матеріали до них), знищено відповідно до вимог Порядку організації та забезпечення режиму секретності в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18 грудня 2013 року № 939, про що у відділі режимно-секретної роботи Верховного Суду є відповідні підтверджуючі документи (Акт про знищення секретних документів від 14 квітня 2022 року №57/ВС-35ДСК).

16 серпня 2022 року від СБУ до Суду надійшло клопотання про приєднання до матеріалів справи доказів, які на виконання вимог ухвали суду від 15 листопада 2021 року надіслані на адресу режимно-секретного відділу Верховного Суду, а саме лист СБУ від 11 серпня 2022 року № 16/2228-цт-в. СБУ зазначає, що надані ним документи підтверджують наявність підстав для застосування санкцій до ТОВ «Маджері».

Також 16 серпня 2022 року від СБУ до Суду надійшло клопотання про подальший розгляд справи в закритому судовому засіданні на підставі статей 10, 44, 77 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) з повним фіксуванням його перебігу за допомогою відео- та (або) звукозаписувального технічного засобу із додержанням вимог законодавства України у сфері охорони державної таємниці. Клопотання вмотивоване тим, що надані СБУ окремі документи, які підтверджують наявність підстав для застосування санкцій до ТОВ «Маджері» місять інформацію, що становить державну таємницю (гриф обмеження доступу «таємно»).

У судовому засіданні 31 травня 2023 року представник СБУ підтримав подані ним клопотання, просив їх задовольнити у повному обсязі.

Представник відповідача у судовому засіданні підтримав заявлені СБУ клопотання.

Представники позивача 01 травня 2023 року надіслав до Суду клопотання про подальший розгляд справи без участі позивача та його представника.

Приймаючи до уваги, що надіслані Управлінням правового забезпечення СБУ матеріалам надано гриф секретності "Таємно" та вони перебувають на зберіганні у відділі режимно-секретної роботи Верховного Суду, то колегія суддів уважає за необхідне дослідити ці документи в ході судового розгляду із дотриманням вимог законодавства у сфері охорони державної таємниці.

Відповідно до частини 8 статті 10 КАС України розгляд справи у закритому судовому засіданні проводиться у випадках, коли відкритий судовий розгляд може мати наслідком розголошення таємної чи іншої інформації, що охороняється законом, необхідності захисту особистого та сімейного життя людини, а також в інших випадках, визначених законом.

Частиною 9 цієї статті передбачено, що про розгляд справи у закритому судовому засіданні постановляється ухвала. Суд ухвалою може оголосити судове засідання закритим повністю або оголосити закритою його частину.

Відповідно до частини першої статті 10 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) розгляд справ в адміністративних судах проводиться відкрито, крім випадків, визначених цим Кодексом.

За частинами восьмою-десятою статті 10 КАС України розгляд справи у закритому судовому засіданні проводиться у випадках, коли відкритий судовий розгляд може мати наслідком розголошення таємної чи іншої інформації, що охороняється законом, необхідності захисту особистого та сімейного життя людини, а також в інших випадках, визначених законом.

Про розгляд справи у закритому судовому засіданні постановляється ухвала. Суд ухвалою може оголосити судове засідання закритим повністю або оголосити закритою його частину.

Розгляд справи та вчинення окремих процесуальних дій у закритому судовому засіданні проводиться з додержанням правил здійснення адміністративного судочинства. Під час такого розгляду можуть бути присутні лише учасники справи, а в разі необхідності - свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі. Суд попереджає зазначених осіб про обов`язок не розголошувати інформацію, для забезпечення захисту якої розгляд справи або вчинення окремих процесуальних дій відбуваються в закритому судовому засіданні.

З урахуванням наведеного колегія суддів дійшла висновку, що розгляд цієї справи у закритому судовому засіданні необхідний тільки в тій його частині, яка стосуватиметься дослідження і обговорення інформації, якій надано гриф секретності «Таємно».

Обґрунтованих підстав проводити весь розгляд справи у закритому судовому засіданні немає, тим паче, що окремі аспекти підстав, якими представники позивача аргументують свої вимоги, не стосуються безпосередньо інформації, яка становить державну таємницю.

Тому судове засідання, на якому суд буде досліджувати докази, які містять інформацію, що становить державну таємницю і заслуховувати пояснення учасників справи з цього приводу, буде закритим. Щодо з`ясування інших обставин (які не стосуються охоронюваної законом інформації), то в цій частині розгляд справи відбуватиметься у відкритому судовому засіданні.

Керуючись статтями 10, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, Суд

УХВАЛИВ:

Клопотання Служби безпеки України про подальший розгляд справи № 9901/457/21 у закритому судовому засіданні задовольнити частково.

Проводити розгляд справи № 9901/457/21 у закритому судовому засіданні в частині дослідження доказів, які містять державну таємницю.

У задоволенні клопотання в іншій частині відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали виготовлено 01 червня 2023 року .

...........................

...........................

...........................

...........................

...........................

Л.О. Єресько

Н.А. Данилевич

А.В.Жук

Н.М.Мартинюк

Ж.М.Мельник-Томенко

Судді Верховного Суду

Дата ухвалення рішення31.05.2023
Оприлюднено02.06.2023
Номер документу111267320
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування Указу Президента України в частині

Судовий реєстр по справі —9901/457/21

Ухвала від 12.03.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єресько Л.О.

Ухвала від 31.05.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єресько Л.О.

Ухвала від 31.05.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єресько Л.О.

Ухвала від 15.11.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єресько Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні