Рішення
від 17.05.2023 по справі 686/27280/22
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/27280/22

Провадження № 2/686/1488/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 травня 2023 року Хмельницький міськрайонний суд

Хмельницької області

в складі: головуючої судді - Мазурок О.В.

при секретарі Колісник Л.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Хмельницького, в порядку ст.. 247 ЦПК України, цивільну справу за позовом обслуговуючого кооперативу «Садівничетовариство Дубки-1» до ОСОБА_1 про припинення та скасування права власності на земельнуділянку, -

В С Т А Н О В И В:

Обслуговуючий кооператив «Садівниче товариство Дубки-1» звернулося до суду з позовом до ОСОБА_2 про припинення та скасування права власності на земельну ділянку. Просить припинити ОСОБА_2 право власності на земельну ділянку, площею 0,057 га, яка розташована на території Хмельницької міської ради, обслуговуючого кооперативу «Садівниче товариство «Дубки-1» за адресую АДРЕСА_1 та скасувати Державний акт на право приватної власності на землю від 13 червня 1994 року серії ХМ №001078 виданий на прізвище ОСОБА_2 для ведення садівництва; скасувати реєстрацію Державного акту на право приватної власності на землю від 13 червня 1994 року виданий на прізвище ОСОБА_2 зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю Хмельницької міської ради серії ХМ за №001078.

На обґрунтування свого позову представник позивача вказав, що на підставі рішення виконавчого комітету Хмельницької районної ради народних депутатів від 16 березня 1988 року «Про відведення земельної ділянки підприємствам, організаціям та установам під колективні сади» Хмельницькому обласному управлінню лісового господарства і лісозаготівель за рахунок земель Ярмолинецького лісгоспу відведено земельну ділянку площею 3,40 га для ведення колективного садівництва.

7 березня 2007 року зареєстровано юридичну особу «Обслуговуючий кооператив «Садівниче товариство «Дубки» та Статут «Обслуговуючого кооперативу «Садівниче товариство «Дубки».

Відповідно до п. 1.4 Статуту засновником товариства є «Хмельницьке обласне управління лісового господарства і лісозаготівель».

Пунктом 3.1 Статуту передбачено, що «головним завданням товариства є ефективне використання членами виділених земельних ділянок для вирощування фруктів, ягід, овочів, іншої сільськогосподарської продукції, створення умов для оздоровлення відпочинку членів товариства і їх сімей».

Постановою Хмельницького окружного адміністративного суду від

31 березня 2010 року припинено юридичну особу - «Обслуговуючого кооперативу «Садівниче товариство «Дубки» у зв`язку з тим, що більше року не подавалась податкова звітність.

22 липня 2016 року на підставі протоколу №1 установчих зборів кооперативу від 18 червня 2016 року зареєстровано юридичну особу Обслуговуючий кооператив «Садівниче товариство «Дубки - 1» та Статут «Обслуговуючого кооперативу «Садівниче товариство «Дубки -1».

Головним завданням ОК «СТ «Дубки-1» є захист прав і інтересів членів садівничого товариства та організація колективного саду, ефективне використання його членами земельних ділянок для вирощування фруктів, ягід,овочів, іншої сільськогосподарської продукції, створення умов для оздоровлення і відпочинку членів садівничого товариства та їх родин (п. 1.4 Статуту).

Відповідно до п. 2.1.1. Статуту «членом Обслуговуючого кооперативу «СТ «Дубки-1» є громадянин України, що має у власності або користуванні земельну ділянку, на території виділеній рішенням виконавчого комітету Хмельницької районної ради від 16.03.1988 року 31 колишньому СТ «Дубки».

Пунктом 2.4.3 Статуту визначено, що «член ОК «СТ «Дубки-1» зобов`язаний провести освоєння виділеної земельної ділянки строком до двох років, раціонально та ефективно використовувати її для вирощування фруктів, ягід, овочів та іншої сільськогосподарської продукції». «Освоєною вважається земельна ділянка (розміром 0,06 га), що скопана чи переорана (крім міст забудівлі і території не менше їм відстані від межі сусідів), на якій не менше 10 саджанців фруктових дерев, ягідних кущів».

Крім того, член садівничого товариства зобов`язаний «виконувати необхідні колективні агротехнічні заходи по обробці землі і своєчасно проводити заходи щодо боротьби з шкідливими і хворобами рослин за єдиним планом» ( п. 2.4.4. Статуту), «утримувати у порядку садову ділянку та будівлі на ній» (п. 2.4.5. Статуту), «своєчасно сплачувати вступні, членські і цільові внески у розмірі і в термін, встановлений правлінням та затверджений зборами уповноважених членів садівничого товариства в межах чинного законодавства» (п. 2.4.7. Статуту).

Згідно п. 2.5 Статуту член обслуговуючого кооперативу «Садівниче товариство «Дубки-1» може бути виключений із садівничого товариства у випадку не освоєння земельної ділянки протягом двох років.

Пунктом 2.6 Статуту передбачено, що виключення з членів обслуговуючого кооперативу «Садівниче товариство «Дубки-1» здійснюється рішенням правління садівничого товариства з наступним затвердженням зборами уповноважених членів.

Рішення про виключення з членів обслуговуючого кооперативу «Садівниче товариство «Дубки-1» приватного власника земельної ділянки веде до втрати ним права на земельну ділянку при порушенні Статуту ОК «СТ «Дубки-1» і зокрема Земельного кодексу України. Порядок припинення права приватної власності на земельну ділянку здійснюється в судовому порядку».

Відповідач по справі ОСОБА_2 , являвся членом обслуговуючого кооперативу «Садівниче товариство «Дубки-1» та являється власником земельної ділянки площею 0,057 га, яка розташована в обслуговуючого кооперативу «Садівниче товариство «Дубки-1» по АДРЕСА_1 та передана йому у власність на підставі розпорядження Хмельницької міської адміністрації від 26.05.1994 року №1360 для ведення садівництва, що підтверджується Державним актом на право приватної власності на землю від 13 червня 1994 року серії ХМ №001078.

Відповідач по справі понад 20 (двадцять) років не сплачував членські внески до садівничого товариства, що призвели до значної заборгованості ще в попередньому садівничому товаристві «Дубки» та в обслуговуючому кооперативі «Садівниче товариство «Дубки».

Із січня 2019 року садівниче товариство направляло на адресу ОСОБА_2 листи повідомлення щодо боргу та сплати членських внесків до обслуговуючому кооперативі «Садівниче товариство«Дубки-1», що підтверджується листом - повідомленням від 10.01.2019 р., від 03.06.2019 р., від 18.07.2019 р., від 14.01.2020 р., від 16.06.2020 р., від 15.07.2020 р., від 20.01.2021р., від 01. 06.2021 р., від 01.07.2021 р., від 11.01.22 р., від 03.06.2022 р., від 04.07.2022 р.

Крім того, гр. ОСОБА_2 понад 20 (двадцять) років не освоює та не використовує земельну ділянку, яка розташована в обслуговуючому кооперативі «Садівниче товариство «Дубки-1» по АДРЕСА_1 .

Земельна ділянка яка перебуває у власності відповідача - ОСОБА_2 та призначена для ведення садівництва - забур`янена, захаращена побутовими відходами, не використовується за цільовим призначенням та не обробляється понад 20 (двадцять) років, що підтверджується Актом про забур`янення та використання земельної ділянки не за цільовим призначенням від 27.06.2022 року, складений головою садівничого товариства - ОСОБА_3 , за участі членів садівничого товариства - ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , в присутності інженера - землевпорядника - ОСОБА_6 та суміжного землевласника - ОСОБА_7

17 жовтня 2022 року зборами уповноважених членів обслуговуючого кооперативу «Садівниче товариство «Дубки-1», за участі голови правління в присутності 26 членів, одноголосно ухвалено рішення згідно якого, «за порушення Статуту Товариства, Земельного кодексу України та систематичну несплату членських внесків, яка призвела до загальної заборгованості в сумі 9100 грн, а також допущення критичної забур`яненості земельної ділянки виключити з членів ОК «СТ «Дубки-1», власника земельної ділянки по АДРЕСА_1 - ОСОБА_2 та повідомити останнього про результати зборів та прийняте рішення», що підтверджується протоколом зборів уповноважених членів ОК «СТ «Дубки-1».

Представник позивача направив до суду заяву про слухання справи за його відсутності та підтримання позову.

Відповідач у судове засідання повторно не з`явилася, про час та місце слухання справи повідомлений належним чином, про що свідчить розписка про вручення судової повістки, до суду не направив відзив на позов. Зі згоди позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст.280 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи суд вважає, що позовна заява не підлягає задоволенню з наступних підстав: судом об`єктивно встановлено, що обслуговуючий кооператив «Садівниче товариство Дубки-1» звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 про припинення та скасування права власності на земельну ділянку. Просить припинити ОСОБА_2 право власності на земельну ділянку, площею 0,057 га, яка розташована на території Хмельницької міської ради, обслуговуючого кооперативу «Садівниче товариство «Дубки-1» за адресую АДРЕСА_1 та скасувати Державний акт на право приватної власності на землю від 13 червня 1994 року серії ХМ №001078 виданий на прізвище ОСОБА_2 для ведення садівництва; скасувати реєстрацію Державного акту на право приватної власності на землю від 13 червня 1994 року виданий на прізвище ОСОБА_2 зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю Хмельницької міської ради серії ХМ за №001078.

Згідно ч.2 ст.373 ЦК України право власності на землю гарантується Конституцією України. Право власності на землю (земельну ділянку) набувається і здійснюється відповідно до закону.

Статтею 14 Конституції України визначено, що право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону.

Як передбачено ч.ч. 1, 2 ст. 78 ЗК України, право власності на землю - це право володіти, користуватися і розпоряджатися земельними ділянками. Право власності на землю набувається та реалізується на підставі Конституції України, цього Кодексу, а також інших законів, що видаються відповідно до них.

Відповідно до ст.125 Земельного кодексу України право власності та право постійного користування на земельну ділянку виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації.

Частиною першою статті 153 ЗК України передбачено, що власник не може бути позбавлений права власності на земельну ділянку, крім випадків, передбачених цим Кодексом та іншими законами України.

Згідно ст.. 144 ЗК України - у разі виявлення порушення земельного законодавства державний інспектор з контролю за використанням та охороною земель чи державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища складає протокол про адміністративне правопорушення, накладає на особу, яка допустила правопорушення, адміністративне стягнення та видає цій особі припис про його усунення у 30-денний строк.

У разі якщо особа, яка допустила порушення земельного законодавства, не виконала протягом зазначеного строку припис державного інспектора щодо припинення правопорушення, державний інспектор з контролю за використанням та охороною земель чи державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища накладає на таку особу адміністративне стягнення відповідно до закону та повторно видає припис про припинення правопорушення та усунення його наслідків у 30-денний строк.

У разі неусунення наслідків порушення земельного законодавства у 30-денний строк орган державного контролю за використанням та охороною земель або орган державного контролю за охороною навколишнього природного середовища звертається до суду з позовом про: розірвання договору оренди, емфітевзису, суперфіцію земельної ділянки або договору про встановлення земельного сервітуту; припинення права постійного користування земельною ділянкою.

Згідно ст.81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Статтею 77 ЦПК України передбачено, що належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Суд не бере до розгляду докази, що не стосуються предмета доказування.

Позивачем, не надано суду доказів тому, ОСОБА_2 є власником земельної ділянки площею 0,057 га, яка розташована в обслуговуючого кооперативу «Садівниче товариство «Дубки-1» по АДРЕСА_1 , оскільки до позовної заяви долучено ксерокопія державного акту, яка ніким не засвідчена. На пропозицію суду про надання належним чином засвідчену копію державного акту, представник позивача документів не надав.

Крім того, суд вважає, що обслуговуючий кооператив «Садівниче товариство «Дубки-1» не наділений повноваженнями на звернення до суду з позовом до ОСОБА_2 про припинення та скасування права власності на земельну ділянку.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст. 78, 125, 144, 153 ЦК України, ст.ст. 4, 12, 76,77, 81, 258, 180, 354 ЦПК України суд, -

ВИРІШИВ:

В задоволенні позову обслуговуючого кооперативу «Садівниче товариство Дубки-1» до ОСОБА_2 про припинення та скасування права власності на земельну ділянку відмовити.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Хмельницького апеляційного суду шляхом подачі в 30 денний строк з дня складання повного судового рішення апеляційної скарги .

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач: Обслуговуючий кооператив «Садівниче товариство Дубки-1», РНОКПП АДРЕСА_2 ;

Відповідач: ОСОБА_2 , проживає АДРЕСА_3 ;

Повний текст рішення складено 29.05.2023 року.

Суддя:

Дата ухвалення рішення17.05.2023
Оприлюднено05.06.2023
Номер документу111271762
СудочинствоЦивільне
Сутьприпинення та скасування права власності на земельнуділянку

Судовий реєстр по справі —686/27280/22

Рішення від 17.05.2023

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Мазурок О. В.

Рішення від 17.05.2023

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Мазурок О. В.

Ухвала від 14.02.2023

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Мазурок О. В.

Ухвала від 11.01.2023

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Мазурок О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні